Capitalism: un drum în 10 etape – (2)
29/05/2013 | Autor theophyle Categorii: Economie, Magazin Istoric |
A sasea etapa in evolutia capitalismului ca sistem economic incepe cu secolul al XX-lea si aduce cu ea prima criza bancara de proportii mondiale, care a izbucnit si s-a simtit extrem de puternic in SUA. In anul 1907 s-a declansat criza si aceasta, intr-un fel, a insemnat si sfarsitul capitalismului salbatic din America si din unele state ale Europei occidentale. Criza inceputa in anul 1907 se va termina pe la sfarsitul anului 1909, cand indicele DowJones revine la nivelul inceputului anului 1906 (100). Criza respectiva a fost generata, ca si criza actuala, de jocurile bursiere ale marilor capitalisti americani, cunoscuti in istorie ca “baronii talhari” (robber barons). Numele crizei de atunci este exact numele crizei de astazi – NEÎNCREDERE. Criza a inceput in ziua de luni 14 octombrie 1907 si s-a finalizat (financiar) in 5 noiembrie 1907 – o zi dupa alegerile pentru Congres (mid-term) din acelasi an.
Presedintele in functie Theodore “Teddy” Roosevelt (unchiul viitorului Presedinte Franklin Delano Roosevel) a reusit cu o zi inaintea alegerilor pentru Congres sa ajunga la o intelegere cu U.S. Steel (cel mai mare conglomerat al Americii in acele zile) pentru cumpararea activelor TC&I (Tennessee Coal, Iron and Railroad Company) si sa stabilizeze bursa si cu ea piata bancara, care ajunsese aproape de faliment. Ceea ce a ajutat profund la aceasta stabilizare si la lungul proces de revenire a fost hotararea marilor magnati ai Americii John D. Rockefeller, George B. Cortelyou, Lord Rothschild si James Stillman sa colaboreze, finalizand perioada istorica de brigandaj economic.
Din acel an si pana la formarea Comisiei Congresului, cunoscuta sub numele de Comisia Pujo (Pujo Committee), in 1912 s-a dus o lupta surda de consolidare a influentelor financiare ale diverselor monopoluri americane. Pana la urma, comisia a reusit sa legifereze prima regularizare bancara din istoria capitalismului mondial si a amendat Constitutia Americana cu Amendamentul al XVI-lea din 1913, care a formulat legea Federal Reserve (Sistemul federal de rezerve al Statelor Unite ale Americii). Ca istoric, pot sa va asigur ca cel putin trei presedinti ai Statelor Unite nu au respectat acest amendament al Constitutiei Americane in ultimele patru decenii. Presedintele Nixon pentru a finanta razboiul din Vietnam a deconectat dolarul american de la etalonul de aur ( 1971 – Smithsonian Agreement); Presedintele Carter, care a permis in anul 1980 deregularizarea bancilor prin legea Garn-St.Germain (promulgata pe timpul lui Ronald Reagan, dar in totalitate produsul guvernarii administratiei Carter); intr-un final il avem pe Presedintele Obama, care a “salvat bancile” prin pomparea unor sume uriase, care s-au dovedit si se vor dovedi in continuare problematice pentru economia Americana.
De cate ori bancile sunt salvate cetatenii sufera! S-a intamplat atunci se intampla astazi!
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Seara buna
“brigandaj economic ”
Deci strict din acest punct de vedere , Romania e la nivelul USA ante 1907 . 106 ani de diferenta .
Un mizilic . 🙂
Diferenta (printre altele ) ca la noi nu sint capitalisti sa salveze firmele de stat Oltchim, CFR Marfa , Tarom , Cuprim , Posta Romana , s.a.m.d.
Curios ca conform hotnews , cu cit firmele astea au datorii mai mari , cu atit salariile sefilor , a membrilor consiliilor de administratie sint mai mari .
Concluzia , americanii habar nu aveau de capitalism si cum se “stimuleaza” . 😆
Buna,
Noi inca nu am ajuns la capitalism. Parerea mea ca inca suntem feudali. Deci inca nu!~