Barbarii (9) – “Slavii 1” Generalităţi
16/05/2013 | Autor theophyle Categorii: Magazin Istoric |
Popoarele slave sunt o ramură etnica şi lingvistica a indo-europenilor. Astazi urmasii lor trăiesc în Europa de Est şi Centrală. De la începutul secolul 6 d.Hr s-au răspândit din teritoriul lor de origine (intre nordul Marii Negre si Marii Caspice ) spre Europa Centrală, Europa de Est şi Balcani. Teritorial vorbind, peste jumătate din Europa este locuita de slavi care poseda comunalităţi lingvistice mai mult sau mai putin accentuate. Naţiunile moderne şi grupurile etnice numite etnonim “Slavi” sunt considerabil diverse genetic şi cultural şi relaţiile dintre ei au fost si sunt extrem de variate, de la conectare si simpatie reciproca pana la antognism si puternice resentimente.
În conformitate cu un studiu genetic din 2007 , (aici) pe baza Y-haplogroups, bărbaţii slavi pot fi impartiti in doua grupe: vest-slavă si est-slavă. O ramura care provine din grupa estica include bulgarii, macedonienii si o parte din serbi si o grupa diferita ii include pe croaţi si sloveni. Prima data in istorie cuvantul “slav” este mentionat de către Ptolomeu care numeste in acest fel doua triburi mari din nordul Marii Negre: Slavanoi şi Soubenoi. Cele mai vechi referiri dupa Ptolomeu sub acest nume (“slavi”) sunt din secolul 6 d.Hr. Cuvântul este scris în diferite moduri: Sklabenoi, Sklauenoi, sau Sklabinoi în greaca bizantina. Termenul latin a fost Stlaueni. Doua alternative lingvistice ale intelesului: slavă “glorie” , sau slovo “cuvânt”. Personal, eu sunt de parerea slvologului B.P. Lozinski, care susţine că slavă a avut sensul de “credincios supus” (worshipper). În acest context, sensul este practicarea unei religii comune slave. Exact ca in islam. Cand cuvantul arab islam (supus) este interpretat ca supus credintei.
Etnogeneza slava este reprezentata de trei sau patru teorii diferite. Cea acceptata de mine ar fi “Ipoteza Lusatiană”, care sustine ca pre-proto-slavii au fost prezenţi în nord-estul Europei Centrale pe la sfârşitul mileniului al II î.Hr. şi au fost fondatorii culturii Lusaţiene care a continuat mai târziu in Cultura Przeworsk (secolul al II i.Hr pana in secolul al IV-lea d.Hr.) transformata intr-un final in cultura Chernyakhov ( sec V d.Hr.). Aceasta evolutie ar putea explica antagonismul istoric dintre popoarele slave si cele germanice.
Conform celor cunoscute prin scriitorii romani, triburile slave făceau parte din mai multe confederatii Eurasiene – aliati sau vasali cu Sarmatii si Hunii. Slavii au ieşit din obscuritate cand a inceput deplasarea spre vest a germanilor in secolele al V-lea si al VI-lea. Dovezile istorice si arheologice marcheaza aceasta perioada ca începutul marii migraţii a slavilor, care s-au stabilit pe teritoriile abandonate de către triburile germanice. Pe la inceputul secolului al Vi-lea ajung slavii la Dunare si o trec indreptandu-se fara mari dificultati spre teritoriile Bizantine. Slavii vor ajunge in secolele urmatoare pana in peninsula Peloponeza. Acesti slavi sunt stramosii bulgarilor, sârbilor, croaţilor, macedonenilor, slovenilor şi muntenegrenilor.
Alfabetele Slavone
Limba proto slava a fost o limba vorbita in cateva dialecte diferite de triburile slave originare pe teritoriul euro-asiatic, intre Marea Neagra si Marea Caspica. Centrul de dezvoltare al acestei limbi a fost insa teritoriul vestic intre sudul Marii Baltice si nordul Marii Negre; acest teritoriu este denumit de experti teritoriul Balto-Slavic.
Inceputurile scrisului in aceasta limba sunt marcate de “inventarea” scrisului slav de catre crestinatorul slavilor Sf. Chiril (St. Cyril). Interesant de mentionat ca Sf. Chiril NU a inventat alfabetul care-i poarta numele, adica alfabetul chirilic, ci un alfabet diferit, care nici macar nu “aduce” cu alfabetul chirilic cunoscut de noi astazi. Alfabetul original al Sf. Chiril se numea ”Glogolic” si a aparut in secolul al IX-lea, cel numit de noi chirilic este o evolutie tarzie si a aparut 2 secole mai tarziu.
Alfabetul Glogolic si-a primit numele de la cuvantul proto-slav glogol, care a trecut in slavona bisericeasca sub traducerea “vorba sau cuvantul Lui” (Dumnezeu). Alfabetul glogolic dispare prin secolul al XII-lea d.Hr fiind schimbat de alfabetul Chirilic propriu-zis. Alfabetul glogilic stilizat a ramas insa functional in Croatia pana in secolul al XIX-lea cand a fost schimbat de cel latin.
Alfabetul Slav (chirilic) a suferit doua schimbari majore. Prima pe timpul lui Petru cel Mare in 1708, o a doua in 1918, la inceputul perioadei comuniste.
Etichete: 2013, Barbarii, Magazin Istoric, Migratiile Popoarelor, Popoarele slave, Slavii
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
“o ramura care provine din grupa estica include bulgarii, macedonienii si o parte din serbi”
cum e cu cealaltă parte din sârbi? au cromozomi ne-slavi? sau sunt mai aproape de croaţi şi sloveni?
de ce se foloseşte doar cromozomul Y? e mai uşor de clasificat aşa?
mă miră că tocmai la croaţi – teritoriu catolic – nu s-au impus literele latine
O sa discutam despre diferentele intre slavii de est si de vest in postarile urmatoare;
Cromozomul Y este mai facil de separat si procesat, X este mai exact dar mai volatil;
Vaticanul avea interes sa propage o literatura citibila pe teritorii slave
deci la ei “alfabetizarea” a venit înaintea creştinismului?
cumva îmi imaginam teritoriul respectiv absolut barbar înainte de creştinare – barbar în sensul de cam cum erau agatârşii noştri
sigur ca era locuit de o populatie indigena.
Buna ziua 🙂 Eu credeam ca numele de “bulgar” vine de la Volga: volgar – bolgar – bulgar.
Buna ziua –
Bulgar originar din cuvantul proto-turc bulgak = a amesteca / a dezordona / a se revolta / . Ceea ce a ramas dincele 5 clanuri bulgare (de origine turcica) este numele. Bulgarii originali nu au fost slavi. Numerl de origine turcica – populatia slava!
Multumesc mult pentru raspuns.
cu placere 🙂