Revista Presei – 24 Mai / Dragnea schimbă legea ANI !
24/05/2013 | Autor theophyle Categorii: Stiri / Revista Presei |
Bună dimineata intr-o zi de vineri. În ţară, vineri, vremea se va ameliora sub aspectul precipitaţiilor. Cerul va fi variabil, cu înnorări, averse şi trecător descărcări electrice la munte, local în Crişana, Maramureş, Transilvania, Moldova şi izolat în rest. Cantităţile de apă vor depăşi izolat 15…20 l/mp, informează Administraţia Naţională de Meteorologie. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări la munte, iar în cursul zilei şi în partea de sud şi sud-est a ţării. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 16 şi 26 de grade, iar cele minime între 7 şi 17 grade, mai scăzute în depresiuni, până la 4…5 grade.
În Bucureşti, vremea va fi predominant frumoasă. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări după-amiaza. Vântul va sufla în general moderat în cursul zilei. Temperatura maximă va fi în jur 26 de grade, iar cea minimă de 11…13 grade.
Curs valutar BNR valabil azi: 1 EURO = 4. 3611 RON; 1 USD = 3. 3845 RON; 1 EURO = 1. 2886USD; Francul elvetian 3. 5056 RON. Gramul de aur 150.7172 RON.
Americanii de la Bechtel pleacă după ce au luat 1,4 mld. euro pe 52 kilometri de autostradă. Compania naţională de drumuri (CNADNR) se pregăteşte să rezilieze şi ultimul contract pe care îl mai are cu americanii de la Bechtel, care au încasat deja peste 1,4 mld. euro pentru doar 52 de kilometri de autostradă finalizaţi şi alţi 60 de kilometri care sunt doar pe jumătate construiţi. „Luni se încheie (contractul cu Bechtel – n.red.) cu totul. O să aveţi mesaj oficial şi comunicat de presă“, a spus Dan Şova, ministrul delegat pentru proiecte de infrastructură şi investiţii străine, după un eveniment organizat ieri de Camera de Comerţ Româno-Britanică. Rezilierea contractului va implica însă şi plata unor despăgubiri către constructorul american, având în vedere că încetarea contractului se face înainte ca lucrările să fie finalizate. Întrebat care vor fi despăgubirile pe care statul român le va plăti americanilor, Şova a spus că suma a fost deja stabilită însă nu poate să o comunice încă. Contractul cu Bechtel a fost semnat în 2003, în timpul guvernării Adrian Năstase, fiind prezentat ca un parteneriat public-privat, însă în cele din urmă acesta s-a transformat într-un proiect finanţat exclusiv de stat. Ziarul Financiar.
Premierul Ponta: „Sorin Roşca Stănescu e un diversionist de meserie. Cred că-l va tranzacţiona şi pe Antonescu“.Premierul Victor Ponta a fost invitat joi seară la emisiunea „TalkB1“, de la B1TV, unde a discutat cu Mădălina Puşcalău despre recenta participare la Consiliul European şi despre relaţia cu Crin Antonescu. Ponta a afirmat că senatorul PNL Sorin Roşca Stănescu este un diversionist de meserie care i-a tranzacţionat pe toţi şi care îl va tranzacţiona şi pe liderul PNL Crin Antonescu la un moment dat. “Supărarea cu Roşca Stănescu nu a fost o simplă supărare de moment. El nu este un simplu senator, e un diversionist de meserie, cu asta se ocupă, cu spart alianţe şi cu băgat strâmbe. Şi o face bine, cu talent. Cred că a fost cu toţi şi pe rând i-a tranzacţionat pe toţi, iar părerea mea este că îl va tranzacţiona şi pe Antonescu la un moment dat, dar asta e problema lor deja”, a spus Ponta la postul B1 TV. Despre CFR: S-au calificat toţi cei trei participanţi. Am pierdut o săptămână. Se intră în faza următoare. Să nu vă închipuiţi că de dragul de a-i tăia capul lui Relu Fenechiu vreau să pierd câteva miliarde sau acordul cu FMI. Singura concluzie este că si Crin, si eu, si ceilalţi lideri care am fost acolo chiar aveam intenţia de a merge mai departe în formula USL. Sunt nemulţumit că s-au făcut că-l sancţionează pe dl. Roşca Stănescu, dar nu au făcut-o. Nu cred că trebuie să avem un preşedinte decorativ, dar trebuie lămurite lucrurile între preşedinte şi premier. Un prim-ministru mai puternic, dacă derapează de la regulile democratice, se strâng jumătate plus unu dintre parlamentari şi-l dau jos. Ideea este ca un preşedinte să aibă toate puterile unui arbitru şi să-i fie luate toate atribuţiile de preşedinte-jucător. Jucător e premierul şi Parlamentul îl poate da afară. Integral in Adevarul.
Dragnea schimbă legea ANI pentru bunăstarea baronilor locali. Planul USL a fost dezvăluit după ce pe piață a apărut o nouă serie de înregistrări din ședința conducerii PNL. Ministrul Dezvoltării Regionale, Liviu Dragnea, a recunoscut, pentru „Evenimentul zilei” că pregăteşte o ordonanţă de urgenţă care le-ar permite primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene să facă parte din adunările generale ale acţionarilor (AGA) şi din consiliile de administraţie ale companiilor de interes local. În prezent, un asemenea cumul de funcţii intră la capitolul incompatibilităţi şi poate atrage atenţia nedorită a ANI şi pierderea funcţiei de primar sau şef de CJ. Două sunt mizele acestei ordonanţe: pe de o parte, baronii locali vor putea controla, direct, afaceri de milioane de euro, iar pe de altă parte, cei deja depistaţi de ANI că se află într-o stare de incompatibilitate ar putea să scape. „Eu am cerut o clarificare a legii, pentru că nu este normal ca primarii să îşi piarda funcţia pentru că au făcut sau fac parte dintr-un consiliu de administraţie sau AGA a unei societăţi sau regii care este subordonată primăriei pe care o conduc ei sau Consiliul Local (…) Sunt cazuri de primari care şi-au pierdut mandatul pentru că au făcut parte dintr-o AGA. Ce să facă, să aducă un străin de pe stradă şi să îl pună în AGA?”, a declarat Dragnea pentru EVZ. El a mai spus că legislaţia ANI conţine „inadvertenţe vechi” şi trebuie „clarificată”. Integral in EVZ
Rezultatele surprinzătoare ale unui sondaj de opinie realizat în Bucureşti despre eliberarea lui Gigi Becali. Gigi Becali ar trebui să fie graţiat. Cel puţin acesta este rezultatul unui sondaj de opinie din care reiese că 54% dintre bucureştenti sunt de acord cu eliberarea lui. 54% dintre locuitorii Capitalei vor eliberarea lui Gigi Becali, arată un sondaj Avangarde. Potrivit respectivei cercetări, majoritatea celor care vor eliberarea lui Becali spun că principalul argument ar fi faptul că a trecut mult timp de la săvârşirea faptei. În ceea ce îi priveşte pe cei care au dat un răspuns negativ, procesul acestora este de doar 25%. La întrebarea care este principalul argument pentru eliberarea acestuia, 55% dintre respondenţi au indicat faptul că a trecut mult timp de la săvârşirea faptei, 13% că a făcut acte de caritate, 12% că e nevinovat şi 1% că este simpatic. De asemenea, 45% din populaţia Capitalei consideră că sentinţa a venit la ordin politic, în timp ce 30% spun că nu a fost vorba despre o condamnare politică.Sondajul a fost realizat în perioada 21-23 mai de Grupul de studii socio-comportamentale Avangarde. Eşantionul este reprezentatitv pentru populaţia neinstituţionalizată din Bucureşti, cu o eroare maximă tolerată de plus minus 3,7%. Gandul.
Străinii cumpără pădurile din România. Un hectar costă de 10 ori mai puţin ca în Austria. Investitorii de peste hotare sunt interesaţi atât de mult de pădurile româneşti, încât şi-au înfiinţat chiar şi o asociaţie. În ultimii ani, investitori austrieci, germani şi finlandezi au investit sute de milioane de euro în achiziţia de suprafeţe împădurite de aici.Interesul străinilor este strâns legat de preţul cu care se vând pădurile. Dacă în Austria, spre exemplu, un hectar de pădure se vinde, în medie, cu 10.000 de euro, în România costă de zece ori mai puţin, respectiv 1.000 de euro, potrivit Digi 24. Un fond de investiţii german, de exemplu, a cheltuit peste 30 de milioane de euro pentru a achiziţiona mai mult de 10.000 de hectare de pădure. Un alt fond, austriac, care operează mai multe firme de prelucrare a lemnului a achiziţionat, în paralel, mai mult de 11.000 de hectare. Cel mai bun exemplu îl reprezintă, însă, universitatea americană Harvard, care deţine, în zona Vrancea, peste 35.000 de hectare de pădure. Conform legislaţiei în vigoare, atât terenurile agricole cât şi pădurile nu pot fi achiziţionate direct de către investitorii străini, ci prin intermediul unor firme româneşti. Romania Libera
Cum impart gazele de sist Europa in doua – Ce s-a decis la Bruxelles si ce miza are Romania. Dupa semnalul pozitiv dat miercuri la Bruxelles, in Consiliul European, privind acceptarea gazelor de sist ca sursa de energie neconventionala pe care tarile care doresc o pot explora si exploata, Guvernul se gandeste deja la acordarea licentelor. Anuntul a fost facut de ministrul delegat pentru energie, Constantin Nita, a doua zi dupa Consiliul de la care premierul Victor Ponta a dat semnalul ca UE “permite tarilor membre ale UE sa-si adapteze legislatia pentru a incuraja explorarile si exploatarile”. Mutarea este una rapida, avand in vedere ca, pana in luna martie, Ponta s-a aratat mai degraba reticent, instituind chiar un moratoriu cu argumentul ca Romania ar astepta rezultatele studiilor europene de impact. In urma cu doua luni, premierul s-a repozitionat insa. “E un obiectiv strategic al Romaniei sa nu mai depindem de gazele din Rusia”, a spus Ponta si miercuri la Bruxelles, vorbind de “capacitatea Romaniei din productia interna, din rezultatele din offshore, din Marea Neagra, din gaz de sist, care sa acopere tot consumul Romaniei, sa ne ajute sa exportam si in Moldova”, ca de “un interes strategic” care “nu e indreptat impotriva” Rusiei. Cel mai important jucător în piaţa de energie implicat deja în prospectarea zăcămintelor din România este gigantul american Chevron, căruia statul i-a concesionat trei perimetre la Constanţa (Costineşti, Vama Veche, Adamclisi) şi unul la Bârlad. Interesate s-au arătat însă şi companiile Petrom, Romgaz, MOL şi NIS, o subsidiară a Gazprom. Un alt perimetru pe care se fac studii ar fi cel de la Suceava, mai exact la Climăuţi, deţinut de australienii de la Zeta Petroleum, în parteneriat cu singaporezii de la Raffle Energy. Integral in Gandul
Liviu Negoiţă: „Nu exclud intrarea în competiţia internă a PDL pentru Preşedinţie“. Prim-vicepreşedintele PDL Liviu Negoiţă a declarat, joi, pentru Mediafax, că nu exclude intrarea sa în competiţia internă a partidului pentru desemnarea candidatului pentru Preşedinţia ţării. “Nu exclud intrarea mea în competiţia internă a PDL pentru desemnarea candidatului la Preşedinţie. Orice lider al partidului nu se poate să nu ia în calcul o astfel de competiţie internă”, a spus Liviu Negoiţă. Liviu Negoiţă a mai spus că “îl onorează gândurile şi aprecierea” colegului său de partid Theodor Stolojan, care îl recomanda pe Negoiţă pentru competiţia internă din partid pentru desemnarea candidatului la Preşedinţie. “Vom face o analiză şi vom vedea cine sunt cei potriviţi”, a adăugat Liviu Negoiţă. Europarlamentarul Theodor Stolojan declară că nu vrea să participe la alegerile interne din PDL pentru desemnarea candidatului la Preşedinţie, el apreciind că Liviu Negoiţă şi Emil Boc ar trebui să participe la cursa internă. Întrebat dacă ar fi interesat să intre în cursa internă pentru Cotroceni, Theodor Stolojan a răspuns: “Nu, eu voi dori să-mi continui mandatul la Parlamentul European, dar aceasta, sigur, depinde de hotărârea partidului. Eu cred că în Partidul Democrat Liberal putem găsi deja persoane mai tinere, mă refer… vârsta care au dovedit ceva… undeva 40-50 de ani, care să poată să participe la această competiţie. Eu anul acesta împlinesc totuşi 70 de ani şi cred că e rândul acestei generaţii, undeva între 40 şi 60 de ani, care să aspire la o asemenea funcţie”. Integral in Adevarul
Ponta: Referendumul pentru modificarea Constituţiei, cel mai târziu la sfârşitul lunii octombrie. Premierul Victor Ponta a declarat vineri că referendumul pentru modificarea Constituţiei trebuie să aibă loc cel mai târziu la sfârşitul lunii octombrie.El a mai spus, la Leipzig, că a discutat cu Crin Antonescu despre faptul că de săptămâna viitoare Comisia de modifcare a Constituţiei trebuie să înceapă să lucreze “la turaţie maximă”, astfel încât caldendarul pentru modificarea legii fundamentale să poată fi respectat. Ponta a prezentat calendarul privind modificarea Constituţiei: “Adoptarea la Senat până în vacanţa de vară, adoptarea în Cameră la toamnă şi referendum cel mai târziu la sfârştiul lui octombrie, pentru că altfel, dacă intrăm în iarnă, evident că vom avea o problemă de participare”.Raportul Forumului Constituţional va fi predat pe 27 mai Comisiei parlamentare pentru revizuirea Constituţiei, iar aceasta va începe, din 29 mai, să “lucreze într-un ritm cât se poate de intens”, a declarat, marţi, preşedintele Senatului, Crin Antonescu. Aduce Mediafax
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
o zi buna tuturor.
grupul infractional organizat are probleme pe interese. ce tot le numara ouale ANI?
Buna dimineata!
si da – sondajul realizat la Bucuresti este relevant la cat de asistati mintal sunt majoritatea miticilor. puteau sa intrebe si in Teleorman – obtineau cu 300% un raspuns mai pozitiv. Friiii JIji!
Salutare!
Recomand acest articol de colectie a lui Campeanu! Pune punctul pe I intr-un mod cum extrem de putini comentatori o fac:
http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/noua-alianta-ponta-udrea-impotriva-lui-macovei-si-morar-302772.html#top_articol
Buna dimineata,
pentru “marele succes” Bechtel nu plateste nimeni in tara asta? dam banii si zicem “merci. “sa mai poftiti pe la noi”?
La cat suntem de tampiti, nici nu e de mirare ca incearca toti sa obtina un profit: paduri, terenuri agicole, asa zise autostrazi etc. Pai cum sa respecte strainii un popor care il plange pe Becali ? (vezi rezultatele incredibile ale sondajului).
Ce sa mai vorbim de popor , cand oamenii politici n-au simtul realitatii si al masurii? Daca Liviu Negoita indrazneste sa se gandeasca la candidatura la presedintia tarii ( el care n-a fost in stare sa-si recastige sectorul 3), plus atatia alti habarnisti care vor functii de conducere, ce sa ne mai miram?
Mai urmeaza sa fim condusi de un plagiator cu acte in regula si suntem aranjati pentru multa vreme:
http://www.ziare.com/victor-ponta/plagiat/ponta-nu-scapa-de-sesizarea-depusa-la-parchet-pentru-plagiat-care-e-miza-reala-1237063
Ceea ce Campeanu nu spune, insa va reiesi din ce in ce mai mult la iveala in viitor, e impactul unui Procuror General ca Nitu asupra sistemului: iesit dintr-o intelegere obscura a Presedintelui Nu-Negociez-Justitia cu Primul Ministru-Fapta-nu-Exista, un procuror general slab si ca neconvingator profesional Nitu transmite catre ceilalti procurori din sistem semnalul de “ingropati dosarele sensibile, la varf a existat un deal, deci, respectati-l si vi!”.
Un astfel de impact nu avea cum sa nu fie predictibila pentru decidentul final, cel care semneaza decretele de numire, si nu poate fi trecuta cu vederea sub nici o forma.
Cand pui la PG um de fier, iti dai seama ce impact va avea asupra moralului si conduitei procurorilor. Cand pui un om de guma, asisderea.
Daca in politica este acceptabila pana la un anumit punct o “solutie imorala” (in numele unui bine comun care trebui atinse cu orice pret), a face acelasi lucru in Justitie, a accepta o “solutie” gen Nitu, e o ticalosie. Dintr-un motiv simplu: nu exista un scop mai inalt decat independenta Jusitiei (judecatori si procurori), un tel pe care il subminezi prin numirea unui om de paie intr-o functie de inalta respnsabilitate.
In fine. Asta-i viata. Exista manevre politice de circumstanta si indatoriri care nu permit deloc o solutie negociabila. Totul e ca ele sa nu fie confundate.
Buna dimineata,
Cum naiba vor astia referendum pentru constitutie in octombrie cu modificarea pragului in iunie ? Parca era o decizie CCR si recomandare Venezia de a nu se modifica regulile de desfasurare a referendumului ( alegerilor) cu un an inainte de desfasurarea acestora ? sau semnalul de care vorbeste @citi a ajuns si la CCR ?
@elablue, nu asta e cea mai mare problema. Exista 4 apecte legate de revizuirea Constitutiei pe care le voi detalia saptamana viitoare in episodul urmator din serialul “Constitutia revizuita pentru linistea infractorilor”, dintre care un aspect este obligativitatea aplicarii referendumului din 2009, asa cum cere CCR in Decizia 682/2012:
“1.9. Tot astfel, practica statelor democratice relevă faptul că reprezentanţii poporului sunt în mod substanţial legaţi de rezultatele consultărilor populare. Astfel, de exemplu, în Norvegia, un referendum consultativ a condus, în anul 1972, la respingerea aderării la Comunităţile Europene, în contextul în care majoritatea membrilor Parlamentului erau în favoarea aderării. Tot astfel, în Danemarca, un referendum consultativ a permis ca Actului Unic European, iniţial respins de Parlamentul danez, să fie ratificat. Aşadar, chiar dacă, teoretic, reprezentanţii aleşi ai poporului sunt liberi să decidă distinct de voinţa populară, în practică se supun acestei voinţe.
1.10. Din această perspectivă, ceea ce distinge un referendum consultativ de unul decizional nu este, în principal, chestiunea privitoare la respectarea sau nu a voinţei populare – această voinţă nu poate fi ignorată de aleşii poporului, întrucât este o expresie a suveranităţii naţionale -, ci caracterul efectului referendumului (direct sau indirect). Spre deosebire de referendumul decizional, referendumul consultativ produce un efect indirect, în sensul că necesită intervenţia altor organe, de cele mai multe ori a celor legislative, pentru a pune în operă voinţa exprimată de corpul electoral.
1.11. Această interpretare se întemeiază şi pe principiul loialităţii constituţionale, desprins şi interpretat prin coroborarea dispoziţiilor constituţionale ale art. 1 – Statul român, art. 2 – Suveranitatea şi art. 61 – Rolul şi structura (Parlamentului), principiu care, în această materie, impune ca autorităţile cu competenţe decizionale în domeniile vizate de problematica supusă referendumului (în cazul de faţă Parlamentul) să ia în considerare, să analizeze şi să identifice modalităţi de punere în practică a voinţei exprimate de popor. O altă viziune asupra efectelor referendumului consultativ l-ar reduce pe acesta la un exerciţiu pur formal, un simplu sondaj de opinie.
1.12. Pentru aceste considerente, Curtea constată că reglementarea unor prevederi prin care se tinde la o soluţie legislativă care nu respectă voinţa exprimată de popor la referendumul consultativ menţionat este în contradicţie cu prevederile constituţionale ale art. 1, 2 şi 61.”.
Celelalte 3 aspecte le voi detalia la momentul potrivit, insa unul este o capcana juridica de toata frumusetea in care a cazut USL. Pana acum nimeni nu a vazut-o. Astept sa vad cand va lua pozitie Presedinte si daca va lua, apoi o voi detalia. Insa cadouri (mai) nu fac.
Buna Dimineata tuturor,
Pentru interesati – Ştiri Externe: 24 mai 2013 / Piaţa europeană a muncii, tot mai dificilă românilor
buna dimineata ! 😀 o zi plina de energie , sa nu fie nevoie de generator 😀 😛
multumesc Ziggy,
din nefericire mult prea energica 🙂
Tocmai, daca problemele “este” multe cu revizuirea constitutiei si CCR e dispusa sa mai inghita oarece porci, in ton cu vremurile, noua, astora mai carcotasi, ne ramanea speranta pragului.
http://www.evz.ro/detalii/stiri/presedintele-pnl-crin-antonescu-nu-participa-la-aniversarea-de-138-de-ani-a-partidului-1038904.html . probabil ca il streseaza prezenta Secretarului General al NATO. daca venea kondyakov sigur era prezent !
bun gasit !
poate-l trimite pe SRS, ca reprezentativ pt dom’prezident ?
il trimite .. din partea departamentului “ochiul si timpanul” al filialei KGB-PNL Romania.
24 mai 1990 exista o zona libera de neocomunism – in bucuresti , iasi etc . http://www.corneliu-coposu.ro/u/p/image/ziarul-dreptatea/dreptatea-nr89-1990-0524.pdf .. astazi neocomunistii coabiteaza . trebuie ca acest spirit al luptei pentru democratie si libertate ,din 1990, sa reinvie !
salutari la toata lumea
un articol foarte interesant:
http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/dezbateri/cum-schimba-lumea-revolutia-gazelor-de-sist-din-america-302688.html
salut amos,
multumesc 🙂
Buna ziua,
incep sa se invarta in jurul nostru 🙁 Sa ne fereasca Bunul Dumnezeu si sa multumim SRI-ului ptr. operativitate, tace si face 🙂
http://www.evz.ro/detalii/stiri/teroristi-prinsi-de-sri-ei-planuiau-atentate-in-numele-jihadului-1038988.html
salut mar,
se invartesc cam de mult. Au facut bine ca i-au expulzat fara sa-i aresteze sau sa-i judece. Ne mai lipseau si luari de ostateci si totul era complet in tara asta
Postare noua – Alba-Neagra cu o Albă-ca-Zăpada!