Ganduri pe marginea referendumului esuat al scotienilor
20/09/2014 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale |
Redactat de @Clemy
Scotienii au decis sa ramana in continuare in Regatul Unit, iar liderul partidului nationalist separatist si-a dat ieri demisia din functia de premier al Scotiei in urma esecului referendumului pentru independenta. Asta nu inseamna ca odata referendumul esuat problemele europene create de acesta nu vor continua. Departe de a calma intentiile separatiste din Spania si din Franta, referendumul scotienilor nu a facut decat sa puna gaz pe foc, caci catalanii de pilda, vor dupa exemplul scotian, sa isi incerce norocul in tentativa de a se rupe de Spania si asi creea propria tara.
Aceste tendinte separatiste vin sa puna in discutie pana la urma rolul Uniunii Europene si al liderilor acesteia, care sunt mai preocupati de norme superficiale, cum ar fi lungimea carnatului, decat de faptul ca UE se indeparteaza cu fiecare zi care trece de programul initial. Uniunea Europeana a fost infiintata ca o uniune a natiunilor, nu a regiunilor si aceasta uniune s-a dorit a pune capat tendintelor secesioniste ale diferitelor zone din interiorul tarilor membre precum Corsica, Tara Bascilor, Catalunia sau Irlanda de Nord. Uniunea mai stransa intre tarile europene si o larga autonomie a regiunilor, asa cum de exemplu a facut guvernul laburist al lui Tony Blair, s-au dorit de asemenea masuri menite sa puna capat acelorasi pericole secesioniste. Uniunea Europeana, care in anii ’90 s-a confruntat cu separarea Cehoslovaciei, o despartire calma si cu razboaiele fratricide, care au dus la dezmembrarea fostei Iugoslavii, a dorit sa puna capat prin aceste masuri oricaror alte tentative de acest gen.
Faptul ca in ciuda acestor masuri preventive, Scotia a organizat in cele din urma acest referendum arata ca in realitate tendintele separatiste nu au murit, ci au fost doar amortite de pomenile fiscale pe care prosperitatea falsa a ultimelor doua decenii le-a facut posibile. Odata ce aceste indulgente au fost reduse ca urmare a crizei economice, aceste tendinte au reaparut. In lipsa statelor nationale unificate, Europa se intoarce la fragmentarea politica din vremea Imperiilor, a centrului politic distant si nepasator fata de nevoile reale ale periferiei.
Faptul ca liderii UE nu au obiectat in cazul referendumului Scotian, referendum a carui legalitate este indoielnica, pune carti in mana lui Vladimir Putin. Daca liderii europeni erau gata sa recunoasca independenta Scotiei si nu au spus un cuvant despre faptul ca la acest referendum au votat tinerii incepand cu varsta de 16 ani (cand varsta legala pentru vot pe tot cuprinsul UE este 18 ani), aceiasi lideri protesteaza ipocrit atunci cand Crimeea voteaza pentru indepenendeta fata de Ucraina si cand probabil se vor opune unui referendum pentru independenta Ucrainei de est.
Inclin deci sa cred ca Uniunea Europeana a atins acel punct in care fie se va reforma din temelii si se va intoarce la principiile pe care a fost fondata, fie va avea parte de un final nu doar lipsit de glorie, ci si tragic. Iar partea cea mai proasta este ca acest final va avea efectele cele mai devastatoare in est, acolo unde cetatenii vad inca in UE un organism civilizator.
Completare @Cetatean: recomand, in completarea excelentului articol al lui @Clemy, si acest prim (!) articol juridico-politic pe care l-am scris pe Politeia Veche, acum mai bine de 4 ani (mai 2010). Eu zic ca este foarte actual, mai ales dupa referendumul scotian si cele care se pregatesc deja in alte zone ale Europei!
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Salut de trecuta amiaza.
… cum trecuta pare (pt unii) tendinta separatista a unor entitati (sau… sa scriu mai bine entitaturi dupe “modelul” printesei?) nascuta din realele probleme generate de criza. Gubernu socialisto-comuistoid al lu toni-bleaga a beneficiat de fondurile mostenite de la Iron-Maggie. Oricat de mult ar injura-o “dreptaci” d-astia de scursura (care sunt din plin si prin rss tzigania) pana si stangaci-pretini-cu-logica ii recunosc meritele in stabilizarea si dezvoltarea regatului unit. Desigur ca Iron-Maggie n-ar fi reusit daca, pe plan international, n-ar fi beneficiat de o conjunctura favorabila. De ajuns sa spunem despre (sir*) Reagan & (sir*) Kohl. Basca Ioan Paul.
Despre “separarea” scotish n-am avut vreo emotie… care insa ramane reala in cazul Irish (remember: in anii 70 si chiar 80 stirile din/despre Belfast tineau front-line-ul). Cat priveste “pericolu” din francia egalitatii … (cu scuzele de rigoare) dar mi se rupe.
Pe post de incheiere: imperiile au fost (cazuri anglo-saxone) motoare ale dezvoltarii in colonii. Desigur ca daca ne referim la imperiul “egalitatii” francofon si/sau spaniol si/sau … “motorul” se gripeaza in subjugare si exploatare. Excesiva. Cam asta este si rss tzigania. O fosta colonie franco-fona. (a)fona la democratie, fana a exploatarii excesive.
___________________________________________________________________________________
* in my opinion
buna ziua @Clemy 😀
cetatenii unor tari UE au ajuns la acel stadiu de ignoranta si lacomie din care e greu sa se mai trezeasca . poate doar cu o catastrofa , o foamete etc . egoismul si huzurul in buna stare pe datorie are un efect pe care rusii l-au prognozat, in analizele lor , de multa vreme.
buna dimineata@clemy
buna ziua tuturor
referendumul scotian: aflu de la un scotian ca drept de vot au avut numai scotienii cu domiciliul in scotia;cei stability in alta parte a regatului “unit” sau aiurea nici vorba
totusi un 55 vs 45 la o rata de participare de 85% e o infrangere majora pentru secesionisti
cam asta ar fi partea “plina”a referendumului;
partea proasta e ca da idei ca statul national e “istorie” si ca fiecare grupulet etnic are drept la autodeterminare;cum “divide et impera”e mai actual ca oricand e usor de banuit cine va avea de castigat
poate ca odata si odata se va intelege ca a fi “correct politic”nu inseamna a te lasa subjugat de minoritate
eu astept cu mare interes un referendum tiganesc pentru autodeterminare in Romania
ca regiune aleasa m-as bucura sa fie teleormanul si doljul
Eu nu inteleg de ce TVR transmite integral lansarea lui Pinicchio.
Am avut cateva momente in care am tvazut momente de “ati dorit sa revedeti” secvente din timpul lui Ceasca.
Limbaj sfroraitor, fraze goale de inteles, repetarea obsesiva a cuvintelor “impreuna” “Romania” “schimbare”
Daca castiga asta o sa fie primul presedinte care a castigat democratic exclusiv prin spalare a creierelor. Fara program, fara idei, doar cu slogane.
Revin la faza cu TVR, Asa a facut si la celelale lansari de candidati?
Buna ziua,
eu acum am deschis televizorul si vad ca grozavia asta se transmite pe toate canalele de stiri.
M-am mutat la un film pt. ca mi-e imposibil sa suport revenirea la vremurile cand copiii mei erau chinuiti pe stadioane vara, in vacanta, in soare cu placute colorate cu care scriau omagii pt. iubitii conducatori!
Oare au reinviat regizorii marilor spectacole de atunci sau acum sunt gata altii sa cultive cultul personalitatii unui dictator in devenire?
Ale dracului lepre, gata sa-si ia banul fara pic de rusine!
salut , tvr 1 e de mult anexa lui victoras . din pacate si labe1 e la pciioarele mitomanului. in timp ce latrinele anuntau 40 50k oameni labe1 anunta 70k . sa fie primit !
Un titlu foarte bun in ziare .com:
http://www.ziare.com/victor-ponta/candidat-prezidentiale/ponta-lansare-faraonica-la-prezidentiale-de-ziua-lui-live-1323055
Vad ca participa si Schulz , sa-si arate sustinerea!
Daca mai aveam o speranta, nenorocitul asta a avut grija sa o spulbere:
http://www.ziare.com/scoala/educatie/avocatul-poporului-nu-va-sesiza-ccr-pe-legea-educatiei-nu-se-impune-1323087
dar sa nu ne demoralizam .. ii organizeaza baselu doamnei nutzy o paranghelie si mai si. ceva ce n a vazut parisul ! pentru ca doamna nutzy e politicianul cu cel mai mare potential de crestere – asa ca oamenii nu vor veni cu autocarele ci vor veni voluntar , pe cheltuiala proprie . sute de mii de romani .
Unii vor veni chiar cu telegondolele, altii pe partiile de schi, unii chiar cu patinele. 🙂
Doar babele si mosnegii satelor vor ramane pe bancile parcurilor de la marginea izlazului, odihndu-si ciolanele ostenite.
Sau se vor da in leaganele special amenajate pt. “seniori”.
Hutza-hutza, pana-n deal la coana Nutza. 😆
Salutare !
Mai avem putin pana la “cand V.V. Ponta apare, soarele rasare !”
La lozinci sunt maestri, doar cand e vorba sa faca ceva concret se impiedica.
Aschia nu sare departe de copacul in care atarna secera si ciocanul. 🙁
Si maretul ziarist Turcescu spunea aseara la B1 ca “senzational, Ponta isi va retrage candidatura”.
Astia sunt complet aerieni.
In chestia cu scotienii, vor sa se desprinda acum, cand s-au vazut cu sacii in caruta (petrol, bani etc.).
Cand s-au lipit la Anglia erau cu pantalonii rupti in koor si nu stiau cum sa se mai gudure pe langa un licurici mai mare/potent financiar.
Ca-n bancu` ala, alergau dupa taxi ca sa economiseasca niscaiva maruntis.
Bleah !
Seara buna
Pentru inceput : “Ponta reales la al XIV congres” .
Pe cind sotia academician de renume mondial ?
Acum legat de Scotia
1- Multi au devenit mai dezumflati dupa infrangerea asta . Multi de pe alte hotare . Tip Lega Nord din Italia sau UDMR din Romania . Nici Putin nu mai e asa de sigur .Oricum se stie ca la rusi lupta pentru democratie se da pina nu mai ramane piatra cu piatra . 🙁
2- Conducatorii celor care au castigat au descoperit ca “sistemul” perpetuat zeci de ani scartaie din toate incheieturile . Reformele reale sint obligatorii daca vrem sa mai avem o UE si peste 15-20 de ani . Si nu e doar chestie de bani tipariti parasutati la toti care ridica vocea . Tragerea de timp in realizarea reformelor dureroase a agravat doar problemele si prelungit privilegile . La nivel UE vom vedea niste “lupte” foarte grele intre “greieri si furnici “.
Buna seara prieteni.
@tzepe, scotienii, in special liderii nationalisti, nu au luat in consideratie faptul ca rezervele de petrol din Marea Nordului nu mai sunt ce au fost odata, ca e din ce in ce mai greu si costisitor sa scoti petrol de acolo. In plus, intreaga campanie a lui Salmond a fost mincinoasa ptr ca le promitea scotienilor o independenta cu admitere garantata si imediata in UE si cu pastrarea lirei sterline ca moneda nationala. Ceea ce era imposibil dar la tineretul de 16 ani, majoritatea celor care au votat ptr independenta, astfel de contradictii erau de neanteles.
Un mesaj la moderare . 🙁
@ cetatean !!!! Desteptareaaaaa !!! 🙂
Stefan 🙂
A aparut! 😀
Salmond a fost unul dintre foarte putinii politicieni care au militat foarte activ impotriva activitatii NATO care a oprit crima sarba in fosta Iugoslava. Verificati.
“Independenta Scotiei” a fost comandata in urma cu 4-5 ani.
Nici moneda unica nu va mai rezista mult in absenta unei fiscalitati comune.
off-topic: http://philadelphia.cbslocal.com/2014/09/19/police-car-crashes-into-dunkin-donuts-in-winslow-township/
Mai bine de 25 la suta din populatia Scotiei e formata din polonezi. Nu stiu exact cati din ei au avut drept de vot (cerinta era sa fie rezidenti e cel putin un an). Eu am votat. Impotriva independentei. Am colegi, polonezi, care stiau clar ca se duc si voteaza impotriva. A contat votul nostru? Eu zic ca da. La fel spun si colegi scotieni care si-ar fi dorit ca noi sa nu avem drept de vot.
Tot impotriva a votat majoritatea pensionarilor. Rationament simplu: pensia mea e asigurata din contributia a 5 mil sau 65 de milioane?