Economia subterană Europeană – un studiu catastrofal!
14/05/2013 | Autor theophyle Categorii: Economie, Stiri / Revista Presei |
Potrivit unui studiu realizat în 31 de state europene de Universitatea Johannes Kepler din Linz din Austria, Bulgaria si Romania sunt fruntasele economiei subterane ale Europei. (vezi studiul al sfarsitul articolului). Studiul respectiv a fost pregatit pentru Comisia Europeana si a iesit la “lumina zilei” fiind publicat de cotdianul belgian De Morgen.
Cotidianul respectiv mentioneaza ca economia subterană belgiană reprezintă 16,4% din totalul activităţii economice a ţării. Este cel mai scăzut nivel în zece ani, dar rămâne cel mai ridicat din toate ţările Europei Occidentale: în Germania nivelul este de 13%, în timp ce în Franţa este de 9,9% iar în Olanda de 9,1%.
Proporţia medie a economiei subterane a Europei este de 18,5% din PIB, în scădere de la 22,3% în 2003, notează De Morgen, adăugând că Europa de Est este zona cu cel mai ridicat nivel din Europa. Scrie cotidianul:
În ciuda puternicei creşteri a economiei, piaţa neagră încă este mare, cu vârfuri de peste 30% în Bulgaria si 28% in Romania. Totuşi, există nişte îmbunătăţiri. În sudul Europei, nu este însă cazul. Înăbuşirea economiei informale a stagnat. Ţări precum Portugalia, Spania şi Italia au o economie neagră de aproximativ 20% din cea oficială. În Grecia acest număr creşte până la 25,4%. Pentru întreaga Uniune Europeană economia subterană este estimată la 1 trilion de euro.
Solutia este bineinteles “descurajarea folosirii de numerar”, scrie cotidianul:
Plata în numerar pentru tranzacţii imobiliare – chiar şi pentru avansuri – va fi în curând uitată. Ar fi logic să se extindă acest lucru la sectoare de genul comerţului cu artă şi a cumpărării şi vânzării de maşini la mâna a doua şi de bijuterii.
Ce arta si care bijuterii? La noi numerarul este rege in toate domeniile si sectoarele economice. Sa fim seriosi domnilor belgieni!
Nota: De mentionat ca scaderea economiei negre din 2012-13 (calculat in dec. 2012) cu 1,2% a avut loc pe timpul mandatului MRU dupa demiterea lui Sorin Blejnar (vezi link)
Studiul integral Fisier PDF- ShadEcEurope31_Jan2013
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Salutare si aici.
Interesant ca ‘elevul silitor’ al austeritatii estice, Estonia, nu sta deloc roz la capitolul ‘sifonul gri’.
Iarasi interesant, Slovacia, desi sub Cehia la multi alti indicatori, sta un pic mai bine decat vecina la economia ‘shobolana’. Iar Germania sta mai prost decat Irlanda si Franta, lol
Si, un al treilea lucru interesant, exista un cut-off de doua puncte intre Irlanda si plutonul Elvetia-Franta.
Erata: In loc de “Si, un al treilea lucru interesant, exista un cut-off de doua puncte intre Irlanda si plutonul Elvetia-Franta.”
Sa va introduce “Si, un al treilea lucru interesant, exista doua cut-off-uri de cate doua puncte: unul intre Italia si Portugalia, al doilea intre Irlanda si Franta, care impart graficul in trei zone generale; nu stiu daca asta e o intamplare sau a fost ceva voit.”
salut 🙂
in zilele urmatoare trebuie sa primesc niste anexe cu detalii per tara. Unde, adica in ce domeniu se fura cel mai mult. O sa fie al naibi de interesant. La noi nu-i nici o surpriza, probabil ca peste tot 🙁
Evaziunea peste tot in lume e strict proportionala cu raportul intre taxele platite de oameni , firme si servicile obtinute in schimbul acestora .
Cu cit taxarea e mai ridicata si servicile oferite in schimb , mai slabe sau inexstente , cu atit evaziunea e mai ridicata si e chiar obiectiva .
– Nu e prost nimeni sa plateasca mult la stat cind acealsi stat prin inspectori , birocratie , frineaza procesul ecomonic sau mai grav , cere spaga .
– Cind acelasi stat te obliga pe tine sa platesti 33% contributii sociale si in paralel te trimite la pensie la 62 de ani iar pe altii care nu platesc nimic sau cifre ridicole le asigura pensi ridicate la 52 de ani, e absolut evident ca esti luat de prost .
Cit priveste plata electronica (cu cardul sau alte forme ) pentru a scadea evaziunea fiscala , e tot o demagogie puerila .
E o masura ceruta de banci deoarece pe fiecare tranzactie electronica obtin un comision iar la zeci/sute de milioane de tranzactii anuale , comisioanele incasate fac bine bilanturilor anuale , salariilor si primelor acordate sefilor acestor banci . Atit .
In lumea manipularii cotidiene , oricare scuza e buna pentru a marii profitul unora .
Din “intimplare” , bancile sint si mari “donatori financiari ” a politicienilor in ansamblu dar si individual .
Rationament sanatos al unui om care munceste “la privat” ( adica la el). Ai mare dreptate. Problema ar fi ca in State esti prins esti ars. Mai bine sa omori decat sa te prinda fiscul 🙂
salut ! uite ca suntem si noi fruntasi la ceva .
ca tot e vorba de economia subterana . http://www.ziare.com/basescu/presedinte/basescu-directorului-oficiului-anti-frauda-european-in-romania-exagerati-cu-controalele-1235251. jos controlu’ ! :))
Buna seara, nu doresc sa alterez sensul studiului, insa trebuie mentionat ca ‘shadow economy’ nu inseamna neaparat activitati ilegale ci activitati carora nu li se aplica taxe. Aici sunt cuprinse activitati ca: agricultura de subzistenta in toate formele ei ( crestere animale, culturi vegetale, etc), activitati de reparatii facute de cunoscut i(platite sau neplatite), constructia de case in regie proprie sau cu ajutorul rudelor, chiar si DIY in anumite cazuri sau studii. De aici probabil si valorile foarte mari pt est. Asta nu inseamna ca evaziunea nu este mare,poate chiar mai mare, insa aceste studii nu prea au cum sa cuantifice corect evaziunea cu adevarat negativa din cel putin 2 motive : banii folositi/obtinuti de cele mai multe ori sint devize straine care sunt parcate sau cheltuite in cea mai mare parte offshore sau in alte tari. Insa exista cazuri in care se merge chiar si pina intracolo in care apologeti ai statului bunastarii cu taxe pe masura sa considere ca negative pt societate activitatile de DIY, gradinarit sau “home cooking” datorita scoaterii acestor activitati din sfera fiscalitatii sau subcalificare ( in sensul ca ora pe care sa zicem un medic o petrece sa faca mancare sau curat in casa in loc sa fie folosita sa aduca o valoare adaugata de 50- 100 de euro/ora, este folosita pt o activitate care in mod normal costa 10 euro/ora).
Am impresia ca Turcia a dat un raspuns destul de acid criticilor la adresa economiei subterane, in urma cu cativa ani…Subterana, nesubterana, macar avem o economie …
Avand in vedere ca statul este de fapt o unealta a celor puternici indreptata impotriva celor mai slabi, nu e de mirare graficul: statele din Balcani sunt mai slab organizate decat cele din vest iar populatiile sunt mai revolutionare din cauza nivelului scazut de trai, atata tot. E o lupta pentru supravietuire intre stat si popor!