Sănătatea. Între roboții viitorului și șpaga românească
07/12/2016 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale |
Redactat de @Stefan (Italia)
Nu le am cu spitalele. Intimplarea face sa ajut o ruda italiana cu probleme de sanatate. La prostata. Analizele, controlul de specialitate, tot programat din timp (pe net) la costul de 41 euro platiti cu cardul electronic.
Concluzia specialistilor: e nevoie de o operatie. Si aici incep surprizele (pentru mine)….
1 – Operatia vine planificata (pe net) dupa 14 zile de la analize si consultul specialistic.
2 – Se face CU ROBOT. Adica cu asta din poza.
In Italia sint 61 (saizeci si unu) de astfel de “scule”. Made in Italy. Nu se mai taie pacientul. Se fac doar 3 mici gauri in organism si chirurgul opereaza de la distanta. Efecte, risc minim de infectii, masinaria elimina tremuratul mainii expertului, imaginea e in Full HD marita de 10 ori si chirurgul vede in 3D. Ca urmare precizia operatiei e fara egal. Tot dureaza 2 ore si dupa 3 zile te trimit acasa !!!!!
3 – Acum sa vedem si unde a dracului a aparut masinaria asta. Aici, la 45 km de casa (cu infrastructura existenta, nici o problema de transport). Adica asta e mega-spitalul regional :
Cu clinici de specialitate in toate domenile. De la obstretica ginecologie, la medicina nucleara. Evident trecind prin o enormitate de specializari. Urolologie, interne, neuro, psihiatrie (aici politicieni romani ar face plinul), s.a. m.d.
4- Se interneaza pacientul (camera cu 2 paturi), si ziua urmatoare e operat. Infirmiere cu gramada. Medic primar, personal din conducerea clinicii de urologie, o gramada de medici stagiari (sau care se specializeaza in masinaria asta ca trebuie sa dai examen ca sa ai aprobare sa o folosesti). Firma de curatenie care 3 ori pe zi spala, curata si dezinfecteaza pardoseli, camere si tot ce tine de igiena. Operatia un succes, ieri am fost cu operatul (ca evident nu poate conduce) la control, scos puncte si inmanat copie cartela clinica (asta costa 13 euro). Adica documentul unde e scris ce si cum cu operatia, analizele premergatoare, cum a fost operat si de cine, cine era cu el in sala de operatie, la ce ora a inceput interventia chirurgica si cind a terminat. Noua analiza de specialitate in cadrul clinicii, doctorul a inmanat documentul oficial ca tot e OK cu semnatura, nume prenume, data si ora cind a stabilit ca parcursul post operator e normal.
NOTA : Ce nu vedeti in acesta descriere ?
A – Nimeni si nicaeri nu a cerut un euro spaga. De la infirmiera care schimba asternuturile, trecind prin doctorul care a efectuat operatia si terminand cu ajutorul care aduce mancarea la patul pacientului, NU EXISTA SPAGA. Ca de aia se obtine un salariu iar orgoliul si demnitatea halatului alb impiedica oricare astfel de “practici”. Care in Romania sint regula cu pretentii de a fi legalizata.
B – Mizeria. Inclusiv un baie curatenia era luna si bec. Controlat personal. 🙂 Firma aia privata care trimite de 3 ori pe zi angajatii sa curete tot si toate, face chiar munca pentru care sint platiti. Adica ce nu vezi in Romania.
C – Dezorganizarea. NU AM VAZUT. De la primele analize si trecind prin operatie, control post interventie, tot a functionat brici. Organizat, daca esti planificat la ora 09:00, medicul intarzie maxim 5 minute. Nu se cheama pacientii la 7 dimineata sa sta cu gramada asteptind ore pe coridoare. Planificat, x persoane /zi, maxim 1 ora de asteptare (ca la unii merge vizita repede, la altii mai greu ).
D – Vedeti spitalul din poza. E enorm. Sute de angajati, aparatura de miliarde (de euro) + elicopter pe platforma adiacenta ca e specializat si in medicina de urgenta complicata – grea.
Asa ca degeaba scriu eu ca datoria publica unei tari trebuie sa fie vazuta de cetateanul de rind si nu de umflatul de tur care promite marea cu sarea pentru a obtine un fotoliu care sa poata sa fure in continuare? Efectul : datorie tot mai ridicata dar mizerie in spitale vechi, aparatura de pe vremea RSR, dezorganizare si se moare din cauze pe alte meleaguri nu mai exista ca cauza de deces de zeci de ani. Patriotii nationali care se bat cu caramida in piept pe ecrane de dragul tarii merg sa se opereze prin Turcia (Ponta) sau Austria (Basescu) si nu Romania. Stiu ei bine ce minciuni debiteza si ce sistem de sanatate au construit!
Ca nota informativa : pagina in romaneste a sistemului da Vinci de operatie robotizata. Interesant ca nu se gaseste un astfel de aparat in Romania si nici (conform paginii in romaneste) nici macar un chirurg specializat in Romania. Garantat ca sint dar pe alte meleaguri unde sanatatea nu e doar masinaria de facut bani si primit spaga cotidiana.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
http://www.hotnews.ro/stiri-alegeri_parlamentare_2016-21455418-video-clip-campanie-usr-liviu-dragnea-personaj-secvente-din-hobbitul-sau-underworld-veniti-vot-altfel-vom-trai-totii-cel-mai-nou-horror-romanesc.htm
Clipul este bun de vazut. Si de catre lautarii trogloditi de la haznale, dar si de absentii prosti-destepti de la alegeri. Chiar si golanii bor pot sa-l vada.
Ciolos amendat
http://www.timesnewroman.ro/politic/cna-l-a-amendat-pe-ciolos-pentru-ca-a-umilit-un-retardat-in-direct-la-antena-3
Ha ha ha !!! 🙂 Priceless, thx!
Don Stefano,presimt ca o sa fie multe comentarii….
🙂 I
Buna ziua
Cum cred ca ar comenta un roman”verde”
Hai domle,veniti cu chestii d astea;pai asa au si olandezii si belgienii si francezii ba chiar si cehii si polonezii…putem si noi dar nu vrem si ,daca vreti sa stiti,noi avem ce nu are nimeni in europa:avem chirurgi ca oprescu,avem dentisti ca banicioiu si manageri de spitale ca secureanu;in vecii vecilor voi nu veti avea asa ceva
Lasati ne in pace cu propaganda asta soroshista
Acum,serios,mi e teama ca destui chiar asa ar spune si s ar si mandri
“avem chirurgi ca oprescu,avem dentisti ca banicioiu si manageri de spitale ca secureanu;in vecii vecilor voi nu veti avea asa ceva ”
asta e placa lui Mimo ( ala de e in parnaie , tovaras bun cu oprescu si secureanu ) , nu stiu daca e chiar placa “romanului verde ”
salutare 😀
ps : de altfel fanii doamnei Firea cred ca i stiti , nu am vazut romani verzi prea multi in jurul toapei lui pandele dar am vaz alte specimene , care o “invita la vizite de lucru ” .
lucru manual probabil , sau cum sa “furi si castigi” !
@ziggy
Ce naiba domnule,doar stiti la fel de bine cine sunt “romanii verzi”;in nici un caz urmasii celor de la marasesti sau stalingrad sau detinutilor politici..
eu le zic hibrizi , “omu’ bou” construit de stalin & co
“omu’ nou” , scz .
“bou” era bine
Buna ziua. https://ro.wikipedia.org/wiki/Ministerul_S%C4%83n%C4%83t%C4%83%C8%9Bii_(Rom%C3%A2nia) Ce vedem din lista? Ca medicina romanesca are multi cioclii, ca sunt de toate culorile dar parca mai multi liberali si ungurani. Daca ministerul ar ramane la USR 4 ani probabil s-ar vedea schimbari si reforme. Ca in Italia nu o sa ajungem niciodata.
Bună ziua!
Scuze pentru off-topic:
http://www.hotnews.ro/stiri-politic-21455595-cine-este-jurnalistul-care-facut-portret-laudativ-lui-dragnea-the-independent-fost-ministru-britanic-condamnat-inchisoare-pentru-deconturi-false.htm
„Banul la ban trage și păduchele la păduche”! – zice un proverb românesc. Uite ce se spune despre acest british păduche:
„Denis MacShane este un fost ministru britanic al Afacerilor Europene in perioada 2002-2005. El a fost condamnat la sase luni de inchisoare, dintre care trei cu executare, pentru prezentarea unor deconturi false, potrivit BBC.”
Deci un condamnat cu suspendare (parțială) de la ei, scrie despre un condamnat cu suspendare de la noi!… Mai că-mi vin și alte proverbe, tot românești: „Cine se aseamănă, se adună”, „Spune-mi cu cine te însoțești ca să-ți spun cine ești”, „Ce naște din pisică șoareci mănâncă”… etc, șcl, șamd…
Noroc că-l cheamă MacShane și nu MacShame… Așa ar fi mai bine, după porcăria pe care a scris-o!
Nu-mi place Pantazi, dar aici cred că zice bine:
http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-21455638-decriptarea-atitudinii-provocatoare-ungariei-vrea-viktor-orban-scandal-romania.htm
Deși, prin legea prost făcută, Diaspora nu prea are ce alege, se trimit două milioane de buletine de vot în afara țării:
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21455563-mae-cele-417-sectii-din-strainatate-fost-trimise-doua-milioane-buletine-vot.htm
Dacă nu va mai fi Cioloș prim-ministru (Doamne, feri!), o să regretăm multă vreme acest Guvern…
“Tamaierea” lui Dragnea,ba la Viena,ba la Stockholm ,ba in The Independent , se doreste sa fie vazuta ca o ‘recunoastere a valorii ” sale. . Mai stiu o fosta speranta a politicii , care si-a furat-o urat de tot, cu toata stradania ,inclusiv a unui englez ,fost PM…. Sper ,ca in ciuda “eforturilor” trupei sale de consiliere si imagistica , taranusul de Teleorman sa plece si el in Dubai pe 12 decembrie; sau in Brazilia….
Doamne ajuta !
Eu i-aș da o copeică donație pentru un bilet (dus), până-n Siberia!
Ne mai vede lumea/Europa și bine! Nu discut „compania” (apare dictatorul Erdogan pe-acolo), dar noi (România) stăm bine:
http://www.politico.eu/list/politico-28-class-of-2017-ranking/marian-godina/
Pentru curiosi. Update.
64 roboti da Vinci in Italia . Peste 700 pe glob. Pret = 2 milioane dolari / bucata cu toate accesorile speciale/suplimentare. La cit a furat familia Cocos , Blaga , PDL si PSD + restul patriotilor din bugetul de stat , sanatatea romaneasca nu era de rusinea UE.
Excelenta postarea /tema abordata 😀
Salut !
Buna ziua..
Operatii laparoscopice (de alea cu 3 gauri) se fac si in Romania..Am o cunostinta care s-a operat la un spital in Tg Mures si tot dupa 3 zile i-au dat drumul acasa.Nu stiu amanunte decat ca totul a decurs misto dar cred ca totusi nu l-au operat cu un robot.
Pe de alta parte, are cineva idee ce salariu are un doctor in Romania? Un doctor obisnuit, eventual tanar..
Ca sa fie clar..Nu-mi plac doctorii in general (chestie de aprehensiune, probabil)..
DAR..In onoarea doctorilor romani, aia normali, care uneori doar supravietuiesc din salariile lor, o sa spun doua povesti..
Povestile astea le-as intitula “Si doctorii au vise simple”.
In cazurile pe care le-am cunoscut io ca si constructor visurile lor simple erau sa traiasca decent si sa aiba o locuinta.
Nu cunosc ca vre-un constructor sa fi practicat medicina pentru a supravietui.
Insa cunosc doi doctori care au practicat o vreme meseria de constructor pt. a supravietui, pentru ca din salarii nu puteau trai decent.
Primul caz, intamplat mai demult, cand inca nu se putea circula in Evropa cu buletinul:Familie de medici tineri, rezidenti, cu un copil mic.El a plecat in Irlanda.Cum a ajuns in Irlanda, e o intreaga poveste..
A luat-o usurel, la inceput spala vase in restaurantul unui paki.Dupa aia si-a mai gasit si o slujba de noapte.
Omul incepuse nu stiu ce pe chirurgie unde se zice ca trebe maini fine.In acelasi timp, sportiv in tinerete, stia sa dea bine cu pumnu mainii aleia de chirurg, asa ca noaptea si-a gasit sa lucreze ca security intr-un bar.
Mai apoi s-a angajat la o firma de constructii.
A luat-o de jos, de la dat mortarul la mana.Asta-i un fel de ajutor de zidar.Inseamna sa cari galeti pline cu mortar (astea-s grele !) din care galeti isi ia mesterul zidar materialul de rostuit.
Dupa aia a mai urcat o treapta.A ajuns el insusi zidar.De-acum ii dadeau altii lui mortarul la mana..Pe vremea aia mama lui m-a rugat sa-i trimit niste carti din care sa invete meserie.I-am trimis Cartea fierarului betonist, Cartea zidarului roshar-tencuitor si inca o carte de desen tehnic, ca sa inteleaga plansele de constructii..
In final, baiat istet, doctorul a ajuns omul patronului.Un fel de sef de santier, de-acum se ocupa doar de hartii, aprovizionarea cu materiale, planificarea si supravegherea lucrarilor.
L-am intrebat pe atunci de ce a plecat, nu era mai bine sa nu-si lase sau sa-si intrerupa meseria lui de medic?
Mi-a zis ca nu a mai suportat saracia si umilinta.A zis ca efectiv din salarii nici macar nu aveau ce pune pe masa.SI ca nevasta-sa, tot medic si ea, in zilele alea cand nu aveau ce pune pe masa, il trimitea la spital sa schimbe el, doctorul pansamentele pacientilor.Ca sa ia un pic de spaga.Sa aiba ce manca in ziua aia.
Zice, bai, iti dai seama, le luam painea de la gura asistentelor (care si alea aveau salariile lor de mizerie)..Si toate asistentele ma urau..Si n-am mai putut suporta si am plecat..
In fine, omul nostru a muncit cativa ani in Irlanda, trimitand bani nevestei si copilului cat sa poata trai si sa-si plateasca chiria si adunand ca harciogul bani sa-si cumpere un apartament.
In tot timpul cat a lucrat in constructii nu i-a spus patronului ca el e medic.Avea el o teama ca ala sa nu-l dea afara ca supracalificat.
Intr-o vreme s-a intors in tara, si-a reluat traseul lui de doctor pe care l-a intrerupt, dar evident ca pierduse pasul cu chirurgia..Acuma e doctor normal, ca sa zic asa.
Cu banii castigati ca si constructor, familia de doctori si-au cumparat un apartament cu 2 camere.
In acelasi apartament cu 2 camere locuiesc si acum, la multi ani dupa ce el a revenit in tara.
Cu diferenta ca acuma au 2 copii.
Doi medici, sot si sotie, cu 2 copii, intr-un apartament cu 2 camere.
Ce salarii au?
Nu stiu.Mi-e efectiv jena, rusine, revolta, sa-i intreb.
Buna seara.
Trista poveste, din nefericire adevarata. In tara lui Secureanu&Co., medicina din vocatie nu are sanse.
Sa te fereasca Dumnezeu sa te imbolnavesti 🙁 Risti sa fii operat numai ca sa se primeasca plicul, dupa care sa se caute diagnosticul si sa se explice ca s-a actionat preventiv. Caz autentic la mine in familie, o acuza de malpraxis ar fi fost o batalie cu morile de vant. Bine ca nu a plecat cu nimic din spital.
Video -laparoscopie e ruda cu ce am descris eu dar se face fara robot . Se introduce o telecamera in corp (prima gaura ) si sculele prin alte gauri (de regula alte doua gauri sau mai multe )
Robotul din articol se foloseste si in chirurgia cardiaca si ginecologie .
Raportat la costul “sculei” , economiile sint pe latura de tinut pacientul in spital , risc minim de infectii , insanatosire mai rapida (operatia nu provoaca mare stres in organism)
Cit desprea malpraxis , la italieni de aia se da dosarul medical pe mana pacientului cu toate datele operatiei , analizelor , cine , cum si cind a efectuat operati . La nevoie stie procurorul pe cine sa ia la intrebari .
Oricum asigurara medicala a doctorilor e obligatorie (se ajunge sa se plateasca milioane de euro ca despagubiri in caza de malpraxis) . Aceasta asigurare NU ACOPERA si raspunderea penala a medicului . (poate merge si in puscarie in cazuri grave unde pacientul a ramasa invalid , cu trauma fizica si mintala permanenta sau in cel mai tragic caz , moarte )
Oricum , cind “patriotii nostri politici” va exlica cite spitale vor construi ei 🙂 , cite autostrazi 🙂 dar nu va spun nimic cum e la altii si cit de departe sintem , votati cu incredere ca tot va ramane exact cum e acum .
Inapoiere totala . Au avut 27 de ani timp sa arate ce pot , ce stiu . In afara de furat , plagiat , copiat si urlat pe ecrane ,decorat intre ei , zero barat .
Buna ziua
Pe primul loc in clasamentul WHO – World Health Organization – este Franta, Italia si Spania tot in plutonul fruntas, SUA pe loc mediocru (15-18), Anglia nu e in plutonul fruntas – desi au medicina socializata.
Convorbire reala in mai 2012 in SW Frantei intre Carcasonne si Narbonne la un B&B. Proprietarul ofera o cina, eu si sotia participam,si restul numai francezi din zona. Intreb dupa cateva feluri de mancare si soiuri de vinuri locale care sunt problemele locale care ii nemultumesc mai mult. Ma asteptam sa mentioneze tigani, arabi, etc. Surpriza: englezii ii nemultumeau cel mai mult, era aproape un cor, localnicii se jeluiau ca inchiriaza cate o garsoniera si se trec flotanti pe aceeasi adresa cu zecile si vin la spitalele locale sa-si faca mai toate intreventiile mai complexe.
Sunt curios cum se vor descurca dupa Brexit.
Am dat articolul asta deoarece eu insumi am ramas surprins de ce am vazut .
Cum in acest caz descris eram insotitor , am avut timp berechet sa ma uit in dreapta , in stanga , sa vad ce si cum si sa compar cu ce aveam memorizat din sanatatea romaneasca .
– Si abia atunci am priceput de ce arsii in Italia nu mor ci se salveaza ( nici aici nu pot face minuni in cazurile disperate fara speranta)
– Am priceput de ce la macaronari nu ard copii in incubatoare .
– Am inteles ca atunci cind faci o datorie de stat dar o vede fiecare cetatean cu proprii ochi , e mult mai usor sa ceri sacrificii cetatenilor .
Lipsa clasicei spagi mioritice a fost dovada efectiva ca sintem o tara inapoiata , condusa de mincinosi si borfasi .
Toti cu gura mare pe ecrane dar absolut incapabili sa starpeasca cea mai degradanta forma de coruptie care poate exista .
Spaga pe sanatatea personala . INIMAGINABIL ORIUNDE IN TARILE DEZVOLTATE .
Si nu e chestie doar de salariu . E profund legata de educarea corpului medical , de promovarea in functie pe merit si nu pile .
Ultimul caz italian de spaga cunoscut (din presa) , cu vreo 10 ani in urma . Respectivul , doctor chirurg care lua spaga de la firme de proteze medicale , a facut 2 ani de puscarie , averea confiscata si radiat pe viata din medicina italiana (nu poate profesa nici macar ca infirmier nicaeri in Italia )
Cit sintem departe de standardele minime a altora ? Nu ca Italia e rupta din soare sau fara pacate , fara probleme dar ce la noi e normalitate , la altii nu e nici macar concepibil . Cum sa le explici ca in RO , primari , medici cu functii mari , salarii grase , cer legalizarea spagii si gasesc in masa de politicini corupti sustinatori a unei astfel de idei aberante , injositoare insasi pentru notiunea de fiinta umana ?
Alta, cu alt doctor..
Ea chimista, el doctor..Tineri..Salarii de mizerie…Isi iau campii si emigreaza in Canada.
Stau cativa ani acolo, timp in care doctorul lucreaza in constructii.Constructii de case din alea din lemn, cu pereti din studs de 2×4 sau 2×6 inch, umpluti vata minerala, captusiti cu OSB, cum se fac in Canada si America.
Dupa cativa ani, cu ceva bani adunati, se intorc in tara, sa-si urmeze un vis simplu..
In contextul asta l-am intalnit pe doctor..Pana atunci o cunosteam pe mama lui..De cate ori o intalneam in timp ce el era emigrat, maica-sa imi zicea ca se roaga in fiecare zi ca fiu-sau sa se intoarca acasa..
Si intr-un final, doctorul se intoarce in tara si vine la mine sa-i fac un proiect de casa..
De fapt, omul avea deja proiectul, voia numai sa fie transpus dupa normativele romanesti..
Cand zic ca avea proiectul, inseamna ca avea toate desenele casei aleia pe care o visase, planuri cu compartimentari, fatade, detalii, desenate cu incredibila minutiozitate si toate cantitatile de materiale calculate, pana la ultimul cui..
In anii aia cat lucrase ca si constructor, i s-a intiparit in minte sa vina acasa si, poate ca intr-un fel de razbunare sau rascumparare a anilor alora in care batuse cuie, sa-si faca o casa cu mana lui..O casa pe acelasi sistem in care lucrase el in Canada..
Si-a adus din Canada toate sculele alea cu care lucrase el ca lumberjack sau cum le zice meseriasilor de case de pe-acolo..
Avea , pe langa un vraf de carti despre constructia de case, pistol de impuscat cuie, toate masinariile alea portabile de taiat si degrosat, circular, shlaif, abricht si inclusiv fosta lui salopeta de uvrier constructor.
.
In fine, i-am adaptat cumva casa la ce se cere strucural la noi, incercand in acelasi timp sa-l conving sa-si faca o casa din caramida, normala.Nu am reusit.Doctorul visase ani de zile – si probabil cu obida – sa-si faca o casa din lemn cu mana lui, la fel ca alea pe care le construise in Canada ca muncitor.
.
Si asa a si facut-o.Cu ajutor din partea parintilor fericiti ca baiatul s-a intors in tara, doctorul a facut efectiv cu mana lui casa aia..Ca si costuri pe materiale a iesit mai scump decat cu o casa normala.In schimb a economisit in totalitate manopera.A construit-o efectiv el cu tatal lui, care-i dadea lemn si cuie la mana.
.
Acum e doctor la Salvare..Nu stiu ce salariu are, mi-e jena sa-l intreb..
Dar il tine aici visul ala simplu, din niste lemne, cuie, vata minerala si OSB pe care si l-a construit cu mana lui intorcandu-se acasa.
Greseala ca s-a intors, o sa-i para rau (daca nu cumva deja ii pare rau).
Despre case, felicitari respectivului!: alea cu 2×4/2×6 si cu izolatie sant mai bune decat orice pe caramida+tencuiala. Stiu ca exista dispretul romanului imigrant fresh, ca-s chipurile “cutii de chibrituri” (nu-s rezistente apparently). Desi rezista mult mai bine la cutremure si sant superioare ca izolatie etc. Dar nah, ideea romanashului de casa e Sarmizegetusa. Tre’ sa fim pregatiti tot timpul, daca vin turcii/rusii? 🙂
@ DanC “alea cu 2×4/2×6 si cu izolatie sant mai bune decat orice pe caramida+tencuiala”
.
Oh, asta-i o discutie foarte lunga si adeptii fiecarui sistem o poarta cu multa inversunare..
Sunt mai multe chestii, daca ma apuc sa le scriu poate se interpreteaza ca fac reclama unuia sau altuia dintre sisteme..
Oricum,nu e adevarat ca rezista mult mai bine la cutremure, ab initio.Depinde cum sunt gandite alea de caramida sau alea din lemn, depinde de pilda de ce intensitate, acecleratie, perioada de colt (sau ce frecventa) are miscarea seismica, depinde de multe variabile..Fiecare sistem are alt mecanism de colapsare.
Daca vrei sa vezi cum se comporta cauta pe youtube dupa ” Shaking Table Test on Conventional Wooden House ” si dupa ” SEISMIC STRUCTURAL TEST – HYSTORICAL MASONRY STRUCTURE “.
In video-ul asta din urma se vede cum se comporta o structura din zidarie simpla, neconfinata (ca si casele alea de la seismul din Italia) si cum se comporta aceeasi structura consolidata.
.
Pe de alta parte, in ceea ce priveste izolatia..O casa din lemn nu este superioara ca izolatie chiar asa, tzac-pac.
Acuma mai nou se promoveaza intens in America casele din 2×6, care permit sa bagi un strat mai gros de vata intre studs.Miscarea se cam loveste de opozitia meseriasilor, care stapanesc sistemul cu 2×4 si le e cam lene uneori sa invete noile detalii de la 2×6.
Dar la o casa nu conteaza doar izolatia.Conteaza calitatea aerului interior si conteaza foarte mult inertia termica a structurii..Casele din lemn au inertie termica mica, ceea ce reclama ca la aceleasi performante termice sa aiba un strat mai gros de izolatie decat in cazul unei case cu inertie termica mare (din caramida).Inertia termica permite de pilda stocarea caldurii pe timp de zi si eliberarea ei pe timp de noapte.Asta iarna.Vara, masa structurii actioneaza invers, permitand racirea casei mai eficient decat in cazul unei case din lemn.
.
Pe langa calitatea aerului interior vine discutia despre controlul umiditatii, al difuziei vaporilor de apa in structura.Asta-i una din chestiile sensibile la casele din lemn, daca nu-i facuta dumnezeieste bariera aia de vapori (folia aia de plastic nu-i etansata cum trebe), vaporii de apa trec in vata minerala si de acolo o multime de belele.Inclusiv mucegaiuri..
La casele din lemn mai e apoi discutia despre izolarea fonica (se aude prin pereti, daca ai deschideri mari la planseu scartaie, trebuie lestat).
Alta ar fi ca in Ro nu gasesti material uzinat ca lumea.Nu gasesti lemn uscat ca lumea sau costa foarte scump, la fel pt. materialele de ignifugare si fungicizare.
Alte chestii sunt durata de viata si valoarea de piata..Valoarea este ceea ce percepe piata ca este valoarea.Depinde de piata..In Ro piata percepe valoarea de revanzare a caselor din lemn ca fiind mica, deci le revinzi mai greu si la preturi mai mici..
Unde au avantaj mare casele din lemn este ca sunt flexibile la recompartimentare.Poti , relativ usor sa dai jos pereti si sa schimbi compartimentarea.
Remarc cu stupoare ca cineva se pricepe la constructii .
Adica in meseria mea . 🙂
Felicitari domnule @p.
Case din lemn antisisma exista . Ca si case din beton armat garantate impotriva cutremurelor . Partea proasta , cutremurul nu stie sa citeasca . Loveste la nimereala (mai exact unde sint probleme de proiectare si /sau constructie ) 🙂
Dovada cele 3 blocuri vechi de doar 10-12 ani din satul unde locuiesc si care au crapaturi in o gramada de locuri . (NU in structura de rezistenta )
Iar case in caramida (parter + 1 etaj) construite acum 50 de ani , mici fisuri in zone neesentiale .
Interesant ca aceleasi case cu p+1 si care au fost inaltate cu inca un etaj sau doua (prin anii 80 cind a fost “usurata” legea constructilor) , absolut toate prezinta groase crapaturi (unele declarate “pericol de prabusire” ) exact la etajul 1 . Adica in punctul unde masa etajelor superioare au solicitat cel mai mult zidaria pe care au fost inaltate fara cap .
PS . Problema de umezeala interna e comuna tuturor cladirilor eficiente energetic (clasa A sau B) . Din cauza ca izolatia impiedica migrarea umezelii interne catre exterior (+ geamurile etanse , termopan de calitate ) . Se rezolva cu instalatie de deumificat centralizata sau simpla deschidere a geamurilor in fiecare zi . 🙂
Interesant. Multumesc pentru informatie!
stefan60 “Felicitari domnule @p”
.
Merci bocu, dar nu le merit.Sunt chestii simple, ingineresti.
Daca tot am ajuns sa vorbim de constructii si daca aveti felicitari de oferit, v-as ruga sa le oferiti pe toate unor tineri anume..
Este vorba de niste fete si baieti de la Univ. Tehnica din Cluj.
.
Stiti, in America exista o competitie anuala de inginerie seismica..La are participa echipe de studenti de la mai multe universitati..Competitia se numeste Undergraduate Seismic Design Competition..
Tema este sa se proiecteze un zgarie-nori, apoi sa-i faca macheta, care este supusa la niste incercari seismice..La departajare se puncteaza atat dupa criterii ingineresti cat si arhitecturale.
Dupa ce in anul 2013 au ocupat locul 3, competitia a fost castigata in 2014,2015,2016, 3 ani la rand, de fetele si baietii de la Univ. din Cluj, studenti la inginerie si arhitectura.
Locurile 2 au fost ocupate de Univ. of California, Berkeley si de Univ. of California, Los Angeles.
Anul asta au castigat la limita in fata Berkeley care au avut si ei un proiect foarte bun.Departajarea s-a facut pe criterii arhitecturale, unde ai nostri au inclinat decisiv balanta.
La slc.eeri.org se pot vedea clasamentele si filmulete cu incercarile seismice ale machetelor..Foarte interesant !
.
Acu vreo 2 saptamani am avut o discutie cu multe povesti, cu multe idei si cu mult entuziasm cu unul din flacaii din echipa care va concura la editia din 2017 a aceleiasi competitii…
Au de sustinut un panash si o fac cu entuziasm..
.
Fetele si baietii astia merita toate felicitarile, sustinerea si mediatizarea.
.
Puteti sa-i vizitati si sa le urmariti munca la sdc.utcluj.ro/ sau la http://www.facebook.com/utcnsdc
In opinia mea este o forma de manipulare, de inducere a unui mesaj subliminal – “nu va mai agitati sa mergeti la vot, pentru ca noi vom castiga”. A mai fost unul care s-a culcat presedinte si s-a trezit paria.
Jiarteaua penala, a inceput sa se imbete cu apa rece si sa creada in sondaje. In SUA inca nu s-a uscat cerneala.
http://www.hotnews.ro/stiri-politic-21456129-dragnea-despre-viitorul-premier-nu-cred-domnul-iohannis-avea-ganduri-rele-lua-decizia-corecta-parte-dintre-cei-mai-sunt-presati-acopere-anumite-lucruri.htm
Buna seara prieteni. Excelent post Stefan. Eu am vazut cum merge sistemul de sanatate si in Romania si in America. Acum cateva luni sotul meu si-a operat sinusurile. S-a internat in spital dimineata, a facut operatia in aceeasi zi si seara a fost acasa. Spitalul era curat lacrima. Tata, cam cu un an inainte sa se prapadeasca, a trebuit sa se interneze ca urmare a unei pneomonii. Spitalul romanesc, o mizerie cumplita, cu asistente care nu se uitau la pacient daca nu le dadeai bani, etc.
Clemy. La romani ca la nimeni
Doar spalarea de creiere e unicat.
Operatul asta italian are pensie de doar 970 euro / luna. Dupa 40 ani de munca, pensia la 60 de ani. Pensia contributiva ,nici cit pensia unui rahat de colonel securist roman pensionat la 50 de ani si fara sa fi platit un leu de contributii niciodata.
Romanii nu au habar de ce sint saraci ca natiune . Nu pricep ca o coruptie mereu ia si va lua de la saraci ca sa deie la bogati (de stat).
Buna seara
Cu tristete citesc cum nu ne putem intelege,cei plecati cu cei ramasi;am oaresice idee de ce gandesc “nordistii”italieni despre “sudisti”,dar macar zic de italia
Din nou,cand vor intelege cei plecati ca locul unde s au nascut nu l pot ascunde,ca acolo unde sunt tot “venetici”sunt
E trist,mult prea trist
Si -fara suparare-cei descrisi de @p sunt romani si nu altii care numai critica
Stiu si eu o familie de medici care au plecat;au avut curajul sa se intoarca dupa un an; i am intrebat de ce;raspuns dezarmant”aveam de toate,dar nu ne simteam bine”
Nu sunt in tara si azi un american,la a doua vizita in europa,si ieri afland ca eu sunt din romania,azi dimineata i a intrebat pe colegii lui “ce e cu romania asta” /aia probabil ca i au spus de nastase si ceausescu si revolutie
si,ca american m a intrebat:cum s a schimbat romania de cand a murit ceausescu/nu poti spune multe,i am zis doar ca acum intr o luna se exporta cat intr un an atunci,ca IT are o pondere de aproape 3 ori mai mare decat agricultura in pib,va nu avem inca autostrazi,ca se incearca oprirea coruptiei-cu exemplu voiculescu si ion niculae-,ca oracle are vreo 3 mii amgajati in romania,ca in IT se trece de la service la creatie…
cam atat
sincer,am avut ce,sa i spun,nu mi a fost rusine ca sunt roman
Mister @intimplator
Nu am citit sa se rusineze cineva ca e roman . Nu pe acest blog cel putin .
Fiecare face ce vrea cu viata lui . Daca se intoarce in tara , treaba lui ca de aia e libertate si democratie. Ca altii regreta ca au revenit in tara , acelasi discurs . Ca altii nu vor sa se intoarca , treaba lor . Adica LI-BER-TA-TE de decizie .
@stefan
Nu intelegeti d le;n are rost sa polemizati cu unul ca mine “spalat pe creier de scanteia”
eu imi vad de ale mele si daca saptamana,asta conving un american sa investeasca in romania sunt multumit/restul e “suflare de vant”
ca sa intelegeti bine ,peine ma platesc sa le prezint comparativ trei tari-romania,ungaria,bulgaria
ungaria pare avantajata din start,dar daca ei nu sunt siguri s ar putea sa stie ei ceva….si cred ca romania are niste atuuri ,unul fiind “pro americanismul”…
si ca sa ma laud,sa spun si de ce discut cu americanii astia: nu sunt “mari”,doi sin ei au afaceri prin europa si se gandesc la extindere/daca am ocazia sa le spun ca ar trebui sa considere si romania de ce sa nu le arat ce e bine?le voi spune si ce e rau,dar in nici un caz nu le voi prezenta numai “rau”asa cum fac multi alti romani/romania e cum e,nici mai rea nici mai buna decat alte tari…romania asta a ales presedinte “un alogen”cand altii “se inchid”/romania,asta “tara shpagilor”a bagat in puscarie in cativa ani mai multi “intangibili”decat grecia si italia la un loc in 20 ani….
(G&M)
Conform romanilor “verzi” , mister @intimplator e omul lui Soros . Ne vinde americanilor . 🙂 🙂
Sper sa obtin un pret cat mai bun
Legat de case de lemn , cutremure si alte chestii :
https://www.youtube.com/watch?v=6BmgOGYxqGw
Casa de lemn cu 4 etaje , acceleratie sismica de 1,4 g !!!!!!!!!!
Practic incercata la echivalentul unui cutremur de gradul 8 Richter . !!
Foarte interesant :
http://sociollogica.blogspot.it/2016/12/evaluare-pe-final-de-campanie.html
Ce nu surprinde in articol, spirala tacerii care a functionat si la locale. Posibil sa fie surprize.
Vom vedea cine castiga , cine pierde .
Se va putea face o mega analiza sociologica foarte instructiva privind parcursul facut de electoratul roman in toti acesti ani . (de la 1989 incoace)
Sint foarte curios sa vad cite voturi la obtine USR si PMP .
Eu revin la “romani”
Ciolos,comisar la agricultura,a “adus” in romania peste 1 miliard euro (in perioada 2014-2019)modificand politica agrara
Nu s a batur cu caramida in piept,si a facut treaba si “n a uitat de romania”
de comparat asta cu actualul comisar roman la comisie,prietena daciadei
Buna dimineata.
Un control psihiatric la depunerea gandidaturii si la validarea mandatului, ar fi o procedura corecta.
https://www.comisarul.ro/articol/proasta-din-caracal-loveste-din-nou!-mai-mult-ea-c_861007.html
buna dimineata!
http://politeia.org.ro/stiri-revista-presei/revista-presei-8-decembrie-colectiv-veniti-la-vot/50937/