MRU între percepţie şi realitate
30/04/2013 | Autor theophyle Categorii: Magazin Politic |
Am hotarat sa aduc la atentia cititorilor Politeia cateva raspunsuri la intrebarile si comentariile la care eu “trebuie” sa am raspuns. Politeia nu a fost si nu are nici o intentie sa devina “oragnul” oficial (sau neoficial) al niciunui partid sau personalitate politica. Reprezentam o ideologie si sutinem idei, implicit sustinem pe cei care reprezinta ideile pe care le impartasim. Dl. Mihai-Razvan Ungureanu este astazi probabil exponentul cel mai proeminent al acestor idei, deci este implicit sustinut de noi. Am hotarat sa incercam sa raspundem prin cuvintele dlui Ungureanu la multe din intrebarile voastre si sa punem la dispozitia doritorilor sursele integrale ale citatelor noastre (vezi la sfarsitul articolului nostru in format PDF).
***
Despre aparitiile in mass-media
MRU: […]
- Multa lume imi spune -fii cat mai prezent la Tv, fii cat mai prezent in media. Las la o parte mediul virtual pentru ca acolo optica mea este alta.
- In ceea ce priveste media insa lucrurile stau altfel. lncepand cu luna octombrie anul trecut, partidul si MRU au fost subiectele unui boicot mediatic incredibil de puternic, intr-o masura mult atenuata fata de ceea ce se intampla fata de campanie. Era un calcul politic; nu era partidul meu cel care putea sa aibe acces la presa.
- Partidul meu este un partid sarac care nu poate plati media.
- In clipa in care discursul tau este logic, coerent, aplicat realitatilor, fara patima, fara invective, fara atac la persoana, s-ar putea ca tocmai vocea ta sa nu conteze. Insa boicotul a fost real, a reprezentat complementul pasiv al incercarilor active de denigrare.
Caderea guvernului Ungureanu
[…]
Prezentator: Caderea guvernului pe care l-ati condus. Se intreaba lumea cum de nu ati sesizat ce se intampla in jurul dvs si ati fost luat prin surprindere. Si aceasta va poate adauga o trasatura de om cu capul in nori, de un om care nu este abilitat in jungla politica.
MRU:
- Nu m-a luat prin surprindere. Declaratiile mele vizeaza altceva in schimb.Am crezut si eu cum a crezut si presedintele Romaniei in acel moment ca inevitabuilul poate fi evitat.
- Nu am fost luat prin surprindere, stiam de negocierile discrete purtate de unii parlamentari cu opozitia de atunci, aveam cunoastere despre micile scenarii pe care le puneau la punct unii si altii.
- Ca prim ministru nu ai de ce sa ai emotii, este jocul politic, ce se intampla se intampla, totul este ca tara sa mearga mai departe cum se cuvine. Emotia este o intamplare personala, nu intra in dezbaterea publica.
- Nu aveam emotii pentru ca eram aproape convins ca o buna parte dintre cei cu care discutasem doua nopti la rand,incercand sa ii readuc de partea buna a lucrurilor, sa spunem, au caracter si cuvant.
Prezentator: Ati fost mintit in fata.
MRU: Am fost infrant dintr-un motiv foarte terestru: nu am oferit nici un pret.
Prezentator: Nu era momentul unor mici compromisuri pentru ca ideea principala sa ramana?
MRU:
- Va dau un singur raspuns dar sigur nu e raspunsul pe care il asteptati,din punctul meu de vedere-nu!
- Pragmatic inclin sa va dau dreptate, dar exista o limita a compromisului pe care eu nu aveam cum sa o depasesc, nu aveam cum sa ii cumpar votul unui parlamentar,e impotriva constitutiei si impotriva legii.
- Si sa ii spun:” Ca tu sa ma sustii in continuare si sa nu votezi motiunea de cenzura iti dau banii pe care ii vrei tu, pentru drumul pe care l-ai promis clientelei tale politice”.
- Nu sunt construit pentru asa ceva. Nu am aceasta educatie.
Prezentator: Dar cum i-ar fi fost mai bine Romaniei? Sa faceti acest compromis?
MRU:
- Eu cred ca ii este cel mai bine Romaniei in momentul in care se respecta legea.Iar eu am respectat legea.Este ratiunea in care cred, chiar si cu pretul unui sacrificiu.
- Este vorba de banul public, este si banul dvs. As fi preferat sa nu fiu pus niciodata in situatia de a alege intre ce fac cu banul pe care il iau din buzunarul dvs si optiunea de a ramane la guvernare.
- Puterea este administrata printr-o reprezentare politica.Ceea ce se intampla astazi in Romania s-ar putea sa fie o buna invatatura de minte pentru foarte multi romani.
- Si mai este ceva de care chiar va rog sa tineti cont. A fost creat un precedent in momentul in care nu cedezi compromisului, te poti uita in ochii oricarui om politic si spune: Esti capabil sa faci cum am facut eu?
- In momentul acela fixezi un standard de comportament politic? Eu cred ca da, si este guvernul care nu a avut niciodata o problema penala.78 de zile de guvernare e adevarat, doar 78 de zile. In 78 de zile de guvernare poti fura o Romanie intreaga.
- Ti-o demonstreaza alte guverne de dinainte si dupa.
SURSA: Interviul de la Criterii Politice Tv – Aprilie 2013
***
Evolutie sau involutie
Reporter: Domnule prim-ministru, de la revolutie si pana in prezent, Romania s-a aflat intr-o evolutie sau, putem s-o numim din anumite puncte de vedere, involutie. In opinia dumneavoastra, care au fost momentele ratate, cele mai importante moment ratate in perioada asta de aproape un sfert de veac? Si, eventual, care ar fi fost destinul Romaniei daca aceste momente n-ar fi fost ratate?
MRU: Probabil ca la intrebarea dumneavoastra primul raspuns ar suna in felul urmator: anul 1990 a fost sigur un an pierdut. E adevarat ca pe seama a ceea ce insemna atunci democratia in Romania, asteptarile nu puteau sa fie nerealiste. Ne aducem cu totii aminte ca in prima parte a lui 1990, cel putin pana pe 20 mai, tara era impartita in doua: intre cei care simteau ca exista ocazia ca Romania sa o apuce pe un drum definitiv al democratiei si propsperitatii economice, si altii care considerau ca Romania poate ajunge in acelasi punct, dar pe o cale mai intortocheata, fara pierderi si fara lipsuri. 23 de ani din 1990 nu ne dau inca ocazia unei judecati foarte reci, o spun mai mult ca istoric decat ca om politic. Dar cred ca in 1990 in cazul in care constiinta publica ar fi fost mai atenta si mai pregatita pentru a intelege ce inseamna democratia si saltul catre libertate, lucruruile s-ar fi asezat altfel. Nu s-a putut atunci, practic Romania a fost infranta de reflexele celor 60 de ani de comunism.
Un alt moment pierdut a fost perioada 1996-2000 cand se puteau face mult mai multe lucruri bune si iarasi s-a platit pretul unui compromis cu ceea ce insemna, in acel moment, sistemul politic romanesc in continuare puternic suferind in urma comunismului si mafiotizat déjà la 6 ani dupa 1990.
Un moment pierdut a fost anul 2007 pentru ca s-a ratat dupa 2 ani de cooperare politica si administrativa interesanta, ocazia de a uni fortele progresiste intr-o unica formula politica de centru-dreapta. Sunt intre cei care au jubilat in clipa in care Alianta Dreptate si Adevar din 2004 a reusit sa ia puterea. Nu eram in tara atunci dar cunosc ecoul pe care l-au avut victoriile in alegerile locale de la Cluj si la Bucuresti, ceea ce a validat intr-o prima etapa Alianta D.A si ecoul pe care l-a avut rezultatul alegerilor de la finalul anului. Un presedinte dat de o alianta progresista si pro-europeana, o majoritate parlamentara, cat de fragila a fost ea, dar o majoritate parlamentara capabila sa ofere un guvern de oameni bine intentionati si cu adevarat dedicati obiectivelor strategice ale Romaniei. Din acel moment viata politica romaneasca a avut un curs foarte alambicat. Pasi multi facuti inainte si multi pasi facuti inapoi, ca intr-un dans fara exercitiu. Guverne declarate de dreapta care au luat masuri de stanga de un populism infiorator, guverne nepregatite sa infrunte o situatie economica, generala, europeana, mondiala, complicata si cu clare efecte negative asupra tarii. Dar ceea ce reprezinta numitorul comun al regretului pe care il am este faptul ca la 23 de ani dupa 1989, abia acum isi face, cu mult greu, aparitia pe scena publica o noua generatie politica, o noua generatie de administratori. Am sa revin la o chestiune evidenta… eu am 44 de ani, fac parte din asa numita generatie a “decreteilor”, este generatia cea mai generoasa demografic si, pe cale de consecinta, este generatia care are cele mai multe succese personale. Este generatia care numara peste 5000 de cadre didactice universitare in toate universitatile lumii, in varful cercetarii mondiale sau al pedgogiei mondiale, din Singapore pana in Insulele Hawaii. Este generatia care a dat, si este reprezentata astazi, de cel mai mare numar de romani aflati in consilii de administratie ale multinationalelor. Cel mai mare numar de investitori romani de calibru. E o generatie care este inca foarte activa, inca optimista, incearca sa isi croiasca drum dincolo de reflexele vechii generatii politice, intr-o tara care are nevoie de foarte mult aport de energie si inteligenta administrativa. Dar este, din pacate, si generatia care este decimata de exil.
[…]
Reporter: V-am auzit in repetate randuri vehiculand notiuni ca si constiinta civica, patriotism, interes general. Nu aveti senzatia ca aceste notiuni sunt desuete, ca nu mai crede foarte multa lume in ele?
MRU: Ele devin simple cuvinte golite de sens, in momentul in care le si pronuntam ca pe niste cuvinte golite de sens. Daca nu credem in ele nu au nicio valoare si sunt niste simple inflorituri estetice. Nevoile cetatenesti sunt atat de diverse si atat de acute incat este de-a binelea criminal sa nu le dai curs si sa nu incerci sa gasesti solutii, de la cele mai simple si banale asteptari, pana la cele mai complicate si mai ample. Clasa politica, in 23 de ani, a “izbutit” sa se izoleze de propriii votanti. La urma urmei, cine face politica in Romania? Membrii de partid, in raport cu numarul cetatenilor adulti, cetateni care au peste 18 ani, inseamna abia 2,5%. Ce inseamna de fapt, oamenii politici de varf in Romania, poate 2000 de nume? Este o minoritate care nu a invatat ca exista un timp al actiunii si un timp al pauzei. E o generatie de 2000 de oameni care practic isi re-circula pozitiile si care intotdeauna reusesc sa se afle in varful bucatelor fara sa aiba caderea sau justificarea de a fi acolo. Este, din pacate, o generatie profund mediocra professional .Eu ma uit la ce se intampla in parlamentele noastre, succesiv, si nu de putine ori am auzit, din gura unor romani in a caror judecata cred, ca primele adunari reprezentative politice romanesti, 1990, 1991, chiar si 1992-1996 erau mai bine intemeiate intelectual si moral decat compozitia actualului parlament. Si privim cu regret aceasta cadere continua a calitatii clasei politice care mai curand este infeudata rezolvarii propriilor probleme, decat rezolvarii problemelor celor care i-au votat.
Dreapta ideologica in Europa si in Romania
[…]
Reporter: Vorbind despre ideologie, FC este destul de apropiata de PPE. Prin aceasta prisma, care ar putea sa fie destinul Europei, stiind ca la anul sunt alegeri europarlamentare? Stim la fel de bine ca exista o reactive adversa fata de masurile de austeritate in multe dintre statele de baza ale U.E. Care credeti ca este destinul Europei, culoarul pe care va merge de la anul?
MRU: Eu as vrea sa cred ca destinul Europei este girat de dreapta popular, de ceea ce se aduna sub sigla PPE. Si asta pentru ca dreapta cumpaneste si administreaza cumpanit. Dreapta nu cheltuieste, stanga cheltuieste nediscriminat, populist, da tuturor indiferent daca au s-au n-au merit, daca pot sau nu pot consuma, indifferent daca au sau n-au ce face cu bogatia la care ajung. Dreapta este foarte cumpanita in schimb, este meritocratica si implicit incearca sa pondereze intre ce se poate si ce nu se poate face. Si este o doctrina de reforma succesiva dar in pasi marunti si asezati pe pamant ferm, sigur. Experimentele de stanga, inclusiv ce se intampla in Franta acum, dovedesc ca impotriva austeritatii, vazuta ca zgarcenie administrativa si bugetara, lumea se ridica. Dar nimeni nu se va ridica impotriva unui administrator corect si atent cu banul public. Stanga nu este corecta si nici atenta cu banul public.
[…]
Reporter: Dincolo de alegerile europarlamentare, urmeaza alegerile prezidentiale unde dreapta ar trebui sa dea un candidat unic. Divizarea asta, FC, PDL, Miscarea Populara ar putea sa dea toti cate un candidat. Ce s-ar alege din chestia asta?
MRU: Ar fi foarte trist sa se intample in felul acesta. Nici nu ar fi prima data cand s-ar intampla asta. S-a intamplat si in 2000 si in 1996 si a insemnat un efort politic consumat inutil. Este nevoie de un candidat unic la dreptei, chiar si in conditiile in care candidatul unic nu castiga, macar ofera circumstanta unitatii, macar ofera conditia necesara a reunirii politice a fortelor de dreapta. Este essential important si aici nu e vorba de orgolii, nu e vorba de politici de resurse umane la nivelul partidului, e nevoie de o intelegere matura si vizionara a ceea ce inseamna un candidat la presedintie. Este de invatat din experienta CDR – cand Emil Constantinescu a pierdut alegerile in 1992 nimeni nu l-a luat cu pietre, pentru ca atunci, barbatii de stat, si erau slava domnului destui in perioada aceea, destule profiluri de granit politic, au inteles ca este o experienta care valideaza platforma politica comuna si merita pastrata iar in 1996 s-a dovedit ca gandirea din 1992 era foarte buna. Ei bine, asa trebuie mers in continuare, cu aceeasi gandire vizionara, nu cu o gandire de parohie de sat in care nimic nu mai conteaza daca se intampla dincolo de gardul bisericii.
Despre PNL
[…]
Reporter: Pentru ca tot suntem la capitolul dreapta. Liberalii se identifica un curent de dreapta. Putem sa numim o masura sau o initiativa din ultima perioada, din aceasta guvernare, de dreapta?
MRU: Nu, din pacate nu. PNL este in actiunile sale, complet absorbit de PSD. De altfel, guvernarea este profund socialista si vocea liberala nu se aude, vocea teoretica a dreptei din interiorul USL-ului. Si exemplul cel mai trist il avem cu acest proiect de lege privind despagubirile si restituirile, care este din pacate una din cele mai nefaste, stangiste si comuniste initiative legislative cu putinta. Te asteptai ca PNL-ul sa reactioneze virulent in fata unei legi care distruge substanta dreptului la proprietate. Ei bine, nu se intampla nimic.
Apoi, felul in care a fost construit bugetul. Bugetul actual este orientat spre consum, spre cheltuiala, spre salarii si pensii, nu lasa pic de aer cresterii economice, este un buget in care cheltuielile curente sunt peste 90% din PIB. Te asteptai ca PNL sa spuna “consider ca libera initiativa economica trebuie avantajata pentru ca acesta este motorul principal al cresterii economice”. Nu s-a intamplat asa. De fapt, cand tragi linie dedesubt, guvernele Ponta I si Ponta II sunt profund socialiste, PNL-ul nu exista, PNL-ul a fost multumit ca propria clientele politica si-a gasit loc in diferite sinecuri administrative.
SURSA: Interviul de la Interviu la Craiova TV – Aprilie 2013
Transcrisurile integrale ale interviurilor: Interviu Criterii Politice Tv_04-13 ; Interviu_MRU_Craiova Tv_04-13
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Buna ziua.
Bine venita secventa, multumesc pentru sinteza.
Buna ziua,
si eu am considerat-o necesara desi ideea nu a fost a mea 🙂
buna ziua! “Stanga nu este corecta si nici atenta cu banul public.” elegant spus 🙂
Buna Ziggy,
noi bineinteles am fi formulat-o mult mai diferit 😆
si cu patos 😉 😀
Udrea si Ritzi-Pitzi erau de stanga sau de dreapta, ca am uitat … ? Blaga e de la PSD, nu ? Dar Placinta ? ca se tot muta si nu mai stiu … Inca nu am aflat cum s-a terminat scandalul cu cheltuielile de protocol 🙁 Probabil ca s-a cazut la pace, in stil dambovitean.
Eu cred ca atunci cand se gasesc in fata castronului romanii uita de stanga sau de dreapta si considera banul public ceva ce li se cuvine, lor si familiilor si prietenilor … in veac.
poate ,poate o da cel de sus si ” cei sapte ani de acasa” vor avea din nou valoare;
p.s il contrazic pe mru legat de ” decretei”/da este cea mai buna generatie din ultimii 40 ani( dupa a mea,bine-nteles)dar cea mai mare parte a varfurilor nu mai e in romania;intr-adevar e uluitor-asta e cuvantul-cati romani gasesti in pozitii de varf acolo unde te astepti mai putin
Il puteti contrazice intamplator… dar, indirect, ii confirmati pozitia deoarece vorbiti despre, citez: cea mai parte a varfurilor…. N-as dori declansarea unui conflict intre decretei si generatia anterioara. Adevarul este ca cine s-a pregatit temeinic si se perfectioneaza in continuare isi poate gasi lesne loc. Indiferent de generatia din care provine. Din pacate asta nu prea e valabil in rss ro. Iar gubernul laudat recent de musiu prezident a acutizat exodul prin aberanta mofificare a codului muncii. Ca sa nu mai pomenesc despre declaratiile inconstiente.
Buna ziua,
revin ceva mai tarziu, bun articol, chiar era necesar Theophyle.
buna maya,
cu placere!
si inca ceva,
sper ca o veste buna, daca se si aplica
Curtea Constitutionala: Dezlegarea Inaltei Curti privind insulta si calomnia este neconstitutionala. Cristi Danilet: Insulta si calomnia inapoi in Codul Penal
http://politeia.org.ro/magazin-politic/mru-intre-perceptie-si-realitate/11472/#comment-34193
http://economie.hotnews.ro/stiri-media_publicitate-14718086-curtea-constitutionala-dezlegarea-inaltei-curti-privind-insulta-calomnia-este-neconstitutionala-cristi-danilet-insulta-calomnia-inapoi-codul-penal.htm
scuze, mai sus am gresit link-ul
Buna ziua 🙂
MRU, a inceput sa descrie serparia. Primitivism si golanie cat cuprinde, cu astia nu este bine sa inoptezi cu lumina stinsa ptr. ca nu stii ce se poate inampla. Asa avem explicatia lipsei de reforme si a gascarismului generalizat. Din pacate nu vom progresa in vecii vecilor cu astfel de puslamale cu pretentii de oameni politici 🙁 Când m-am întors, unii spuneua că s-au liniştit lucrurile, alţii cântau aria gravă a demiterii. Am discutat cu parlamentarii, o noapte întreagă, într-un teatru interesant. Mergeau întâi la preşedinte, obţineau un răspuns, veneau la mine, îl validam, apoi au votat cum li se ceruse.
Am primit solicitări: fiul meu trebuie să intre într-un anumit loc. Amendamentul meu este mai importnat decât cel al lui x. Eu aş vrea să fiu pe lista de la locale într-o anumită poziţie. Era o dovadă a felului în care a ajuns politica în România. Era ca în Obor. “Dă tu mai mult ca să nu mă duc în partea celalaltă!”, apropae toţi au spus asta. Unii au venit apropae poeţi. Nu acceptau să mai fie încă o persoană în Cabinet, aşa o natură discretă era discuţia.
http://adevarul.ro/news/politica/mihai-razvan-ungureanu-direct-adevarul-live-ora-1500-1_517fa918053c7dd83f604b05/index.html
PS – merita citit si de unii apologeti care cadelnitzeaza zilnic pe aici 👿
Buna.
A mai aparut unul: http://ro.stiri.yahoo.com/mru-%C3%AEn-ziua-%C3%AEn-care-c%C4%83zut-guvernul-ungureanu-143556558.html
“Am preferat să tac în acest an, delectându-mă cu adevărurile celui care se pronunţă. Doi oameni ştiu exact ce s-a întâmplat:preşedintelşe şi premierul de atunci. Cei care se pronunţă au aflat anecdote la a 10- a mână şi încearcă să le tranforme în adevăr.”
Asta este pentru cei care nu “cadelnitzeaza zilnic pe aici 👿 ”
Ci sa colporteze ceea ce nu stiu 😉
“Nu m-a luat prin surprindere. Declaratiile mele vizeaza altceva in schimb.Am crezut si eu cum a crezut si presedintele Romaniei in acel moment ca inevitabuilul poate fi evitat.”
Numai cei care nu cadelniteaza nu inteleg 😛
Basescu este vinovat in opinia celor ce nu cadelniteaza, pen`ca nu se pricep deloc la politica. Si pentru ca necazul nostru trebuia sa poarte un nume, iata-l: Basescu ne-a tradat.
da, Victor!
Nu m-as folosi pe termeul tradare care este prea dur – in orice caz Basescu a facut si face BLAT!
Seara buna.
Foarte buna sinteza. prefatata principial. Ader cu o mentiune: dincolo de nuanta politica si refuzul compromiterii, in cele 78 de zile M.R.Ungureanu & Co. au demonstrat ca se pot rezolva si problemele economice.
Asa e Ken,
se poate insa probabil cu un pret destul de mare 🙁
Sunt convins ca se poate. Pretul o fi mare dar iti ofera eleganta unor pozitii care nu pot “atacate” decat cu vita sau unguent. Jalnic. Ceva de genu’: o fi facut Henric al VIII-lea reforme substantiale dar… nu stiai? a avut 6 neveste…
Dincolo de substraturile politice dezvaluite de MRU inca astept s-o spuna cu subiect si predicat ca debarcarea guvernului sau a fost si ca urmare a competentei. Competenta care trimitea-n ridicol cam toate adunaturile acuiate pana atunci sub acoperisul Victoria.
Multa lume imi spune -fii cat mai prezent la Tv, fii cat mai prezent in media. Las la o parte mediul virtual pentru ca acolo optica mea este alta.
OK. Care este optica lui MRU ?despre mediul virtual pt ca ne intereseaza. Care este optica lui MRU despre teorema lui Pitagora. Este de acord cu Pitagora sau nu ?
In ceea ce priveste media insa lucrurile stau altfel. lncepand cu luna octombrie anul trecut, partidul si MRU au fost subiectele unui boicot mediatic incredibil de puternic, intr-o masura mult atenuata fata de ceea ce se intampla fata de campanie. Era un calcul politic; nu era partidul meu cel care putea sa aibe acces la presa.
La ce se astepta MRU ?
Partidul meu este un partid sarac care nu poate plati media.
Asta s-a stiut de la inceput. Era primul motiv ca dezvoltarea pe web sa fie mai mare decit la partidele cu bani.
In clipa in care discursul tau este logic, coerent, aplicat realitatilor, fara patima, fara invective, fara atac la persoana, s-ar putea ca tocmai vocea ta sa nu conteze.
Da asa este. …. Si ?
ai aparut cu cadelnita?
TDS nici macar nu meritati un raspuns, pentru legea lui Pitagora care tu bineinteles a formulat-o!
Evident nu ca nu merita un raspuns polemic. Sunt niste pasi legic necesari. Cam ca la sah cind sunt miscari obligate.
Seara buna
Cred ca exista o greseala in text .
“este un buget in care cheltuielile curente sunt peste 90% din PIB.”
Nu stiu sa existe un stat in care bugetul sa fie atit de mare incit sa reprezinte (pe partea de cheltuieli) ,90 % PIB .
Aici :
“Pasi multi facuti inainte si multi pasi facuti inapoi, ca intr-un dans fara exercitiu. Guverne declarate de dreapta care au luat masuri de stanga de un populism infiorator, guverne nepregatite sa infrunte o situatie economica, generala, europeana, mondiala, complicata si cu clare efecte negative asupra tarii.” Se vede o doza de analiza profesionala bine pregatita , interpretata .
Sara buna oameni buni,
O buna sinteza. Multzam fain Teophyle.
Pe de alta parte formatia universitara a lui MRU transpare in modul in care vorbeste. Pune problema, prezinta situatia, analizeaza situatia folosind exclusiv cuvintele adecvate, trage concluziile. Repet , este punctul meu de vedere (subliniez asta nu pentru ca vreau sa fie respectat ci pentru ca poate fi gresit 🙂 neavand decat cunostiinte empirice in domeniul acesta). Deci, eu cred ca in politica, cateodata, trebuie sa incepi cu concluziile(care atrag atentia) si mai apoi continui cu demonstratia, demonstratie care este urmarita in masura in care atentia a fost atrasa.
expresii pe care le-am retinut:
Austeritatea nu este zgarcenie bugetara ci o administrare corecta a banului public
PNL-ul nu exista
nu …. o gandire de parohie de sat
Stanga nu este corecta si nici atenta cu banul public
PS.
Unele intrebari (din pdf), un pic prea ridicate la fileu.
Cea mai evidenta 🙂 Imi pareti un om onest… Oare ce se astepta tipul sa primeasca ca raspuns/comentariu?
salut eugeni,
adevarat pentru asta nu le-am selectat.
probabil 90% din buget.
bine venit materialul, evident ca “diseminez” (am citiva musterii care ma aduc in prag de crize cu nervul nervos, desi ai zice ca pricep repede si corect, de fapt plutesc prin stratosfera, cuplati doar la joburile lor)
Ceva off topic: all over Ro, sedinte cu “managerii de spitale” din teritoriu si DSPuri/CASuri judetene/Buc: spitalele sunt puse in situatia de a face niste alegeri, dupa cum urmeaza:
1. reduceri de personal, cu pastrarea salariilor actuale (“reintregite”)
2. nu ne atingem de personal dar se reduc salariile
3. una/doua/trei luni concedii fara plata ( …. + infinit). Cam deodata, ar fi vorba despe 3 luni (mai – iulie). Si cind imi amintesc ca majoritatea colegilor pretind a fi vajnici liberali…. (reamintesc – a nu se intra in detalii legate despre ce e si ce vrea liberalismul, deja stiti ca n-au habar). Restul – cih politica
(scuze, n-am crezut de cuviinta sa scriu “pe vechi” cu i/a, limba romana avea/are cu totul alte nevoi si prioritati)
http://oradetimis.oradestiri.ro/cutremuratoarea-scrisoare-a-unui-medic-roman-vanatoare-de-medici-vanatoare-de-bolnavi/editorial/2013/04/29/
PATETIC 🙁
M-asteptam ca “scrisoarea” sa fie ceva mai echilibrata victor L. Si eventual dupa legitimarea autorului sa contina si cauzele “interne”. Din pacate e doar o refulare: incapabilii doctori români devin, brusc, foarte capabili, “marfă” căutată şi bine plătită, ca să nu mai vorbim de beneficiul principal, de grabnica recuperare a demnităţii şi preţuirii sociale. Desi partea a doua a titlului ar fi impus-o n-a scris eminentul vreun rand despre listele felcerilor de famiglie care, adunate, dadeau o populatie aproape cat a Poloniei. Am vazut doar rafuiala cu media care dezvaluie sutele si miile de cazuri de mita “la-plic”, de intelegeri pe sub mana cu farmaciile si/sau alti furnizori, de neglijenta, de sutele de retete compensate/gratuite emise zilnic, de internari si analize cat mai complicate si costisitoare ca sa iasa la numar/valoare, de indolenta… si lista ar putea continua. Se rafuie si cu politicul care minte si deturneaza. Pomeneste de grila de salarizare cuprinsa, chipurile, intre 2oo si 5oo de euro…
Buna Ken 🙂
“ipocrizie” este numele! 🙁
Salut Theophyle… cu tot respectul pt (din pacate) exceptiile care inca onoreaza aceasta meserie, felcerii doar culeg acum ceea ce-au semanat. Cu sarg. Sanatatea e-n “galeata” cam din aceleasi cauze precum CFR-ul.
Fara nici un dubiu ca este cum spui! Asta este situatia 🙁
As pune multe de 🙁 in raspuns. Doar cate unul pt fiecare domeniu/arie/sector de activitate socio-economica in care nu doar politicul a furat si a faultat logica si competenta si profesionalismul…. dar as umple casuta cu emo…
Papahagi la Nasul tv
http://live.nasul.tv/
Yeah… s-a ajuns cu discutia la taxa de protectie din rss c-ta. Ce sa-ti spun… de parca doar in rss c-ta ar fi asa ceva… de parca taxa de protectie ar fi principala sursa de finantare a partidelor. Ma unfla rasu’.
A predat 4 ani la Sorbona. Fraierul cu cioc. Cine dreak se uita la Nasu si la loserul asta macovist si clujano-crestin ?
Nimeni bineinteles! Toata lumea iti asteapta copmentariile ca sa soarba din intelepciunea ta sublima. Aferim Pasha 😆 Sublimule Pitagora!
Nu cred ca se uita cineva, deoarece nu prea vad comentarii
…
Nu am inventat eu teorema lui Pitagora. Dar o folosesc si o reamintesc gratuit si des (nu sunt prof de mate) celor la care tin.
Ce e rau ? E adevarat ca adevarul este mai placut de enuntat decit de ascutat.
Stai nitelus… nu sari cu hangerul. N-am ceva cu respectivul purtator de cioc. Radu cam stie cum se conduce o discutie. Nuanta fusese introdusa de el. Reprosul meu avea o “bataie” ceva mai lunga. S-ar fi putut dezvolta.
Ai firma. Platesti taxa de protectie?
Daca da… cat? (procent din cifra de afaceri? procent din venit? procent din profit? cui? a crescut/scazut in ultima vreme? care crezi ca sunt cauzele scaderii/cresterii? crezi ca toti banii din “taxa” ajung “unde trebuie”?
Daca nu… te crezi norocos? ai altfel de pile/cunostinte/relatii? n-ai avut profit declarat? ai conturile in paradisuri fiscale?
ps: raspunzi serios sau mai bine ignora
Dintr-o eroare pe care o regret, commetul meu nu a mers la maya ci la tine. Nu am intentionat sa te deranjez. Scuzati, pardon, bonsoar
Scuze notificate.
Nici eu n-am intentionat sa-ti cer o dare-de-seama/declaratie-fiscala-financiara. Bonsoire.
Aoleu cate intrebari 😆 Acum sincer, suntem intr-o gubernie dar marturisesc public ca pana la taxa de protectie nu s-a ajuns. Ca se fac presiuni, ca ai surprize la un control cand ne fiind sustinut te freaca si pigulesc haratie cu hartie, ca trebuie sa te lupti pana nu mai ai aer….da, dar de taxa de protectie nu. Cred ca aici mai este un aspect fundamental, nu este tembel, ca sa ma exprim elegant, ala care cere ci ala care da. In momentul in care ai dat, din punctul meu de vedere, tu ai o problema, ai ceva de ascuns, ceva nu este in ordine. Daca esti ok,mori cu ei de gat.
Erau doar cateva si doar pt a stabili o baza de discutie. incercam de asemenea sa delimitez taxa-de-protectie de mita data inspectorilor financiari-fiscali. Care mita poate fi pt a ascunde oaresce matrapazlacuri sau poate fi si pt a scapa de stres. Nici nu vreau sa ma gandesc la reflexul conditionat de obedienta.
In urma cu ceva timp am avut control, cei care au venit nici apa nu au vrut. Adevarul este ca au inteles ca nu exista spatiu de manevra.
Cand se va pricepe ca “pozitia de ghiocel” in raport cu autoritatile nu este constructiva putem spune ca am intrat intr-un proces de modernizare a statului.
He, he 🙂
Chestie de caracter si de educatie! Majoritatea “elitelor” noastre, chiar si cei care nu sunt considerati toxici chiar si cei buni traiesc in atmosfera “da sefu” – “nu sefu”, cand lucrurile stau la nivelul glumelor e ok, din nefericire de multe ori glumele se ingroasa. In nici un caz pozitia de ghiocel nu poate fi benefica – la nimeni, niciodata!
@mar 9 41
corect!
nu se cere ” taxa de protectie”
e insa din pacate o exceptie in tara=constanta: mazare cere;exista o prevedere a consiliului local care obliga firmele sa plateasca taxa de protectie in functie de metrii liniari cu iesire la trotuar;
nu se plateste la mazare,dar oricum o iei e taxa de protectie
p.s poate fi o idee pentru sen culetu de la fc,ca tot e din constanta
buna seara. ca sa nu existe confuzii,taxa se numeste de liniste dar toata lumea o stie “de protectie” http://www.spit-ct.ro/taxa-de-liniste-persoane-juridice
De aceea spusesem initial ca subiectul taxa-de-protetie se putea dezvolta. Adica pornind de la o aberatie “legalizata” prin hcm c-ta pana la “taxa” de inspiratie mafiota. fasole oricum “le are” cu taxele. A inceput cu barierele si a ajuns pana la “escorte”. N-am cum sa le spun altfel celor minim “4 tinere prezentabile” pe care trebuie sa le angajeze fiecare terasa.
“loserul asta macovist si clujano-crestin” este inca pe lista mea (si sunt convinsa ca nu sunt singura) si inca ma uit la el.
🙂
si eu…
@kenwood 8 42
nici nu va fi apreciata munca in romania prea curand;
pane ce ” elita” nu se schimba nici o speranta;cand ” elita” e un plagiator,un chiulangiu,un becali,turnatori,hoti ,codoshi… si mai adaugati dvs,nu exista nici o sansa de schimbare
m-am ” invartit” destui ani printre ” patronii romani”;( mai putin domeniul IT);intr-un cuvant se cred ” ceausescu”/nu asa se conduce o afacere;daca le spui de ” delegare” si alte ” bazaconii” d-astea iti raspund” nu merge domle in romania”/partea frumoasa e ca merge,dar nu vor sa inteleaga;
ce e mai rau este ca si managerii firmelor straine vin ” indoctrinati” cu ideea ca in romania trebuie sa biciuesti sau cum imi spunea un neamt-altfel o capacitate manageriala- la inceput a venit cu ideea ca romanii sunt un pic mai sus decat porcii;
si mai e ceva: sistemul de invatamant/e un dezastru si amaratul de absolvent,nu prea stie de unde sa inceapa,ii este frica sa ia decizii-aici intervine si ” atitudinea patronului”,si saracul se faca ca munceste ca sa nu greseasca
As replica incepand de la ultimul paragraf deoarece acolo incepe. In sistemul de invatamant. Prin care “amaratul-de-absolvent trece ca gasca prin apa. Nu prea intelege de ce-l freaca profii cu “toate prostiile care nu-i trebuie-n viata”. Si din care iese stiind cate putin din toate si fara sa-si fi dat seama care ii este rostul pe lume. Adica nimic concret despre ceea ce si cum poate. Sau poate chiar s-a straduit sa le faca pe plac parintilor. Desi n-are nicio tangenta/chemare cu “specialitatea” absolvita. Daca scapa cu bacu’ se “trezeste” la aproape 2o de ani c-ar trebui sa se-ntretina. Statul socialist il ajuta cu ajutor de somaj (sac!). Ce bafta ca statul “reformist” i-a facut o clasificare a facultatilor. Stie in clar cam cat il costa (taxe oficiale dar mai ales spagi) o “diploma”. Isi depune dosarul la una in functie de cati bani au parintii. Sau de ce “perspective” au absolventii. Cine castiga cel mai bine? Advocatii, umerasele-de-sutana, militistii, ciontabelii si gurnalistii. Deci undeva acolo e solutia. Aaaa… si felcerii… dar e mult al draqu de-nvatat. Cand termina fac sau banii nu stie mai nimic de folos. Care sa-l ajute sa se intretina. Parintii apeleaza la pcr si-l “baga undeva”. Undeva bine. De cele mai multe ori fara vreo legatura, macar tangenta, cu domeniul in care, de mila de sila s-a “pregatit”. Are pretentii… doar nu si-a tocit degeaba coatele pe bancile facultatii. Statul ii da dreptate. Batronu (ceausescu sau chiar mai stilat) e obligat sa-i dea minim 1.2oo. In mana. Statul nu-i da dreptate (pt ca e stat si s-a scutit) si-i pune-n mana 7oo. Intrebare: daca a avut bafta si chiar si-a descoperit, cultivat si perfectionat calitatile native ce face?
raspuns unic: emigreaza!
societatea romaneasca sub nici un motiv nu permite afirmarea celor dotati;
exceptiile de prin ziare sunt curozitati ca si ” femeia cu barba’ de la iarmaroacele interbelice
Papahagi a fost și aseară la Nașul TV. Deh, nu prea e materie primă pentru ce-ar vrea Nașul (TV) să audă…
Eu în schimb am mai răsfoit niște bloguri și-am dat peste următorul profil de votant:
„Există două tipuri de oameni în societate. O primă categorie sunt ăia capabili, care produc. Un procent mare din banii făcuţi de ei se duce la stat. Ei vor de la politicieni să le explice transparent unde se duc banii lor şi cum sunt cheltuiţi în beneficiul cetăţenilor. Cealaltă categorie e formată din fomişti şi paraziţi sociali. Ei vor de la stat gratuităţi. Asta îi interesează. Ce le dă statul. Că de luat, n-are de unde să le ia. Cei din urmă sunt mai mulţi, mai proşti, mai uşor de manipulat şi mai disperaţi. Unui contribuabil îi iei votul cu un program coerent. Unui parazit cu o găleată, o pereche de cizme şi un litru de ulei. Și la ăştia este puterea decizională la alegeri. La ăştia mulţi, proşti, uşor de convins, care trăiesc din banii statului. Ăia care contribuie la banii statului şi îi cară în cârcă pe restul sunt puţini şi greu de convins. Nici nu se oboseşte nimeni să facă asta. Preferabil este nici să nu vină la vot. Oricum o să decidă nişte proşti, nu ei, pe mâna căror hoţi o să le intre banii. Votul e un bun. Şi ca orice bun, valoarea lui e dată de preţul cel mai ieftin pe care-l găseşti. Al tău e scump. Nu îl vrea nimeni. O să cumpere de la băiatul cu scuipat în bărbie, pe o pereche de gumari.”
(O postare numită Sunt de acord cu Remus Rernea (deşi e un idiot) la http://www.vice.com/ro/read/sunt-de-acord-cu-remus-cernea )
Pentru contrabalans, introducerea votului obligatoriu. Sa vezi atunci cum o sa le pese 😉
Poza este antologica 😛 😆 Cum sa te reprezinte o asa caricatura, cum sa te impui in fatza unei comunitati si sa o conduci cu o astfel de prezentare, din “n” pana acum 🙁 Ptr. mine este o mare enigma cum rezista caricatura si este votata 🙁
http://www.evz.ro/detalii/stiri/radu-mazare-in-budigai-de-salvamar-sef-filmeaza-cu-printesalori-1035356.html
buna seara , si asta in Saptamina Mare .
Buna 🙂
astia chiar stiu ce e asta?
Buna, este nebun ……………nu are toti boii acasa. Ce Saptamana Mare, omul are alta agenda 🙁
Fenomenal 🙂
Traim intr-un scenariu facut de Alfred Hitchcock dupa o piesa a lui Eugen Ionesco
Budagaii vor face parte din decor 😆 Iar vom tine capul de afis in presa internationala.
http://www.ziare.com/stiri/turisti/radu-mazare-face-cinste-cu-cate-un-tatuaj-gratis-oricarui-turist-1233044
maya 11 11
si de ce as legitima prin vot nulitatile si/sau hotii?
grecia are votul obligatoriu;ajuta???
de ce as fi obligat sa votez o constitutie asa cum o ” cloceste ” parvulescu pentru usl?
ia sa-l puna cineva pe chelnerul asta ratat,reciclat in hot de fier vechi si uns ministru sa plateasca din buzunarul lui!
http://www.evz.ro/detalii/stiri/exclusiv-planul-refuzat-de-fenechiu-la-cfr-sa-a-fost-aprobat-de-berd-banca-penalizeaza-u-1035349.html
@kenwood: iata unde sunt romanii capabili!
oriunde ,dar nu in romania
http://adevarul.ro/entertainment/film/e-oficial-romanii-cei-mai-cool-1_517e8a87053c7dd83f5b36cf/index.html
Buna dimineata,
Postare noua – Revista Presei – 1 Mai / Sărbătoarea dezbinării şi lipsei de solidaritate