Lăcustele mioritice…actuale!
07/11/2016 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale |
Publicat pentru prima data de †Theophyle pe 18 martie 2013
Update 7.11. 2016. Lăcustele atacă…doar e campanie, nu?
În 1904, când a primit o mult aşteptată şi disputată moştenire de la mătuşa sa, Ecaterina Cardini din Şcheii Braşovului (cunoscută ca Momuloaia, după porecla Momolo a soţului ei), căreia afacerile imobiliare îi aduseseră mari averi, Nea Iancu Caragiale a hotarat sa stearga putina si sa se odihneasca putin de de tumultul vietii mioritice.
Renunţând la tăcerea ce şi-o impusese în exilul său voluntar de la Berlin, evenimentele din primăvara anului 1907, l-au determinat pe Caragiale să publice, în noiembrie 1907, la Bucureşti, broşura: “1907 din primăvară până’n toamnă”, un celebru eseu, referitor la cauzele şi desfăşurarea marii mişcări ţărăneşti din primavara lui 1907. Înainte de a-şi publica acest pamflet în broşură, Caragiale a trimis primul capitol ziarului vienez, Die Zeit, întâia şi cea mai însemnată parte a viitoarei broşuri, pe care l-a publicat la 3 aprilie 1907, cu semnătura: Un patriot român, arătând tot ce s-a petrecut înainte şi după izbucnirea revoltei ţărăneşti din primăvara anului 1907.
Umorul lui Caragiale este cunoscut de la mic la mare, hai să vedem ce scria fara pic de umor, ca un strigat autentic de ingrijorare si durere din diaspora berlineza, pe care si-a impus-o.
“1907 din primăvară până’n toamnă” (Fragmente)
Toţi oamenii de afaceri, începînd de la arendaşul care plăteşte milioane arendă şi sfîrşind cu micul precupeţ, care învîrteşte în mizerele-i daraveri abia cîţiva lei, sînt rançonnés [ostateci] , în proporţie, de către aceşti baroni feudali mari şi mici, cari se numesc agenţii administraţiei Statului romîn. Şi oamenilor de afaceri asta trebue să le convină; în aşa stare de lucruri, numai astfel pot exploata fără nicio sfiială- poate nedreptăţi mare pe mic, poate înşela mic pe mare, – puţini reducînd în mizerie pe mulţi. Rar, din cînd în cînd, ca pentru paradă de lux, se aruncă un homme á la mer – cine [marunt] ştie ce nenorocit agent care, lipsit de cel mai elementar tact, a făcut prea brutal o flagrantă delapidare sau s’a lăsat prea stîngăceşte mituit. Încolo, sistema lucrează fără supărare pe toată linia, afară de netăgăduite rare excepţii onorabile. De aceea, cu un zîmbet plin de amărăciune, Romînul numeşte ţara lui patria bacşişului şi hatîrului. Cu aşa parlamente se fac legi peste legi – cu aşa administraţie se aplică. Justiţia ?… Judecătorii de pace şi membrii tribunalelor de primă instanţă, afară de prezidenţi, sînt amovibili, ca şi agenţii şi funcţionarii ordinari. În justiţie, poporul n’are încredere; ea are, astfel, autoritate, dar nu şi prestigiu; şi între această justiţie fără prestigiu şi poporul sceptic, se resfaţă formidabila şi excesiv numeroasa clasă a avocaţilor – cea mai prosperă în Romînia după a arendaşilor mari. Avocaţii constituiesc grosul intelectualilor; clasa lor este pepiniera cea mare a bărbaţilor de Stat. Să vedem acuma cum se fac în Statul romîn educaţia şi cultura publică, în ce scop se fac şi ce rezultate dau.
Toate şcoalele, de la cele populare pînă la Universităţi – şcoale primare, secundare, profesionale, agricole, comerciale, de popi, de moaşe, de muzică, de alte arte, facultăţi de toate ramurile culturii înalte – toate dau mai mult sau mai puţin d’emblée absolvenţilor lor drepturi la dignităţi şi funcţiuni publice. Astfel şcoala romînă, în loc de la fi un mijloc de educaţiune şi cultură a poporului şi a claselor dirigente, devine un canal de scurgere al poftelor de întîietate între cetăţenii, de eftină parvenire, de scutire de îndatoriri, de sporire de drepturi şi privilegii. Şi din ce în ce, din gradul cel mai de jos pînă la cel de sus, şcoalele sînt nişte fabrici de funcţionari, de salariaţi publici şi de avocaţi – o pletoră de semidocţi, fără caractere, fără omenie, adevăraţi cavaleri de industrie intelectuală, cărora le trebuesc numai decît onoruri cît de multe fără nuciun merit şi cîştig cît de mare fără multă osteneală.
Asta, în ţara romînească, se numeşte cu tot seriosul sistemă democratică… Şi oligarchia asta, semicultă sau, în cel mai bun caz fals-cultă, pe cît de incapabilă de producţie utilă or de gîndire, pe atît de lacomă la cîştiguri şi onoruri, îşi arogă puterea întreagă a Statului: cu o crudă şi revoltătoare neobrăzare, ea tăgăduieşte ţăranilor (imensei mase, supusă şi cuminte producătoare a avuţiei naţionale), sub pretextul ignoranţei şi lipsei lor de maturitate politică, orce drept de amestec, fie măcar pur consultativ, la cîrmuirea intereselor lor, la dirijarea destinelor lor. Împărţită în două bande, ce se numesc cu pretenţie istorice”- liberal şi conservator, – bande mai nesocotite decît nişte seminţii barbare în trecere, fără respect de lege, fără milă de omenire, fără frică de Dumnezeu , – această oligarchie legiferează, administrează, calcă astăzi legile pe care le-a făcut eri, preface mîine legile făcute azi, ca poimîine să le calce şi pe acelea, fără spirit de continuitate şi fără altă sistemă decît numai împăcarea momentană a exclusivelor ei interese, pentru perpetuarea sacrei organizaţiuni numite aci democratice.”
Termina Caragiale primul capitol al formidabilei analize care a invins secolul si inca putin:
Cele două facţiuni se pot perinda la putere an de an, spre a decreta pe ‘ntrecute fel-de-fel de paliative; răul va rămînea; va coace, cu cît mai năbuşit cu atît mai profund, şi va isbucni periodic şi din ce în ce mai grozav,pînă la o statornicire adevărat sănătoasă sau la un desăvîrşit desastru – fiindcă despotismul bizantin al oligarchiei de strînsură nu mai poate fi de suferit.
Dar pentru o lovitură de Stat, pentru o sarcină aşa de eroică, ar trebui un bărbat întreg, care mîine să înfrunte de sus funesta sistemă actuală cu aceeiaşi nebiruită energie cu care o înfruntă astăzi de jos masele plugarilor. Şi este unul care ar putea-o face… El ar avea tot prestigiul cerut în aşa înalte împrejurări – Regele.
Da, El ar putea… dar ar trebui să şi vrea…
Nu am spus-o eu, a spus-o Caragiale! Citiţi tot articolul, merită timpul vostru!
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Buna ziua.
Sistemul lucreaza pe toata linia si cand sunt prinsi cu mana in borcan sutin ca ”nu stiau ca cunoscut firma castigatoare este investigata pentru spalare de bani”. Mai sa fie, cum se face ca numai astia castiga si organizatorii au amnezie.
http://economie.hotnews.ro/stiri-energie-21400889-romgaz-despre-atribuirea-unui-contract-320-milioane-euro-comisia-evaluare-nu-avut-cunostinta-despre-faptul-duro-felguera-este-investigata-spania-pentru-spalare-bani-dare-mita.htm
Caragiale a trait acum 100 de ani, nu stiu daca o solutie vazuta de el atunci se poate aplica societatii actuale (in general).
Cat despre solutia asta specifica, mai intai El, regele, are 90 si ceva de ani. Nu va fi rege prea mult timp (ca sa nu speculez asupra agerimii sale mintale, care totusi la 90 si ceva de ani nu mai poate fi chiar ascutita cum ne-am astepta de la un om atat de important in stat), si va urma cine, Radu Duda? Printesa cea cu luptele de cocosi? Sa mi se ierte scepticismul.
In al doilea rand, eu personal nu pot sa-i inteleg pe aia care vor sa renunte la dreptul de a-si alege ei conducatorii (buni sau rai, dar alesi) in favoarea unuia numit de la Dumnezeu, sau asa ceva, cu drept inalienabil si inatacabil de a conduce. Si sa nu uitam si ca totusi regele e doar un om, nu e ca si cum poate face el tot ce e de facut, tot va fi nevoie de guvern si parlamentari (si nu e nici o garantie ca aia vor fi mereu corecti, si mereu vor pune pe primul loc interesul tarii) (dupa cum nu e nici o garantie ca regele insusi va pune mereu pe primul loc interesul tarii, dar no).
In ultimul rand, si cel din urma, da, Caragiale a scris niste chestii foarte faine, si unele din ele foarte actuale (de exemplu cea cu Coriolan Draganescu 🙂 ), dar asta nu il transforma in vreun geniu politic care nu poate gresi niciodata.
https://ro.wikipedia.org/wiki/Apelul_la_autoritate
buna, Andreea, si multumim pentru comentariu 🙂
Nu cred ca ceea ce spune caragiale despre Rege se aplica “tale quale” azi. Insa ramane ideea: Sistemul nu a putut fi invins (temporar si fara efecte pe termen lung) decat de persoane din afara lui. daca azi mai e valabila aceasta abordare – discutam altadata 🙂
In nici un caz aceasta postare nu este o pledoarie pentru intoarcerea la regalitate – imposibila constitutional si electoral. Ea doar reaminteste ca in aceasta tara a fost mereu asa: Voda versus boierime.
@AA: Re “Echipa lui Clinton a fost extreme de neglijenta cu gestionarea corespondentei electronice a fostului Secretar de Stat, dar asta era deja stabilit.” Asta e bullshit. Mare.
Cucoana a vrut email server privat, separat de cel al guvernului. Si email-uri “classified” au trecut pe serverul privat. De unde s-au scurs in alte parti. Pentru chestii similare au fost muritori de rand care au facut inchisoare in America.
Iar serverul personal l-a vrut ca sa treaca anumite relatii de afaceri la privat, la Clinton Foundation. Dar, nah asta e, luati mai departe ce va hraneste CNN 🙂
“Iar serverul personal l-a vrut ca sa treaca anumite relatii de afaceri la privat, la Clinton Foundation.”
De unde stii motivul pe care l-a avut pentru a folosi un server personal ?
Ti l-au spus rusii ? :))
Daca doamna Clinton a incalcat regimul informatiilor clasificate atunci sa fie anchetata , pedepsita etc
Dar in fata justitie trebuie sa raspunda si cine a accesat Ilegal un server privat / si cine a instigat la aceasta infractiune .
@zigzag:
Nu stiu ce fixatie ai cu rusii, nici nu ma intereseaza.
Te pomeni ca motivul era sa schimbe email-uri cu Chelsea despre nunta si yoga, nu? 🙂
Pana si Wikipedia explica: https://en.wikipedia.org/wiki/Hillary_Clinton_email_controversy#Use_of_private_server_for_government_business
3.
Plus, cucoana a sters email-uri DUPA ce a fost somata sa le predea pe TOATE.
nu , motivul era ca poate voaia sa vada niste foto cu ” Ivanca” lui Trump ..
Ce am redat eu a spus FBI, asa ca nu este bullshit.
Cat despre roscovanul obsedat sexual, se dezic si republicani marcanti (nu din clasa tea party si alti dezradacinati mental) in mod public: https://www.yahoo.com/news/former-gop-senator-trump-could-get-us-into-a-nuclear-war-121502731.html
Ramaneti acolo in teoria conspiratiei generale, ca foarte departe se ajunge cu ea.
Ce-i aia “teoria conspiratiei generale”? 🙂
FBI/Comey a protejat-o la maxim:
http://www.dailywire.com/news/9561/5-reasons-james-comeys-fbi-investigation-hillary-frank-camp#
Da, a protejat-o de era sa o rupa.
Decat maine nu-i poimaine. Trece si termenul de 1 decembrie. O alta lacuta!
http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/firea-mai-face-o-incercare-de-inaugurare-a-arcului-de-triumf–a-treia-in-sase-luni-432391
fratilor, mai lasati-o o zi jumatate cu Clinton vs Trump. Noi avem si noi falitii nostri, vorba lui nenea Iancu, care acus ne cer votul 😀
o lasam dar nu’i prea bine !
orice roman normal la cap ar trebui sa fie circumspect cand face propaganda unui individ ca Trump !
” Planul unui atac preventiv a fost realizat de experții statului major din ordinul Kremlinului, la începutul lunii octombrie, în contextul escaladării tensiunilor în războiul cibernetic între SUA și Rusia. Astfel, vor fi utilizate trei tipuri de arme: una antisatelit, alta printr-un satelit militar geospațial al Rusiei, utilizat pentru lansarea de rachete de înaltă precizie împotriva comandamentului SUA de la Deveselu, și ultima, a treia de tip nuclear poate privi o țintă aleatoare, care poate fi orice altă baza strategică militară americană sau centru român de operații. ”
Mai adauga sistemele S300/ S400 mutate de Putin in Crimeea ( o aruncatura de bat de Romania ) si apoi te intrebi .. ce-l motiveaza pe un roman sa l sustina pe un individ care viseaza aliante cu rusia impotriva isis ( isis opera tot a rusilor ) .
Salutare !
Buna 🙂
Ce este satelitul “geospatial”?
Salut
Cadou ( ti-am sesizat si ironia , no problem ) ”
“Strong evidence suggests that members of Russian security services are at the heart of the highly organized anti-Ukraine forces in Crimea. While these units wear uniforms without insignia, they drive vehicles with Russian military license plates and freely identify themselves as Russian security forces when asked by the international media and the Ukrainian military. Moreover, these individuals are armed with weapons not generally available to civilians.”
-U.S. Department of State, 5 March 2014 2
https://www.aaas.org/geotech/sevastopol
Falitii “nostrii”… 🙂
http://www.timesnewroman.ro/politic/impostor-desi-se-declara-anti-gay-comunistul-igor-dodon-ii-da-limbi-in-cur-lui-putin-in-fiecare-zi
@Cetatean:
Scuze, am considerat doar ca e vb de un schimb de opinii, incercari de a clarifica anumite intrebari (email-uri FBI etc).
Re la asta “orice roman normal la cap ar trebui sa fie circumspect cand face propaganda unui individ ca Trump” – o resping ca pe o magarie de cel mai prost gust posibil:
1. Am un respect deosebit pt platforma asta si pt cine a fost Theophile.
2. N-am facut niciodata “propaganda” nimanui, doar am discutat pro si contra.
3. Nu m-am intrebat niciodata daca interlocutorii sant normali la cap sau nu, desi judecand dupa preferintele elctorale romanesti, ar fi fost motive (a se vedea primarita Bucurestiului).
“…Nu stiu ce fixatie ai cu rusii, nici nu ma intereseaza…”
Asta considerati dvs atitudine responsabila in dialogul “pro si contra”?
Daca te-am jignit imi cer scuze !
Dar nu mai lansa de astea ” luati mai departe ce va hraneste CNN ” – ca nu e nimeni idiot prin zona .
Dreptul tau sa sustii pe cine doresti si sa te informezi din ce surse preferi .
Buna ziua
@cetatean ce naiba sa discutam?nenorocitii astia de gashcari au ocupat aproape tot,noi -in majoritate-il vrem pe fat frumos care singur trebuie sa curete tara musai in cel mult 3 zile;noi nu ne “amestecam” noi “chibitzam”
Vad ca si astia ai lui nicusor dan sunt socotiti”incapabil”/nu se intreaba nimeni daca nu erau “astia”-cel putin la sect 1,puteau vedea sedintele de xonsiliu live?sau se putea bloca “darul de 10 milioane pentru catedrala”?
La cata mizerie e in romania e nevoie de 3-4 cicluri electorale pentru a schimba clasa politica si asta o spyne unul a carui speranta de viata e poate mai mica decat 15 ani de acum
Mizerie electorala este un eufemism! L-au retinut, suma ptr. care a fost agtat a fost de aprox. 3 mil euro.
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21400106-sorin-blejnar-adus-mandat-dna-ploiesti.htm
Buna seara.
@dan c buma dimineata la dvs….
Punctual va rog sa argumentati
A. cum va crea Trump joburi in US/va reamintesc ca productia induatriala-nu pib-,manufacuriera a us s a dublat in 2014 fata de 1984,urilizand nu mai 30%din forta de munca de atunci
B.Iran deal-cat timp ii va trebui iranului sa faca “bomba”daca trump va denunta acordul lui obama,si,la fel de cat timp va avea nevooe a saudita sa faca bomba functionala-tegnologia o ai deja de la pakistanezi
C.cat va costa un ford sau in iphone “proudly made in USA”?
Va multumesc
Salut. Citesti pe Caragiale si te intrebi ce progres a avut societatea romaneasca in 100 de ani.Societatea e la fel.Parveniti pe functii , inculti pe ecrane cu pretentii de ” telectuali” , borfasi in parlament si o masa de iobagi care voteaza in baza pomanei primite. 10 lei , o galeata sau o punga cu ceva mancare. 🙁
Buna ziua
@stefan
nu fiti carcotash
s a “evoluat”
azi se dau in stamba la teveuri pe facebook…..in 1907 erau ei intre ei,azi ii vede toata lumea
sa nu mai zicem ca si nevoile sunt mai mari,acu 100 ani,fura sa si cumpere o trasura cu 4 cai,axu trebuie sa fure sa si ia elicopter
(g/m)
Trebuie sa repet ceea ce consider eu ca este realitate, Romania de acum este in cea mai buna faza de existenta pe care a avut-o vreodata, cel putin din ultimii treizeci de ani.
Cu tot ce nu ne place, obiectiv, daca revedem ce era acum treizeci de ani, douazeci si zece parerea mea este ca nu este foarte rau.
Pot fi contrazis fara frica, nu raspund. 😀
Nu te contrazic , clar ca nu putem compara prezentul cu ce era acum 30 ani
Dar viitorul cum va fi ? Daca o tinem asa din datorii in datorii , din exploatarea resurselor fara nicio strategie , cu o imbatranire a populatiei raportata la declinul demografic /migratie etc .
http://www.huffingtonpost.com/entry/turkey-coup-nazis_us_58207c7ae4b0aac624856ded
He also suggested that Russian President Vladimir Putin had no designs on Ukraine. “Just so you understand. [Putin is] not going to go into Ukraine, all right? You can mark it down and you can put it down. You can take it anywhere you want,” before admitting, after prodding by the program’s host, that, “OK, well, he’s there in a certain way, but I’m not there yet,” an apparent reference to the U.S. presidency.
Writing on Facebook, Ukrainian Interior Minister Arsen Avakov called Trump’s remarks “shameful,” adding that “a marginal who support Putin’s dictatorship cannot be a guarantor of democratic freedoms in the U.S. and the world.” Trump’s campaign manager, political strategist Paul Manafort, previously had been a lobbyist for Ukraine’s ousted pro-Russian former President Viktor Yanukovych.
http://www.globalsecurity.org/intell/world/russia/trump.htm
Buna seara. Refuz sa debat o situatie fata de care interlocutorul are o imagine deformata ptr ca se uita doar la CNN si citeste ce preia presa romana din NY Times si Huffington Post. @Ziggy, @intamplator, eu sunt unul din votantii lui Trump, aia needucati, tampiti si orbiti. Ce s-a intamplat in ultimele saptamani cu comentariile legate de politica americana pe blog m-au jignit personal.
Ciao @clemy
Nu te supara. In RO. presa e aia care e.
La italieni au mentinut o pozitie mereu neutra.
(Cum e si normal in o presa cu multi profesionisti adevarati)
Ba ma supar @Stefan, cand vad ca Trump e comparat cu Vadim Tudor si electoratul lui cu electoratul lui Dragnea. Cineva a spus finut pe blog, si asta am sustinut si eu: lupta de acum din SUA este lupta dintre Adrian Nastase si Traian Basescu. Ma bucur sa vad ca unii dintre amicii nostri gandesc ca ne-ar fi fost mai bine cu Nastase ptr ca “are experienta”.
🙂
Buna seara@clemy
Nu sustin ca alegatorii lui trump sunt”…”
Ce austins -repet-este ca trump a dus o campanie de negare si bazata in special -daca nu exclusiv-pe emotii
Asa cum dbs aveti dreptul la opinie cred ca si eu,si,mai devreme am rugat pe @danc sa mi explice cum crede ca va aborda trump presedinte trei puncte;apropo,nu “ma informez”din presa romana ci din presa anglosaxona sau americana si nu tv;drept nu citesc breitbart
Si ,deunazi,cand Comey a spus ca nu a gasit nimic in noile emailiri,trump doar a spus ca “n avea cum fbi sa citeasca tot”
Raman la parerea ca e perixulos,e narcisist….
Si,o fi Hillary “establishment”si avida de bani,dar a platit in ultimii 20 ani mai multe taxe decat candidatul antisistem trump
Asta este argument? Ca a platit mai putine taxe? A folosit sistemul de taxe american. Oricine intelege asta. Si eu cand imi pregatesc taxele incerc sa platesc cat mai putin posibil. Repet: nu a facut evaziune fiscala ci s-a folosit de acele portite oferite de sistemul legal american. Si a construit ceva toata viata, lucruri care se vad si care au valoare. Ce a construit doamna Clinton? Ah, da, dezastrul din Libia si resetarea relatiilor cu Rusia.
Si mai adaug: sprijinul ptr Fratia Musulmana in Egipt. Asa realizari mai rar.
http://election.princeton.edu/2016/11/02/demographics/
” Huffington Post. ” …
Se pare ca vom avea vecini unul si unul 🙁
http://www.stiripesurse.ro/generalul-supranumit-omul-rusiei-a-ca-tigat-primul-tur-al-preziden-ialelor-din-bulgaria_1162368.html
Buna
Alaturea mea la expresii gen ” aia needucati, tampiti si orbiti ” e .. mincinoasa .
In general nu spun altei persoane cu cine sa voteze – chestie elementara pentru un expat ( sau fost ) . Siguranta cu care afirmati ca ” interlocutorul are o imagine deformata ptr ca se uita doar la CNN si citeste ce preia presa romana din NY Times si Huffington Post ” nu e o forma de jignire printr o pozitionare de superioritare fata de interlocutor ? 😀
In fine , daca te-am ofensat .. mea culpa .
@Clemy , 19:39
Buna seara. Pro-Trump aici.
Vreau numai sa va spun ca dupa ce m-am gandit la ambele variante cu ce se poate intampla dupa alegerile din SUA , is mult mai nepasator fata de respectivele alegeri.
In schimb sunt mult, mult, mult mai ingrijorat cu privire la alegerile din Romania.
In Moldova dezbaterile electorale devin hilare – Dodon anunta bac optional si prima vizita oficiala …la Moscova.
o vodka pentru cine se inscrie la Bac , nu ? :))
Buna seara
Posibil 🙁 Din nefericire aici este pericolul. In State, indiferent cine castiga sunt parghii functionale si procedurile se respecta/trebuiesc respectate. Cu Moldova, Bulgaria, Ucraina avem granita comuna. Ar fi o neneorocire sa ajungem o enclava a UE/NATO, sa ne trezim inconjurati de oamenii Moscovei 🙁
Asta e pericolul cel mai mare / vezi si ce fac bolsevicii din parlament : erau niste bani stransi , aproape 870 milioane Euro pentru cumpararea a 4 corvete noi ( extrem de necesare , Ciuca – seful statului major si alti ofiteri veniti din Afg au solicitat bugetul pentru inzestrarea armatei ) iar bolsevicii / ca la comanda/ se apuca de impartit intentionat , sa consume bugetul , pomeni electorale pentru ca e greu sa intrebi un om sarac : ” ce preferi , 25 % la salar sau sa inzestram armata sa te simti in siguranta ? “
Buna seara din nou 🙂
Rog pe toata lumea sa nu ia nimic personal, intrucat simpatiile sau antipatiile politice fata de alegerile din SUA si fata de vreun candidat sunt datorate nu prostiei sau ignorantei fiecarui comentator, ci modului in care comentatorul respectiv (indiferent de nume) vede consecintele alegerii lui Trump/Clinton. Unii sunt americani si se gandesc la consecintele locale, altii sunt romani si pe ei ii doare altceva. Fiecare cu durerea lui, si stati sa vedeti cum ne-om plange cu totii pe 11 decembrie 🙁
pana atunci, popcorn si suc, vorba lui Ponta, ca oricum ai nostri din Romania sunt la miliarde de km de cei mai slabi candidati ai lor din State 🙁
PS Ma intreb daca Putin are doua planuri diferite, in functie de cine iese presedinte.
Ref PS… cred ca din acest motiv este si discutia oarecum mai contondenta; planurile lui Putler (si in Romania) in functie de cine este ales presedinte US.
postare noua!
http://politeia.org.ro/stiri-revista-presei/revista-presei-8-noiembrie-parlamentul-baga-bani-baga-bani/50347/