Balcanica (2) – Pelasgii, o etnogeneză balcanică
09/06/2013 | Autor theophyle Categorii: Magazin Istoric, Ziarul de Duminica |
Am vrut sa termin articolele din aceasta serie cu primul popor (sau federatie de triburi) care a populat Balcanii si teritoriul Greciei moderne. Deoarece “Balcanica” este un serial sintetic impreuna cu serialul “Migratorilor”, fiind de fapt materiale prin care eu imi sustin tezele pe care le-am postat in cele 13 articole (urmeaza inca 8) despre geneza poporului roman, asa cum o recunosc eu, m-am vazut silit sa public cateva date despre pelasgi, inainte de traci si respectiv daco-geti.
Pelasgii pot fi considerati “indigenii” Balcanilor (cel putin o parte din aceasta regiune), probabil sositi in teritoriu pe la sfarsitul mileniului al III î.Hr. Numele de pelasgi (greacă: Pelasgoi / Pelasgss) a fost folosit de unii scriitori antici greci pentru a se referi la populatiile care fie au fost strămosii grecilor sau i-au precedat pe greci în teritoriul pe care l-au ocupat in antichitate. La modul general, termenul “pelasge” s-a transformat în timp ducand la denumirea locuitorilor indigeni din regiunea Mării Egee si a culturile lor, înainte de aparitia limbii elene. În timpul perioadei clasice a elenilor, enclave pelegiene au supravietuit în mai multe locatii din Grecia continentală, Creta si alte regiuni ale Mării Egee.
Populatiile identificate ca “pelasge” vorbeau o limba sau limbile pe care grecii le identificau ca “barbare”, chiar dacă unii scriitori antici îi descrisau pe pelasgi ca stramosii grecilor. O traditie care a supravietuit in timp sustine ca o mare parte din Grecia a fost pelasga înainte de a fi elenizata. Se presupune că prin secolul al V-lea î.Hr, adica aproape dupa un mileniu si jumatate de existenta a pelasgilor in regiune, ei “devin vorbitori de greaca veche”, fiind identificati ca ionieni.
Bazaconii de acest gen, unele chiar mai mari, le putem descoperi si la Nicolae Densusianu, care in 1877 publica impreuna cu Frederic Dame un articol extrem de dens, care ar fi putut fi astazi publicat de jurnalele umoristice romanesti, numit “L’element latin en orient. Les Roumains de Sud, Macedoine, Thessalie, Epire, Thrace, Albanie”, citez:
[…] pelasgii au construit cel mai mare și mai puternic imperiu în Europa preistorică, întinzîndu-se din pustiurile Saharei pînă în munții Norvegiei. Din păcate nu au lăsat nimic scris care să le dovedească trecutul măreț în afară de pietre și ruine cu “zmangălituri” ciudate, despre care nimeni nu s-a gîndit că ar putea reprezenta ceva. Alergînd pe intinsurile Europei, răspîndindu-și cultura și limba, arienii, pelasgii, tracii au generat “cultura latină” [n.r. !!!????]. Înotdeauna în spatete unei culturi mari se găsește o alta, neobservată, uitată, neglijată, ignorată… Și care a fost cultura, civilizația în spatele celei grecești, latine? Departe în lume, foarte departe, pe întinsurile Asiei, tocmai în India, o civilizație Ariană i-a “invadat”, în urmă cu 4-5000 de ani, provocînd o adevarată “explozie”, nu numai culturală, dar și socială. Indienii își amintesc și azi de acei arieni, populție albă, care s-a suprapus populației locale negroide și, din dorința de a nu se amesteca fizic cu populația locală au creat “castele”, ei reprezentînd-o pe cea a “ramanilor” (brahmanilor). Cultura Vedică, considerată pînă azi cea mai veche din lume, din care își trag originea cele caldeiană, egipteană, iudaică și creștina, care stă la baza întregii civilizații a lumii, este considerată ca pornind din spațiul Carpato-Dunărean.[…] Aiureala!
Începand cu mijlocul secolului al XX-lea, săpăturile arheologice efectuate de către aheologi italieni si americani pe Acropole si pe alte site-uri din Attica au scos la lumină locuinte neolitice, unelte, ceramică si schelete de animale domestice (de exemplu oi, caini, pasari). Toate aceste descoperiri au arătat asemănări semnificative cu descoperirile neolitice efectuate asupra acropolelor din Tesalia (Sesklo si Dimini). Aceste descoperiri ajuta la confirmarea fizică a traditiei literare, care descrie pe atenieni ca descendenti a pelasgilor, care par să populeze continuu Tesalia dintr-o perioada foarte lunga de timp. În general, dovezile arheologice indică faptul că site-ul de Acropole a fost locuit de agricultori chiar mai devreme de mileniul VI î.Hr. – ca au fost aceia pelasgi sau nu, numai Dumnezeu stie.
Sapaturile din insula Lemnos efectuate de Scoala Italiană de Arheologie in anul 1926 incearca sa puna in discutie o eventuala civilizatie “etrusco-pelasga” existenta pe acea pe insulă. În săpăturile care au fost efectuate pe site-ul oraşului de Hephaisteia (Palaiopolis) au fost descoperite 130 de osuare care contineau ornamente funerare distincte masculine si feminine. Osuarele cu ramasitele masculine contineau cutite si topoare, în timp ce osuarele cu ramasite feminine contineau cercei, ace de bronz, coliere, diademe de aur si brătări. Decoratiunile obiectelor de aur contin spirale clar de origine Myceneana. Potrivit ornamentarelor, vasele descoperite au fost din perioada geometrică miceniana. Multe dintre obiectele casnice aflate in aceasta necropola indica originea sau influenta artei Myceniene. Rezultatele săpăturilor indică posibilitatea ca pelasgii din Lemnos erau poate o rămăsită a unei populatii Mycenene.
Astazi este clar ca pelasgii sunt una dintre cele mai vechi populatii din Balcani si din toata Europa. Ipotezele aparitiei lor sunt : (1) Populatie autohtona care a evoluat din neolitic; (2) Una dintre primele populatii indo-europeane care a migrat prin nordul Balcanilor, cu origini Uralo-Caspice; (3) Populatie care nu este indo-europeana cu o etnogeneza singulara (la fel ca cea basca sau etrusca); (4) Supravietuitorii eruptiei vulcanului Thera (Santorini), care a distrus si civilizatia Minoana (cam tarzie pentru pelasgi – 1627 î.Hr, dar nu suficient de tarzie); (5) parte din migratia Hitiţilor, care au ajuns pe doua cai in Anatolia din estul Caspic sau vestul Marii Negre. Asta este ipoteza pe care o sustin eu, o sa vedem in continuare si de ce.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
vestul Mării Negre – adică un fel de nativi din Dobrogea care au migrat spre sud?
nu ştiu unde am citit: bolta = invenţie pelasgică, adevărat?
deci sunt pre-indoeuropeni?
pot fi identificate schelete clar aparţinând lor sau zone actuale unde se presupune că locuitorii au strămoşi preponderent pelasgi?
pentru ADN zic
am rămas cu o nedumerire de la iliri – albanezi îi consideră strămoşii lor, adevărat?
ce popor european a rămas cu mai mult sânge ilir?
1. Probabil (mai mult ca sigur ca nu sunt;
2. Italienii din nordul Italiei si de pe coasta dalmata.