Fenomenul Trump: balon de săpun sau nucă tare?
20/08/2015 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale, International |
Redactat de @Clemy
Cu mai bine de un an inaintea alegerilor prezidentiale, viata politica Americana este cutremurata de ceea ce mass media numeste “fenomenul Donald Trump”, respectiv faptul ca miliardarul mai cunoscut pentru investitiile imobiliare si programul sau de televiziune (“The Aprentice”/”Ucenicul”) a intrat in cursa de partea republicanilor.
Sondajele de opinie il dau favorit pe Donald Trump pentru a castiga nominalizarea republicanilor dar cu aproape cinci luni inaintea adunarilor populare (caucus) din Iowa (programate pentru ianuarie 2016) acest statut poate fi schimbat. Dar intrebarea cheie este ce anume ar putea sa-l impiedice pe Donald Trump sa devina candidatul republican la alegerile din noiembrie anul viitor. Iar a doua intrebare, poate chiar mai importanta decat prima, este ce anume determina popularitatea miliardarului american.
Cred ca prima cauza o reprezinta pana la urma o lista de pretendenti la nominalizarea republica absolut jalnica. Nici unul din cei patru guvernatori aflati in cursa (Jeb Bush, Scott Walker, Chris Christie si John Kasinich) nu au reusit sa se impuna. Din contra, candidatura lui Jeb Bush (frate si fiu de fosti presedinti) este in pericol chiar datorita acestei relatii. Senatorii (Ted Cruz, Marco Rubio si Rand Paul) incearca inca sa gaseasca un subiect care sa-i faca atractivii nu doar pentru votancii republicani din alegerile primare dar si pentru publicul larg. Un alt handicap pe care acesti domni il au de trecut este faptul ca sunt politicieni aflati la primul lor mandat in Senat, cu alte cuvinte se afla in aceeasi situatie ca si presedintele Barack Obama inainte de a ajunge candidatul Partidului Democat iar republicanii favorizeaza de regula guvernatorii, ca avand experienta politica si executiva.
Ben Carson este unul din cei mai faimosi neurochirugi americani. Viata lui este intruchiparea visului American. Fiul unei femei de culoare aproape analfabeta, crescut in saracie lucie, Ben Carson a reusit sa fie admis la prestigioasa universitate Yale (si a absolvit psihologia) si apoi sa fie admis la Facultatea de Medicina a Universitatii Michigan. Din pacate povestea vietii lui nu pare a fi suficienta pentru a-l trimite pe primul loc in aceasta cursa de marathon.
Daca acestia sunt candidatii din primul esalon, cei aflati in esalonul second reprezinta o adunatura ciudata de fosti politicieni (guvernatori si senatori: Mike Huckabee si Rick Santorum), CEO (Carly Fiorina care a condus pentru o vreme destine companiei Hewlett-Packard) care incearca sa ramana relevanti in peisajul politic american.
Donald Trump a profitat de aceasta lista slaba si si-a utilizat la maxim stiinta in manipularea presei. Caci mass media Americana, in goana perpetua pentru audiente, s-a repezit asupra declaratiilor populist extravagante ale miliardarului facandu-I acestuia un imens serviciu, respective oferindu-I o platforma politica si publicitate gratuita. Lemne pe focul popularitatii lui Donald Trump au fost puse si de insatisfactia generala fata de politicienii de profesie, fata de discursul politic corect din punct de vedere politic si testat pana la ameteala in focus grupuri. Donald Trump a reusit sa se prezinte ca un promotor al autenticitatii ideatice si politice, antipoliticianul si rebelul de serviciu, omul dispus sa spuna verde in fata adevaruri incommode. Atunci cand Donald Trump se prezinta electoratului cu sloganul “Lets make America great again/Sa refacem maretia Americii”, el raspunde temerilor (in parte reale) ca rolul SUA ca mare putere politica, economica si militara este diminuat. Cand Donald Trump nu se rusineaza pentru faptul ca a contribuit financiar la campaniile electorale a multor politicieni democrat si republicani, el confirma suspiciunile unei parti a electoratului care crede ca interesele economice cumpara influenta politica a Washingtonului, ca legile sunt facute in interesul marelui capital si nu al poporului.
Nu in ultimul rand Donald Trump aduce in discutie subiecte pe care alti candidati se tem sa le abordeze. Emigratia ilegala este unul din aceste subiecte. Cand candidatii republicani se inghesuie sa condamne avortul si se imbulzesc sa semneze angajamente ca vor face avortul illegal si ca vor taia fondurile pentru clinicile care ofera servicii de intrerupere a sarcinii, Donald Trump vorbeste corect despre faptul ca emigratia ilegala scapata de sub control pune in pericol dezvoltarea economica si securitatea cetatenilor americani. Cand administratia de la Washington este incapabila sa injghebe o strategie referitoare la Statul Islamic in Irak si Siria, Donald Trump articuleaza o strategie bizara dar care are avantajul de a arata electoratului ca cel putin cineva incerca sa stavileasca avantul acestei miscari teroriste.
In consecinta, succesul din sondaje al lui Donald Trump se datoreaza unui cumul de factori pe care miliardarul a reusit sa ii foloseasca in interesul propriu. Fenomenul politic Trump va incepe sa apuna doar daca unul, sau mai multi dintre contracandidatii sai, va prelua o lectie din manualul de actiune politica Trump si o va aplica cu seriozitate. Nici nu ar fi prea greu. In fond electoratul vrea autenticitate si un mesaj coherent fata de probleme de interes general.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
buna dimineata@clemy
excelenta sinteza!!!!
trump spre deosebire de ross perot-alt candidat (cred ca a fost in 1992 si candidatura sa l-a costat realegerea pe bush tatal)care nu a avut nevoie de “donori”-spune americanilor ce le place sa auda
in plus/ross erot le spunea adevaruri “inconfortabile”
atunci insa “politically corect”era sfantul graal
azi vremurile s-au schimbat
trump se pozitioneaza ca “anti establishment”
adevarul este ca pana acum ,faptul ca trump nu are nevoie de fonduri,ia permis sa fie clar antiimigratie-ceea ce “sponsorii republicanilor nu suporta sau sa pastreze ajutorul social intact,ceea ce iarasi “sponsorii “republicani nu agreaza sau sa vorbeasca de investitii publice in infrastructura vazute “fluierat in biserica”dupa think tank-urile republicane(heritage foundation) adeptii “liberei initiative private totale”
oricum va fi interesant/mai sunt luni bune pana la primele primare din Iowa si multe se pot intampla
nu m-as mira ca -in politica externa-trump sa spuna ca ar fi fost mai bine daca saddam ramanea/pana una alta are un plan anti isis si nu e rau deloc
logic-dar e prea devreme sa gândim logic-intentia de a candida a lui trump o avantajeaza de d-na Clinton
ca parere personala si pastrand proportiile ,repet pastrand proportiile ,trump e “doi in unul”respectiv un “vadim&dan diaconescu”
buna ziua. o analiza excelenta face si barbu mateescu http://sociollogica.blogspot.ro/2015/08/cine-vrea-sa-devina-candidatul.html
Buna ziua tuturor…
Trump e autentic,din pacate e un martzafoi (sorry…) autentic. Prea putin din ce spune e in partea adevarurilor incomode si prea mult in partea mitocaniilor si aiurelilor.
Nu stiam de Ben Carson, pare destept si bine intentionat. Clemy, cum abordeaza Carson subiecte sensibile cum ar fi emigratia dinspre America Centrala sau agresiunea musulmana?
Interesanta sinteza, @Clemy. Cred ca mass media il place enorm pe Trump, in primul rand pentru limbajul colorat si circul pe care il starneste cu aparitiile si replicile lui. Insa alegatorii il cunosc bine pe Donald Trump. Un articol care explica destul de bine “problemele” lui Trump: http://journal.ijreview.com/2015/08/246266-dont-fall-for-a-fake-conservative/
Asa cum spune Barbu Mateescu in excelenta analiza mentionata mai sus, fiecare din candidatii republicani isi are discursul si povestea lui unica. As mai adauga ca este fascinant sa ai sansa sa asculti discursul unor candidati conservatori atat de buni si extraordinari, fiecare in felul lui. Si aceasta cu atat mai mult cu cat, in tabara adversa, este doar Hillary si cam atat. Pardon, Hillary si scandalurile ei, mai nou cu computerul ei ridicat de FBI pentru cercetari, intre cele mai recente.
Buna seara ! http://www.romanialibera.ro/actualitate/international/alegeri-anticipate-in-grecia-389954
lasa domnule ca in capatzana lui ponta si restul gashtii economia duduie
poate de asta nu se comporta normal,din cauza duduiturilor economice
si ,ce conteaza ca datoria externa s-a triplat in vreo 6 ani,e doar 40% din pib
pana la 300% se mai aleg astia de vreo 2-3 ori si mai strang cateva miliarde pentru ei
buna seara , sa vedem de unde se mai imprumuta ponta&co .
daca puteti verifica.. se intampla niste actiuni ciudate in leg cu trecerea la zona euro ( a Ro ) . deja o banca a parcurs toate etapele .
buna seara @ziggy
bnr -si iohannis-au ca obiectiv aderarea la euro in 2019
tehnic,nu cred ca nu se pot indeplini criteriile/chiar cu tampitii astia de gashcari-ca toti sunt la fel
pana la 60% nivel datorie fata de pib,e loc suficient
economia e deja “euroizata”
se ruleaza scenarii
problema e politica/ e cam cum e la Schengen
eu cred ca in 2019 nu se va ntampla/cel mai rpobabil grexit-ul va fi “fierbinte”atunci si nu vor mai avea nevoie de inca o “saracie”in zona euro
dar,la fel,in 90 eu ziceam ca cel mai bun lucru care se poate intampla romaniei e sa devina -geopolitic-un fel de Finlanda(e drept ca era cu mineriade,cu romania complet izolata,cu tratatul cu urss ..cu…)abia prin 93 am inceput sa cred ca “minunea”se poate intampla/când am stat de vorba intamplator cu vp-pentru Europa de la martin marietta,venit “cu treburi”prin romania
deci,e bine ca se ruleaza “aderarea la euro”/macar sa se intample: va scrie severin ca stau aia de la bce si fac politica monetara a tarii si aia de la finanz amt la anaf nu mai poate ponta 2 “SA DEA salarii majorate” iar dragnea sa aibă contracte de drumuri in teleorman
🙂
De ce alegeri????.
pai la greci ”creditorii” doresc instituirea guvernului unității naționale 🙂 cu syriza in ecuatie . si lui nea tzipras ii convine!
http://adevarul.ro/international/europa/comisia-europeana-sustine-organizarea-alegerilor-anticipate-grecia-1_55d61913f5eaafab2cc249c7/index.html
O analiza buna. Nu sunt de acord ca grupul acestor candidati este “jalnic”. Fiecare din ei s-a distins cu ceva in lupta contra birocratiei sau establishment-ului PC.
America fiind un popor de imigranti, este greu de gasit o politica conservatoare care sa satisfaca imperativul legalitatii dar si latura emotionala pe care famiile dezbinate, oamenii oropsiti il aduc, inevitabil, in discutie.
Rolul lui Trump este ca aduce straight-on in discutie aceste probleme grave. Cine este de vina pentru aparitia lui isis? Bush ca a intrat in Iraq, sau Obama care a iesit? Republicanii ar trebui sa aduca in discutie din nou premizele armelor chimice, motivul interventiei din timpul lui Bush. Ele au aparut atat in Siria, cat si in Iraq, folosite de isis contra kurzilor.
Trump nu va face niciodata frumos ca si ceilalti candidati, conditionati de contributii.
Dupa parerea mea, suntem inca prea devreme.
Seara buna,
excelenta postare! Criza de lideri autentici incepe sa fie simtita cam peste tot, din pacate nu se intrevede nimic la orizont. Ex.cel mai nou este in Grecia, a aparut din neant, aproape ca i-a bagat in groapa si acum pleaca.
Oare cum ar arata America condusa de Donald Trump?
buna seara@mar
sa incerc sa va spun cum cred eu ca va arata
donald -presedinte
popeye -la dept apararii
chip – secretar de stat
dale-consilier pentru securitate nationala
minie-sefa personalului
lumea nu va fi mai sigura dar CERT va fi vesela
Mickey Mouse pe unde e ? 🙂
e membru de nadejde nato si partener strategic usa in estul european 😆
ca lista sa fie cat mai completa lipseste daisy tramp viitoarea prima doamna se pare
Oau, ce echipa………..nici America nu mai este ce a fost. Poza face cat o mie de cuvinte.
Seara buna
Foarte buna analiza @clemy .
Urmaresc de ceva timp declaratile candidatilor .
Opinia mea personala ca banii fac candidatul . (a devenit o afacere de bani cu echipe extrem de sofisticate de analiza , marketing )
Am remarcat ca Trump a declarat ca e dispus sa cheltuiasca 1 miliard de dolari pentru a fi ales . A fost mereu un extravagant si cred ca are “priza” la o categorie destul de numeroasa de alegatori .
(opinie personala) Pe doamna Clinton o vad depasita . Alaturi de candidatul Bush reprezinta acel faimos “nepotism” mioritic de care a fost extrem de greu sa ne debarasam .
seara buna all 🙂
faina analiza Clemy !
mie personal,nu-mi place DT ,imi pare un varan american ffff upgradat cu muuulte fetze.
Buna seara,
off topic dar nu pot sa ma abtin:
“Conform ProTV, Ioan Niculae ar fi sustinut in sala de judecata ca in cele 4 luni petrecute in spatele gratiilor a scris nu mai putin de 4 “lucrari stiintifice”, cu titlurile:
“Tehnologii moderne de producere si utilizare a alcoolului metilic”
“Orientari moderne in productia vegetala”
“Valorificarea energetica a biomasei”
“Biodieselul – motorina ecologica”
Asta e bun de prof . univ. dr. doc!
http://www.ziare.com/stiri/justitie/ioan-niculae-cere-eliberarea-conditionata-cate-lucrari-stiintifice-a-scris-si-ce-a-spus-procurorul-dna-1378684
Buna Cedric,
omul este prolific, are idei numai ca nu a avut cand sa le materializeze si acum beneficiaza de oportunitate.