Bibliotecile Antice (4) Biblioteca din Hatuşa (Hattuša)
12/02/2013 | Autor theophyle Categorii: Carte, Magazin Istoric |
Hatuşa a fost capitala regatului Hatian si al imperiului Hitit (numele asemanator este absolut intamplator). Doua popoare diferite, care au populat Asia Mica (Anatolia) in mileniile 2 si 3 i.Hr. Despre Hatieni (sau Hati) stim foarte putin, majoritatea lucrurilor stiute sunt din surse Hitite si din texte bilingve, care s-au pastrat in biblioteca din Hatuşa. Cateva lucruri despre Hatieni: ei nu erau nici semiti si nici indo-europeni (la fel ca sumerienii), locul de bastina a fost probabil nord-vestul Caucazului, limba vorbita nu era nici semita si nici indo-europena, astazi este clasificata (dupa parerea mea, fortat) drept circasiana (popoarele care au trait pe suprafata dintre vestul Marii Baltice si estul Marii Negre) limba apropiata de limba abhaza de astazi. Hatienii au avut o religie proprie cu zeitatile principale Nerik and Zippalanda (zeita cerului si zeul furtunilor), cu o sumedenie de copii-zei, cel mai important fiind Telipinu si perechea lui Hatepinush (din care se trage si numele poporului). Asemanator Sumerienilor, Telpinu este considerat si primul rege al Hatienilor. Dupa cucerirea lor de Hitiţi, Hatieni au fost asimilati complet.
Hitiţii au o istorie extrem de interesanta, cu o etnogeneza complicata. Important de mentionat ca “descoperirea” lor a contribuit enorm la probarea istoriei biblice. Pana la “descoperirea” lor, povestile biblice care vorbeau despre acest popor au fost considerate povestiri mitice. Descoperirea poporului si a textelor lui s-au produs in doua etape, prima dupa descifrarea hieroglifelor egiptene – a fost descifrat un basorelief care povestea despre razboaiele dintre Ramses al II-lea si un Imperiu Hitit din nordul Cananului. Intr-o a doua etapa, in anii 1893-94 a fost descoperit un sit enorm langa orasul turcesc Boğazköy din centrul Anatoliei. Marele arheolog si antropolog Ernest Chantre (1843 – 1924) a descoperit in acest sit marele oras Hatuşa, capitala istorica al imperiului Hittit. Sapaturile au durat exact un secol si s-au terminat in 1994 executate de o echipa germana, condusa de Peter Neve. Desi textele gasite erau scrise cu ajutorul cuneiformelor sumer-acadiene, era clar ca nu este vorba de o limba cunoscuta. Primele texte (cele mai vechi) in limba hitita cunoscuta pe numele Nesili, dateaza din sec. 19 i.Hr. Limba Nesili a fost descifrata de orientalistul, lingvistul si matematicianul ceh Bedřich Hrozný (1879—1952). Probabil ca Hitiţii se denumeau (numele istoric) Neši, la fel ca orasul de origine (probabil) Neša (azi Kültepe in estul Anatoliei), si de aici numele limbii lor. Imperiul Hitit s-a destramat in secolul 12 i.Hr din cauza dezastrelor naturale (seismice) , a foametei si nu in ultimul rand al atacurilor Popoarelor Mării. Interesant de mentionat ca aceasta mareata capitala, impreuna cu monumentele si biblioteca sa, nu a fost cucerita, ci pur si simplu parasita. Hitiţii au migrat spre sud, parte din ei au intemeiat orasele neo-Hitite din Siria si Libanul de azi, altii, impreuna cu Popoarele Mări, s-au asezat in Canan luand parte la etnogeneza Israelita.
Asa cum am mentionat, limba Nesili este o limba indo-europeana, care insa a fost scrisa cu ajutorul unor cuniforme adaptate acestei limbi. Pentru prima data vedem un alfabet bazat pe o scriere cuneiforma pentru o limba indo-europeana. Pentru cine nu intelege maretia descoperirii trebuie sa mentionez ca este pentru prima data in Orientul Mijlociu cand vedem cuneiforme care reproduc vocale (limbile semite sunt scrise fara vocale). Pana acum au fost descifrate cam 1000 de titluri diferite, care din marele nostru nenoroc sunt cam la jumatate-jumatate in mainile francezilor si catalogate de ei (CTH – Catalogue des textes hittit) si cealalta de nemti (StBoT – Studien zu den Bogazkoy-Texten); va puteti da seama ce viata fericita poate avea cercetatorul “neutru” pentru a ajunge la sursele primare, mentionand ca nici uni si nici altii nu sunt prea cooperativi si nici nu este o mare graba in traducerea textelor). O parte a textelor sunt in versiuni duo si tri-lingve si care pot fi o mare bucurie pentru un etnograf. Textele includ urmatoarele subiecte: istorice, legale, lingvistice, religioase, mitologice, oracole, lirice, imnuri si poeme. O parte din texte sunt traduceri, altele originale. Din punct de vedere istoric, gasim documente de o valoare extraordinara, inclusiv primul tratat de pace dintre doua mari imperii, cel Egiptean si cel Hitit (o copie a acestui tratat este expusa in holul Consiliului de Securitate al ONU). Alte texte pot fi considerate surse biblice fara nici o speculatie.
***
Eu sunt convins ca o parte din triburile hitite au migrat prin teritoriul Romaniei de astazi si sunt intr-un fel sau altul parte din etnogeneza romanilor. Acesti hititi sunt migratorii despre care am vorbit in postarea Cum sunt românii altfel ? 23 de secole pâna la daci. Acum ca am facut o cunostiinta sumara cu aceasta populatie ne putem intoarce si la serialul – postarea Cum sunt românii altfel ?
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Multumesc.
Da, vorba lui Caragiale: suntem vechi…
Dar degeaba.
Salut A A,
suntem foarte vechi, dar nu am invatat nimic!
Salve doc! 🙂
HWH 😀
Salut hashule 🙂
a venit timpuul sa spulberam fantezia daco-romana. Suntem mult mai vechi decat asta. Chiar suntem!
Pls, scrieti cu doi “i” acolo unde e cazul… E păcat de informații si de munca de a le transmite. Sunt foarte interesante
Multumesc,
am corectat. Nu erau singurele greseli. Scuze 🙁