Revista Presei – 26 iulie. Culmea politicii: congrese in 2014 pentru fuziuni in 2017!
26/07/2014 | Autor Cetatean Categorii: Stiri / Revista Presei |
Buna dimineata intr-o zi de sambata, 26 iulie. Sâmbătă, vremea va fi călduroasă, dar şi uşor instabilă. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate după-amiaza la deal şi la munte, în nord-vestul şi centrul ţării, iar noaptea, mai ales în sud-vest, unde local vor fi averse, însoţite de descărcări electrice. În restul teritoriului ploi de scurtă durată vor fi posibile pe arii restrânse. Izolat cantităţile de apă, vor depăşi 20 l/mp şi sunt condiţii de grindină. Vântul va prezenta unele intensificări în sud-est, dar trecător şi în celelalte zone, asociat averselor. Temperaturile maxime se vor încadra între 25 şi 34 de grade, cu cele mai ridicate valori în estul Munteniei, sudul Moldovei şi vestul Dobrogei. Minimele termice vor fi cuprinse între 12 şi 20 de grade, mai ridicate pe litoral. În regiunile sud-estice, indicele temperatură-umezeală ITU va atinge izolat pragul critic de 80. In capitala vremea va fi călduroasă, cu o maximă a temperaturii aerului în jurul valorii de 32 de grade. Cerul va fi variabil, cu înnorări trecătoare în a doua parte a zilei, când vor fi condiţii de averse şi descărcări electrice. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura minimă va fi de 18…19 grade.
Cursul valutar oficial al BNR il gasiti aici
Congresul comun PNL-PDL validează, azi, fuziunea din 2017. Cel mai proaspăt cuplu de partide din politica românească e gata să-şi oficializeze relaţia. Fiecare formaţiune oferă câte puţin din zestrea sa: PNL dă numele, PDL – sediul de partid şi imnul, deciziile se iau umăr la umăr. Fuziunea reală PNL-PDL va avea loc abia în 2017. Până atunci, primul test major îl reprezintă alegerile prezidenţiale, în care PNL şi PDL se vor prezenta sub forma Alianţei Creştin-Liberale. Nu puţini sunt însă cei care, din ambele tabere, contestă contopirea celor două formaţiuni. Critica cel mai des adusă noii formaţiuni de dreapta este legată de nume. PDL renunţă la numele care a luat naştere în decembrie 2007, după fuziunea Partidului Democrat cu Partidul Liberal Democrat – cel din urmă o facţiune din PNL. „E un of că nu am reuşit să impunem chestiunea cu numele”, s-a plâns Cătălin Predoiu, iar Emil Boc s-a declarat ferm împotriva fuziunii: „Numele PNL pentru PDL este nedrept cu membrii de partid obişnuiţi. (…) Mi-au spus foarte mulţi (…) că numele PDL este în conştiinţa fiecărui membru, nume de care se leagă cele mai importante victorii politice de după 1989″ – a comentat fostul lider democrat-liberal. El nu participă, azi, la congresul comun al celor două formațiuni. Replica liderului Vasile Blaga a venit imediat: „Dintr-odată nu mai poate de numele PDL. La mine e în suflet PDL. Eu m-am dus și am înscris partidul, nu dânsul!” Un alt punct sensibil – prezidenţiabilul. În sondajul comun al celor două partide îşi vor măsura puterea Klaus Iohannis şi Cătălin Predoiu. Dar apar și alți pretendenți. „Nu am renunțat la candidatura la președinție, dar vreau să fim rezonabili (…) Consider, în continuare, că pot îndeplini criteriile de reprezentare a candidatului la prezidențiale, a declarat Mihai Răzvan Ungureanu, proaspăt intrat în PDL cu tot cu partidul său, Forța Civică. „De aici încolo însă, decizia partidelor devine suverană”, a admis fostul premier. „Solicit să fiu inclusă în procesul de selecție a noii construcții de dreapta, fiindcă suntem într-o nouă realitate. Este evident că doresc să candidez. Doresc să fiu inclusă în acest proces de selecție, asta este primul pas”, a declarat și Monica Macovei, membru PDL. Integral, cu video, pe Digi24. Recomand si citirea acestui articol.
ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Opoziția are nevoie nu atît de un candidat unic, cît, mai ales, de un candidat gen Traian Băsescu. Din 1990, de cînd s-a ivit, prin darea peste cap a PCR pentru a se transforma în partid al sistemului pluralist, PSD a rămas același partid antidemocratic prin moștenirea genetică comunistă. Încercările de reformare pentru a-l europeniza s-au dovedit eșecuri, fie și pentru că ele au fost doar simulări de încercări, nici măcar încercări. PSDul de după parvenirea echipei Victor Ponta la conducere, în 2010, nu diferă prea mult de FSN-ul lui Ion Iliescu. Singurul lucru în plus îl reprezintă concentrarea pe vaste operațiuni de imagine, menite a-l înfățișa european, cînd el e, prin esență, același din 1990: euroasiatic. Antidemocratismul funciar al PSD se manifestă și azi prin:1) Lăcomia de a cuceri toată Puterea. Ca orice partid neocomunist, PSD nu poate guverna o clipă dacă n-are Puterea în toate sectoarele de viață și activitate, de la Președinție pînă la Presă. 2) Incapacitatea de a obține ceva prin dialog. De la instalarea în 2012 sub porecla de USL, PSD a fost incapabil nu să realizeze, dar nici să schițeze măcar un dialog cu Traian Băsescu. Singura politică a PSD a fost în cazul Președinției cucerirea cu orice preț, fie prin suspendare, fie prin alegeri. Așadar, problema Dreptei din 2014 n-o reprezintă numărul mare de candidați ci: 1) Tendința spre Stînga după 10 ani de mandat de Dreapta al lui Traian Băsescu. 2) Absența – pînă acum cel puțin – a unui candidat de forță din partea Opoziției. E suficient să ne reamintim că-n 2004 și chiar în 2009 Traian Băsescu a cîștigat nu atît prin mașinăria de partid, cît mai ales prin el însuși, mai precis prin forța extraordinară de a mobiliza la vot, în turul al II-lea, electoratul anti- PSD. Pentru a cîștiga în 2014, Opoziția anti-PSD are nevoie de un candidat care să amintească de Traian Băsescu. Nu numai prin carismă, dar și – dacă nu mai ales- prin forța convingerilor anti-PSD-iste. Integral pe EVZ.
MRU: Apel către electoratul lui Traian Băsescu şi către toată dreapta. Acest apel se adresează tuturor celor care l-au votat măcar o singură dată în viaţă pe Traian Băsescu. La Primăria Capitalei sau pentru funcţia de Preşedinte. Celor care au votat împotriva demiterii sale în 2007 sau au refuzat să voteze în 2012. Acest apel e pentru cei care au văzut în Traian Băsescu mai mult decât omul, e pentru cei care au votat pentru un principiu. Dezamăgiţii sunt şi ei incluşi aici, poate că nimeni nu i-a numărat, dar, cu siguranţă, numărul lor e cu mult mai mare decât credem noi. Electoratul lui Traian Băsescu există. Electoratul lui Traian Băsescu e cel care a avut curajul să voteze în 2004 împotriva lui Adrian Năstase şi în 2009 împotriva coaliţiei dintre moguli şi oamenii politici. Electoratul lui Traian Băsescu nu este electoratul PMP-ului, nu este electoratul unui anume politician şi nu este nici măcar al lui Traian Băsescu. Atunci când vorbim despre electoratul lui Traian Băsescu vorbim despre românii care au votat pentru un stat de drept, o Românie europeană, o justiţie independentă şi împotriva unei clase politice corupte şi captive propriilor interese. Paradoxul acestor zile constă în faptul că dreapta e dispusă să se unească în spatele unei idei generoase şi drepte precum cea care a dus la alegerea lui Traian Băsescu, dar nu şi în spatele unui singur om. Fie el chiar şi Traian Băsescu. De aici şi căutarea omului providenţial. Se vede că ne-am epuizat răbdarea şi înţelepciunea de a face ceva singuri şi atunci e cazul să recunoaştem că va trebui să lăsăm ELECTORATUL să ne unească în ciuda disensiunilor noastre. El e singurul care ne poate împinge de la spate într-o construcţie unică de dreapta. Dar nu subestimez capacitatea multora dintre politicienii de dreapta capabili să ignore toate semnalele şi să eşueze pe stâncile propriului orgoliu. Nici eu, nici Traian Băsescu şi nimeni de pe dreapta nu va putea face ceva important în anii care urmează, dacă acest electorat nu va alege cu grijă şi responsabilitate. Statul de drept şi drumul european al României stau în mâna electoratului. Toţi cei care vor candida la funcţia de Preşedinte, avem o singură datorie către acest electorat: să respectăm drumul început de Traian Băsescu şi să ne asigurăm că vom vedea o Românie în care statul de drept funcţionează, în care economia nu e distrusă de baroni, moguli şi oameni politici, că rolul nostru în Europa e unul important şi nicidecum de furnizori de imigranţi şi că 25 de ani umilinţă au fost suficienţi. Şi toate acestea trebuie să se petreacă repede, nu într-un veac de tergiversări. Integral pe Adevarul.
STENOGRAMELE RUŞINII. “Ah, sunt de culoare. La revedere… să-i anunţe familia”. Cum tria viaţa şi moartea, după etnie sau relaţii, şefa Centrului de Transfuzii Slobozia. Caz şocant în România. Şapte pacienţi au murit după ce fosta şefă a Centrului de Transfuzii Slobozia le-a refuzat furnizarea de sânge sau le-a cerut bani. Aceeaşi şefă a refuzat să furnizeze sânge şi pentru un copil, pe motiv că este de etnie romă, în schimb, rude ale unor politicieni locali au primit preferenţial sânge. Procurorii Parchetului Judecătoriei Slobozia, care instrumentează dosarul în care directoarea Centrului de Transfuzii Sanguine Slobozia, medicul Cristiana Maria Stoian, este cercetată pentru comiterea mai multor infracţiuni au identificat, în cadrul anchetei, şapte pacienţi ”care au decedat la intervale mai mici sa mai mari de la momentul internării”. Pentru unii dintre ei medicul Stoian Cristiana Maria a refuzat furnizarea sângelui solicitat sau l-a dat în cantităţi insuficiente ori contra-cost. În referatul cu propunerea de arestare preventivă, procurorii arată că medicul Cristiana Stoian făcuse o practică din a-i refuza pe pacienţii care aveau nevoie de sânge, spunându-le cadrelor medicale care cereau sânge pentru pacienţi ”La revedere… e, hai, lasă…”. sau ”Lasă, să vină aparţinătorii, că aşa a vrut şi ieri pentru unu şi…n-au venit”. ”În cadrul discuţiei din 03.10.2013, asistenta îi precizează medicului Stoian Cristiana faptul că doctorul ,,…..,, a solicitat un flacon de sânge pentru o pacientă operată prin cezariană, cu nivelul hemoglobinei 5, de 20 ani, din localitatea …. care nu are donatori. Stoian Cristiana refuză eliberarea unităţii de sânge folosind expresia «La revedere….să-i anunţe familia»”, se arată în referatul procurorilor. Integral pe Gandul.
Bugetul este strâns la maxim, deficitul general la şase luni fiind de numai 0,5% din PIB. Pentru a doua parte a anului, guvernul ar avea de cheltuit 12 miliarde de lei. inisterul Finanţelor a publicat vineri după amiază execuţia consolidată a bugetului, care include bugetul de stat, cel de asigurări şi cel local, rezultatul final fiind un deficit de numai 0,5% din PIB (adică 3,5 miliarde de lei). Dar acest deficit este obţinut mai mult prin strângerea la sânge a cheltuielilor şi reducerea poziţiei bugetare de investiţii, având că nu toate veniturile sunt în buget, în special cele obţinute din TVA şi impozitul pe salarii. Sunt mari semne de întrebare în privinţa încasării veniturilor, având în vedere că Fiscul nu reuşeşte ca prin TVA să preia din creşterea economică obţinută prin creşterea consumului. De asemenea, cu toate că numărul de salariaţi a crescut, la care se adaugă şi creşterea salariilor prin majorarea salariului minim, impozitul din salarii este sub aşteptări. Veniturile la bugetul consolidat au însumat 100 miliarde de lei în primul semestru, fiind cu 2,9% peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut. Cheltuielile s-au apropiat de 104 miliarde de lei, o scădere de 0,3% faţă de perioada ianuarie-iunie 2013. Cel mai mult au crescut contribuţiile de asigurări sociale, cele din taxe pe proprietate şi impozitul pe profit. Cheltuielile pentru investiţii, inclusiv cele de capital sau redus cu 2,6 miliarde de lei faţă de anul trecut, la 9,6 miliarde de lei. Stirea, pe ZF.
Prezidentiabilul care ar vota doar pentru el: Daca nu intru in turul doi nu ma mai duc la vot. Candidatul Partidului Miscarea Populara la alegerile prezidentiale, Cristian Diaconescu, a declarat ca “probabil” nu va mai merge la vot in turul doi al alegerilor, daca nu va trece de primul tur, in calitate de candidat. “Nu stiu, probabil ca nu. (…) Stiu cat ne-a costat ca tara ce au facut oamenii astia. Stiu cat ne-a costat ca tara banii investiti in credibilitate, in garantii de securitate, in tot felul de astfel de lucruri”, a spus Diaconescu, vineri, intr-o conferinta de presa sustinuta la Ploiesti, raspunzand unei intrebari, relateaza Mediafax. Fostul consilier prezidential a fost anuntat, pe 7 iunie, drept candidat al Partidului Miscarea Populara la alegerile prezidentiale. In schimb, in ultimele sondaje, Cristian Diaconescu este departe de primii doi favoriti in cursa prezidentiala, Victor Ponta si Klaus Iohannis, cei doi avand cele mai mari sanse de a intra in turul doi in cursa pentru Cotroceni. Stirea, pe Ziare.com
Acord pentru reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă, semnat la Vancouver între o companie chineză și firma canadiană Candu Energy. Compania canadiană Candu Energy Inc. a semnat joi un acord de cooperare cu firma China Nuclear Power Engineering Company pentru construcția unităților 3 și 4 de la centrala nucleară de la Cernavodă (România), informează site-ul Candu Energy Inc.Documentul a fost semnat la Vancouver, în prezenţa unor reprezentanţi ai Administraţiei Naţionale pentru Energie din China şi ai Departamentului guvernamental pentru Resurse Naturale, din Canada.Valoarea proiectului se ridică la aproximativ 6 miliarde de dolari, consemnează presa canadiană.Potrivit unei declaraţii făcute de vicepremierul Liviu Dragnea, în luna iunie, după o întrevedere cu preşedintele Băncii Industriale şi Comerciale din China, costul celor două reactoare de la Cernavodă se va ridica la 6,45 de miliarde de euro.Proiectul construirii reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă va face subiectul unei prezentări ce va avea loc în şedinţa de joi, 31 iulie, a Adunării Generale a Acţionarilor de la Nuclearelectrica. Printre altele, se va propune atragerea investitorilor de la Cernavodă prin procedură competitivă de selectare. Ministrul Economiei, Constantin Niţă, explica într-un interviu acordat Bloomberg că va fi folosită o procedură transparentă pentru selectarea investitorilor de la Cernavodă, astfel încât să participe şi alţi doritori, nu numai chinezii, dar nu există prea multe şanse ca aceştia să aibă concurenţi: “I-am aşteptat 10 ani şi nu au venit”, spunea ministrul Niţă. Chinezii “vor deveni acţionari la compania care se va ocupa de aceste reactoare şi, prin urmare, vor exploata aceste reactoare, bineînţeles în parteneriat cu firmele româneşti, cu Nuclearelectrica”, mai explica ministrul. Integral, pe Curs de Guvernare.
Candidatura lui Iohannis, in pericol? Conducerile PDL si PNL se reunesc sambata pentru a parafa oficial primele acorduri cu privire la fuziune si la desemnarea unui unic candidat la alegerile prezidentiale. Insa, Klaus Iohannis, principalul favorit, ar putea avea probleme cu justitia, din cauza unei decizii date saptamana aceasta de instanta. Curtea de Apel Alba Iulia a respins, miercuri, cererea depusa de Klaus Iohannis privind suspendarea raportului prin care ANI a constatat ca primarul Sibiului s-a aflat in incompatibilitate, asa ca procesul prin care el a cerut anularea actului respectiv va avea un nou termen pe data de16 septembrie, informeaza Mediafax. In 24 aprilie, ANI a anuntat ca inspectorii de integritate au constatat ca primarul Sibiului se afla in stare de incompatibilitate, intrucat are si calitatea de reprezentant al municipiului in Adunarea Generala a Actionarilor de la SC Apa Canal SA Sibiu, din 5 august 2010, si la SC Piete SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale. Primarul municipiului Sibiu, Klaus Iohannis, a contestat decizia ANI, la Curtea de Apel Alba Iulia. Pe de alta parte, ANI a depus o cerere la Inalta Curte de stramutare a dosarului de incompatibilitate de la Curtea de Apel Alba Iulia, iar cererea va fi judecata de instanta suprema in 20 septembrie. Daca Iohannis va fi desemnat candidatul unic alPNL-PNL la inceputul lunii august, iar in luna septembrie, sau la un termen ulterior, Inalta Curte da un verdict nefavorabil pentru el, stabilind ca raportul ANI se confirma si el a incalcat regimul incompatibilitatilor, cele doua partide risca sa ramana fara candidat la presedintie chiar in prag de campanie electorala. Curtea Constitutionala a dat o decizie potrivit careia un ales declarat definitiv incompatibil nu mai poate ocupa nici o alta functie eligibila timp de trei ani, iar Iohannis s-ar afla in aceasta situatie. Integral pe Ziare.com
Va urez o zi buna!
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Buna dimineata prieteni. Interesanta opinia lui Diaconescu. Acum intre Ponta si altcineva, eu as vota chiar si un sac impaiat.
buna , eu zic ca ponta iese din politica ( ca ajunge presedinte sau ramane premier ) fortat de oameni , in strada . ura cultivata de el si latrinele tv in anii de criza economica mocneste la foc mic . cand o sa apara un politician sau un cetatean cu chef de putere si vointa sa-l dea jos atunci va rabufni inzecit ceea ce au cultivat uslinosii in societatea romaneasca . baietii astia au o singura frica : se tem de oamenii liberi ca de dracu ! sa-i fi vazut mutra lui ponta la Arena de tenis ,cand sluga Cosac incearca sa-i aduca osanale iar spectatorii de pe arena au inceput sa-l huiduie in cor .
Salut. poate ai dreptate dar eu imi amintesc ca pe vremea lui Nastase se traia relativ mai prost decat acum si totusi lumea nu s-a revoltat. Dar nu se stie niciodata. Personal insa nu m-as risca sa il vad pe Ponta presedinte. Omul este periculos.
buna dimineata 😀
salut! 🙂
Pe vremea lui Nastase s-a trait teribil de prost, si de aceea oamenii si-au varsat furia la alegeri. Traiul prost si coruptia generalizata a adus la putere alianta Dreptate si Adevar. Acuma insa cine sa mai ia steagul?
asta e marea problema . ii dai jos si n ai pe cine pune in loc . sau ” tai un cap si rasar zece ” :))
Asta asa este. Dar oamenii au uitat cat de prost se traia atunci. Pana la urma discutam de perceptii si nu neaparat de realitati. Propaganda Antenelor nu trebuie neglijata cat si nostalgia dupa pomenile electorale si traiul usor din ultimii doi ani ai guvernarii Tariceanu.
Steagul asta de care vorbesti o sa fie ridicat pana la urma de cineva. Cum si cand este cu totul alta poveste.
Buna ziua,
am un fix si o grija ca aceasta cucoana va ajunge sefa culturii romanesti. Dupa ce ca habar n-are de limba (“straina”) romana, am impresia ca e si proasta de bubuie! Dar cu pretentii, ca toti politicienii romani! O fi asa penurie de oameni de cultura la UDMR? Sau cei adevarati se feresc sa intre in guvernul Ponta?
http://www.ziare.com/udmr/hunor-kelemen/rozalia-biro-care-isi-trecuse-in-cv-romana-la-limbi-straine-si-a-corectat-greseala-e-limba-de-cetatean-1313104
Cedric, nu cred ca va ajunge, nu risca Ponta sa o numeasca, isi pune in cap electoratul in prag de alegeri.
Sefa Centrului de Transfuzii Slobozia merita pedeapsa cuvenita oricarui criminal! Nici o deosebire intre ea (medic care a depus juramantul lui Hippocrat) si un asasin care ia vieti dupa bunul plac.
S-a ajuns prea departe!
parnaie pe viata, la tubulatura!
scaunul electric e mai ieftin !
http://www.telegraaf.nl/binnenland/22899164/__Troepen_gebriefd_over_missie__.html
pare a fi pe bune ce s-a anuntat ieri .
Postare noua
http://politeia.org.ro/editoriale/unitatea-dreptei-sau-clarviziunea-gainilor-fara-cap/29921/ ! 😀
merci 🙂