America strict secretă – bugetul ascuns
30/08/2013 | Autor theophyle Categorii: GeoPolitica |
Ieri seara [29 august 2013] la ora 20 (ora Bucurestiului) publica The Washington Post o noua ancheta asupra subiectului pe care l-am relatat acum 3 ani, de asta data ancheta dezvaluia giganticul “buget ascuns” (Black Budget) al acestor servicii. Informatiile au fost obtinute de Washington Post de la fostul angajat CIA Edward Snowden. Desi guvernul american a lansat anual la nivel global activitati care au costat miliarde de dolari, incepand cu anul 2007 nu a divulgat cum au fost folositi banii sau cum si daca obiectivele stabilite de către presedinte si Congres au fost indeplinite.
La data de 6 noiembrie 2011 am publicat un articol in care discutam despre partea intunecata a serviciilor secrete americane. Articolul, cu titlul “America strict secretă – cifrele”, a fost bazat pe un serial publicat de The Washington Post despre“Top Secret America”. Serialul a fost pregatit si publicat in cotidianul Washington Post in luna iulie 2010. Serialul a fost bazat pe munca unei echipe de 20 de jurnalisti si coordonat de doi “monstri sacrii” ai jurnalismului american, ambii afiliati cu Washington Post: Dana Priest si Bill Arkin. Dana Priest este dubla detinatoare a Premiului Pulitzer si Bill Arkin unul dintre cei mai seriosi jurnalisti si autori acreditati pe langa Pentagon si Serviciile de Informatii ale Statelor Unite.
In perioada de 12 ani dupa “9/11,” evenimentul care a traumatizat adanc natiunea Americana, serviciile de informatii au crescut la dimensiuni gigantice si bugetul lor a ajuns la nivelul unui stat mijlociu. Daca aceste servicii ar fi fost un stat independent, ele s-ar fi clasat pe locul 61 in clasamentul statelor lumii din punctul de vedere al bugetului. Asadar cifre:
- In SUA exista 1 271 de organizatii guvernamentale si inca 1 931 de companii private care se ocupa cu activitati anti-teroriste in circa 10 000 de locatii numai in Statele Unite.
- Autorii anchetei au estimat ca aproape 854 de mii de oameni sunt autorizati sa se ocupe cu astfel de activitati detinand atestate care ii certifica (top-secret security clearances) in aceste activitati.
- In Washington si imprejurimile lui s-au construit 33 de complexe pentru activitati speciale sau sunt in stadiul final de constructie. Impreuna aceste locatii sunt echivalente cu trei locatii de nivelul Pentagonului sau 22 de locatii la nivelul Capitolului din Washington. Impreuna detin cam 10 milioane de metri patrati.
- Multe din aceste organizatii si agentii se ocupa de activitati identice, de multe ori facand acelasi lucru. De exemplu, in 15 orase din SUA exista 51 de agentii federale si comandamente militare care se ocupa cu urmarirea banilor care finanteaza organizatiile teroriste.
- Analize informationale care sunt bazate pe documente si transcrise in conversatii de toate felurile obtinute de agentii americani in SUA sau in afara ei produc 50 000 de rapoarte in fiecare an. Un asemenea volum este imposibil de asimilat, deci in parte ele sunt ignorate.
Desi agentiile de spionaj americane au construit dupa atacurile din 11 septembrie 2001 un colos pentru culegerea de informaii , Statele Unite rămân insa în imposibilitatea de a furniza informatii critice presedintelui si oficialilor autorizati, informatii legate de o serie de amenintări la adresa securitătii nationale a Statelor Unite.
Ieri seara la ora 20 (ora Bucurestiului) publica The Washington Post o noua ancheta asupra subiectului pe care l-am relatat acum 3 ani, de asta data ancheta dezvaluia giganticul “buget ascuns” (Black Budget) al acestor servicii. Informatiile au fost obtinute de Washington Post de la fostul angajat CIA Edward Snowden. Desi guvernul american a lansat anual la nivel global activitati care au costat miliarde de dolari, incepand cu anul 2007 nu a divulgat cum au fost folositi banii sau cum si daca obiectivele stabilite de către presedinte si Congres au fost indeplinite.
Articolul prezentat de Washington Post contine un rezumat de buget de 178 de pagini referitor la agentiile nationale americane de informatii, cu detaliile programului informativ, inclusiv succesele, esecurile si obiectivele cele 16 agentii de spionaj care alcătuiesc comunitatea de informatii din SUA, care are astazi 107.035 de angajati.
Cateva cifre si detalii:
- Central Intelligence Agency (CIA) – “buget ascuns” 14,7 miliarde de USD – crestere de +56% ;
- National Security Agency (NSA) – “buget ascuns” 10,8 miliarde de USD – crestere de 10,8 +53%;
- National Reconnaissance Office – “buget ascuns” 10,3 miliarde de USD – crestere de +12%;
- National Geospatial-Intelligence Program – “buget ascuns” 4,9 miliarde de USD – crestere de +108%;
- General Defense Intelligence Program – “buget ascuns” 4,4 miliarde de USD – crestere de +3%;
Rezumatul descrie tehnologii de ultimă oră, modul in care sunt recrutati agenti si operatiunile în curs de desfasurare. Materialele sunt extaraordinare in detaliile prezentate, toate insa dau impresia unui mod ingrozitor de “amatoresc” in care desfasoara aceste agentii activitatile secrete, dar si mai grav felul in care aceste informatii au fost divulgate si publicate spre cunostinta publicului larg.
Nu stiu daca voi mai publica detalii despre aceste documente, pun la dispozitia cititorului materialele publicate si ma rog la Dumnezeu ca “perioada oengista” din istoria Satelor Unite sa se termine cat mai rapid pentru binele tuturor. Sper ca cei care trebuie sa inteleaga vor pricepe ca SUA nu poate fi guvernata ca un ONG.
Bibliografie Note si Citate:
The Washington Post – U.S. spy network’s successes, failures and objectives detailed in ‘black budget’ summary.
The Washington Post – Funding the intelligence program
The Washington Post – Inside the 2013 U.S. intelligence ‘black budget’
Politeia Veche – America strict secretă – cifrele
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]