Articole pe subiectul: Qumran

Manuscrisele de la Marea Moarta – Qumran (6) Cartea Templului

Carte templului este supranumita academic 11QT (descoperita in  pestera 11 care este  cea mai departata pestera de Qumran – vezi harta). Am vizitat pestera, se afla la  aproximativ 4 Km la Nord de Qumran si este extrem de anevoios sa ajungi acolo.Nici o sansa ca astazi (dupa vreo 18 ani) m-as mai incumeta sa ajung inca o data pe acel […] Continuare…

Manuscrisele de la Marea Moarta – Qumran (5) Mântuitorul Străpuns

Documentul numerotat 4Q285 este denumit de cercetatori “The Pierced Messiah Text” sau in traducerea mea in limba Romana  “Textul Mântuitorului Străpuns”, descoperit in pestera 4, apropiata de Qumran.  El face parte dintr-un complex mai mare, denumit “The War of the Messaiah” – in romana  “Razboaiele Mântuitorului (Mesiei)”. Un al doilea document identic a fost gasit in pestera 11, cea departata […] Continuare…

Manuscrisele de la Marea Moarta – Qumran (4 ) Constituţia Eseniana

Regulamentul Comunitaţi – 1QS Documentul care poarta numele de “Regulamentul Comunităţi” (Community Rule) codificat drept 1QS, impreuna cu “Regulamentul Congregaţiei” (1Qa-1Qb) si  “Regulamentul de Rugaciune” (1QSb), alcatuesc corpusul constitutiv al sectei Eseniene. In afara Deuteronomului Biblic nu exista un corpus constitutiv mai evoluat decat cel al Eseneilor. In universul Iudeo-Crestin, vom intalni aseamenea documente numai peste cateva decenii in regulamentele […] Continuare…

Manuscrisele de la Marea Moarta – Qumran (3) Esenienii

In primul rand nu stiu de ce Eseneii se numesc Esenieni in limba Romana. Fariseii nu se numesc Farisieni. In sfarsit, sa fie Esenieni. Intre noi fie vorba ei nici nu stiau ca se numesc Esenieni. Primul care le-a dat numele acesta a fost Flavius Iosefus (gr. Essenoi), dupa el  – toata lumea, inclusiv evreii de astazi (in versiunea ebraica […] Continuare…

Manuscrisele de la Marea Moarta – Qumran (2) Citadela

Dupa toate generalitatile din primul articol si inainte de incerca o caracterizare potentiala a locuitorilor Qumranului, benefica  o analiza sumara a ruinelor citadelei. Citadela, pentru ca indoiala locatia arata ca o citadela, adica o localitate fortificata. Daca ne uitam la planul alaturat vom observa existenta unui turn si a unei fortarete centrale, probabil un avampost la intrarea in citadela, si […] Continuare…

Istoria Manuscriselor de la Marea Moarta – Qumran (1)

Descoperirea Manuscriselor de la Marea Moarta este deja o parte din istoria umanitati. In postarile viitore noi vom pastra terminologia consacrata si le vom denumi DSS (Dead Sea Scrolls). TOATE postarile sunt fragmente traduse din lucrari originale (ale mele), care sunt bazate pe o bibliografie destul de consistenta. Daca cineva doreste sa le foloseasca la orice lucrare, nici o problema, […] Continuare…