Din trădare în tradăre am pierdut România Mare! 20-21 August 1944
21/08/2013 | Autor theophyle Categorii: Eveniment, GeoPolitica, Magazin Istoric |
In noapte intre 20 si 21 August 1944 a avut loc una dintre cele mai ticaloase evenimente din istoria militara a Romaniei. Acest eveniment a trimis in prizonierat rusesc 175.000 de militari romani, 40.000 dintre acestia au fost internati în lagarul de la Balti din Basarabia, unde au murit de foame sau de frig, de boli sau au fost executati de comisari basarabeni din armata sovietica.
La data de 23 iunie 2011 am scris un articol pe care l-am publicat pe Politeia Veche si pe portalul Contributors, “Jocul de-a istoria”. Articolul a fost urmat de o discutie aprinsa care m-a obligat sa public sursele bibliografice, vezi articolul “O poveste cu multe epitete” Imi permit un citat din primul articol:
Sunt popoare care isi cunosc istoria si o accepta asa cum a fost, sunt popoare care isi cunosc istoria si nu o accepta asa cum a fost si sunt popoare care nu isi cunosc istoria, deci nu au ce accepta sau nega; in acest fel lucrurile sunt dezbatute dupa ureche sau dupa traditiile orale transmise in mii de feluri.
“Perioada 23 august 1944 – 3 ianuarie 1948 este poate una dintre cele mai albe pete din istoriografia romaneasca. Nu ca nu s-a scris, bineinteles ca s-a scris din trei colturi ale ringului romanesc – rosu, albastru si verde. Nu exista insa istoria scrisa din coltul gri, cel adevarat, care povesteste istoria fara sa o comenteze, asa cum a fost – fapte. Simple fapte, fara pasiunea politica si interpretarile mitologice de care bineinteles are nevoie orice popor, dar care nu pot fi valabile din punct de vedere al faptelor care s-au petrecut.
Probabil ca nu as fi scris acest articol daca ieri Basescu nu ar fi avut iesirea la interviul pe b1Tv. Deplor iesirea si limbajul suburban, nu si faptele despre care a vorbit Basescu. Nu se poate spune ca relatia Basescu – Casa Regala este una fara sentimente si resentimente, nici faptul ca evenimentul de ieri nu se datoreaza unui prea mare respect reciproc si in sfarsit nici nu se poate nega lipsa de tact de care a dat dovada Casa Regala in relatiile cu Presedintele Romaniei in perioada Basescu.
Nu am nici o vointa de a transforma acest blog intr-unul istoric (am deja unul), dar cred ca sunt aspecte care trebuie puse in atentia opiniei publice pentru a nu transforma lucruri serioase intr-o discutie de gen “ba pe-a ma’tii”. In biografia formala a regelui este scris ca : Regele Mihai a organizat la 23 august 1944 arestarea lui Antonescu. S-a opus guvernelor prosovietice din anii 1945-1946. A fost constrâns să abdice la 30 decembrie 1947. Trei propozitii, trei jumatati de adevar!”
“Poarta Iaşiului” si groapa comună a Armatei Române
Dupa dezastru de la Cotul Donului si implicit ruperea frontului de la Uman la data de 5 martie 1944, râul Bug a fost trecut de armata sovietica si s-a deschis drumul rusilor spre România, armata sovietica atingand granita de nord-est a României, pe Nistru. Treptat, frontul românesc, întarit cu trupe germane, s-a stabilizat la 17 aprilie 1944, pe linia est Carpati, pe râul Siret, pâna la Pascani, apoi pe la nord de Târgul Frumos, nord Iasi, trece peste Prut si ajunge la Nistru, la sud de Dubosari, apoi pe Nistru, Limanul Nistrului, Marea Neagra. Vezi harta alaturata.
În noaptea de 13/14 iunie 1944, are loc o întâlnire conspirativa a reprezentantilor PCR, Emil Bodnaras si Lucretiu Patrascanu, cu reprezentantii Palatului Regal si ai armatei: generalii Constantin Sanatescu, Aurel Aldea si Gheorghe Mihail, colonelul Dumitru Damaceanu si Grigore Niculescu-Buzesti, cifrator în Ministerul Afacerilor Externe român. In aceste discutii s-a propus evaziv 0 operatiune de deschidera a frontului. Dupa plecarea participantilor de la consfatuirea cu comunistii din 13/14 iunie 1944, au mai ramas în incinta pentru o “consfatuire de rutina” Emil Bodnaras si Dumitru Damaceanu care au stabilit în strict secret ca, în scopul înlaturarii lui Antonescu si pentru a grabi iesirea României din razboi, un segment de front de la Iasi, denumit conspirativ “Poarta Iasiului” sa fie deschis din punct de vedere militar la o anumita data. Acest segment de front, în caz de retragere, venea pe linia de fortificatii Focsani-Namaloasa-Galati. Segmentul de front stabilit avea o largime de 25 km între Erbiceni si Rediu Mitropoliei, la nord de Iasi, aparat de C. 5 A. din Armata a IV-a, comandant generalul Nicolescu Constantin, iar Uniunea Sovietica sa fie anuntata. De mentionat ca Generalii Constantin Sănătescu si Dumitru Dămăceanu erau in legatura cu aliatii occidentali de luni de zile (fara cunostinta Regelui), cu ajutorul lui Barbu Ştirbei aflat la Cairo, intr-un fel sau altul au jucat la doua capete.
La începutul lunii iulie 1944, o vizita discreta la Iasi a generalului Aurel Aldea, pentru a se întâlni cu generalul Racovita, a prilejuit întocmirea unui plan strategic, în sensul preconizat de Bodnaras-Damaceanu pentru deschiderea frontului în “Poarta Iasiului”, iar la sfârsitul lunii iulie 1944, Bodnaras i-a comunicat lui Stalin toate detaliile necesare: deschiderea programata a frontului; zona deschiderii; data prevazuta – 20 august.
Ofensiva sovietica a început în dimineata zilei de 20 august, iar trupele române din “Poarta Iasiului” s-au retras în cursul noptii. La ora 13.00, trupele sovietice au intrat în Iasi, depasind trupele Armatei a IV-a, aflata în retragere dezordonata. Maresalul Antonescu a facut o scurta inspectie pe front în perioada 20-21 august 1944 si a constatat spargerea frontului si retragerea haotica dar s-a întors repede la Bucuresti, mai hotarât ca oricând sa semneze armistitiul cu rusii.
Epilog: La ora 22.00, în ziua de 23 august, prin Comunicatul Regelui Mihai, s-a ordonat încetarea focului între trupele române si cele sovietice, dar, pentru ca armistitiul cu sovieticii nu era semnat, rusii au continuat sa captureze militarii români. Acest eveniment a trimis in prizonierat rusesc 175.000 de militari romani, 40.000 dintre acestia au fost internati în lagarul de la Balti din Basarabia, unde au murit de foame sau de frig, de boli sau au fost executati de comisari basarabeni din armata sovietica.
Bibliografie, note si citate:
Vezi bibliografia mentionata “O poveste cu multe epitete”
Aurică Simion – “Preliminarii politico-diplomatice ale insurecţiei române din august 1944” Editura Dacia, Cluj-Napoca, 1979.
Nota: Cartea lui Aurică Simion – “Preliminarii politico-diplomatice ale insurecţiei române din august 1944” a aparut în vara anului 1979, si a stârnit dezbateri pro si contra în rândurile istoricilor şi a fericitilor cititori care au reusit sa- şi procure acest volum. Cartea a fost difuzata numai în câteva judeţe ale ţării, inclusiv Bucuresti, dupa numai 10 zile volumul a fost retras de pe piaţă şi i topit.
Despre carte si despre evenimentele pe care le-am descris puteti citi detaliat in Historia – 23 August 1944 – Salvarea României sau trădare naţională?
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Am fost coleg de liceu cu un nepot de-al lui Bodnăraș, tot provenit din Iaslovăț. Țin minte că toți profesorii îl întrebau de vreo legătură de rudenie cu dnul general 🙂
Salut Adeian,
obiceiurile nu s-au schimbat si astazi le intalnesti. Din nefericire, dese ori 🙁
Buna ziua!
Cate lucruri nu s-au trecut in manualele de istorie 🙁 …. multumiri Theo pentru articole.
Despre acele eveniment nu spun nimic, ca ma baneaza …. totusi 175 000 de prizonieri … enorm
salut Miki,
Citez,
🙂 multumesc pentru citat, nu m-am indoit de veridicitatea datelor pe care le publici … doar de numarul mare.
buna,
la asa cifre, ti se taie rasuflarea si ti se pune un nod in gat.
si te mai intrebi de dimensiunea furiei ce s-a acumulat impotriva tradatorilor, de orice fel si indiferent de vremuri?
Maya salut 🙂
Dumnezeu nu da cu parul, dar loveste cum si cat trebuie. Nemernicii vor plati scump la batranete ticalosiile lor si mesele luate cu ilici si varanul. Au sa moara acoperiti de rusine!
Theophyle,
Pe urmasii acelor eroi, crezi ca-i incalzeste ca mor, la batranete, acoperiti de rusine? Pe mine una, nu! Crima, ramane crima iar criminalul trebuie sa plateasca la timp, si nu cu timpul.
Iarta-ma, dar de cate ori citesc despre acest subiect, nu reusesc sa-mi stapanesc furia si dezamagirea. Doare prea tare, chiar daca au trecut atatia ani. Si, doare si mai rau, cand vezi ca tradatorilor si urmasilor lor li se pupa mana, sub o forma sau alta. Pai, sa nu-i scuipi intre ochi?
maya,
atata timp cat amintirea lor traieste, ei traiesc in constiinta acestui popor, sau cel putin a unei parti din acest popor!
problema acestui popor este ca acea “parte” devine din ce in ce mai mica si fara voce.
Sper ca nu. Nu-ti dai seama cati oameni tineri vin si-mi cer date despre istoria noastra zbuciumata si despre miturile “regale”.
Sa fie intr-un ceas bun!
si eu 🙂
buna ziua ! astazi “casa regala” este finanta cu bani de la bugetul de stat iar urmasii bolsevicilor, care au instaurat comunismul in RO ,conduc tara fara nicio grija 🙁 . ba se mai prefac ca se si cearta intre ei.
Off topic! Ce mica-i lumea pentru unii – “Șase companii deținute de Dorin Cocoș, de Victor Cocoș (tatăl lui Dorin) și de Anca Dinu (sora lui Dorin) au beneficiat de serviciile avocățești ale lui Victor Ponta în anii 2005-2006. Actele adiționale ale celor șase firme au fost modificate fie “de avocatul Victor Ponta”, fie la “Cabinetul Avocatului Victor Viorel Ponta”.
http://www.hotnews.ro/stiri-politic-15420411-victor-ponta-avocatul-familiei-udrea-cocos.htm
Exact la asta ma gandeam si eu acum :). Porcaitul la televizor este doar un joc, un teatru. Cu prima ocazie cu care se intalnesc se pupa pe obraz.
ba se pupa pe gura, put la fel!
incet , incet apar multe dedesubturi. in urma ce ceva vreme famiglia cocos lua cina la nush ce restaurant cu victoras si daciana ponta. si cum zice @Rem .. dupa ce se porcaiesc ziua la tv cred ca seara mor de ras cand vad cum se lupta talibanii , ambelor parti, de dragul lor.
Salut nmar,
nu a fost de loc un secret si este dovada ca noi avem dreptate si nu avem nici o treaba cu misoginismul sau alte porcari. Elena Udrea a facut bani direct sau indirect cu Ponta. Indiferent ce cred sau zic uni zevzeci
Buna,
cata zbucium si patima a fost pe acest blog, ce acuze. Sper sa citeasca articolul si aparatorii EU, poate asa pricep mecanismul gascarismului transpartinic, faptul ca PDL = FSN indiferent de anul de raportare.
http://www.hotnews.ro/stiri-politic-15420061-presedintele-traian-basescu-adus-omagiu-lui-florin-cioaba-sibiu-locuinta-familiei-sale.htm . asta e “cireasa” de pe tort tovarase Basescu.
S-a intrat deja in campanie.
Tragedia este ca noi suntem tot timpul in campanie. Nimeni nu mai face nimic in tara asta, ma refer la politicieni!
Muncim fraierii si pentru ei.
@zigzag,
ne place sau nu ne place, Cioba era reprezentantul celei mari mari minoritati din Romania. Daca cel decedat era reprezentantul maghiarilor si Basescu se ducea, era diferit? Sau nu e’ valail si pentru catei? (ca sa parafrazez).
Spre deosebire de idiotul de Iulian, Cioaba a mai incercat cate ceva pentru etnia lor. Tiganii au fost si vor fi crucea ce trebuie sa ne-o ducem.
Suntem prea prosti, comozi si corupti (iertare) pentru a incerca reducerea impactului asupra majoritatii. Nu uita ca romanul asculta manele, ii da pe televizor non-stop sub diverse forme, primeste spaga de la ei pentru a nu-i condamna si le-a imprumutat limbajul si nu invers.
buna Maya , e mai complicata problema . sa o zic pe scurt si direct : recent , poporul roman l-a pierdut pe Parintele Iustin Parvu , stalpul ortodoxiei romanesti si un martir al acestui neam. se poate compara la vedere compartamentul Presedintelui Romaniei in ambele cazuri. mai mult nu pot scrie.
Si tu ai dreptate! Dar, din punct de vedere “politic” situatia este putin diferita. Parerea mea, nu spun ca am dreptate.
hai ca ne-am pricopsit cu o imparateasa 🙂
http://www.mondonews.ro/imparatul-iulian-al-rromilor-o-vrea-de-nevasta-pe-elena-udrea/
Bahtalo iubiteilor!
trece de la cocos la cocoselu’ de aur :))
la cocoseii de aur, cica “e” mai multi, cu galeata 🙂
da. “ploaie de stele” pentru craiasa cocosilor :))
pan’ la genunchi only!!! are si craiasa pretul ei 🙂
La buna de seara.
Pai da. Desi pe atunci nu era romania exista antecedente inca din vechi timpuri. Mircea si Stefan intra la exceptii. malai viteazu = pohta ce-am pohtit pana la ponta ce-am pontit. Condimentata cu_consecventa insultei-la-adresa-evolutiei.
M-asteptam ca la Oarba-de-Mures prezidelu sa dea pe goarna si ca mare parte din cei 1o.ooo militari romani au fost impuscati din spate de “aliatii” comuisti.
In primul articol din Revista Presei de astazi exista o fractura de logica.
Potrivit analistilor, politica fiscala promovata de FMI in Romania aminteste de “haiducie”, de comunism si in niciun caz nu vine sa stimuleze consumul, principalul motor al economiei.… cum rss ro importa intre 2/3 si 3/4 din consum acei anal-isti (mai ales cei de la Capital) ar trebui sa aiba tema pt acasa: care economii sunt (si vor fi) beneficiare?
Buna de seara,
din nefericire este greu cu logica si documentarea, numai scriu si de corelarea informatiilor ca ajungem la ecuatii diferentiale.
Pohta ce am pohtit si ponta ce am pontit o simtim zi de zi si ceas de ceas, in primul rand la portofel. Din nefericire efectele se vor simti pe termen mediu si lung.
Incercasem un joc de cuvinte dar malaiu n-a avut f-un alt enteres in afara celui personal. Desigur ca “istoria” din manuale (foste si actuale) il prezinta ca pe un mare uom si mare patriot. Dar trece sub tacere singura calitate pe care a avut-o: mercenar.
Salut Ken,
crede-ma vremuri grele o sa avem anul asta si mai grele anul viitor! Escrocul de pontac a inceput deja sa relizeze asta 🙁
Buna seara,
Viitor de aur tara noastra are!
http://www.ziare.com/radu-stroe/pnl/scenariu-in-pnl-stroe-preia-transporturile-iar-internele-chiuariu-david-sau-scutaru-1252723
Hi,hi , oare cate mii de specialisti au liberalii?
Buna Cedric,
lasa ca astia ies de la guvernare in cateva luni! Singuri sau ajutati de DNA
prefer “ajutati”, se mai curata tara de hoti.
buna seara
20..21…23… august 1944
e greu de spus cum ar fi fost mai bine;antonescu era oricum compromis,era deja pe lista criminalilor de razboi..
tot citind despre anii 40,si mai ales 44-47 imi este din ce in ce mai neclar ce s-a petrecut;
cred ca fraza finala” … ne-au vandut rusilor…” nu e chiar adevarata;a fost un sir lung de tradari,de ezitari,de compromisuri,de cedari si de asteptare…
prea multi au asteptat totul de la foarte putini,mult prea putini si care nici macar nu erau lasati sa actioneze,erau ridiculizati…cam cum a fost mereu in istoria romaniei moderne si cum este si astazi
si ne mai plangem! n-avem acest drept atata timp cat stam si numai ne lamentam/ n-avem acest drept cat timp peste 3/4 din romani “il plang” pe becali,cat timp 4/5 din romania ar fura ca judecatoarea acea sau ar lua shpaga ca ala de la apia,insa nu sunt in locul lor
Buna seara tuturor. Unchiul, Dumnezeu sa-l ierte, erou al frontului de est, ii considera tradatori si pe Antonescu si pe Regele Mihai. Din motive diferite dar din iii bestelea cum ii venea la gura de cate ori se ivea ocazia sa vorbeasca despre rolul lor in razboi. Si daca maresalului ii mai gasea circumstante atenuante ptr aliantia cu Germania, lui Mihai nu ii ierta pactul nedemn cu rusii si comunistii.
Iar despre “obolul” de lacrimi dat de Basescu “majesttii sale” Cioaba nu spun decat atat: mi-e sila.
salut Clemy,
asta este Romania. Trecutul nu ne da sperante. Prezentul la fel 🙁
Seara buna
Interesanta istoria popoarelor .
Fortele poloneze , desi cu tara ocupata de germani , au luptat alaturi de fortele aleate ( USA – GB ) atit in “batalia Angliei” cit si in Africa sau Italia .
Mamaliga romaneasca a pariat mereu pe caii morti acoperind tot cu un nationalism doar de parada . 🙁
Au ajuns asa grozavi doar pentru ca Romania a inchis ochii cand a permis evacuarea “civililor” poloni peste teritoriul ei (si curand, va plati si pentru aceasta mare realizare diplomatica), altfel, nu s-ar mai fi auzit de ei. Oricum, prezenta lor in conflict, a fost simbolica, iar istoria acelor ani, departe de a fi clarificata.
Simbolica ? Conform cartilor de istorie din RSR sau CCCP ? 🙂
Polonia a fost considerata mereu ca natiune care a luptat alaturi de aleati impotriva lui Hitler si Musolini .
Din wiki si legat de polonezi :
“Polish soldiers fought under the command of the Polish Government in Exile in many parts of the world. They were major contributors to the allies in the theatre of war west of Germany and in the theatre of war east of Germany, with the Soviet Union. They also had minor contributions in the Atlantic Ocean and in Scandinavia. The Polsh Air Force fought in the Battle of Britain. The Polish expeditionary corps played minor roles in the Battle of France, and important ones in the Italian and North African Campaigns”
E dur sa descoperi ca am fost mereu o tara care a pariat pe cai morti si cu conducatori fara coloana vertebrala ?
Cat o fi de “periculos”acest document?
http://www.gandul.info/politica/un-document-pentru-nelinistea-usl-nu-ne-vom-mai-implica-pentru-mobilizarea-cetatenilor-la-vot-la-15-luni-de-la-preluarea-puterii-deziluzia-este-generala-11262430
parerea mea, aiurela de presa
Buna Dimineata,
Postare noua! Revista Presei – 22 August / Coafura lui Fenechiu şi “frizerii” din justiţie!
Există vreun document care să ateste că frontul a fost deschis de români, în speţă că soldaţii din C5 A din aramata a 4-a au primit ordin – şi dacă au primit, de la cine?- să se retragă de acolo din sectorul lor de front cu câteva ore înaintea începerii ofensivei sovietice?
buna! articolul la care comentati are 1 an vechime. nu stiu raspunsul la aceasta intrebare.
Sunt două elemente cheie care susţin această teorie şi anume:
1. că o parte din trupele române s-au retras de pe aliniamentul unde erau staţionaţi cu câteva ore înaintea atacului sovietic, iar acest lucru a dus la colapsul întregului front în zona Iaşi
şi
2. că sovieticii ştiau dinainte, prin intermediul lui Emil Bodnăraş, că românii s-ar retrage de acolo şi ca atare şi-au concentrat în acel sector forţa de lovire a loviturii dinspre Nord.
Există vreun document care să susţină că Bodnăraş – sau un colaborator al acestuia – a transmis lui Stalin poziţia acestui front care avea să fie slăbit prin retragerea trupelor româneşti pe un alt amplasament?