Întrebări de weekend: Este lumea în schimbare?
15/02/2014 | Autor theophyle Categorii: Editoriale, GeoPolitica, Ziarul de Duminica |
In fiecare zi cand pregatesc “Stirile Externe” din informatiile publicate pe fluxurile agentiilor din ultimele 24 de ore, “descopar” noi conflicte politice, militare, economice sau sociale. In urma cu cativa ani am publicat cateva articole sub titulatura “Evul Mediu – o perioadă pe care o vom retrăi”. Dupa 2 sau 3 articole am renuntat, efortul bibliografic si scriitoricesc era mult prea mare pentru numarul mic de interesati sa citeasca astfel de materiale. Daca scriam un aricol de 800 de cuvinte in care “injuram” politicianul X si/sau il “aplaudam” pe politicianul Y aveam de zeci de ori mai multi cititori. Deci pentru ce? Astazi, cand toata lumea crede ca intr-un fel sau altul am depasit criza inceputa in 2008, se vede cu ochiul liber ca aceasta criza depasita (sau nu) a fost doar un fenomen dintr-un complex mult mai complicat decat am crezut.
Cititorul roman traieste o realitate atat de chinuita, ca ceea ce se intampla cateva sute de km la Nord-Sud-Est-Vest de granitele lui aproape ca nu exista in constientul cotidian. Setea de razbunare pentru nedreptatile de care are parte il indeamna sa gaseasca materialele in care se regaseste si gaseste un vinovat si eventual un mesia, fara sa inteleaga ca el face parte dintr-o scena mult mai mare si mai complicata. Adevarat, liderii nostri sunt mult mai putin pregatiti, mai hoti si mai dezinteresati decat ai altora, fenomenul insa exista cu ei, mai buni sau mai rai si daca salvarea colectiva nu este posibila, cea personala este inca o optiune.
***
Un nou Ev Mediu?
Omenirea se indreapta spre o perioada de tranzitie intre sisteme sociale, economice si religioase intalnit de cateva ori in istoria memorabila a omenirii. Marea intrebare ar fi daca aceasta perioada este una scurta, de cateva generatii, asa cum s-a intmplat in timpul revolutiei industriale, sau una indelungata, cum s-a intamplat pe timpurile cand Imperiul Hitit a cazut, cel Egiptean a decazut si “ Popoarele Marii” au migrat din Nord spre Sud, cucerind aproape tot Orientul Mijlociu, Nordul Africii si populand tot sudul Marii Meditarene, dand nastere multor natiuni, care mai tarziu au devenit si state. O alta posibilitate ar fi o perioada mult mai indelungata (aproape un mileniu), exact acea perioada pe care noi europenii o consideram “Evul Mediu”.
Personal cred in probabilitatea unui nou Ev Mediu, probabil de un secol (4-5 generatii), care va schimba lumea asa cum am cunoscut-o intr-o alta lume complet diferita. Pentru a incerca sa sustin aceasta ipoteza am sa discut despre inceputurile Evului Mediu European, mult mai aproape de noi si mult mai facil de inteles publicului romanesc.
In majoritatea cartilor de istorie veti putea citi ca – “Evul Mediu desemnează o epocă istorică, cuprinsă între Antichitatea târzie şi Epoca Modernă, aproximativ de la 500 d.H. până la 1500 d.H. Tradiţional, în Europa, Evul Mediu cuprinde perioada dintre căderea Imperiului Roman de Apus (476) şi, după unele opinii, cucerirea Constantinopolului (1453), respectiv descoperirea Americii (1492) sau revoluţiile din Ţările de Jos (1566-1609) şi din Anglia (1642-1649)”. Corect si incorect!
De fapt, aceasta perioada poate fi subliniata de fenomene regionale complet diferite in diverse parti ale planetei. Daca pentru Europa si o parte din Orientul Mijlociu putem vedea o “retragere a civilizatiei”, asa cum a fost conceputa in antichitatea tarzie si “uitarea” unor traditii culturale sau decaderea unor abilitati tehnice poate nerecuperate pana in zilele noastre, in alte parti ale planetei, vedem acum dezvoltarea puternica si aparitia unor capabilitati tehnice, tehnologii sau descoperiri stiintifice, insotite de nasterea unor noi societati, civilizatii consolidandu-se si noi imperii. Daca Europa si Orientul Mijlociu (Apropiat) decad, Orientul Extrem ( China pe timpul dinastiilor Shang si Zhou) si America de Sud progreseaza cultural, economic si social (Inca si Maya).
Noul “Ev Mediu” pe care il intrezaresc poate fi unul global sau poate fi unul regional, asa cum s-a mai intamplat. Adica decaderea Occidentului si aparitia unor noi varfuri de putere, asa cum unii cred. Parerea mea este ca globalizarea si globalitatea ne vor sili de asta data sa trecem cu totii aceasta noua perioada de tranzitie, care conform opiniei mele va cuprinde intreaga planeta.
Ce am avut in aceasta perioada:
Începând cu secolul al doilea, civilizaţia romană a intrat în declin, marcat de scăderi ale diverşilor indicatori, cum ar fi urbanizarea, comerţul maritim şi populaţia. Numărul de epave mediteraneene din secolul al treilea descoperite reprezintă 40% din cel al epavelor descoperite in secolul I.[ Hopkins, Keith Taxes and Trade in the Roman Empire (200 B.C.-A.D. 400)] Populaţia Imperiului a scăzut de la 65 de milioane în 150, la 50 de milioane în 400, un declin de peste 20 %. Acest lucru a fost considerat de unii istorici ca având legătură cu perioada rece a evului mediu timpuriu (100-700), când o scădere a temperaturii globale a redus recoltele.[ Berglund, B.E. 2003.”Human impact and climate changes – synchronous events and a causal link?”, Quaternary International 105: 7-12.]
Deci avem o imbatranire a populatiei, insotita de o scaderea drastica a populatiei urbane, perturbatii climaterice profunde, care au impact asupra cantitatii productiei alimentare si implicit cresterea preturilor. O inflatie puternica din cauza micsorarii (la aproape jumatate) valorilor monedelor de larga circulatie (talantul roman) din cauza diminuarii corespunzatoare a metalului pretios (aur sau argint) din moneda. O scadere drastica a profesionalismului militar si potentialului legiunilor romane si in sfarsit migratii ale unor populatii (flamande si incompatibile civilizatiei romane) din est si nord spre centrele Imperiului Roman. Si in sfarsit, o serie de aliante dezastruoase, care de facto au lichidat centrele de putere ale polisurilor grecesti sau oraselor romane.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
salut!
Devalorizarea monedei a dus la caderea Imperiului Roman.
Devalorizarile voluntare ale tuturor monedelor actuale va duce la disparitia clasei de mijloc, la pauperizare masiva si la instabilitate social-politica. Imigratia nu va compensa lipsa de forta de munca in zonele “bogate” ale lumii decat pentru a aduce noi probleme social-culturale pe termen lung.
Asa ca peste 30-40 de ani, Occidentul european nu va mai fi ceea ce este el azi si nimeni nu va mai putea face nimic. Vom multumi atunci politicienilor europeni nascuti dupa razboiul din ’45, in anii ’50 (aflati azi la putere) care au contribuit, cu politicile lor socialiste in esenta, la decaderea Occidentului.
SUA nu va avea probleme mari. Europa insa, da.
exact la asta ma refeream!
pai se vede de la o psta directia in care merge lumea numita “occidentala”, problema e ca Romania va sucomba inaintea Occidentului 🙁 Nu mai departe de 5-6-10 ani de aici incolo, TOT deficitul bugetar va fi compus din deficitul fondului de pensii, care va creste proportional. Si atunci se va pune problema in termeni duri: reducem pensiile (impotriva deciziei CCR), devalorizam moneda prin inflatie (si ii afectam pe toti ca sa avem bani de pensii) sau strangem de gat economia sa dea mai multi bani pentru pensionari?
De nervi, romanii vor emigra masiv si problemele sociale si economice se vor acutiza, si sa vedeti atunci ce “promitor” e romanul cu valurile de imigranti din Asia!
dragule este un scenariu sumbru dar posibil. Daca nu se vor trezi romanii o sa-si piarda si patul in care dorm!
va veni vremea cand in Romania omul va munci numai ca sa plateasca taxe la stat si sa primeasca inapoi, sub forma de pomeni mucegaite numite “salarii”, “pensii” sau “subventii”, numai a mia parte din cat ar trebui sa aiba, daca statul nu l-ar jupui. E inexorabil. Imprumutam azi bani ca sa platim pensii si salarii, si copii nostri ne vor uri pentru ca ii indatoram peste limita de suportabilitate!
aici exista o singura rezolvare – redistribuirea avutului national prin confiscarea averilor ilicite. Cine o sa aiba curajul sa o faca?!
?????????????????????????????
(intrebare cit potul tuturor emisiunilor de pe mapamond ‘Vrei sa fii milionar’)
In sfarsit, au egalat americanii ! 🙂
nu se va putea face, infractorii se vor apara cu Constitutia si cu Conventia Europeana a Drepturilor Omului. Uite, bunaoara, acel Anton de la PMP, averea lui este “licita”, din salariul lui de bugetar si din toate vanzarile-cumpararile de terenuri? Cheia legala si inatacabila e urmatoarea: confiscarea extinsa a averii in caz de infractiune dovedita. Inclusiv a averii trecute pe numele rudelor!
Buna seara, Cetatean!
Noul Cod Civil a creat si INSTITUTIA ” FIDUCIA”! Nu ar permite politicienilor sa-si dea in administrare averea in perioada exercitarii unui mandat de parlamentar?
O separare a afacerilor de politică ar fi binevenita.
de fapt nu averea ci gestioanarea afacerilor!
Pe pagina “” http://www.mfinante.ro/transparent.html?method=transparenta&pagina=acasa&locale=ro “” apartinand Ministerului Finantelor Publice se gaseste proiectul unei noi OUG “Ordonanţă de urgenţă privind supravegherea macroprudenţială a sistemului financiar naţional ” in care se prevede “”Art.1 – (1) Se înfiinţează Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială, … “” precum si la art 11 alin. 2 “(2) Membrii Comitetului, precum şi persoanele care au lucrat sau lucrează pentru sau în legătură cu activitatea Comitetului, nu răspund civil sau penal pentru îndeplinirea sau omisiunea îndeplinirii oricărui act sau fapt în legătură cu exercitarea, în condiţiile legii, a atribuţiilor de supraveghere macroprudenţială, cu excepţia cazului în care se dovedeşte că au acţionat cu rea-credinţă şi cu neglijenţă gravă. “———–Adica pe langa inca o sinecura inca o lipsa de responsabilitate. Ce logica sa infiintezi institutii lipsite de responsabilitate dar cu remuneratii imense.Plus ca acest Comitet este un talmes-balmes intre varful BNR si persoane numite politic.
neconstitutional din capul locului, ii face cetateni care nu raspund in fata legi penale. Incalca art. 16 din Constitutie.
Da. Dar numai economista poporului poate ataca la CCR.
Zegrean:
http://www.ziare.com/politica/constitutie/zegrean-ccr-10-amendamente-la-constitutie-neconstitutionale-1282929
Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, a anuntat sambata la amiaza ca au fost analizate pana in prezent o parte dintre amendamentele aduse Constitutiei de proiectul de revizuire si s-a constatat ca peste 10 dintre acestea nu sunt constitutionale (4 dintre ele le-am spus eu la postarea anterioara, citand niste surse).
Din 102 articole, verificate azi, 10 sunt neconstitutionale.
Maine va dura mai mult sedinta, ca se intra in partea “dura” a Constitutiei, cea privind Justitia.
Președintele CCR Augustin Zegrean a anunțat, sâmbătă, că judecătorii CCR vor încheia mâine analiza textului Constituției revizuite când totul se va încheia cu o decizie care este general obligatorie. “O soluție declarată neconstituțională nu mai poate fi repusă în discuție. Noi ne vom pronunța nu per-ansamblu ci articol cu articol și apoi vom emite decizia care va cuprinde și recomandări”, a spus Zegrean.
“Am discutat deocamdată până la Art.102 acolo unde începe partea cu Guvernul. Până acum au fost articole care au fost găsite ca fiind în contradicție cu Art.152, Alin.II din Constituție care nu pot fi revizuite pentru că încalcă sau afectează drepturile fundamentale. În rest la unele articole s-au făcut recomandări de rescriere, de recorelare a textele și de înlocuire a unor expresii din texte pentru că noi am considerat că textele trebuie să fie atât în acord cu Constituție cât și în limitele de revizuire, dar și cu principiile constituționale și ale statului de drept. Mâine vom încheia dezbaterile cu o minută și apoi motivarea va apărea public în câteva zile, se va publica în Monitorul Oficial și se va comunica Parlamentului”, a spus președintele CCR.
Reamintesc articolele care ar fi fost gasite neconstitutionale.
La articolul 3 judecătorii CCR au o problema cu…regiunile 😀
”Prin lege organică se pot recunoaşte zone tradiţionale ca subdiviziuni administrative ale regiunilor”, se arată la articolul 3, indice 1.
La articolul 23, judecătorii CCR au o problema cu metoda de cercetare.
”În mod excepţional şi motivat,cercetarea şi judecarea în procesul penal se fac cu privarea de libertate a persoanei. Arestarea preventivă se dispune de instanţa de judecată competentă în condiţiile legii şi numai în cursul procesului penal”, se arată la articolul 28, al textului Constituției revizuite.
La articolul 28, judecatorii au probleme cu “garantiile” oferite infractorilor.
”Reţinerea, predarea sau perchiziţionarea trimiterilor poştale, interceptarea convorbirilor şi a comunicărilor, interceptarea în mediul ambiental, percheziţia informatică şi accesul la un sistem informatic şi la un suport de stocare a datelor informatice, obţinerea datelor informatice, inclusiv a datelor de trafic şi a datelor de localizare, identificarea abonatului, a proprietarului, a utilizatorului unui sistem de comunicaţii electronice sau a unui punct de acces la un sistem informatic ori alte asemenea tehnici se dispun de judecător, în condiţiile legii”.
Imi pare ca judecatorii nu vor sa videze de substanta institutia procurorului 😆 Doamne ajuta!
O alta stire spune ca CCR nu este de acord cu pierderea mandatului unui parlamentar la trecerea intr-un alt partid. Era si normal sa gandeasca asa, exista o bogata jurisprudenta in acest sens. “Traseismul” este consecinta mandatului reprezentativ si nu poate fi altfel decat daca se introduce mandatul imperativ.
o sa fie o veselie cu constitutia asa a lu’ peste!
http://www.gandul.info/stiri/reteaua-cosma-cum-se-negociau-spagile-de-milioane-de-euro-pentru-contractele-din-bani-publici-de-la-cj-prahova-12083177
astia ne sug zilele si banii!!!
asa cum ti-am spus,
astia trebuie tepuiti la propriu si la figurat
familie penala, nebuni de lant
salut mar,
ei nu sunt nebuni, noi suntem! In primul rand pentru ca nu-i tinem in lant.
Mai degraba in lanturi.
Salutare tuturor.
Salut,
cu astia merge plumbul!
Am auzit la radio, cred ca era Zegrean, un raspuns sumbru ptr. “reformatori” – CC nu da avize consultative. Cred ca maine va fi o zi grea si decisiva, sa speram ca vor primi cea ce merita jigodiile penale.
Salut
@cetatean
Imperiul roman a cazut ca avea cheltuieli mai mari ca veniturile . Cum imperiul nu mai reusea sa cucereasca nimic si bunastarea “elitei” era mentinuta cu cheltuiala ridicata dar si coruptie, devalorizarea monedei (cindva din aur , apoi argint si pina la urma de tabla 🙂 ) a fost doar un efect inevitabil .
@Theophyle
Statul e chiar un redistribuitor de resurse financiare . NU produce nimic . Stinge bani , ii redistribuie dupa cum sint interesele guvernantilor (care nu coincid cu necesitatile natiunii ) si ofera niste servicii (de regula de slaba calitate) .
Cu cit e mai corupt statul , cu atit foamea de bani e mai mare si servicile oferite mai mizerabile .
In alta ordine de idei , nu poti avea stat social fara sa treci anterior prin stat cu economie dezvoltata . Toate statele au creat dezvoltat economia si agricultura si DOAR ULTERIOR au decis sa largeasca masa de beneficiari de servicii sociale .
Sint tari in UE unde NICIODATA nu a fost si nu este nici acum posibil sa iesi la pensie la 50-55 de ani .
@mar
“marele jurist”, fost consilier juritic la BJATM Bistrita ar tebui sa mai studieze jurisprudenta internationala . Sint o gramada de tari unde se cer pareri consultative anticipate curtilor constitutionale . Chiar de catre guverne . 🙂
salut! 🙂
asa este: Imperiul a cazut ca avea cheltuieli mai mari ca veniturile si, pe cale de consecinta, a ales sa devalorizeze moneda bagand plumb acolo unde trebuia sa existe doar metale pretioase 😆
Stef, caracterul de “consultativ” la care se referea @mar nu e cel la care te referi tu, ci se refera la calitatea de “aviz consultativ” al acestui proiect de revizuire.
Avizul nu e “consultativ”, adica tot Zegrean a spus ca articolele constatate ca neconstiutionale nu mai pot fi repuse in proiectul de revizuire. Insa e “consultativ” pentru ca dupa acest aviz Parlamentul poate dezbate si trebuie sa dezbata tinand seama de observatiile si sugestile CCR.
Insa dupa dezbatere si vot in Parlament urmeaza un nou aviz (dat din oficiu), la care nu mai e de joaca:
Legea 47/1992, Art.23. – (1) În termen de 5 zile de la adoptarea legii de revizuire a Constituţiei, Curtea Constituţională se pronunţă, din oficiu, asupra acesteia, prevederile art. 20 şi 21 aplicându-se în mod corespunzător. (2) Decizia prin care se constată că nu au fost respectate dispoziţiile constituţionale referitoare la revizuire se trimite Camerei Deputaţilor şi Senatului, în vederea reexaminării legii de revizuire a Constituţiei, pentru punerea ei de acord cu decizia Curţii Constituţionale.
Aha .
Sa nu ne facem mari sperante de la CCR si sa ramanem prudenti. In lupta impotriva Marii Adunari Nationale numita Parlament, fiecare pas conteaza si nimic nu e garantat castigat sau pierdut!
asa e, nici o incredere nimanui. Astia cumpara si vand pana si aerul din Parlamentul Romaniei.
La CCR e fluida tare treaba. Am vazut-o pe Mona Pivniceru votand alaturi de Zegrean si Morar, si l-am vazut pe Lazaroiu votand cu USL-istii ceilalti.
Unii si aceiasi judecatori pot fi de acord cu unele prevederi (si constituie altfel majoritatea de 6 voturi necesare aprobarii acelor prevederi) si pot sa nu fie de acord cu altele (si pot constitui minoritatea de 4 de blocaj).
Liniile nu sunt definitiv trasate. Petre Lazaroiu (numit de Basescu) e ezitant, ca totdeauna cand e speta grea, iar Mona Pivniceru face doar jocurile ei.
Pentru mine Pivnicereasa este o surpriza. Lazaroiu a fost o molusca de la inceput!
@Stef, pentru edificare cu avizul:
“Cât despre AVIZUL privind textul de revizuire a Constituției, președintele CCR a vrut să facă o precizare clară: “Nu știu cine a scos asta cu avizul consultativ… Noi nu dăm aviz, noi dăm o decizie, iar conform Art.147 din Constituție, deciziile Curții sunt general obligatorii de la date publicării în Monitorul Oficial. Este o decizie și ea se va publica în Monitorul Oficial.”
“Avem o decizie foarte limpede – o soluție legislativă declarată neconstituțională nu mai poate fi readusă în discuție.”, a spus șeful CCR.
Imperiul roman nu mai avea bani sa platesca nici legiunile care erau in activitate . Intarzia tot mai mutl plata soldelor . Nu mai era nici o atractie sa fi militar .
Ca urmare , oricare imigrant care venea in gasca 🙂 (tradus popular/modern ) 🙂 si inarmat a dat mult de furca .
Attila a fost numit de romani : “flagellum Dei ” . Biciul lui Dumnezeu . 🙂
Da Stef,
cam 200 de ani dupa ce a murit 🙂
Mai bine mai tarziu decit niciodata . 🙂
Oricum nu eram prezent cind a fost avansat la gradul asta , de bici suprem . 🙂
cica Papa Leon l-a convins sa nu cucereasca Roma, dupa ce a dat o spaga corespunzatoare, Attila baiat sbtire s-a tinut de cuvant. Flagellum Dei a fost numit numai in cronicile maghiare medievale, care au transmis o tradiție conform căreia dinastia arpadiană descindea din același clan din care făcuse parte și Attila. Propaganda, Stef, propaganda, Ce crezi ca Antena 3 s-a nascut in Romania zilelor noastre. Flagellum Dei a fost numit in Gesta Hungarorum (fptele ungurilor) aprox 1200, Attila murise cam prin 450 😆 PR, baiete, totul e PR si propaganda.
buna seara
cred ca e corect ce spune @cetatean
ne indreptam spre o epoca in care “clasa de mijloc”va exista numai in statistici
deja in europa-nu romania-clasa de mijloc este din ce in ce mai paupera
cred ca intr-un orizont de timp de decenii-nu prea multe-cei “bogati”din europa vor deveni saraci iar europenii saraci vor fi supravietuitori de azi pz maine si inlocuiti de altii care vin infometati;
e poate o selectie naturala si cel mai bun exemplu de decadenta e asa numita “corectitudine politica”care a anihilat gandirea libera
Buna seara,
clasa de mijloc nu este reprezentata corecct desi este producatoarea adevarata de bunastare. Parerea mea, asta o sa duca la revolutii peste tot. Niciodata psuperii nu s-au revoltat. Toate revolutiile au fost initiate, conduse si finalizate de clasa de mijloc!
clasa asta “de mijloc” de azi e anesteziata de iluzia de bunastare si speranta ca poate pastra ce are azi/eu nu ma refer la america unde inca nu conteaza ce ai facut ieri sau ce vei face maine ci numai “ce faci azi”
in europa toti se complac si se iluzioneaza cu “batranetea linistita si tihnita”si auzi peste tot”am muncit si am dreptul…..”
asta va duce la decaderea europei/e chestie de nu prea multe generatii-3-4 cel mult
iluzia asta de “soft power” de “corect politic”anihileaza dorinta de progres/e impotriva naturii umane
se intampla in tarile protestante,cele care au dus europa unde e azi
Gata, a captat grai 👿 nu mai scapam de jegurile astea, deja discutam de echitate sociala. Mai este un pas pana la “IMMistii care sug sangele poporului” – “reducerea presiunii fiscale pe cei mai saraci dintre romani ar fi o masura de echitate sociala”
http://www.hotnews.ro/stiri-politic-16616816-mircea-geoana-cota-diferentiata-nu-aduce-pierderi-miliarde-economiei-castiguri-oamenilor-sustin-economia.htm
mda si “patronii”cum le spuneau amaratilor care stateau in curent la intrarea in metrou la inceputul anilor 90
buna seara !
lumea este in schimbare , noi ( ca si popor ) nu ne dezmintem – tot pe loc , pe loc , pe loc. multumiri lui City pentru clarificari. 🙂
Mai degraba “un pas inainte, doi inapoi”. 🙂
buna ziggy,
daca nu se misca anul asta pana in 2024, suntem pe gheata!
Salutare, din nou !
Putin a inghitit azi o mare galusca chiar pe teren propriu.
Rusia a incasat-o la hochei (f. greu, adevarat, la lovituri de departajare) de la americani, chiar sub nasul marelui carmaci.
Care se instalase in tribune, ca sa asiste la victoria echipei nationale.
N-a fost sa fie, marite Tar ! 😆
incolonati spre Siberia – unde se vor antrena 4 ani pana la olimpiada viitoare!
Nu mai tine.
Peste cateva zile pleaca inapoi, peste ocean, in NHL. 🙂
“Formăm un grup de adulţi care ne-am strâns laolaltă pentru că suntem nişte perverşi, pentru că ne place să ne frecăm unii de ceilalţi în maniere cât se poate de extreme, glumeşte „Mr.Sparks“.”
Parca e vorba de clasa politica de la noi. 🙂
http://adevarul.ro/life-style/dragoste-si-sex/sex-casa-1_52ff6055c7b855ff565cfd56/index.html
Periodic citesc de nebunia asta cu impozitul progresiv de 8 – 12 si 16 % . Cum citesc si declaratii a unor fanatici despre care cred ca nu au habar de matematica elementara . 🙁
1- Salariu :
A introduce impozitul progresiv propus inseamna mai putine incasari fiscale pe venit . Indiferent de clasele de salariu stabilite pentru aceasta noua varianta de taxare.
2- Pensie:
In Romania exista impozitul progresiv pe pensi . Teoria cu 16 % impozit unic e minciuna deoarece :
Pensile pina la 1.000 lei au impozit 0 % (nu exista la salarii aceasta exceptie )
Pensia de 2.000 lei are impozit de doar 8 % (160 lei )
Nici cea mai mare pensie din Romania nu are aplicat impozitul de 16 % deoarece prima mie de lei e scutita de impozit .
Ca urmare , cotele alea propuse nu sint altceva decit aiureli a unor absenti la matematica de baza .
Eu personal si chiar daca sint injurat sustin si voi sustine o impozitare progresiva generalizata pe toate persoanele fizice .
Respectiv 0 % pina la 1.000 lei . Alte cote de impozitare de 10 – 20 si 30 % se stabilesc dupa serioase calcule deoarece in o tara cu deficit peren nu e posibil sa reduci la unii fara sa maresti la altii (impozitarea ) .
Doar asa poti obtine un efect neutru fiscal . Sumele platite mai putin de unii prin impozit progresiv se compenseaza cu incasarile suplimentare de la altii . Tot datorita aceluiasi impozit . (si nu alte inventii ca taxa pe stilp )
Scandalul ASF e dovada concreta a injustitiei sociale a cotei unice de impozitare care doar mareste decalajele .
Evident ca nu va vota nimeni asa ceva (0- 10- 20 – 30 % impozit ) ca nu sint nebuni sa taie din venitul nevestei , amantei , fratilor , surorilor , fiilor , toti pusi pe functii la stat.
Buna seara tuturor. In ceea ce priveste SUA, schimbarile vor depinde de locatia geografica. Adica unele state vor reusi sa treaca peste viitoarea criza economica, altele nu. Sunt state americane care se afla absolut in situatia Europei economic si la nivel de mentalitate a populatiei.
Silvio Berlusconi a fost la consultari oficiale cu presedintele republicii italiene in vederea desemnarii unui nou prim ministru .
Reamintesc ca Silvio nu mai e senator (a fost data afara ) , are alte procese in curs , nu mai detine nici o functie publica .
Ce hal de democratie mai e asta unde un presedinte se intilneste cu un condamnat definitiv pentru a discuta desemnarea unui nou guvern ?
E cum Basescu ar chema la discutii pe Nastase in vederea crearii unui nou guvern . Ar urla toata lumea si ambasadele straine .
La italieni tac toti chitic . 🙁
NOTA . Sosirea lui Berlusconi la palatul prezidential a foat intimpinata cu urlete (pe romaneste injuraturi 🙂 ) si lansari de oua .
Au mai mult simt civic , al statului , niste cetateni decit presedintele asta care dupa parerea mea e doar un pacalici incapabil sa judece (senil )
Salut Stef. Ginta latina nu se dezminte 🙂 Si decat asa un presedinte mai bine monarhie 🙂
Salut @clemy
In Italia monarhia nu are nici o sansa . Nici macar cea mai mica speranta . Nu ii vrea nimeni . Nici macar cetatenii .
Scriu de mult ca democratia italiana e in regres puternic . Iar privilegiatii sistemului se opun oricarei riforme care obiectiv ar trebui sa inceapa de la ei si veniturile lor .
Acum avem “rotatia cadrelor” din aceiasi coalitie care guverneaza . Pleaca Letta cu ai lui , vine Renzi cu ai lui . Ambii din acelasi partid de stinga numit PD . Acest partid + aleatii lor + partidul lui Berlusconii cu aleatii lui sint coalitia de guvernare .
Remarca ca fara aceasta orgie de partide principale cu partide mici aleate , nu exista majoranta deoarece cel mai tare partid unic e M5S a lui Beppe Grillo . Si au frica de el ca a promis ca le reduce puternic toate privilegile , pensile speciale si salariile . Mai bine trag de timp cu debarcarea unui guvern si numirea altuia din aceiasi majoranta .
Buna seara,
Mentiunea primelor dinastii chineze nu cadreaza cu contextul epocii intunecate din Europa si Orientul Apropiat/Mediu. Poate ca ati vrut sa scrieti Tang si Song si nu Shang si Zhou.
Buna dimineata Babu,
referinta este la nivelul tehnologic pe care ii atinsese occidentul, aproape un mileniu mai tarziu de China si la modul in care exista o regresie pe care am vazut-o intr-un anumit timp in imperiile Mezoamericane sau Chineze in respectivele dinastii..
Buna Dimineata,
postare noua – Ziarul de Duminică – 16 februarie 2014