Romania medievala condusa de ciocoii moderni
26/08/2014 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale |
De ceva vreme nu imi da pace urmatoarea intrebare: ce naiba cauta Romania in Uniunea Europeana? Nu ca nu am fi europeni gratie geografiei, insa nu e de ajuns geografia si geopolitica pentru ca ne face cu adevarat europani la nivel de mentalitate si de institutii.
Exista cateva date imposibil de negat care ma fac sa ma gandesc ca Romania inca nu a iesit (si nici nu va iesi vreodata!) din Evul mediu social si politic in care a prins-o comunismul, iar cu acest fapt trebuie sau sa ne impacam (daca ramanem in tara), sau sa il dam la spate (fugind in diaspora).
1. Avem cel mai mare procent de locuinte fara apa curenta si canalizare (mai pe romaneste, WC in fundul curtii)
“Suntem pe primul loc în UE (la mare distanţă de următoarea clasată) în cea ce priveşte proporţia locuinţelor fără baie sau duş (37% din total) sau fără toaletă modernă (39%). Bulgaria se află pe locul doi la acest capitol, cu 15% din case în prima categorie şi cu 25% în cea de-a doua, iar cele trei state baltice au şi ele între 10% şi 18% dintre locuinţe în aceeaşi categorie.La celălalt capăt al clasamentului se află Olanda, Spania şi Germania, cu sub 0,1% din case fără baie sau duş, respectiv Suedia, Olanda ori Spania, cu aproape nicio locuinţă cu veceu exterior. Dacă ne face să ne simţim ceva mai bine, una din 20 de case din Irlanda, una din 70 de case din Belgia şi una din 80 de case din Austria sau Portugalia au încă toaleta în fundul curţii“. (sursa)
2. Una din doua familii nu are in componenta nici un salariat/angajat:
“Jumatate dintre familiile de romani nu au niciun salariat sau angajat, arata datele INS rezultate in urma Recensamantului, iar un sfert dintre familii au doar un salariat in componenta.Privite din alt unghi, cifrele ne mai arata ceva: in Romania, la fiecare 7 case avem un bugetar…Una peste alta, numarul persoanelor care lucreaza intr-o familie ne spune mult mai mult decat cifra in sine.“(Sursa)
3. Avem una din cele mai inaintate varste la care tinerii pleaca din casa parinteasca, pentru a-si intemeia o familie. De cele mai multe ori, isi intemeiaza o familie si locuiesc cu parintii, ceea ce face ca Romania sa aiba cel mai mare procent de locuire a trei generatii sub acelasi adapost.
“România s-a numărat mereu printre statele cu cele mai înaintate vârste medii la care tinerii se mută din casa părinţilor. De altfel, România are cel mai mare procent de gospodării în care convieţuiesc trei generaţii. România se află printre statele unde coabitarea începe înainte de părăsirea locuinţei părinţilor, plecarea din această casă intervenind abia atunci când cuplul se hotărăşte să se căsătorească sau să aibă primul copil.De exemplu, 50% din bărbaţii din România părăsesc locuinţa părinţilor la 30,2 ani, dar încep să convieţuiască împreună cu partenera de la 30,0 ani. Primul copil se naşte la 32,9 ani. Nu toţi tinerii părăsesc locuinţa părinţilor pentru a trăi singuri, confirmă analiza. În statele nordice şi vestice, părăsirea casei părinteşti este urmată de un interval mai lung în care tinerii trăiesc singuri, după care se mută cu un partener şi, după încă o perioadă, devin părinţi.Se păstrează patternurile de la indicatorul părăsirea casei părinteşti: în statele sudice şi estice, ultimele două etape sunt foarte comprimate, sau chiar se suprapun.În Danemarca, vârsta la care pleacă de acasă 50% din tinere este 19,6 ani (20,6 ani la bărbaţi), iar la care încep coabitarea este 25,5 ani (27,9 ani în cazul bărbaţilor)” (sursa)
4. Peste 3 milioane de angajati (din 4,5 milioane aproximativ) castiga maximum 1000 lei lunar.
“Mai mult de jumătate dintre românii care lucrează legal au venituri nete din contractele muncă de cel mult 1.000 lei pe lună. Concluzia se desprinde din analiza datelor publicate de Ministerul Muncii. Potrivit acestora, o treime dintre salariaţi obţine cel mult 850 lei net. Statistica Ministerului Muncii arată că 4,43 milioane de persoane au contracte de muncă cu normă întreagă, alte 700 de mii de persoane au contracte cu timp parțial și 120 de mii au contracte de drepturi de autor și convenții civile. În același timp, se estimează că cel puțin 1,5 milioane de români lucrează la negru, după cum a calculat Consiliul Fiscal. Povara fiscală enormă este unul dintre motivele pentru care munca nu este declarată sau sumele plătite sunt subdeclarate în contracte. Impozitul pe venit și toate contribuțiile de asigurări reprezintă 70-80% din salariu. Astfel, pentru fiecare leu plătit angajatului, compania datorează statului încă 0,7-0,8 lei” (sursa)
Deci, ca sa recapitulam: salarii foarte mici, jumatate din familii fara nici un salariat, jumatate din populatie are WC in fundul curtii, iar tinerii se muta la peste 30 de ani din casa parinteasca (daca se muta!).
Oameni buni, asta e imaginea unei Romanii de Ev Mediu, aflata in proces de extinctie, calarita de niste jupani fanarioti transpartinici care jupuiesc 7 piei de pe o oaie si se plang ca nu au destul! Aici ne-au adus tranzitia prelungita a lui Iliescu, lupta cu Securitate a lui Constantinescu si reforma statului a lui Basescu (azi nu fac cadouri nimanui, nici macar celor care “au trecut tara prin criza” pentru a o da pe mana PSD-ului).
Citeam tot recent ca daca nu ar fi existat marea migratie pentru locuri de munca in occident incepand cu 2008, Romania avea azi un somaj de 20%. Evident! Amaratii de “capsunari” sunt buni numai la trimis bani de consum, in timp ce statul pune borduri si face sali de sport ori inaugureaza piscine in satele in care apa se cara cu galeata ori cu canistra! Si, in conditiile astea, pe ecranele televizoarelor o paparuda blonda cu Ipad in mana cumpara salam Victoria, un pusti razgaiat care nu a depasit etapa masinutelor face ordine la Guvern cand nu se relaxeaza in Dubai iar un puscarias veros care a iesit conditionatse plange ca “detinut politic”, in timp ce isi corecteaza articolele postate pe blogul personal din inchisoare. Nu ar mai ajunge toti astia ziua de maine, cu spectacolul lor de circ executat complice, in timp ce Romania moare incet-incet!
P.S. Ponta, jumatate din populatia Romaniei traieste la tara. Daca toti pui impozit pe centralele cu gaz (mama lor de bogatasi de oras!), nu ar fi bine sa bagi niste fumarit si pe hornurile taranesti?! Iti dai seama ce incasari la buget ai face daca i-ai taxa pe fraierii care se incalzesc cu lemne, vreascuri, coceni si paie? Ar dudui economia si madam Apciza Petrescu s-ar scalda in bani pentru “investitii”! Daca tot ai gasit metoda de a jumuli populatia cu un curs fictiv de 4,73 lei/euro, eu zic ca poti baga si fumaritul! Votantii PSD nici nu vor observa!
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
buna ziua !
inca un aspect – contribuim cu spor la bugetul UE iar datorita talentelor care au condus si conduc Ro avem cea mai mica absortie a fondurilor UE . insa probabil ca avem cele mai multe anchete privind fraudele din aceste fonduri .
salut!
asa este: fara doar si poate avem cea mai mare rata de frauda si cea mai mica rata de absorbtie. ce sa ii faci, ziggy, banii aia se fura greu si nu merita sa risti. Iar daca vrei sa furi, delegi semnatura unui subaltern si te pui la adapost de DNA.
soarta romanilor – sa aiba de ales intre imbecili hoti si imbecili guralivi.
Cand romanii vor realiza ca investitia in educatie (a lor si a copiilor) e mai importanta decat masina la scara, plasma cea noua, frigiderul cu distribuitor de gheata, smartphone-ul de fite, hainele de firma, concediile in strainatate, atunci nu vor mai avea de ales inre imbecili hoti si imbecili guralivi!
bine zis !
De acord cu o mică observație. Concediile în străinătate sunt educație. Pentru unii oameni simpli e primul și cel mai important moment de deschidere a ochilor. Omul percepe mai degrabă diferențe decât valori absolute. Fără expunearea la o altă lume, la un alt sistem de referință, îți va spune și la 50 de ani că suntem minunați pentru că am construit a doua clădire administrativă din lume după Pentagon. Omul trebuie să dea puțin cu nasul pe-afară, să facă șoc cultural și să simtă greața la prima benzinărie mizerabilă când trece granița înapoi din Ungaria în România sau la diferența bruscă simțită de la 5 metri de ieșirea din Aeroportul Otopeni. Eventual după ce a fost în Vest și s-a întors așteptându-se la diferența neplăcută, să facă o excursie pe la turci și la întoarcere să pățească la fel. E o experiență educativă necesară. Ca să nu mai vorbim de turismul cultural care chiar că e educație.
Tudor, cei care merg in strainatate ca sa manance si sa bea la terase in Antalya ..nu fac educatie! Eu la astia ma refer, nu la cei care merg la paris sau la Roma sa vada muzee!
Buna seara! Fara nici o legatura cu subiectul ;( am intalnit azi dupa amiaza, la Piata Victoriei, un voluntar care strangea semnaturi pentru ca Dna Macovei sa si poata depune candidatura. Era debusolat, mi a marturisit ca merge foarte greu. Acelasi lucru mi l au transmis doi fosti colegi, si ei voluntari. Credeti ca ar fi inoportun sa inserez auci un link de unde se poate downloda formularul de sustinere ? Ma iertati si, daca am fost deplasata, va rog sa stergeti comentariul. O sa inteleg ! Multumnesc !
Daca te referi la cei care isi petrec vacanta interesandu-se intre altele si de cultura tarii gazda atunci asa e…Daca rumega intr-un “all inclusive”, nu stiu…
buna ziua. asta varsa tot, lucreaza cu dna ,inca un motiv de spaima pentru pesedei 🙂 http://anticoruptie.hotnews.ro/stiri-anticoruptie-17972101-presedintele-suspendat-consiliului-judetean-braila-gheorghe-bunea-stancu-ramane-arest-domiciliu.htm
Buna seara tuturor…
Daca tot ati amintit de Apciza:
http://www.comisarul.ro/politic/senza%C5%A2ional/proasta-lu-ponta-fata-unui-fost-securi_178942.html
(via Kamikaze)
Resalut
Educatia e un moft . 🙂
Avem istoria mioritica plina de ministrii , politicieni de vaza fara educatie dar iubitorii de parvenire , haine de firma , pantofi si posete de lux , masini cu valoare de cel putin 70.000 euro .
De regula sint reciclabili . Fara principii , fara morala , habarnisti totali dar prezenti mereu pe sticla sa se bata cu caramida in piept .
. La romani merge orice , destul ca e circ . Chestia ca si circul costa dar nu e o problema . Vor platii generatile viitoare . 🙁
Seara buna
Motto:
in urma cu mai bine de 100 (una suta) de ani in rss ro avea loc o rascoala in urma careia s-a desfiintat sclavagismul. In alte zone ale lumii in urma cu aproximativ 200 (doua sute) de ani se facea revolutie industriala.
Pe rand:
1.dpdv calitativ mare parte din retelele existente nu indeplineste standardele minimale ale UE iar despre cum refuleaza canalizarile prin orase la ploi mai serioase vedem la televuvuzele;
2.in schimb exista pste 200 (doua sute) de categorii de “ajutoare” sociale;
3.diferenta fata de alte societati provine si din cocolosirea odraslelor. Metaforic formuland: rumunii-si mint copii cum c-ar exista mos craciun;
4.ehhh… in sfarsit o abordare ceva mai serioasa fata de frectia artimeftica a salariului “mediu” net… si… DA, principala cauza atat a “retributiei” mici (nu doar nominal cat mai ales in echivalent produse/servicii care pot fi cumparate/platite) cat si a muncii la gri/negru sau a scaderii constante a nr de angajati este excesiva fiscalizare a muncii.
(In loc de) concluzie: situatia e neagra si cu par iar pespectiva este… “rosie”
Buna seara!
Buna intrebare, Citi!
“ce naiba cauta Romania in Uniunea Europeana?”
Din cate imi amintesc criteriile de preaderare au fost destul de clare:
“- criteriul politic: institutii stabile, care garanteaza democratia, respectul legii, al drepturilor omului si respectul fata de minoritati;
– criteriul economic: o economie de piata functionala capabila de a face fata concurentei si fortelor de piata din UE;
– criteriul legislativ: adoptarea aquis-ului comunitar astfel incat legislatia comunitara sa fie eficient implementata in legislatia nationala.”
Prin anul 2003 in Raportul de tara , prietena D-nului Nastase,baroana Emma Nicholson,preciza ca “Finalizarea negocierilor de aderare la sfârșitul lui 2004 și integrarea în 2007 sunt imposibile dacă România nu rezolvă două probleme structurale endemice: eradicarea corupției și punerea în aplicare a reformei”
La 31 decembrie 2006 erau indeplinite conditiile de intrare in UE? Dar astazi?
Ponta nu mai e doctor? Vad ca in CV-ul lui nu mai e trecut, la studii, doctoratul…
http://victorponta.ro/sites/default/files/cv.pdf
Da’ la salarizare e trecut?
Pe cine crede ca prosteste asta? Cine oare nu stie ca are un doctorat, sa-i spunem lejer, contestat? Crede ca daca-l baga sub pres nu se mai vede? Ce tampit…. Nu se dezminte, e un mitoman. Aceasta este minciuna prin omisiune intentionata.
Asta e si mai tare!!!! Fiti atenti la aceasta adresa postata pe blogu-i mincinos in care scrie: ” intre SC Complexul Energetic Rovinari si Cabinetul de Avocat “Ponta Victor Aurel” … nu au existat si nu exista relatii contractuale de orice natura”
Pe plagiatorul national il cheama Viorel. Nu Aurel. Presupun ca acest amanunt ar trebui sa-i acopere legal pe semnatarii acestei declaratii false?
http://victorponta.ro/sites/default/files/adresa_ce_rovinari.pdf
Chiar si asa omu’ nu minte! A fost o mica tehnica de acoperire a relației pe care a avut-o cu complexurile energetice Turceni și Rovinari, dar prin intermediul casei de avocatură Șova și asociații! 😉
http://www.gorjnews.ro/slider/ponta-a-primit-bani-de-la-turceni-si-rovinari-dupa-ce-l-a-turnat-pe-voiculescu.html
Salut @ brindusa .frunza
Romania a intrat in UE datorita vointei presedintelui (1999-2004 ) de atunci a comunitatii . Italianul Romano Prodi . Care privind istoria a zis : Balcanii au fost mereu o problema politica . Neincluderea lor (treptata) in UE duce la emarginare si amplificarea problemelor .
De aici a pornit tot .
MCV (mecanismul de control si verificare) pe justitie a fost inventat si aplicat tocmai datorita faptului ca Romania nu indeplinea cerintele de justitie , anticoruptie. Adica : corupti stim ca sint dar stam cu ochii pe ei . 🙂
Buna seara , stefan60! Poate gandirea lui Romano Prodi a fost corecta din punct de vedere al cotelor de indulgenta privind procesul de extindere al uniunii!
Faptul ca Germania si Franta incalcasera deja Pactul de Stabilitate in privinta capacitatii Greciei de a adera la zona euro a constituit deja o premisa fezabila pt guvernarea PSD de a ajunge la “ideea” potrivit careia regulile UE sunt facute pentru a fi incalcate! 😉 Si povestea continua in statistica UE ! 🙁
Pai pactul de stabilitate a fost incalcat cam de toti “greii” UE . Navigau toti cu deficite bugetare aproape de 10 % .
Si Italia a adoptat euro prin derogare de la reguli . Avea (atunci) datoria publica de 120 % PIB .
Atunci de ce se mai chinuie cu redactarea acestora?Si uite asa au inceput sa apara “pachetele cu ajutor financiar”!
buna seara
cel putin bizare intrebarile daca romania era sau nu pregatita pentru aderare
NU era pregatita ,cum n-au fost nici celelate 18 tari-excludem 6 membri fondatori,danemarca ,suedia ,finlanda,uk
problema nu este daca romania a fost pregatita,problema este daca romania doreste cu adevarat sa respecte regulile”clubului” si DA, se pare ca romania nu doreste asa ceva
si problema nu este numai a clasei politice.problema este a noastra a tuturor;
an de an -cand am ocazia-ma minunez de comportamentul romanilor care sunt stabiliti in EU si vin in concediu/regulile nu mai exista/incepand cu aruncatul pet-ului pe geamul masinii cum ies din vama,continuand cu gratarul si maneaua la maxim pe unde apuca si terminand cu “ce tara de cacat” uitand de fapt ca ei isi toarna singuri cacat in cap
de aici incepe aplicarea “regulilor”,de la fiecare;
mi-as dori sa aud ca in satul x din judetul vaslui 20 romani intorsi in concediu “il iau de gat”pe primar si-l intreaba “ce-ai facut cu bugetul satului?unde sunt proiectele de alimentare apa,canalizare,cum e scoala”/
Buna dimineata, Intamplator!
Problema este a noastra a tuturor din momentul in care regulile “clubului” sunt respectate ! Se pare ca in anul 2004 , Comisia Europeana a parut incapabila sa actioneze atunci cand au fost incheiate contracte importante fara licitatie, fiind ridicola insistenta cu care aceasta milita la acea vreme in privinta adoptarii unei concurente loiale.
http://www.curierulnational.ro/Economie/2004-02-09/Romania+a+acordat,+fara+licitatie,+contracte+de+miliarde+de+euro+si+firmelor+din+UE
Intamplator cei care arunca si improasca cu ““ce tara de cacat” de fapt au fost imbolditi si de pseudoelitele vocale ale Romaniei cu proiect comun in enclavizarea Romaniei in spatiul european, fiind “adapati” cu informatii derizorii.In opinia mea, cel mai mare dezastru este la nivelul societatii si nu intrevad dorinta unui efort de mare anvergura din partea unei minoritati apasate, cu valori asumate şi practicate, care sa se opuna realitatii romanesti privind promovarea incompetenţei. Exista vreun proiect pentru destelenirea constiintei individuale? Nu il gasesc in oferta niciunui aspirant la conducerea Romaniei.
Dupa cum spunea si domnul Plesu in Dilema Veche, NU EXISTA O CONSTIINTA A SPATIULUI COMUN.
WOW!!!
Adrian Papahagi:
“FSN s-a multiplicat în toate partidele. Securitatea și-a lansat deja pe piața politică a treia promoție. Intelectualii sunt mai disprețuiți ca niciodată de un popor intoxicat de oficinele de dezinformare – un popor care citește infinit mai puțin decât în 1990, și are deci infinit mai puțin discernământ.
Singurul partid istoric anticomunist (PNȚCD) a fost distrus până la irelevanță. Noul a fost confiscat și compromis.
Cu puține excepții, televiziunile și rarele ziare sunt oficine de propagandă conduse, gândite și populate de securiști.
Lupta cu sistemul e mai grea ca oricând. După trădarea lui Băsescu, care a ales să fie promotorul sistemului mafiotizat, din care luxoasa Udrea e doar un vârf de lance vizibil, ca plagiatorul Ponta, greul luptei cade tot pe o mână de intelectuali ca aceia care au reușit între 1990 și 1996 să creeze alternativa.
Nu de la Băsescu preluăm stindardul (acela a trecut deja la Udrea, Marin Anton și Gelu Vișan), ci de la Pleșu, Blandiana, Liiceanu și cei care l-au învins pe Iliescu în 1996”.
Mda, cu parere de rau trebuie sa recunosc, e mai rau decit am crezut..Papahagi e un om care a vazut cit de cit cum merge “sistemul”..
De vreo citeva luni ma gindesc ca nu exista “plan B”. Nu unul in care sa fie implicat Presedintele, anyways. Macovei stie asta, altii probabil abia acum afla.
Scuze ptr mesajul cam lung. La multi ne-a confirmat ce incepusem sa intuim deja. Pacat..
salut!
S-a trezit Papahagi?! Cat i-a trebuit ca sa realizeze ca Presedintele are alte calcule cu Udrea?
Buna dimineata!
http://politeia.org.ro/stiri-revista-presei/revista-presei-27-august-guvernul-ponta-mimeaza-nu-doar-guvernarea-ci-si-donarea-de-sange/30870/