Prostituţia bucureşteană de la Gheorghe Bibescu-Voda şi până la tovarăşele curve ale socialismului ştiinţific
17/08/2016 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale |
Publicat de †Theophyle in data de 21 ianuarie 2014
Nota @Cetatean, 17 august 2016: a propos de articolul din Revista Presei de azi dimineata, care ne semnaleaza jungla taximetristilor de la Gara de Nord, care mi-a amintit ca Bucurestiul a avut mereu o istorie bogata in curve și șmecheri care s-au crezut mereu mai destepti decat oamenii cinstiti din oras sau din “provincie” (a se citi: “prosti de la tara”, in acceptiunea Miticilor “descurcareti”).
***
Am scris despre prostitutia interbelica intr-un articol care l-am publicat anul trecut (Bucureştiul interbelic: Sex in the city), citind cateva documente de pe la mijlocul secolului al XIX am gasit niste referinte interesante despre felul in care societatea romaneasca privea prostitutia si aproape am ramas perplex. Atunci oamenii erau mult mai toleranti decat suntem noi astazi.
Doi domnitori interesanti a avut Tara Romaneasca aproape de perioada Unirii Principatelor, doi frati desi purtau nume diferite. Ma refer la Gheorghe Bibescu (penultimul domn al Munteniei), un adevarat prinţ luminat si fratele sau, Barbu Dimitrie Ştirbei (ultimul domn), mai putin luminat dar un om pozitiv cu multe calitati bune.
Gheorghe Bibescu, craiovean de origine, isi face studiile la București si Paris, in 1824 devine Ministru de Justiție și putin mai tarziu Ministeru de Externe. Demisionează în 1834, neintelegandu-se de loc cu Alexandru Dimitrie Ghica pe care il caracteriza “om bun, însă fără curaj … prieten al țării, dar mai mult încă al postului său”. Traieste pana la 1842 la Paris și Viena. Reintors, conduce opoziția contra domnitorului Alexandru D. Ghica și reuseste sa-l mazileasca la modul cel mai pasnic si amical (serios).
Gheorghe Bibescu, a fost fara indoiala un umanist si iubitor de tara, a pus ordine in finantele tarii, i-a ajutat pe sinistratii bucuresteni care si-au pierdut casele în urma marelui incendiu din ziua de Pasti a lui 1847, chiar a pus bazele unei armate profesioniste. Printre reformele facute a fost cea a prostitutiei pe care a vazut-o ca un serviciu social important. Dreptul la sex trebuia garantat chiar daca esti slut ca naiba, in plus Bibescu intelegea ca la o anumita varsta abstinenta nu este sanatoasa si multe domnisoare din lumea buna pot ajunge cu burta “pana la barbie” inainte de o casatorie aranjata cu dichis de parinti.
Primul regulament al “conduitei” este redactat in timpul domniei lui Bibescu-Voda. Din nefericire pentru el si pentru prostituate, Bibescu-Voda face gresala pe care o fac si guvernantii de astazi, promulga o “lege a minelor”, concesionand minele predecesorilor lui Gazprom, un nobil rus numit Trandafiloff. Isi pune in cap “Sfatul Tarii”, care anuleaza concesiunea. Bibescu , suspendă adunarea – “pentru rele aplicari și gandiri“. Sfarsitul domniei sale vine insa după citirea Proclamației de la Islaz (9 iunie), ea este impusă și domnitorului la București. Bibescu a fost indecis, nu a trecut nici de partea revoluției și nici nu a avut inima sa o inabuseasca cu forta, astfel încât este nevoit să abdice la 13 iunie 1848 și să paraseasca tara. Un om care mi-a placut mult si vom mai discuta despre el, va promit.
Nici fratele lui Voda Bibescu, Barbu D. Ştirbei-Voda, nu implementeaza “conduita,” lasand-o in sarcina lui Alexandru Ioan Cuza. Conform “conduitei” lui Gheorghe Bibescu, prostitutia era legala numai in “case de toleranta (bordeluri)” sub administrarea (astazi se numeste managment) a unor doamne mai in varsta cu experienta in aceasta profesie numite “femei pezevenghi”, cred ca am explicat termenul intr-un articol anterior. Matroanele “pezevenghi,” trebuiau sa aiba grija de igiena damelor, sa le dea de mancare cum trebuie sa le pazeasca de violentele eventualilor clienti in stare de ebrietate. Cea mai importanta sarcina insa era trimiterea damelor, discret, la un control medical saptamanal. Acesta “conduita” (asta era numele), devine “regulament” in anul 1862. Aceasta reglementare s-a pastrat pana in anul 1930, cu cateva amendamente. Regulamentul pemitea un sistem bazat pe prostitutia colectiva, a “damelor de bordel” şi al prostitutiei individuale cu o condicuţă de sanatate, care trebuia sa fie inregistrata prealabil la Politie şi la Serviciul Sanitar, după indeplinirea cerintelor legate de o limită de varstă şi stare de sanatate. Condicuţa era permisul legal pentru exercitarea acestei ocupatii.
In casele de toleranta “burgheze”, preturile erau destul de piperate, putina ţuica de prune “o maslinuţă, un sanviş cu batog si niste icre proaspete” inainte sau dupa sex, “plus două, trei rapoarte sexuale şi dormit toata noaptea,” cam jumatate din salariul unui functionar inferior la stat (statutul ultimativ si in acele vremuri). Bineinteles ca se putea si mult mai ieftin intr-o camera inchiriata sau cel mai ieftin intr-o Gradina Publică, intre boscheţi, dar si mult mai scump in cele doua bordeluri de lux ale capitalei.
Dacă în 1875 existau 243 prostituate inregistrate, in 1898 erau 354, iar după 30 de ani numărul lor a crescut cam de zece ori. La o razie în august 1921, din 108 femei duse la arestul de la Poliţia Capitalei, 73 erau prostituate cu condicuţă, iar restul, clandestine, dintre care opt, urmărite pentru diferite infracţiuni. Dintre toate, 41 au fost duse la Secţia specială de la Colentina pentru ,,boli lumeşti”. Potrivit Brigăzii de Moravuri a Prefecturii Poliţiei Capitalei, la nivelul anului 1938 existau: 1.272 curve înregistrate, la care se adăugau 1.050 clandestine. Era un număr foarte mare. Dintre toate, au fost găsite bolnave nu mai puţin de 944 dintre cele înregistrate şi 630 clandestine; totalul celor supuse vizitei medicale la cele cinci dispensare era de 2.212 înregistrate şi 1.670 clandestine. [Arhivele Naţionale Istorice Centrale, Fond Direcţia Poliţiei şi Siguranţei Generale (D.P.S.G.), Dosar 11923/1944]
Cam atat pentru astazi. Ne citim in acelas subiect in zilele urmatoare
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Salve !
http://www.mediafax.ro/social/judecator-despre-reportajul-sky-news-se-poate-aprecia-ca-au-pus-in-pericol-securitatea-nationala-15575724
salut 🙂 nu sunt de acord cu rationamentul onorabilului…
salut , pare cam simplist 😀
unde gaseste stimabiliul in legislatie definitia securitatii nationale? 😛
poate ? http://www.presidency.ro/files/userfiles/Strategia_Nationala_de_Aparare_a_Tarii_1.pdf
strategia aia nu are putere de lege, din pacate.
Președintele Asociației Comitetelor Olimpice Europene (EOC), irlandezul Patrick Hickey, a fost arestat pentru vânzare ilegală de bilete la Jocurile de la Rio de Janeiro, a anunțat miercuri poliția din metropola braziliană, citată de AFP și Reuters. 😀
http://www.agerpres.ro/sport/2016/08/17/jo-2016-presedintele-asociatiei-comitetelor-olimpice-europene-arestat-pentru-vanzare-ilegala-de-bilete-15-36-48
buna ziua
de ce sa se opreasca “descrierea curvelor” la 1989?
dupa 90 care de care s a prostituat,mai ales gashcarii care isi zic “politicieni”/astia de azi dau lectii curvelor de odinioara
F adevarat! Textul se cam termina in perioada interbelica, dar a fost destula curvasareala dupa ’45 si mai ales dupa ’89. Curvasareala politica bineanteles, cred ca a ajuns la rang de arta in Romania. Exemple: Tapul, Ciorbea & co si cum au ingropat singura optiune serioasa anti-comunista din Romania, apoi Bombonel, Base, Iliescu bineanteles, mai nou Dragnea, Moliceanu, Iohannis (cum distruge institutia presidentiala “as we speak”).
http://www.stiripesurse.ro/traian-basescu-a-numit-ef-in-pmp-un-fost-consilier-de-al-lui-victor-ponta_1147490.html :)))
super curve de ultra lux 😛
da , ala .. si Romanita I. :))))
http://www.timesnewroman.ro/politic/tariceanu-vine-cu-o-noua-scuza-nu-puteam-sa-stau-la-coada-ca-furau-astia-fara-mine
Buna seara!
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21231759-ministrul-turc-dezvoltarii-bucuresti-aveti-grija-scolile-gulen-nu-intample-turcia.htm
Ministrul turc al Dezvoltarii, Lutfi Elvan, a sustinut miercuri, intr-o conferinta de presa la Bucuresti, ca scolile din miscarea Gulen din Romania ar putea fi la baza unei lovituri de stat cum a fost cea din Turcia in 15 iulie, potrivit AFP.
buna seara
citind asa ceva ar rezulta doua concluzii
a. sau productia de mac din Afghanistan a ramas in turcia si n a mai tranzitat spre destinatiile finale
b. emil bobu face “prozeliti”
🙂 sau „sa nu ziceti ca nu v-am zis”
Cineva imi spunea recent ca de cand cu „puciul”, cei de la ICHB (din Buc) i-au informat pe parinti ca liceul functioneaza dupa regulile statului roman si nu au de ce sa le fie teama. Parintele respectiv era un pic ingrijorat deoarece copilul lui primise si bursa, si avea niste reduceri la taxa. E posibil sa fie destule presiuni pe profesorii turci. La cum evolueaza lucrurile in Turcia, nu ar fi de mirare sa auzim ca sunt deschise investigatii si asupra unor profesori turci de prin tarile cu „scoli din miscarea Gulen”.
o sa sfarseasca si erdogan ca ala plimbat cu trasura de regina si primit cu onoruri la casa alba
il vor folosi toti cat vor putea si …pa
in zona aia tot iranul ramane “premiul cel mare”
Barbu Mateescu: http://sociollogica.blogspot.ro/2016/08/despre-ideologia-usr.html
……
Atâta timp cât vedem ideologia ca un cumul de valori bine definite, USR are o ideologie, și anume cea reformist-sincronistă.
………
Sincronizarea era un proiect relativ simplu înainte de criza economică. România, din perspectiva reformatorilor, trebuia să meargă de la comunism la capitalism. Fenomenele din ultimii ani au complicat proiectul și procesul: nu mai există un singur “Occident”, ci mai multe poteci posibile. Concret, avem decalaje și în ceea ce înseamnă dezvoltarea capitalului intern/local, dar și în ceea ce înseamnă protecția socială, care e prost finanțată și extrem de ineficientă. Statele Unite, în ciuda Obamacare, au totuși alt model de înțelegere a responsabilității individuale prin comparație cu Danemarca. Pe care ni-l permitem? Contează ce ne permitem?
În plan social, cât de important e creștinismul și ce rol trebuie să joace în definirea regulilor și legilor din societate?
……….
Social democrații de după 2000 au mers mai degrabă pe ideea menținerii status quo-ului instituțional – un stat capturat de către anumite interese private; PSD-ul din acest moment e mai reacționar, conservator și tradiționalist decât în epoca Geoană pentru că atunci procesul de schimbare a instituțiilor era abia la început; cu cât procesul de reformă a devenit mai eficient iar efectele sale mai vizibile, cu atât partidului i-a fost mai greu să acționeze pentru menținerea status quo-ului dorit, lucru pentru care sunt blamate din ce în ce mai apăsat Vestul în special și procesul de reformă în genere.
În caz că te întrebai de ce am sărit peste epoca PCR, comuniștii au fost…. incoerenți. Pe de o parte au industrializat și urbanizat, sincronizând România cu ritmurile modernității. Pe de altă parte au apelat, în special după 1970, la mitologii naționaliste și regresive, care exaltau unicitatea tradițiilor pre-moderne (anti-sincronizare).
buna dimineata!
http://politeia.org.ro/stiri-revista-presei/revista-presei-18-august-neagu-djuvara-100-de-ani/48721/