Ştiri Externe: 19 Aprilie 2013 / “şapcă albă-şapcă neagră”
19/04/2013 | Autor theophyle Categorii: International, Stiri Europene |
Cutremur cu magnitudinea 7 în Japonia. Un cutremur cu magnitudinea 7 s-a produs vineri în nordul Japoniei, în largul insulelor Kurile administrate de Rusia şi a fost resimţit în toată partea de nord-est a arhipelagului, dar pentru moment nu a fost emisă o alertă de tsunami, a anunţat agenţia japoneză de meteorologie. Institutul american de geofizică USGS a estimat magnitudinea cutremurului la 7,2. Acesta a localizat epicentrul peste 500 de kilometri nord-est de insula nordică japoneză Hokkaido şi la circa 30 de kilometri în largul Urup, una dintre insulele arhipelagului rus Kurile. Institutul american a estimat că seismul s-a produs la o adâncime de 122,3 kilometri, în timp ce agenţia japoneză de meteorologie l-a localizat la o adâncime de zece kilometri. Postul public de televiziune japonez NHK a difuzat câteva imagini surprinse automat cu camere situate în Hokkaido, dar poliţia nu a semnalat victime sau pagube materiale pentru moment. Japonia se confruntă în prezent cu o perioadă cu o puternică activitate seismică, potrivit experţilor japonezi. Situată la joncţiunea a patru plăci tectonice, arhipelagul nipon înregistrează în fiecare an 20 la sută dintre cele mai puternice seisme de pe planetă. Nicio regiune a teritoriului japonez nu este scutită. Miercuri, o serie de câteva zeci de cutremure, între care unul cu magnitudinea de 6,2, s-a produs pe insula vulcanică Miyakejima la sud de Tokyo, în timp ce un alt seism, cu magnitudinea de 5,8 a avut loc în aceeaşi zi în Miyagi (la nord de Tokyo), prefectura cel mai grav afectată de tsunami din 11 martie 2011. Sâmbătă dimineaţa un cutremur cu magnitudinea de 6,3 a fost resimţit în vestul ţării, în apropiere de oraşul-port Kobe, unde un seism a provocat moartea a 6.400 de persoane în 1995. Duminică, un alt cutremur, cu magnitudinea de 5,2 a avut loc pe coasta prefecturii Fukushima, deja afectată de cutremurul de 9 grade urmat de tsunami la 11 martie 2011. Aduce Mediafax
FBI a dezvăluit atentatorii de la Boston: „suspectul 1” are şapcă neagră, „suspectul 2” are şapcă albă. Biroul Federal de Investigaţii (FBI) a difuzat fotografii şi înregistrări video cu doi suspecţi ai atentatelor teroriste comise la maratonul din Boston, lansând un apel către cetăţeni pentru a obţine informaţii despre aceşti doi bărbaţi. ”Sunt înarmaţi şi periculoşi”, au avertizat agenţii federali americani. Fotografiile îi înfăţişează pe cei doi trecând pe lângă o mulţime de oameni pe Bolyston Street cu doar câteva momente înainte de atacul care a omorât trei spectatori care asistau la Maratonul de la Boston şi a rănit alţi 180, potrivit „Huffington Post“. În cadrul unei conferinţe de presă, agentul federal Rick DesLauriers avertizează că cei doi bărbaţi sunt „înarmaţi şi extrem de periculoşi“. Imaginile celor doi au fost imediat postate pe site-ul FBI pentru ca publicul să poată ajuta la identificarea persoanelor care apar drept principali suspecţi ai carnagiului de luni petrecut la maratonul de la Boston. „Astăzi facem apel la ajutor din partea publicului pentru a-i identifica pe cei doi suspecţi. După o analiză foarte precisă a fotografiilor, înregistrărilor video şi altor dovezi, azi noi le publicăm fotografiile“, a explicat acesta. Bărbaţii, numiţi „suspectul nr.1“ şi „suspectul nr.2“, au fost fotografiaţi purtând o şapcă de culoare neagră, respectiv de culoare albă. Mai mult, aceştia par „să conlucreze“, a adăugat DesLauriers, care a spus răspicat că oamenii trebuie ”descurajaţi” să cerceteze alte fotografii cu ”suspecţi” care au apărut pe internet şi în media internaţională. UPDATE: La câteva ore după publicarea fotografiilor cu cei doi suspecţi, pagina de internet a FBI a fost temporar indisponibilă din cauza traficului foarte mare, potrivit CNN. Integral in Adevarul
Der Spiegel: Ruşinea Washingtonului. Senatul american a respins legea pentru un control mai strict al armelor în SUA. Victimele atacurilor sunt îngrozite. Eșecul din Senat arată cât de departe este America de această reformă de fapt. Prea puternic este lobby-ul pro-arme, prea lași sunt politicienii, prea mare este clivajul între reprezentanții poporului și popor. E o prevedere legală simplă și logică. Ar fi primul pas împotriva violenței armate din SUA. Ar folosi tuturor oamenilor nevinovați, de pierdut ar avea ceva numai teroriști, atentatori și alte tipuri de criminali. 91% dintre americani sprijină un control mai strict al armelor care sunt vândute populației și al persoanelor care vor să le cumpere. Culmea, 88% din electoratul republican susține planul precum și majoritatea celor care dețin deja arme. Demersul a fost doborât de 46 de senatori care au votat împotrivă. Eșecul arată incapacitatea celui de-al 113-lea Congres al SUA de a se conforma votului populației și incapacitatea parlamentarilor de a raționa. Nici bunul simț nu mai e la el acasă pe Dealul Capitoliului. National Rifle Association a mințit cu nerușinare spunând că intenția statului este crearea unei baze de date și sporirea controlului asupra populației. În realitate, efectul ar fi invers. Dar chiar dacă ar fi așa, unde-i problema? Americanii se lasă controlați atunci când achiziționează medicamente pentru răceală, alcool, telefoane mobile sau câini – apropo: toate acestea se cumpără mai greu decât arme în America. Apoi, lobby-ul pro-arme i-a amenințat pe senatori că le va sabota realegerea în funcție. Asta e realitatea. Una tristă. Și dacă ne gândim că la votul pentru relaxarea unei prevederi din dreptul de port-armă au lipsit doar trei voci pentru a trece de Senat, atunci realitatea e de-a dreptul înfricoșătoare. RFI
Revista Presei de la Deutsche Welle
„Terorismul din Boston şochează America”, titrează azi Süddeutsche Zeitung din München. Iar la Berlin, Die Welt îşi anunţă cititorii că şeful statului american a admis că a fost vorba de „un act terorist”. Unul soldat cu moartea a trei oameni între care o tânără şi un copil de 8 ani.
Jumătate din prima pagină a ziarului berlinez e alocată pozei acestui băieţel, înfăţişat râzând, cu gura întredeschisă şi strungăreaţa dinţilor de lapte între care nu se va mai rătăci vreodată o bucăţică dintr-un tort de onomastică sau dintr-un măr.
Die Welt nu uită nici restul familiei îndoliate a copilului care-şi îmbrăţişase tatăl pe linia de sosire a maratonului, înainte ca bombele să-l secere, să sfârtece alţi oameni şi să-i doboare mama şi sora, rănindu-le grav.
„Făptaşii vor suporta întreaga asprime a legii”. Cu această speranţă articulată de preşedintele american Obama, în urma atentatului terorist comis la Boston îşi deschide Frankfurter Allgemeine Zeitung ediţia de miercuri.
Conservatorul cotidian german îşi pune întrebările pe care le formulează şi multe alte ziare apusene care abordează, in corpore, acelaşi subiect, al exploziilor din Boston. A fost oare un atentat islamist? Sau unul comis de extremişti de dreapta de la marginea societăţii americane?
Cotidianul din Frankfurt relevă că e vorba de primul atentat terorist reuşit într-o metropolă americană de la crimele al Quaidei din 11 septembrie 2001, încoace.
Cele din Boston au fost detonate la un maraton „organizat într-o zi de sărbătoare în memoria primelor bătălii din războiul de independenţă american, care, la rândul lor, constituie parte a mitului fondator american. N-ar fi deci exclus”, potrivit ziarului din Frankfurt, „ca asasinii să se creadă urmaşi ai acelor revoluţionari luptând contra represiunii de stat. Ce demenţă ar fi aşa ceva, devreme ce ucigaşii nu sunt nişte eroi, ci dimpotrivă, nişte asasini laşi”.
În fine, editorialul invocă speranţa depistării rapide a făptaşilor şi-şi exprimă nădejdea ca „lumea, afectată integral de terorismul de la 11 septembrie 2001”, să nu fi asistat „la Boston la debutul unei noi serii teroriste”.
Or, dată fiind expedierea scrisorii anonime conţinând o otravă letală pe adresa unui senator republican, această alternativă nu pare câtuşi de puţin nerealistă.
SUA continuă să fie o ţintă, chiar dacă varii comentatori de stânga nu cred în posibilitatea luptei antiteroriste manu militari. „Superputerea americană”, relevă în context Nürnberger Nachrichten, „rămâne inamicul public numărul unu al terorismului islamist”.
Totuşi, scrie Süddeutsche, “Obama s-a ferit iniţial să califice fapta ca atentat terrorist”. Ceea ce, potrivit ziarului de stânga din München ar fi fost o decizie înţeleaptă de natură să liniştească apele, ştiut fiind că „isteria e urletul triumfător al terorismului”.
Or, America s-a distins, potrivit ziarului din München, printr-un „remarcabil calm în reacţia ei la bombele din Boston”. Acest calm ar fi însă, conform aceluiaşi ziar, nu doar expresia “unei noi maturităţi americane” ci şi a unei “nesfârşite oboseli. Americanii ar vrea să lase în urmă decada teroristă. Dar terorismul nu vrea să-i lase”…
Die Welt constată, realist, că societăţile deschise vor trebui să se obişnuiască încetul cu încetul cu ideea că „forţele totalitare vor continua, timp de câteva decenii, să le ameninţe”. Singurul remediu ar fi, potrivit ziarului, o atitudine amalgamând vigilenţa cu destinderea. Ar fi nevoie de vigilenţa cetăţenilor şi autorităţilor, ca să se poată evita ce se mai poate evita. Şi necesară e şi relaxarea, astfel încât societăţile deschise să nu renunţe la stilul lor de viaţă, la manifestări sportive sau alte petreceri, dacă extremiştii reuşesc totuşi să le lovească.
Dar varii ziare de stânga, inclusiv austriacul Der Standard se tem de revenirea la măsuri de restrângere a drepturilor civice de tipul celor adoptate după mega-atentatele din nine/eleven.
Cu trimitere la baia de sânge săvârşită de un extremist de dreapta norvegian, un ziar german conchide cu declaraţia primului ministru al guvernului din Oslo: „Răspunsul nostru este: mai multă democraţie, mai multă deschidere, mai multă omenie. Aceasta e pedeapsa capitală pentru terorişti”. Deutsche Welle
Câti români sunt someri în Spania? În Spania sunt aproape 95 de mii de şomeri români. Sunt cele mai recente cifre, de luna trecută şi indică o uşoară scădere faţă de începutul anului. Cel mai probabil, e vorba de slujbe sezoniere în domeniul turistic şi al serviciilor, apărute în preajma Paştelui catolic. Cei mai mulţi şomeri români se află în Comunitatea Madrid (aproape 20 de mii de persoane). Urmează Comunitatea Valenciana, Castilia-La Mancha, Andaluzia şi Catalonia. Dintre aceşti şomeri români, două treimi primesc ajutoare şi indemnizaţii de şomaj, corespunzătoare perioadei de cotizare pe piaţa spaniolă a forţei de muncă. Ei reprezintă 17,93% din numărul total al şomerilor străini înregistraţi în Spania şi al doilea colectiv cel mai numeros, după cel al marocanilor, care numără 61 de mii de şomeri şi reprezintă 18% din totalul străinilor aflaţi în şomaj. Pe de altă parte, numărul românilor care muncesc şi cotizează la sistemul spaniol de asigurări sociale depăşeşte 250 de mii, arată datele cele mai recente, din februarie 2013. Ei reprezintă aproape jumătate din totalul de cotizanţi europeni înregistraţi, iar domeniile în care muncesc sunt dintre cele mai diverse: servicii, agricultură, în gospodării, marină sau minerit. Românii din Spania formează un colectiv care ajunge la aproape un milion de persoane, adică 17% din totalul străinilor. Comunitatea românească este cea mai numeroasă comunitate de străini din Spania, însă aceste cifre trebuie interpretate în condiţiile limitărilor obiective care fac imposibilă cuantificarea exactă a numărului de rezidenţi comunitari, atrage atenţia ambasadorul român la Madrid, Ion Vâlcu. “Dat fiind faptul că nu există obligaţia legală de a anunţa renunţarea la rezidenţă (plecarea din Spania), respectiv faptul că în evidenţa menţionată, în funcţie de numărul de identificare pentru străini (NIE), persoanele care decid să plece din Spania nu sunt eliminate din evidenţe, rezultă logic că numărul menţionat trebuie “ajustat” prin scădere cu numărul celor care eventual au decis să părăsească această ţară. Motivul: din cauza efectelor crizei economice, despre care nu avem însă nici un reper statistic”, după cum a precizat pentru Agerpres înaltul diplomat român. RFI
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
O zi buna tuturor bolnavilor .
Cum in USA si oficial numarul de arme legal detinute depaseste intreaga populatie (inclus noi nascuti batrini cu un picior in groapa si intreaga populatie de dupa gratii ) e imposibil sa mai reglementezi ceva . E o constatare a situatiei reale .
Cit priveste propunerile de reglementare (respinse) , printre altele, se preconiza interzicerea vinzarii incarcatoarelor cu capacitate de 30 cartuse . Cu un incarcator de doar 20 de cartuse si posibilitatea de a cumpara cite vrei , ma intreb daca e de plins sau de ris .
Obama face multa retorica dar e depasit de evenimente .
NRA (National Rifle Association) e un os prea dur pentru oricare politician american .
Buna ziua,
Asa cum e bine sa te informezi din toate partile legate de un eveniment, tot vad in media “conspirationista” vorbindu-se despre o lucrare a agentiei “Craft”. Pare a fi ceva guvernamental. Ma puteti lamuri si pe mine ce anume este “The Craft”?. Aici am gasit informatiile. Sunt disparate, cam fara logica, dar : http://www.infowars.com/breaking-police-confirm-infowars-photos-of-boston-suspects/
Buna Danutz68,
Intrebare grea 🙂 in contextul respectiv este vorba de o firma care angajeaza “mercenarii” de toate felurile pentru a apara obiective sau personalitati. Ca si alte firme de acest gen este condusa de fosti ofiteri acoperit / descoperiti in trupele speciale sau in agentiile de securitate americane.
“The Craft” este si o denumire (intre cunoscatori) ai masoneriei anglo-saxone.
o remarca – Infowars este o publicatie care trebuie luata cu multa atentie. In multe cazuri manipuleaza intr-o mare veselie. Deci informare, sigur, surse alternative 100%. Depinde care 🙂
Articolul RFI este monumental. Exact asa scrie un reporter socialist isteric cand realitatea nu binevoieste sa-i faca pe plac. 🙂
😆 Pai pentru asta l-am postat. Esti primul care ai reactionat! – Bravo
Bine, ma gandeam ca acesta trebuie sa fie motivul, ca doar nu va puteam banui de simpatii socialiste! Multumesc pentru “bravo”, dar mai ales pentru “primul”, asta chiar m-a binedispus. Sunt prima, nu primul. 🙂
Social media and a most unfortunate misunderstanding !
http://www.mzv.cz/washington/en/czech_u_s_relations/news/statement_of_the_ambassador_of_the_czech.html