Bibliotecile Antice (5) Biblioteca din Alexandria – I
16/02/2013 | Autor theophyle Categorii: Carte, Magazin Istoric |
Cu trecerea miilor de ani, Biblioteca din Alexandria a devenit o legenda. Stim ca aceasta biblioteca a existat. Stim ca era foarte mare si cuprindea mii de manuscrise, dar nu prea stim cand si cine a construit-o si nici nu prea stim cine a distrus-o. Alternativele nu sunt atat de multe in ceea ce priveste constructia, sunt insa mult mai numeroase in ceea ce priveste distrugerea ei. Diferite parti partizane au acuzat distrugerea ei de inamicii politici, alte parti partizane au sustinut construirea si imbogatirea ei cu miile de volume din toata lumea, bineinteles adevarul este ca intotdeauna la mijloc.
Din punct de vedere istoric, aceasta biblioteca a fost amintita intr-o apocrifa biblica cunoscuta sub numele de “Epistola lui Aristeas”. Aceasta lucrare eu o consider un fel de apologie la adresa religiei iudaice fata de paganismul grecesc. Epistola a fost datata intre 180-145 i.Hr si este considerata de fapt o pseudo-epistola adresata de Aristeas fratelui sau Philocrates, in care Aristeas povesteste cum a fost tradusa Biblia Ebraica in limba Greaca (Septuaginta). Scrisoarea este o pseudo-epistola deoarece descrie o perioada antecedenta cu cateva generatii (domnia regelui Ptolemei Philadelphus 285-247 i.Hr)
Cel mai plauzibil intemeietor ar putea fi Ptolemei al-II Philadephus, cel care dupa “Legenda Septuagintei” a fost si potentatul care a inlesnit aceasta traducere. O alta posibilitate ar fi tatal lui Ptolemei al-II Philadephus , adica Ptolemei I Soter, personal inclin spre aceasta optiune. Conform cu epistola lui Aristeas, Demetrius din Phaleron (si el fost politician de marca, fost despotul -Tiranul Atenei timp de 10 ani la rand si prima generatie de filozofi peripedici) l-a convins pe Philadephus sa-si adune din tot imperiul manuscrise pentru a intemeia o biblioteca langa Templul Muzelor si un fel de Academie asemanatoare academiei lui Plato sau a Liceului (in sensul lyceumului grecesc) lui Aristotel. In acest locas trebuiau sa se dezbata activitati asemanatoare celor peripetice, care includeau matematica, astronomia, medicina si bineinteles literatura. Acest locas a fost construit si a gazduit aproape jumatate de mileniu felul acesta de discutii. Asadar Biblioteca din Alexandria poate fi considerata o parte din acest complex intelectual, poate una din primele Universitati in sensul modern al cuvantului.
Din punct de vedere arheologic, nimic din fundatiile Muzeului (Musaeum, nu in sensul modern al cuvantului, mai mult un fel de arhiva care continea piese rare, o camera de inspiratie – camera Muzelor) dar au reusit sa descopere portiuni din “bibliotecile afiliate” langa templul lui Serapis (un fel de zeu sincretic Babilonian-Egipteano-Grec, care la Babilonieni reprezenta intr-un fel zeul adancurilor). Bazandu-ne pe cateva dintre sursele primare, probabil complexul era situat in partea de nord-est a orasului, in apropierea palatului regal. Complexul a fost inconjurat de gradini in care cresteau plante exotice si o gradina zoologica, care adapostea cateva zeci de specii aduse din departarile imperiului. Strabo 64 i.Hr – ca. 24 d.Hr povesteste de un observator localizat intr-o aula circulara de tip Roman din care se ramificau incaperi in care studentii puteau asculta conferinte sau filozofii discutau cu ucenicii lor. (Geografica 17.1.8). Tot acest complex religios-academic-scolastic numit Serapeum (vezi mai sus zeul Serapis), a carui constructie a inceput in timpul lui Soter sau Philadelphus, a fost terminat in timpul fiului lui Philadelphus, Ptolemei III Euergetes. Tot Strabo ne informeaza ca in acest complex erau intodeauna gazduiti pe banii regelui 50 de academici. Inca doua articole viitoare despre aceasta biblioteca.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Salut ! 🙂
In toate timpurile au existat dusmani ai bibliotecilor.
Care le-au perceput ca pe un potential pericol (deschid mintile).
Salut timi,
nimic nou de mii de ani. Nici aici si nici in alte locuri. Vezi ce au facut din ICR 🙁 Cantarea Romaniei