Germania? Germania!
30/03/2014 | Autor theophyle Categorii: Editoriale, GeoPolitica, International, Ziarul de Duminica |
Pentru un cetatean al spatiului numit Osteuropa (Östliche Europa), germanofon si de multe ori germanofil, pozitionarile Germaniei in actuala criza Ucraineana au fost un fel de dus rece in mijlocul iernii si o trezire la o realitate pe care nu vroiam sa o accept, desi istoria mai veche sau mai noua ma obligau sa o fac.
Am crezut intr-o Germanie care pentru prima oara in istoria ei isi va ocupa locul de lider in spatiul in care traieste pasnic, prin logica, ambitia, munca grea si ordonata, prin chibzuinta care caracterizeaza aceasta natiune si prin principii care slujesc binele comun al tuturor celor care doresc un viitor mai bun pentru ei si pentru generatiile urmatoare. Mi-am dorit o Germanie constienta de obligatiile ei ca lider acceptat de o majoritate a natiunilor europene, nu la nivel politic, ci la nivelul cetateanului rational si informat care doreste sa inteleaga si sa accepte prezentul si sa-si construiasca viitorul. Nu vreau ca urmasii mei sa invete chineza inainte de a cunoaste germana din simplul motiv – noi traim impreuna in Osteuropa!
Probabil ca nu a fost sa fie. Vocile latinilor (si ale altora) de la Pirinei pana in Alpii italieni si Carpatii nostri, de la Lisabona si pana la Atena nu au contat pentru mine socotindu-le un fel de invidie a “dezordonatilor” sudici impotriva rigoarei nordice. Am gresit.
Germania are grija numai de Germania, interesele ei, si “binele comun” nu poate fi decat cel care slujeste statul european numit formal Bundesrepublik Deutschland.
Intr-un studiu publicat de mine la sfarsitul anului 2012 (Germania miracolelor – Wirtschaftswunder) incercam sa sustin faptul ca Germania a fost ajutata mai mult de dusmanii ei decat de aliatii si prietenii ei, cred ca argumentele pe care le-am adus in acest studiu sustin teza mea. Este comportamentul german de astazi un fel de tribut adus “dusmanilor” de la rasarit sau o continuare a politicilor inaugurate de Willy Brandt, Neue Ostpolitik, sau cele ale lui Helmut Kohl (cu Egon Bahr) care supravituiesc pana astazi. Ma refer bineinteles la cunoscutul “Wandel durch Annaeherung” (“Schimbarea prin apropiere”). Apropierea am vazut-o, ceea ce nu am vazut a fost schimbarea.
Multi “dusmani” au ajutat Germania sa devina ceea ce este astazi. In primul rand Truman, care a inteles toate lectiile invatate la Weimar. Marshall a inteles ca cei 1,5 miliarde de USD la valoarea anilor ’50 sunt o investitie mult mai buna decat un nou razboi in Europa. Exact ceea ce trebuia pentru a pune pe picioare si in miscare o tara in ruine, creand in 10 ani un miracol economic – Wirtschaftswunder.
Germania este fara indoiala o tara democratica, cu institutii extrem de eficiente, care monitorizeaza si regleaza relatiile institutiilor statului German. Cercetatorul sau jurnalistul interesat poate primi aproape orice informatie, de la doarele STASI si pana la declaratiile de avere (exacte si concrete) ale demnitarilor germani. Un singur lucru este mai putin accesibil – povestea unificarii (reunificarii) Germaniei, inceputa la 28 noiembrie 1989 si terminata la 3 octombrie 1990. Multe pete albe pe istoria evenimentelor petrecute cu o viteza uluitoare, care au culminat cu reunificarea, care s-a petrecut, desi majoritatea protagonistilor (parti interesate) din afara Germaniei au fost impotriva ei. Cei mai energici au fost Margaret Thatcher si François Mitterrand, dar si alti parteneri europeni s-au impotrivit activ si cu multa insistenta, ma refer la premierul italian Giulio Andreotti si in special la fostul premier olandez Ruud Lubbers.
Pana la urma lucrurile s-au aranjat, probabil folosind metoda est-germana de “schmiergeld”. Rusia lui Gorbaciov a primit 56 de miliarde de DM, SUA probabil nimic, nu se stie insa ce a primit Bush Sr. (au existat unele discutii in acest sens) si o echipa formata din Condoleezza Rice (atunci consiliera de securitate a lui Bush Sr.) si Robert Zoellick (fost Presedintele Bancii Mondiate, atunci consilierul lui James Baker, ministrul de externe american) au reusit sa formuleze un compromis prin care Germania renunta la pretentii teritoriale in est si recunostea granita Oder-Neisse intre ea si Polonia si semna o declaratie prin care nu va dezvolta niciodata, sub nici un fel de circumstante, arme de distrugere in masa.
Important de mentionat ca François Mitterrand, ca “mare vizionar,” a incercat sa aduca Franta la un nivel superior de competitivitate in fata Germaniei, fortand creerea monedei unice europene si abolirea Marcii Germane, ce idiot! Rezultatele le vedem astazi. In bibliografie aveti trei articole esentiale pentru a intelege cinismul politicilor la nivel inalt. Mare noroc au avut germanii ca au avut un cancelar de statura lui Helmut Kohl.
Pantru ca noi romanii sa ne simtim bine, intr-o discutie dintre Thatcher si Mitterrand se mentiona – “Germania va redeveni puternica si va recuceri influenta in Cehoslovacia, Ungaria si Polonia; noi cu ce ramanem? Cu Romania si Bulgaria?” (Germans would reemerge, who might seek to regain former German territory lost after World War II and would likely dominate Hungary, Poland, and Czechoslovakia, leaving only Romania and Bulgaria for the rest of us) Negru pe alb prieteni!
Pentru multi, criza economica este un dezastru, pentru putini o oportunitate. Nu pot afirma ca Germania a fost fericita de aceasta criza, in nici un caz! Totusi este clar ca pe termen mediu Germania a stiut cum sa capitalizeze politic. Ne aflam noi spre o Germanie Magna (denumirea apartine lui Iulius Cezar), personal cred ca am ajuns acolo fara sa simtim. Nimeni in Europa nu mai poate functiona fara un grad mai mic sau mai mare de atentie a Berlinului. Bine sau rau, timpul ne-a dumirit. Este rau!
Mercantilismul german a invins bunul-simt si interesele aliatilor ei, in special cei din Europa de Est, proaspat impacati cu trecutul sumbru al celor doua razboaie mondiale. Multi cetateni ca mine se intreaba daca Germania a renuntat vreodata la infamul Lebensraum (spatiu vital) sau doar l-au metamorfozat conform timpurilor intr-unul economic. Suficient sa citesti cele spuse astazi de politicieni, oameni de afaceri sau sindicate de la Günter Verheugen si pana la Joe Kaeser, şeful companiei Siemens sau Preşedintele Asociaţiei pentru Comerţ Exterior, Anton Börner ca sa-ti dai seama de proportiile mecantilismului si sa spui ca romanul – s-au vazut cu sacii in caruta!
Citate:
Günter Verheugen: Timp de zece ani, social-democratul Günter Verheugen a fost comisar european. Cunoaşte bine atât scena politică internaţională cât şi nuanţele fine ale diplomaţiei. Însă nici urmă de diplomaţie într-un recent interviu acordat postului Deutschlandfunk. În opinia sa, Kremlinul îşi apără interesele. Iar factorii de decizie de la Bruxelles şi Washington se fac vinovaţi de evoluţia situaţiei în Ucraina.
Armin Laschet, vicepreşedintele CDU: În paginile publicaţiei Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), politicianul conservator a vorbit despre un “curent populist anti-Putin” în Germania, criticând lipsa unei culturi a dezbaterilor în politica externă. În plus, occidentul e prea concentrat pe sine, afirmă Laschet: “Chiar dacă referendumul din peninsulă şi politica Moscovei faţă de Crimeea încalcă dreptul internaţional, atunci când întreţii o relaţie politică externă trebuie să te pui şi în locul partenerului.” SURSA
Josef (Joe) Käser, CEO Siemens AG: “Siemens nu îşi va schimba strategiile pe termen lung din cauza unor turbulenţe apărute peste noapte”. În plus, mai spune Kaeser, compania pe care o reprezintă doreşte să “onoreze relaţiile pe termen lung”. Referindu-se la înăsprirea sancţiunilor împotriva Rusiei, Kaeser a spus că Siemens respectă “întâietatea politicii”, subliniind totodată că “guvernul german a fost informat în legătură cu prezenţa mea la Moscova”. De altfel, câteva ore mai târziu, directorul Siemens confirma, într-un interviu pentru ZDF, că nimeni din cancelaria federală nu s-a opus vizitei sale în Rusia.
Anton Börner, Preşedintele Asociaţiei pentru Comerţ Exterior: declara la rândul său zilele trecute la Berlin că nervozitatea investitorilor germani este în creştere. În cazul în care criza din Crimeea se acutizează, iar Occidentul decide sancţionarea drastică a Rusiei, economia germană ar putea scădea, conform celui mai pesimist scenariu, cu 0,4 la sută. SURSA.
0,4% astia sunt cei 30 de shekeli de argint? Interesant sa stim cate procente din cresterea Germaniei sunt datorati aliatilor si partenerilor Germaniei.
Deocamdata pana aici. In zilele urmatoare – o postare istorica complementara despre: Germania Slavica, Wends si Ostsiedlung
Bibliografie:
- Politeia: Studiu: Germania miracolelor – Wirtschaftswunder
- An Inside Look at the Reunification Negotiationss
- Berlin Wall
- Margaret Thatcher was ‘horrified’ by the prospect of a reunited Germany
- Was Margaret Thatcher right to fear a united Germany?
- Europe’s hit squad
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Conform listei asteia:
http://topforeignstocks.com/wp-content/uploads/2013/05/Germany-Trading-Partners-2012.png
Rusia nici macar nu figureaza in lista primilor 10 importatori de bunuri germane. In schimb, figureaza la exportatori de bunuri catre Germania (petrol/gaze, cel mai probabil). Deci probabil industriasii germani se tem mai degraba de inchiderea robinetului decat de pierderea posibilului profit.
Salutare tuturor.
Buna ziua tuturor…
Din cate am vazut nemtii au simpatizat intotdeauna cu rusii. Imi amintesc de un episod relatat de Thiery Wolton – Ribbentrp sar fi simtit minunat la Moscova…
Poza cu cainele e super. O fi inteles Angela cum e cu imbratisarea ursului?
poza cu cainele….importanta. Tot Theo mi-a “spus”, intr-o prezentare despre Putin cum a fost lasat sa intre cainele in sala in care se aflau cei doi, desi stafful german atentionase stafful rus de fobia lui Merkel pentru caini. S-a facut asta inainte ca jurnalistii sa paraseasca incaperea, pentru o astfel de fotografie. Observati expresiile celor doi.
da, cunosc povestea. Asta este si cauza postarii acestei ilustratii 🙂
Tot de la tine stiu, la un reply pe contrib.
Eu inca ma acomodez. Pana acum 1 luna cand am intrat pe contributors, nu am scis nimic (pe forumuiri sau asa). Deci imi scuzi balbaiala. Dar pastrez 100% sinceritate in ce spun
Cat despre discutia intre d-na Thatcher si camarade Francois – asta e, uneri trebuie sa te multumesti cu ce ai. Cred ca in final raman doar cu Ro, avand in vedere ca bulgarii revin la rusofilie.
Excelent editorial! Intotdeauna am admirat rigoarea germana! Si ordinea aproape maniaca! Pana am ajuns in Frankfurt si am vazut cateva personaje din lumea financiara! Atunci am inteles ce inseamna termenul de Ausländer prin atitudinea acestora fata de cativa sarbi in raport cu croatii !
Nu e nicio gluma, germanii impreuna cu rusii vor sa conduca Europa! Nu stiu cine din Europa ii va impiedica! 🙁
multumesc, ca de obicei – anglo-saxonii!
Sper ca vechile aliante sa fie functionale! In alte conditii…ajung la vorba doamnei Nuland!
a stiut doamna de ce a injurat birjareste! Probabil ca vor fi
Nu cred ca a spus”in taina” ce a spus! Imi place persoana !
probabil 🙂
Excelent. Urmeaza “Franta? Franta!” (sau in orice caz, ar fi in bun tandem cu actualul articol).
Franta ne facea si in timpul comunismului sinistrului ceasca cu Ussr.
http://total.com/en/media/news/press-releases/20110302-russia-total-enters-strategic-partnership-with-independent-gas-company-novatek
Draga AA,
Franta se preda cu placere!
Se si preda cu placere, dar si lacomia este lacomie fara pasare de altii.
Nu-l vor anula, contractul asta este facut tocmai cand trupele bolsevice ale lui Putin calcau in Georgia
http://www.theguardian.com/world/2014/mar/18/ukraine-france-warns-russia-warship-deal
Biblic vorbind, lacomia este un pacat mortal. Au stiut cei vechi si de ce!
http://politeia.org.ro/international/cand-lacomia-invinge-democratia/25696/
Stiam articolul. Lipsesc cuvintele (echivalente lui “Siemes”) Alstom si DCNS, companii prin care statul francez isi deruleaza interese economice, ca si Total. Unele foarte murdare.
E soare afara, lumea viseaaaza! Si Lelia “inteapa” cu Amintiri din Viitor! 🙂
“De aici, de sus, se văd, ca nişte şiruri de furnici, cozi de nemţi cu canistre, peturi şi halbe, veniţi să se aprovizioneze cu gaze de şist (războiul energetic s-a terminat, din Siberia a fost extrasă ultima bulă de gaz natural, Germania e acum la mâna noastră). Lângă somptuosul cartier rezidenţial – ridicat pe locul unde, la sfârşitul lui 2013, au avut loc primele proteste anti-Chevron – Spiridon Jr., fiul bătrânului Costică Spiridon, bumbăcit atunci de organele de ordine, a ridicat, în semn de omagiu, un Monument al Mascaţilor. Pungeştenii se scaldă în bogăţie: lapte, miere, păcănele.”
Tare!
dacă un fost germanofil (scuze, theophyle, da aşa te vedeam 😛 ) e aşa de pesimist înseamnă că lucrurile sunt naşpa rău; cam ca-n ’39 ….
Ouch! Am uitat link-ul!
http://www.gandul.info/puterea-gandului/30-martie-2032-ora-10-36-12360133
buna seara !
am mai scris : pactul ribentrop-molotov e de mare actualitate.
buna ziggy,
rusii nu l-au anulat niciodata!
Pe zvonuri: tatarii din Crimeea au primit de stire ca reprezentarea proportionala garantata de 20% ce le fusese promisa inainte de anexare “nu mai este implementabila din motive obiective”.
Edit: iaca si link: http://www.worldbulletin.net/world/132365/crimea-parliament-breaks-promise-on-tatar-representation
ca sa vezi domle’, rusii au intotdeauna probleme de implementare!
Teoria ca teoria, da’ practica ne omoara!
Pun intended.
https://twitter.com/TonyKaron/status/450274226960740354
https://twitter.com/AlexDingwall/status/450288002552823808
Rusii nu cer multe. Absolut deloc….
Cu regret @theophyle, articolul este plin de resentimente, cu toate ca bine ați spus:
“Germania este fara indoiala o tara democratica, cu institutii extrem de eficiente, care monitorizeaza si regleaza relatiile institutiilor statului German”
Așa cum si Obama (bun, rău) este alesul si reprezentantul Americii, la fel si Merkel pentru nemti.
Prin urmare, acuzatia este ca acțiunile lor, pentru ca afectează mult mai multă lume din afara “circumscripțiilor” lor, sunt responsabili pentru aceștia. Fals. Ceea ce știam de mult: pe Merkel nu o interesează ce se întâmpla in Călărași.
Ironic, acuzam Germania ca se rezuma la Lebensraum-ul ei care este Germania, prin urmare sunt mercantili. Exact pentru asta au fost aleși.
Toate citatele reprezintă opinii care sintetizează punctul lor, german, in legătura cu consecintele invaziei rusești. Si toti au “dreptate”, relativ la interesele lor imediate – de exemplu Siemens dorește sa-si protejeze aseturile uriașe din Rusia contra unei naționalizări pe care Rusia, cu siguranță, o va face dacă este stramtorata economic. Care ar fi diferența, pentru Putin, între Hordokovski si Siemens?
Deci nu cred ca este vorba de “mercantilism”, ci mai curând de miopia germana fata de evenimente cu impact global.
nu trebuie sa regreti, trebuie sa ai bun-simt si sa cunosti putin cateva date istorice:
Sa primesti 1,5 miliarde de USD in anii ’50 si sa ai asigurata securitate in Razboiul rece de altii, pe banii contribuabililor americani a fost bine? Dar sa rezisti o blocada sovietica fara sa mori de foame, a fost bine?
http://militaryhistory.about.com/od/aerialcampaigns/p/berlinairlift.htm
Hai sa fim seriosi – merita scuipati in fata! Da si nici nu visez sa fiu “obiectiv”
asta spun si eu mereu prietenilor mei de prin Europa ( poate sunt mai sentimental ) – mai tin minte europenii ( nemtii , francezii ) cam cati agenti americani anonimi si-au dat viata perioada razboiului rece ? la berlin , in belgia, olanda etc ?
s-a uitat/e ca-n povestea aia a batranului american sosit la paris;
vamesul il intreaba la aeroport:vreti sa intrati in franta?va trebuie viza
batranul:in 44 cand am venit prima data in franta ,pe plaja omaha,nu mi-a cerut nimeni viza
tare!
Marshall plan a fost o necesitate pentru Japonia si Germania, dar si pentru cei care au iesit victoriosi. Faptul ca au “profitat” si si-au reconstruit tara, este meritul (si) al lor. De plăcut, nu ma omor după ei, dar, dacă ai niște nemti care lucrează pentru tine, nu iti va fi rău. Corecți, punctuali, bine școliți, fideli si chiar, in unele cazuri cu Imaginație.
Chiar dacă oricine este tratat in Germania ca un auslander, in afara de ego-ul sifonat, nu este prea rău. Este adevarat, când sunt “in control”, devin insuportabili. Dar, cu un extraveral sau schnaps, se rezolva:). In viața reala, ai mai mult de câștigat lucrând cu un Neamț, decat cu un francez care urmărește “consensul” cu orice preț.
La modul personal, poate si romanii pot prelua cateva dintre aceste trăsături de caracter de la nemti.
Nu toate.
Va dau dreptate in descriere. Sunt multe de invatat de la germani, precis asa cum descrieti, inclusiv diferentele de nuanta in comparatia cu cultura franceza de munca.
Asta insa, in opinia mea, nici nu schimba lipsa de scrupule descrisa de autor. Datoria Germaniei pentru ultima sa renastere cu sacrificii americane si altele nu a incetat, indeosebi in zona ruseaesca atat de bine cunoscuta lor si la bine (lacomie), dar mai ales la rau.
Sa nu uitam ca acest bail-out al Greciei s-a făcut cu banii nemtilor. Contribuabilul german este on-hook tot timpul, spre deosebire de alti europeni care dau din umeri. Adevarat, si aici autorul are dreptate: Mult efort si sânge american s-au vărsat pentru Germania, unde domneste același resentiment contra americanilor, care “nu au făcut destul” si “au profitat”, “ne-au lăsat la greu”, etc… Plus ca masa mare de imigranți in Germania aduce aceleași sabloane.
Suna cunoscut?
Da, foarte cunoscut.
Si ar fi foarte pacat sa se uite efortul german legat de Grecia (si alte economii derapate in decor) pentru a mentine stabilitatea europeana.
buna seara
duminica dupa amiaza insorita si asa discutie!
nu sunt germanofil,dar nu pot recunoaste ca germania conduce europa si o conduce vazandu-si intai interesul propriu/ca pot profita si altii in siajul german n-ar fi rau daca romania ar fi in stare
cum va arata europa sub hegemonia ruso-germana?
nu stie nimeni,mai ales ca germania nu mai e “germania” cea pe care o “idealizam”= “ordnung und disciplin”(scuze pentru transcriere ,nu cred ca e foarte corecta)/cand la frankfurt esti claxonat dupa ce semaforul s-a facut verde ca n-ai zbughit-o te simti ca la semafor pe calea victoriei,cand tot la frankfurt prin zonele de margine te simti cam ca la istanbul,cand mafiotii italieni isi regleaza conturi in plina strada te simti cam ca la palermo,cand un cancelar german devine a doua zi dupa inlocuire presedintele gazprom germania ,companie cu care tocmai semnase un important contract in calitate de cancelar german,ceva nu e in regula
de la schroeder germania a cam schimbat azimutul,mergand spre “ost”
ar mai fi un lucru despre germani/germania-de obicei nu au si un plan b/oare acum il au???
pentru ei o fi bine,pentru romania cert,nu
un p s pt @stefan
domnule mi-ar placea sa am pensie”militara”/ar fi probabil mai consistenta decat cea pe care o am acum/nu traiesc din pensie,la aproape 70 ani ma mai tin balamalele si ma descurc cred onorabil am inca oferte de lucru/cred ca pensia ca si salariul este un contract care trebuie onorat atata timp cat il respecti/si eu l-am respectat,platind 46 ani ceea ce mi s-a cerut/nici pensia nici salariul nu sunt pomeni facute de stat sau angajator/sunt contracte si trebuie respectate de cei doi parteneri!!!!
cat despre stefan gheorghiu,imi cer scuze ca va dezamagesc,n-am fost “luat in seama” din motive de dosar
Buna seara
Povestea miracolului economic – Planul Marshall | D-Mark | Economie de piață | Ludwig Erhard | 2008 din pacate in limba germana
http://www.youtube.com/watch?v=y-jwKVVJjpk
Not bad at all… sa vezi acum reactii si lectii de etica, raceala, superioritate si dispret teutone… as paria ca nici un “pseudonim” atasat cu viata in Germania ar da dreptate la adevar
http://www.contributors.ro/global-europa/germania-germania/
salutare,
nu ca sa va contrazic, ci pentru ca asa cred si eu cum spune Theophyle. sunt traitor in partea de sus a Dunarii, dar nu sunt mândru deloc de vederile inguste ale localnicilor de pe aici.
nu va puteti inchipui cu ce “placere” merg la munca de vreo 2 luni incoace, mai ales ca am si niste rusnaci in…. “colectiv”
dar… bucurosi le-om duce toate.
Buna seara tuturor. Excelent editorial. As adauga ca nu ar fi prima data in istorie cand Germania alege gresit si pune interesele mercantile imediate in fata celor de lunga durata si de bun simt.
multumesc Clemy 🙂
Buna dimineata,
postare noua – Revista presei – 31 martie / Începe săptamâna scumpirilor
Draga Theo,
Inainte de a merge mai departe, trebuie sa spun cateva lucruri
Dupa experienta contributors, care a fost in primul rand extraordinara pentru mine in sensul lucrurilor invatate si relatiilor cu minti luminate, dar mai putin placuta la final, acum suflu si in iaurt.
Adica pot sa ma si abtin si numai sa citesc articole si comentarii.
Deci, in toate pozitiile pe care le voi lua vis-a-vis de articole sau comentarii, voi fi in primul rand sincer 100%, chiar daca asta inseamna sa fiu impotriva tuturor. Pozitiile mele vor ataca idei, niciodata persoane.
Ideile mele vin din mintea mea, dupa ce incerc sa analizez diferite opinii.
Modul de exprimare poate fi uneori ambiguu. Asta din vine din capacitatea redusa (vocabular) de a exprima in scris tot ce simt. Nu am multe hartii care dovedesc pregatirea mea, in schimb am experiente personale extrem de variate (de la experiente cu milionari la experiente cu squatters, de la bogat eu la homeless eu, etc). In toate experientele mele, la un lucru nu am renuntat niciodata. Dragostea de oameni.
Deci, daca imi permiti, voi respecta munca depusa de tine, dar voi exprima permanent opinia proprie, pro sau contra.
Sa ne auzim cu bine
om normal
cu placere, o zi buna!
Super! multumesc! o zi buna si dumneavoastra, tuturor.
Acum, un pic off the record, stii cat de placut este cand oameni ca Solomon Marcus si altii, sunt de partea ta, in a semnala o greseala si o decizie incorecta? Mai ales cand esti un necunoscut!
Yuan-ul si parteneriatul economic si financiar!
Renminbi clearing will strengthen the close economic and financial ties between Germany and the People’s Republic of China!
http://www.bloomberg.com/news/2014-03-28/frankfurt-sets-sights-on-yuan-trade-as-xi-visits-merkel.html