Articole pe subiectul: Calendar

O istorie: sărbătorile de iarnă (2) Din Orient spre Occident

Mithra  Exista multe asemanari intre Sol Invictus si zeul persan Mithra, cea care ne intereseaza in primul rand este ziua de comemorare – 25 decembrie. Difera faptul ca Mithra s-a născut după unele legende intr-o peșteră în ziua de 25 decembrie, când păstorii din ținut au venit să i se închine. Zeul fondator s-a luptat cu soarele capturand taurul divin, […] Continuare…

O istorie: sărbătorile de iarnă (1) Roma

Ciclul natural bazat pe un soi de cosmogonie, la inceput mai mult intuitiv decat “savant”, a fascinat populatiile antice din cele mai timpuri si pe care istoria scrisa l-a inregistrat.  Aproape toate religiile pagane inregistreaza sarbatori legate de solstițiul de iarnă, adica exact data in care noaptea se “retrage” si ziua “inainteaza”, un fel de victorie a luminii asupra forțelor […] Continuare…

Mineriada din iunie 1990 – Nu vă uitam noi, nemernicilor!

Sub numele de Mineriada din iunie 1990 sunt cunoscute evenimentele care au avut loc în perioada 13-15 iunie 1990 în Bucureşti, când forţele de ordine, susţinute de mineri, au intervenit în forţă împotriva protestatarilor din Piaţa Universităţii şi a populaţiei civile. A fost considerată cea mai sângeroasă, cea mai brutală ca stil şi anvergură dintre toate acţiunile minerilor. 13 iunie […] Continuare…

Seniorul

Astazi se implinesc 99 ani de la nasterea lui Corneliu Coposu (20 mai 1914 – 11 noiembrie 1995). Corneliu Coposu  a fost intre anii 1937 si 1940 secretarul personal al lui Iuliu Maniu, pe care l-a însotit în toate misiunile sale politice. În 1940 a primit functia de secretar politic al lui Iuliu Maniu. În 1945 a devenit presedinte al filialei PNŢ […] Continuare…

Calendar: Omar Haiam (Khayyam)

Omar Haiam este unul dintre cei trei poeti preferati de mine. Haiam s-a nascut la data de 18 mai 1048, adica exact acum 965 de ani in orasul Nișapur din Persia. Omar Haiam, fiul unui fabricant de textile persan a trăit în perioada formării Imperiului Selgiucizilor, periada extrem de volatila cu multe greutati pentru invatatii vremurilor profund dependenți financiar de […] Continuare…

Calendar: Camil Petrescu

Astazi se implinesc 56 de ani de la moarte lui Camil Petrescu. Camil Petrescu a fost romancier, dramaturg, doctor în filozofie, nuvelist și poet, a fost considerat ca inițiator al romanului modern în literatura română. Dupa alegerea lui in 1947 ca membru al Academiei Romane , Camil Petrescu dezerteaza de la valorile care l-au inspitat o intreaga carier si devine […] Continuare…

Calendar: 136 de ani ca “naţiune de sine stătătoare”

La data de 9 mai 1877, ministrul de Externe al României, Mihail Kogălniceanu, anunta solemn intr-o şedinţă publică a Adunării Deputaţilor ca România este o naţiune de sine stătătoare. La 7 mai 1877, într-o adunare a Consiliului de Miniştri, dupa ce C.A. Rosetti (preşedintele Adunării Deputaţilor) a asigurat numarul de deputati necesar pentru a vota aceasta decizie, a fost luata […] Continuare…

Calendar: ” 200 de ani – Søren Kierkegaard “

Pe 5 mai sunt programate numeroase festivităţi la nivel mondial pentru comemorarea bicentenarului filosofului danez Søren Kierkegaard (1813-1855). Cu acest prilej, De Groene Amsterdammer remarcă un interes reînnoit faţă de acest “Socrate de la Copenhaga”, care se explică prin reflecţiile sale cu privire la existenţa individului, conştiinţa de sine şi viitorul său. Eseurile sale despre “posibilitatea [individului] de a-şi dobândi […] Continuare…

Calendar: Mircea Eliade – 106 ani de la nastere

Mircea Eliade s-a nascut la 13 martie 1907 in Bucuresti si a decedat la 22 aprilie 1986 in Chicago. Eliade a fost unul dintre marii “encicliopedisti” pe care i-a avut poporul roman  –  istoric al religiilor, scriitor de fictiune, filozof si profesor la Universitatea din Chicago. Ca filozof si istoric al religiilor, Eliade a fost titularul  catedrei de istoria religiilor […] Continuare…

Pagina Urmatoare »