Geopolitică: Coreea de Nord, un rezumat
23/02/2013 | Autor theophyle Categorii: GeoPolitica, International |
Coreea apartine uneia dintre cele mai vechi civilizaţii ale lumii. Istoria nationala a poporului corean incepe in mileniul al doilea î.Hr., odată cu întemeierea regatului Gojoseon (conform legendei lui Dangun în anul 2333 î.Hr) la malurile raului Liao in sud-estul Manciuriei contemporane. Nu stim prea multe despre triburile Altaice care au fost stramosii coreenilor moderni, stim insa ca in secolul al IV-lea, coreenii au adoptat budismului ca religie, impreuna cu scrierea chineza, ambele avand un efect profund asupra societăţii bastinase. Stim astazi din literatura destul de bogata ca statul Corean şi-a menţinut independenţa politică şi culturală, în ciuda invaziilor mongole din secolul al XIII-lea şi a invaziilor japoneze din secolul al XVI-lea. În secolul al XV-lea, în timpul domniei regelui Sejong cel Mare, a fost creat primul alfabet corean numit hangul (vezi pe Paleografia).
La sfârşitul secolului al XIX-lea, Japonia a forţat Coreea să iasă din sfera de influenţă a Chinei, devenind de facto dominion Japonez. În urma războaielor cu China şi Rusia, Japonia a câştigat controlul total asupra Coreei. În 1910 Coreea a fost anexată Japoniei. În 1919 rezistenţa coreană împotriva ocupaţiei japoneze brutale s-a manifestat prin mişcarea populară “1 Martie”, numită şi Mişcarea Samil. Armata japoneză a înnăbuşit cu forţa mişcarea, în jur de 20 000 de mii de oameni fiind ucişi.
Dupa înfrângerea Japoniei în cel de-al Doilea Război Mondial, armatele Rusiei Sovietice şi ale Statelor Unite au ocupat jumătatea de nord, respectiv cea de sud a peninsulei. Coreea a fost împărţită de Naţiunile Unite în două părţ,i delimitate de paralela 38. Coreea de Nord urma să fie administrată de către URSS, iar Coreea de Sud de către SUA. Istoria Coreeii de Nord începe, astfel, prin proclamarea unei Republici Populare în 1948.
Conform constituţiei, Coreea de Nord este o republică socialistă, de fapt o dictatură absolută pur stalinista. Kim Ir-sen, “Presedintele Etern,” a înlocuit marxismul cu o ideologie adaptata la realitatile si la cultura coreeana – juche.
Aceasta ideologie sau daca doriti, doctrina de stat a Nord Coreei, este o sincrezie intre comunismul stalinist si traditiile coreene medievale. Probabil contactul care l-a avut Nicolae Ceausescu pe la inceputul anilor ’70 cu Kim Ir-sen si cu principiile acestei doctrine a dat nastere la comunismul-nationalist, adoptat de el si la protocronismul feroce al acelor ani.
Doctrina juche este bazata pe trei principii distincte: (1) chaju – suprematia ideologiei politice in viata zilnica a cetatenilor; (2) charip – construirea unei economii independente fara ajutoare din afara tarii si fara nici o deschidere spre cei considerati straini cauzei poporului corean; (3) chawi – apararea natiunii fara ajutorul nimanui, cu orice risc si orice mijloace. Daca veti citi discursul lui Kim Jong Il (On the Juche Idea) din 1982, cu ocazia implinirii a 70 de ani ai “Presedintelui Etern”, Kim Il Sung , veti intelege poate, unde au inceput adevaratele probleme ale Romaniei anilor ’80.
Aparatul de stat este dominat în totalitate de către Partidul Muncii din Coreea, al cărui rol conducător exclusiv este declarat în constituţie. Există şi două partide minore, aceste trei partide fiind unite în Frontul Democratic pentru Reunirea Patriei. Organul suprem de stat este parlamentul, al cărui membrii se aleg pe o perioadă de 5 ani. Parlamentul se întruneşte în plen doar odată sau de două ori pe an, în restul timpului ţara fiind condusă de prezidiul parlamentului. Preşedintele prezidiului, în momentul de faţă (2011) Kim Yong-nam, este teoretic conducătorul statului. Practic insa, tara este condusa de Comitetul Naţional de Apărare, care il are drept conducator pe Kim Jong-eun (mai cunoscut ca Kim Jong-un).
Coreea de Nord de astazi este in mare parte rezultatul Războiul coreean, o prima manifestare “calda” a Războiului Rece, care a debutat în ziua de 25 iunie 1950 si s-a terminat pe 27 iulie 1953 cu semnarea unui armistiţiu, respectat mai mult sau mai putin pana in zilele noastre. Războiul din Coreea a inceput la 25 iunie 1950, cand Coreea de Nord invadează Coreea de Sud, trecând paralela de 38 grade, graniţa stabilită de comun acord de SUA şi URSS în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Statele Unite ale Americii, împreună cu trupele de menţinere a păcii ale ONU, intervin pentru Coreea de Sud. Trupele ONU au cuprins contingente din 17 tari membre ale organizatiei. De facto principalel beligerante au fost Sud-Coreea si SUA dintr-o parte, si China si Nord Coreea din cealalta parte. Despre acest razboi, inutilitatea lui si greselile ambelor parti voi scrie intr-o postare urmatoare. Rezultatul a fost dezastruos: aproximativ 2.5 milioane de civili morti sau raniti; datele oficiale arata ca SUA au avut 400 de mii de morti, China 185 de mii de morti, Nord Corea 215 mii de morti si Sud Coreea 137 de mii de morti, mai multe detalii puteti citi aici.
Date despre forta militara si componenta armatei Nord Coreene puteti citi aici.
PS. Articolul este un rezumat publicat in Politeia Geopolitical Analyses la data de 06/01/2011. Update 20/12/2012
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Interesant, Theophyle, cu atît mai mult cu cît, prin mai-iunie, voi ajunge în Coreea (de Sud !!) cîteva zile. Evident, aș vrea să ajung la graniță, la DMZ… 🙂 Pînă atunci în Correa de Sud se va instala ca președinte o doamnă (Park Geun-hye). Dar și în sudul Coreei se „poartă” transmiterea puterii din tată în… fiică, d-na Park Geun-hye fiind (eu am aflat întîmplător) fiica fostului strongman al Coreei de Sud Park Chung-hee (cred că, înainte vreme se ortografia altfel și se vorbea de „regimul marionetă al lui Pak-Cijan-hi” 🙂 )
Ce mi se pare socant in situatia celor doua Coreei e ca pana mai acum vreo 35 de ani diferenta dintre ele nu era asa gigantica. Ba chiar existau cateva asemanari. Ambele erau dictaturi (una totalitara stalinista, cealalta autoritara nationalista), in ambele exista cenzura, dirijism economic si restrangerea drepturilor si libertatilor (evident, in procente net diferite). Insa modul cum a explodat dezvoltarea in Sud dupa democratizarea din anii ’80, in timp ce Nordul a regresat puternic este impresionant (un nene politolog zicea mai acu vreme ca in cazul entitatilor statale nu exista stagnare, ci doar de progres sau involutie).
Edit: Salutare tuturor.
Buna seara,
interesante postari si informatii!
Dar de ce fix acum Coreea de Nord s-a apucat să se zburlească?
“Situaţia de durată conform căreia peninsula coreeană nu este nici în război, nici în stare de pace s-a încheiat”, indică comunicatul difuzat de agenţia de presă oficială nord-coreeană Korean Central News Agency (KCNA).
Cel mai probabil pen’c-au ramas fara haleala si pacura de incalzit, din nou.
Sunt curios, in ce sens a fost razboiul inutil (altfel decat cel in care toate razboaiele sunt inutile).
Pana la urma, nu stim daca Japonia singura ar fi contrabalansat influenta ruso-chineza in Asia – Pacific. Mai mult, razboiul coreean a fortat conturarea unei strategii consistente a Statelor Unite in zona, fara de care Coreea de Sud, Taiwan si alte state care macar mimeaza democratia probabil n-ar fi existat in acel perimetru. Gresesc?
De asemenea cum pot accesa Politeia Geopolitical Analyses? Citesc de ceva vreme blogurile pe care le administrati si desi nu am comentat prea des mi-ar placea sa vad analizele mai detaliate promise Geopolitical Analyses.
Multumesc!
Salut,
Si Coreea de Sud si Vietnamul de Nord au fost folosite ca “proxi” in razbopiul rece. Astazi Coreea de nord a ramas proxi (mai mult economic) impotriva Coreei de sud si Japoniei catre sunt adevarate adeversare economice pentru China.
Cu scuzele de rigoare, raspunsul este negativ.