Revista Presei – 19 Iunie / La răscruce de drumuri
19/06/2013 | Autor theophyle Categorii: Stiri / Revista Presei |
Bună dimineata intr-o zi de miercuri. Vremea va fi mai caldă decât în mod obişnuit la această dată, local caniculară după-amiaza în vestul şi sud-vestul ţării, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi depăşi uşor pragul critic de 80 al disconfortului termic. Temperaturile maxime vor avea valori de la 25 de grade în extremitatea nord-vestică a Moldovei până la 36 grade în Banat şi sudul Olteniei. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare mai ales ziua la munte, în Maramureş, nordul Transilvaniei şi cea mai mare parte a Moldovei, iar seara şi noaptea în Oltenia, Muntenia şi posibil în Dobrogea, regiuni în care local vor fi averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi condiţii de grindină. Temperaturile minime se vor încadra între 12 şi 22 de grade.
În Bucureşti, vremeaa fi mai caldă decât în mod obişnuit la această dată. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări spre seară şi noaptea, când vor fi averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Temperatura maximă va fi în jur de 33 de grade, iar cea minimă de 19…21 de grade.
Curs valutar BNR valabil azi: 1 EURO = 4. 4801 RON; 1 USD = 3. 3481 RON; 1 EURO = 1. 3381 USD; Francul elvetian 3. 6419 RON. Gramul de aur 148.4095 RON.
Retragerea străinilor pune presiune pe dobânda la care se împrumută Finanţele. Randamentele la obligaţiuni au revenit la peste 5%. Pe piaţa interbancară dobânzile s-au prăbuşit la 2%. Randamentele la titlurile de stat au revenit pe creştere la ultimele licitaţii, iar cursul leu/euro continuă să înregistreze episoade de depreciere, în ton cu valutele din regiune, într-un context marcat de reducerea apetitului pentru risc şi de retragerea investitorilor de pe pieţele emergente. Pe de altă parte, dobânzile de pe piaţa interbancară au scăzut abrupt în condiţiile unui exces de lichiditate. Ministerul Finanţelor a atras luni 800 mil. lei la licitaţia de obligaţiuni cu scadenţa la cinci ani, la un randament mediu de 5,17%, în creştere cu 0,72 puncte procentuale faţă de cel din luna mai. Dacă la începutul lunii aprilie randamentul la titlurile pe cinci ani urcase la 5,5%, spre finalul lui aprilie a ajuns la 5,09%, pentru ca în luna mai să coboare la 4,45%, scăderea rapidă fiind alimentată de interesul crescut al nerezidenţilor. Şi la obligaţiunile cu scadenţa la trei ani s-a observat o creştere a randamentelor. La începutul săptămânii trecute, Trezoreria a împrumutat 300 mil. lei la un randament mediu de 5,07%, în urcare faţă de cel plătit la licitaţia precedentă cu o maturitate apropiată, de 4,96%.Analiştii anticipează că întreaga curbă a randamentelor se va stabiliza în jurul nivelurilor actuale. Integral in Ziarul financiar
CIA şi FSB au coabitat la Bucureşti. „Coincidenţa“ prezenţei şefilor spionilor din Rusia şi SUA, concomitent, în România, tradusă de specialişti. În decursul a numai două zile, România a fost vizitată atât de şeful spionajului rusesc, Nikolai Patruşev, cât şi de directorul CIA, John Brennan. Specialiştii în securitate internaţională au arătat mizele din spatele întâlnirilor. După ce, luni, preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta l-au primit pe şeful Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, ieri a venit rândul şefului Central Intelligence Agency (CIA), John Brennan, să viziteze Capitala României. Primul popas a fost la Palatul Victoria, unde premierul Victor Ponta şi directorul CIA au discutat, conform datelor oficiale furnizate de Executiv, despre cooperarea dintre cele două state, în cadrul parteneriatului strategic dintre România şi SUA. De la scurta întâlnire de 30 de minute nu a lipsit nici Teodor Meleşcanu, directorul Serviciului de Informaţii Externe. După vizita de la Palatul Victoria, şeful CIA a fost aşteptat de către preşedintele Traian Băsescu la Palatul Cotroceni. Cele două vizite succesive şi inopinate au ridicat semne de întrebare în rândul specialiştilor în chestiuni de securitate internaţională. Analistul militar Ion Petrescu nu crede în obiectivele oficiale declarate de reprezentanţii Guvernului şi ai Preşedinţiei. El consideră că vizita celor doi vizează dezvoltarea unor „concesii reciproce“ între Rusia şi SUA. Integral in Adevarul.
Parlamentul a votat batjocura de la ASF. Deputații și senatorii au validat, cu largă majoritate, componența Consiliului ASF, în varianta propusă de comisiile de specialitate. Parlamentarii USL i-au reconfirmat, ieri, la conducerea Consiliului Auto rităţii de Supraveghere Financiară (ASF) pe can didaţii validaţi cu o zi înainte de comisiile reunite de buget-finanţe. Numai că aceştia au ignorat criteriul de performanţă impus de FMI şi legiferat prin ordonanţă de Guvern, conform căruia toţi şefii de la ASF trebuie să aibă cel puţin 10 ani experienţă în piaţa financiară. Adică să fi lucrat efectiv într- o companie de profil, nu doar să fi fost membri în comisii şi comitete numite politic. Plenul a ignorat şi contestaţiile privind candidaturile lui Mircea Ursache şi Biro Albin, cât şi protestul membrilor PDL şi PP-DD, care au părăsit lucrările, tocmai pentru a arăta că aceste numiri s-au făcut politic, şi nu cum cere legea. Practic, votul în plen a fost o simplă formalitate, în condiţiile în care oameni care, conform CV-ului, nu îndeplinesc criteriul de performanţă au ajuns la conducerea unei instituţii care va reglementa o piaţă de peste 10 miliarde de euro. În această situaţie se află Mircea Ursache, Ion Giurescu, Marian Sârbu şi Dorina Mihăilescu, toţi susţinuţi de PSD, precum şi Marian Mîrzac (PNL) şi Biro Albin (UDMR). Ei au acumulat „experienţă” în comisii, nu într-o companie. Integral in EVZ
USL – ba DA, ba NU. Scandal între PSD şi PNL, după ce au votat diferit la „referendumul lui Băsescu”. Liderii grupurilor parlamentare ai PSD îi acuză pe partenerii de guvernare de la PNL că nu au respectat decizia a USL şi au votat împotriva referendumului iniţiat de preşedintele Traian Băsescu. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat însă pentru gândul că nu s-a luat o decizie în interiorul USL prin care să se voteze pentru referendumul iniţiat de preşedintele Traian Băsescu. “Nu a fost o decizie formală a USL, oficială a USL. A fost o discuţie pe care eu am avut-o cu Victor Ponta şi erau de faţă şi alţi lideri ai PSD, era de faţă domnul Zgonea, era de faţă domnul Dragnea, era de faţă Ilie Sârbu, în care i-am întrebat cum au de gând să procedeze la votul privind iniţiativa de referendum a domnului Băsescu. Am convenit că şi votul lor, în legătură cu al nostru nu existau dubii, va fi exprimat în sensul că socoteşte acest referendum inoportun. Dacă eu înţeleg bine sensul termenului de inportun atunci nu văd de ce s-a votat altfel, asta este însă problema domniilor lor. PNL a votat în mod natural, nu în baza unei decizii USL, ci în baza coerenţei între ideea de a modifica Constituţia de a supune această constituţie modificată unui referendum cum este normal”, a spus pentru gândul preşedintele PNL, Crin Antonescu.Integral in Gandul.
De ce s-a ales Cherecheş cu dosar penal. Cătălin Cherecheş este acuzat de luare de mită în formă continuată, de trafic de influenţă în formă continuată şi pentru că a efectuat operaţiuni financiare “ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia pe care o îndeplineşte”. Între 2011 şi 2013, Cherecheş a pretins şi primit sume de bani cu titlu de foloase necuvenite de la reprezentanţii a cinci societăţi comerciale, pentru a-şi încălca atribuţiile de serviciu şi pentru a favoriza aceste societăţi comerciale în procedurile de achiziţie publică organizate de Primăria municipiului Baia Mare, atât cu ocazia atribuirii contractelor cât şi pe parcursul derulării acestora, precizează DNA în comunicat. De asemenea, în perioada februarie – mai 2013, primarul din Baia Mare a efectuat operaţiuni financiare, ” ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia pe care o deţine, prin intermediul a două persoane din anturajul său care erau, în mod aparent, reprezentanţii legali a două societăţi comerciale”. În luna mai, Cherecheş a făcut demersuri pentru modificarea acţionariatului a două firme, astfel încât apropiaţii lui să devină acţionari şi administratori ai acestor companii, ca să poată achiziţiona o licenţă pentru un post de televiziune. UPDATE. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Cluj au început urmărirea penală în cazul primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, se arată într-un comunicat al DNA, remis redacţiei. Integral in Romania Libera.
Parlamentarii amputează atribuţiile Curţii Constituţionale. Comisia de revizuire a Constituţiei a eliminat ieri o prevedere din Legea fundamentală care le permitea judecătorilor de la Curtea Constituţională să se pronunţe asupra unor hotărâri ale Parlamentului. Parlamentarii care se ocupă de revizuirea Constituţiei au eliminat ieri, la propunerea senatorului Tudor Chiuariu (PNL), o prevedere din articolul Legii fundamentale privitoare la atribuţiile Curţii Constituţionale a României (CCR). Este vorba despre litera L, din Articolul 146, care menţiona: „CCR îndeplineşte şi alte atribuţii prevăzute de legea organică a Curţii“. Eliminarea acestei prevederi atrage, printre altele, faptul că orice hotărâre a Parlamentului sau a uneia dintre cele două Camere nu va mai putea fi contestată la CCR. Senatorul Tudor Chiuariu a explicat pentru „Adevărul“ că eliminarea acestei prevederi a fost făcută la cererea expresă a CCR, făcută însă pe proiectul de revizuire a Constituţiei din timpul guvernării Boc. „A fost o cerere expresă a Curţii în avizul dat proiectului de Constituţie promovat de domnul Băsescu ca să se scoată litera L şi, astfel, să nu mai existe posibilitatea ca, prin lege, să se extindă competenţele Curţii. Deci acestea vor rămâne reglementate numai prin Constituţie“, a explicat Chiuariu. Integral in Adevarul.
Banii UE, absorbiţi în fondurile de salarii. Cea mai mare parte a fondurilor europene acordate României din 2007 și până acum nu au vizat
creșterea economică prin dezvoltarea mediului privat, ci au luat calea autorităților publice centrale. Cu excepția programelor operaționale de transport și de mediu, ministerele au accesat fonduri pe toate căile posibile – atât prin cele două programe dedicate, în mare, administrației publice (PODCA – Dezvoltarea Capacității Administrative, și POAT – Asistență tehnică), cât și prin POSDRU (Dezvoltarea Resurselor Umane), POR (Programul Operațional Regional) și chiar prin POSCCE (Creșterea Competitivității Economice), linie de finanțare dedicată, în general, mediului privat. Doar că, după cum bine punctează un raport recent al Institutului pentru Politici Publice (IPP), „fondurile structurale nu au reuşit să fie atractive pentru firme. Exemplul POSCCE este emblematic pentru faptul că mediul privat, căruia i se adresa în cea mai mare parte acest Program, a renunțat practic să mai utilizeze bani nerambursabili pentru dezvoltarea mediului de afaceri, atât din rațiuni de lipsă de atractivitate a priorităților de finanțare stabilite, cât şi de management defectuos“. De altfel, remarcă același studiu, la nivelul tuturor programelor operaționale există „un raport dezechilibrat în ceea ce priveşte administrația publică centrală, care a fost favorizată prin criteriile de eligibilitate“. Integral In Capital.
DNA i-a trimis luni în judecată pe Sandu şi pe Dragomir! Primul termen al procesului va fi pe 12 septembrie. Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir sunt singurii membrii ai Comitetului Executiv al FRF, aflaţi în funcţie la momentul deciziei de dezafiliere provizorie a Universităţii Craiova, trimişi în judecată de DNA! Procurorii au reţinut în cazul lor trei capete de acuzare: infracţiunea de abuz în serviciu, infracţiunea folosirii influenţei ori autorităţii persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau foloase necuvenite, şi infracţiunea de sustragere de bunuri sub sechestru. Alături de cei doi, pe lista inculpaţilor mai apar FRF şi LPF, ca entităţi juridice. Ceilalţi zece membri ai Biroului federal prezenţi la şedinţa din 20 iulie 2011 au fost scoşi de sub urmărirea penală pentru că „şi-au exercitat votul numai ca urmare a exercitării influenţei şi autorităţii de către Sandu şi Dragomir“, conform referatului DNA. „Ne aşteptam să se întâmple acest lucru, pentru că era pasul logic după ce ne-a fost prezentat materialul de urmărire penală. Nu poate fi dată decât o decizie de achitare, pentru că sunt judecaţi pentru exprimarea unui vot democratic. Partea cu sustragerea bunurilor de sub sechestru nu ţine cont de un specific al activităţii sportive. Jucătorilor nu aveai cum să le interzici dreptul la muncă, doar nu era să aştepte patru ani un verdict“, a declarat avocatul LPF, Cătălin Ciubotă. UPDATE Instanţa a stabilit ca primul termen al procesului să fie 12 septembrie. Dosarul se va judeca la Judecătoria Sectorului 2, dar până la primul termen s-ar putea ca procurorii să ceară instanţei să-i suspende din funcţie pe Sandu şi pe Dragomir. Integral in Gandul
Băsescu: “Udrea este un pariu câştigat. Aş fi bucuros să susţin o femeie la Preşedinţie sau ca prim-ministru.” Preşedintele Traian Băsescu a apreciat, marţi, vorbind despre rolul femeilor în politică, că Elena Udrea este “un pariu câştigat”, el spunând totodată că aceasta este “un politician la modă şi serios”, în timp ce despre Sulfina Barbu şi Anca Boagiu a spus că sunt politicieni serioşi. Udrea sigur a fost un pariu câştigat, pentru că a fost şi urmat pe urmă de foarte mulţi politicieni şi partide”, a spus Băsescu, la o dezbatere cu femei de afaceri. El a dat exemplu de femei care au cariere în politică: “Sulfina Barbu, un politician serios, Anca Boagiu – un politician serios, Elena Udrea – un politician la modă şi serios, toate având perspectivă să crească”. Traian Băsescu a apreciat că “femeile umanizează politica pe de o parte”, iar pe de altă parte “sunt mult mai cinstite şi mai loiale decât bărbaţii în politică”. “Eu aş fi bucuros să susţin o femeie la Preşedinţie sau la funcţia de prim-ministru”, a mai spus preşedintele. Gandul.
Va urez o zi buna!
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
o zi buna tuturor!
Buna Sare 🙂
S-au intors din China? Ce zice Sefu de la cluj?
n-am apucat sa vorbesc cu el de doua saptamani.
dar in mare stiu ce zice (intraductibil) 😀
Cel putin el sa ramana normal in balamucul ala 🙂
ramane.
promit.
😀
buna dimineata ! 🙂
Buna Ziggy,
Multumesc pentru poze!
cu placere ! 🙂
bună dimineața !
O dimineata frumoasa, Angela 🙂
Buna dimineata 🙂
Inca un pariu castigat de Basescu pe potentialul de crestere a unor doamne blonde, si USL-ul va deveni partid unic. Doamna respectiva a dovedit cat poate sa creasca organizatia de Bucuresti. Mi se pare ca si la Constanta a ajuns la crestere negativa, dar nu mai tin minte exact….
Cartea regilor, 16/6:
“Şi a zis Dalila către Samson: “Spune-mi şi mie în ce stă puterea ta cea mare şi cu ce să te lege ca să te supună?”.
Salut DanSu 🙂
am impresia ca Basescu doreste sa ajunga Print Consort in regatul lui Nutzi 😆 Hilar, jalnic si distrugator pentru acest om!
Buna dimineata tuturor 🙂
Pentru interesati – Ştiri Externe: 19 iunie 2013 / Încă un Gaga8 fară rezultate
Buna dimineata 🙂
Buna mar 🙂
Iar marcheaza Cristoiu,are un editorial foarte bun!
http://www.evz.ro/detalii/stiri/romania-lui-cristoiu-1043211.html
da,
l-am citit. Cred ca pune punctul pe i dar are concluzii incomplete. Am sa ma straduesc ca la pranz sa cititi o opinie complementara.
asteptam cu interes 🙂
buna ziua;
mi s-a luat o piatra de pe inima!
proiectul constitutiei cacarisite-versiunea cacarau- a fost aprobat de comisia de redactare;
in functie de modul in care priviti lucrurile la aflarea acestei stiri va raman trei optiuni:
-optimistii: invatati engleza
-pesimistii:invatati rusa sau maghiara
-realistii: cumparati-va arme
salut intamplator 🙂
Poti sa fii linistit, o sa fie si mai rau
pentru interesati – Calendar: 1906 – Expoziţia Generală şi Parcul Carol I din Bucureşti
Privatizare cu probleme:
http://www.evz.ro/detalii/stiri/transferoviar-grup-se-retrage-de-la-privatizarea-cfr-marfa-1043296.html
E corect sa ramana un singur participant?
Relutu il favorizeaza pe tziganul Gruia Stoica – GFR. Scuze pentru incorectitudine 🙂
Salut Diana,
Etnia nu conteaza – asa cum “stramosul” nostru marele Vespasian mentiona “banii nu au miros”
cel putin e un tigan care gandeste nu prea umbla cu shmenuri;
oricum relutzu a dovedit cat de prost este
se pare ca a mai incasat-o unul S-a grabit din nou si s-a facut de mirul lumi.
http://www.evz.ro/detalii/stiri/victor-ponta-isi-asuma-public-responsabilitatea-privatizarii-cfr-marfa-1043309.html
Tot asa cum si-a asumat responsabilitatea privatizarii Oltchim?
Salutare tuturor.
Scuze, Buna ziua si aici!
salut Cedric,
naiba sa-l ia pe Fenechiul asta cu privatizarile lui. Am impresia ca sunt jocuri de glezne prin care sa-i convinga pe astia de la FMI ca ei vor sa privatizeze dar nu au clienti.
Buna ziua tuturor…
privatizarea asta a cfr:
ce companie serioasa ar cumpara ceva ce are datorii de jumatate miliard euro?
penru gruia e interesant ca el oricum a ” dublat” cfr-ul in transport marfa+a luat toti oamenii si contractele de acolo;isi va asigura monopolul
p.s ce ar fi fost la ” gurishti” daca ce e acum la cfr marfa se petrecea sub berceanu?
Statutul parlamentarului- din nou neconstitutional! Superimunitatea alesilor- neconstitutionala.
Castig de cauza TB.
O stire buna 🙂
Postare noua – Cu Ponta la apretat