Civilizatii: Hitiţii
22/08/2013 | Autor theophyle Categorii: Magazin Istoric |
Hitiţii (Hittites) au fost un popor de origine indo-europeană, care au migrat în mileniul al III-lea î.Hr. din teritoriile pe care le ocupau în sud-estul continentului european, în Anatolia (azi Turcia). Ei au cucerit acest teritoriu de la un alt popor antic, poporul Hati (Hatiţi – Hatians) adoptandu-le panteonul si asimiland o parte din cultura lor. Numele lor, Hitiţi, este de fapt numele biblic (B’nei-Het – fii lui Het – care era unul din fiii lui Canan) si in nici un caz numele original pe care il purtau in antichitate.
Pana la inceputul secolului al XX-lea, majoritatea cercetatorilor au crezut ca acest popor a trait in nordul Israelului de astazi pe teritoriul, Sirian. Hitiţii au vorbit o limba indo-europeana, pe care ei au denumit-o Nesili si care din multe puncte de vedere era asemanatoare cu cea traca. Deoarece nu au avut un scris propriu, au adoptat cuneiformele Akadiene, adaptandu-le la caracterul indo-european al limbii lor. Au lasat importante lucrari literare de toate felurile, inclusiv religioase si judiciare, lucrari descoperite in marea biblioteca din Hattuşa, despre care am vorbit in postarea mea referitoare la “bibliotecile antice.” Important de mentionat ca Hitiţii au fost primul popor indo-european care a migrat in teritoriu pana atunci semit aproape in totalitate.
Hitiţii au ajuns la un maximum apogeu prin secolele XV-XVI i.Hr. cand au reusit sa cucereasca Babilonul aliati cu Mezi din rasarit. “Marele Hitit,” regeleSuppiluliuma I (aprox. 1344 – 1322 î.Hr. , “cronologia scurta” sau aprox. 1375-1335 î.Hr, “cronologia lunga”) a reusit sa domine regiunea, cucerind de la egipteni toate posesiunile lor pana in peninsula Sinai. Muwatalli al-II-lea (1295 – 1272 î.Hr.) a reusit sa-l opreasca pe Ramses al-II-lea in vestita lupta de la Kadesh (1274 î.Hr.), impunandu-se ca cea de a doua mare putere a orientului. Posibilitatea reconstructiei istorice si analizarea cauzelor distrugerii acestei marete civilizatii a fost posibila cu ajutorul celor 30000 de tablete cuneiforme care au fost descoperite in Hattuşa, minunata lor capitala situata astazi langa orasul turcesc Boğazkale.
Supozitia ca acest imperiu a cazut sub loviturile “Popoarelor Mării,” este clar infirmata de scrierile descoperite pe care le-am mentionat mai sus. Hattuşa nu a fost cucerita, ci a fost parasita. Destramarea sociala, luptele interne, cataclismele naturale si foametea au condus la destramarea acesstui imperiu dominant si egal din punct de vedere militar Imperiului Egiptean in apogeul lui (Ramses al II-lea).
Dupa anul 1180 î.Hr., istoria nu mai inregistreaza nimic despre aceasta fosta super-putere a Orientului Mijlociu. Hitiţii au iesit din istoria reala si au intrat in cea Biblica. Hitiţii din Biblie nu sunt in nici un caz adevaratii Hitiţi, ci niste urmasi intemeietori ai unor orase state, locate in nordul Cananului in vestul Siriei si in Libanul central (coasta Libanului fiind ocupata de Fenicieni). Hitiţii pe care ii intalnim in Biblie, Beeri Hititul este tatul lui Juditei si al Basmatei, casatorite cu Esau (Facerea 26:34) si Urie Hititul este capitan in oastea lui David si sotul Bat-Şebei (2 Samuel 11:3) , este trimis intr-o lupta din care nu se va reintoarce si Solomon cel intelept va deveni fiul regelui David si al Bat-Şebei. Asadar, nici urma de Hitiţii istorici disparuti prin preajma anului 1180 î.Hr
Atunci de ce a disparut imperiul Hitit, marea super-putere care cu o suta de ani in urma tinea piept cu succes marelui Ramses al II-lea (1274 i.Hr.) ? Raspunsul este simplu, au disparut din aceleasi motive din cauza carora si Mayaşii au disparut. (1) dezastre ecologice, catastofe naturale si epidemii; (2) nerespectarea legilor pe care singuri si le-au impus – legile de succesiune si legile care interziceau disidenta armata in casele domnitoare, aceste legi numite constitutia lui Telepinu; (3) renuntarea la “granarele” imperiului, impartite ca zestre multiplelor casatorii ale casei domnitoare, bazandu-se pe cerealele importate din Egipt sau produse in Cipru; (4) razboaiele intestine au decimat “producatorii” de alimente si au creat nesiguranta căilor de comunicatie; (5) atacuri din cauza migratiei frigienilor “impinsi” de popoarele marii din vestul Marii Negre si a triburilor Mushki care ajungeau din partea opusa Marii Negre, adica din Est (astazi teritoriul Georgian).
Asadar ajungem la modul in care s-au gestionat resursele comune ale tarii corect si durabil (“Tragedia Resurselor Comune“). Problemele exterioare sau calamitatile naturale nu pot fi gestionate intodeauna, dar repectarea legilor sociale (2), conducere competenta (2 si 3) si pastrarea unui minim de echitate sociala (4), puteau salva aceasta super putere din prabusirea ei.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Hmmm, Poarta leilor aduce tare mult cu ce e şi la Micene, adică nu cred că s-au rezumat doar la zona prezentată în hartă.
le-am vazut pe ambele. Asta este aproape dubla. Diferenta intre ele este mai mare de un mileniu 🙂 Una mai mica poti vedea la Hazor in Israel.
Eu n-am văzut-o pe viu pe cea hitită (dar aş vrea!), deci nu-mi dau seama de proporţii – dar leii micenieni şi felul cum e făcut zidul lor aduce ca stil cu cel hitit, asta voiam să spun. Şi se ştie că grecii sunt neam de pelasgi, veniţi de peste mare. Şi mie-mi place stilul, chiar dacă nu mă pricep. Poate ajung şi la Hazor într-o zi….
Merita, este un oras vechi cat lumea si reconstruit de Regele Solomon.