De ce uraste Victor Ponta femeile
18/06/2014 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale |
Victor Ponta va ramane in istorie ca premierul despre care propria mama a spus la televizor ca a vrut sa il avorteze: “Faptul că Victor s-a născut se datorează integral tatălui său, Dumnezeu să-l odihnească, pentru că eu luasem decizia să nu păstrez sarcina. Aveam o anume suferință medicală care permitea un avort legal, și eram hotărâtă să nu fac copilul, dar a fost dorința fierbinte a tatălui său să îmi asum riscul. Noi am divorțat ulterior, dar, în 1992, când s-a stins din viață, tatăl lui Victor a făcut-o în casa noastră, înconjurat de cei dragi. Îmi pare rău că nu a trăit să asiste la succesul de acum al lui Victor. S-ar fi bucurat tare mult...” (sursa).
Cum nici o fapta buna nu ramane nepedepsita, Victor Ponta i-a rasplatit tatalui sau bucuria de a se fi nascut, facandu-i mai usoare ultimele clipe de viata. Cunoscatorii stiu la ce ma refer.
Insa probabil ca din cauza acest “neajuns de a se fi nascut”, ca sa il plagiez pe Cioran, a decis Victor Ponta, in calitate de initiator al proiectului de lege, ca femeile nu merita sa iasa la pensie cu cativa ani mai devreme decat barbatii, ci tot la 65 de ani. In definitiv, viata unei femei este foarte usoara in Romania: in calitatea ei de sotie si mama, femeia romanca este una dintre cele mai fericite fiinte de pe pamant:
– are intotdeauna parte de un sot iubitor cu care imparte frateste in jumatate toate corvezile casei: spalat, calcalt, gatit, educat copiii, samd;
– are mereu bucuria de a avea un serviciu nestresant, pe masura calificari, iar munca se desfasoare intr-o atmosfera calda, empatica, nesexista, binevoitoare;
– se integreaza perfect intr-o societate care a lasat in urma prejudecatile arhaice, glumele fara perdea, violenta conjugala, disciminarile de orice natura;
– are parte de remuneratie egala la efort egal si se bucura de intelegere din partea sefilor si a colectivului atunci cand doreste sa faca intrerupere pentru cresterea copilului/copiilor;
De ce oare nu are iesi si femeile la pensie la 65 de ani, daca tot traiesc intr-o societate atat de avansata cum e Romania (de ne invidiaza pana si tarile nordice)?
Nu spune frumos Victor Ponta, fiul mamei sale si initiator al legii de egalizare a varstelor de pensionare: “Potrivit recomandărilor Comisiei Europene, România trebuie să ia măsuri de îmbunătăţire a colectării impozitelor, să egalizeze vârsta standard de pensionare între femei şi bărbaţi şi să susţină reforma pensiilor promovând încadrarea în muncă a lucrătorilor în vârstă“? Spune!
Nu are grija Victoras de toate mamele care traiesc in saracie, dupa ce au slugarit o viata intreaga un stat care nu mai pridideste sa ofere pensii speciale dogarilor si oamenilor de partid: “Egalizarea vârstei standard de pensionare între femei şi bărbaţi va asigura viabilitatea pe termen lung a unui sistem adecvat de protecţie socială. În paralele este necesară atragerea şi menţinerea pe piaţa forţei de muncă a lucrătorilor în vârstă, depăşind actualele tipare de pensionare, în concordanţă cu creşterea speranţei de viaţă precum şi examinarea nivelului de adecvare a pensiilor în vederea prevedenirii sărăciei persoanelor de vârstă înaintată”? Are! (sursa).
Ce mai conteaza ca femeile care sunt nascute incepand cu anul 1970, care vor avea “bucuria” de a merge in baston la serviciu, mancate de osteoporoza, de boli ale menopauzei, de perioada prelungita de peste 40 de ani de munca (si de corvezile familiale bonus!) au o speranta medie de viata de doar 70,9 ani?
Dupa o perioada activa de 40 de ani de munca (presupunand ca se angajeaza la 25 de ani, insa in practica multe femei lucreaza de la o varsta mai frageda), statul roman condus si in 2035 tot de PSD la va rasplati cu o pensie platita, in medie, timp de 6 ani! Dreptate pana la capat de drum, pana la cimitir!
Traiasca egalitatea intre sexe, traiasca emanciparea femeii romane, dreptate pana la capat, protectie sociala, demnitate si respect pentru toate mamele, din partea lui Victoras Ponta, avortonul ajuns Prim-Ministru! Pe cine nu lasi sa moara nu te lasa sa iesi la pensie mai devreme, asa cum e drept, moral si omeneste!
Hai sictir, Ponta, PSD si toate javrele masculine care umilesc femeile fortandu-le sa lucreze pana la epuizare, nu meritati sa fiti copiii mamelor voastre, mai bine nu va nasteati!
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Da, un singur comentariu pentru legea aia și modul de argumentare a oportunității ei: greață.
City, da-i incolo de nmernici. Nu am asteptat nimic de la ei. Mi-e ciuda doar ca le platesc corect (inca) tot felul de impozite.
In ceea ce ma priveste fac tot posibilul ca aia care au ideea proasta sa ma trateze cu mitocanii sa-si blesteme zilele. Din nefericire sunt cateva lucruri care nu se pot obtine decat daca fiecare dintre noi isi face ordine in propria ei viata. Ce conteaza ca exista tot felul de legi impotriva violentei domestice, de exemplu, daca eu accept sa fiu batuta si fac ciocu’ mic?
Mitocănia principală e în gândire, nu în formulări sau comunicare, după cum nici cuvintele nu pot fi vulgare decât în măsura în care contextul și mesajul lor e vulgar. Din păcate gândirea multora reprezintă o mitocănie permanentă. Legea asta e expresia mitocăniei permanente din mintea susținătorilor ei. Și din păcate sunt destul de mulți. Pe subiecte de felul ăsta sunt reprezentative comentarile din metrou de a doua zi și de la alte mese de la aceiași terasă.
Si la aceasta mitocanie mai “subtila” m-am referit mai sus.
off topic
Stirea a aparut si aici:
http://www.agerpres.ro/politica/2014/06/18/dragnea-avem-cea-mai-importanta-vizita-din-china-din-acest-an-12-24-55
Treaba devine din ce in ce mai urata… cumplit de urata pe masura ce se apropie marea paranghelie… pontalionul pt cei 65 de ani, plus plecarea lui Ponta din sept in China.
Ambasadoarea Chinei în România cica are „intenția de a organiza și la Arad o expoziție numismatică care să marcheze împlinirea a 65 de ani de la inițierea relațiilor diplomatice dintre România și China”, se deschid intr-o veselie noi filiale ale Casei Romano-Chineze si Institute Confucius, in conditiile in care recent in Canada, asa cum s-a intamplat si in alte tari, parintii, copii, au iesit in strada in semn de protest.
http://www.theepochtimes.com/n3/730001-concerned-parents-activists-protest-against-confucius-institutes-in-toronto-schools/
Mi-am amintit de unul care avea niste propuneri de pensionare pe la 74… 84… 94… ca si asa nu mai primesc pensie si nici cu salariu nu-i vreo problema… tinand cont de “salariile mici: obsesia nociva a lui Isarescu” si mult invocata “corelaţie ce ar trebui să existe între creşterea salariilor şi creşterea productivităţii muncii”… cand la noi deja in timp ce productivitatea este de 4-5 ori mai mică decât, de pildă, în Germania, salariile sunt de 8-10 ori mai mici.
fara linkuri la Varan!
Valentin Lazea propune trei solutii teoretice: “Prima se refera la cresterea absorbtiei fondurilor UE (putin probabil, poate doar cu ajutor propus/impus de Germania). A doua solutie ar fi sprijin material adecvat pentru cresterea natalitatii (dar economia abia de poate sustine actualul sistem social – pensii, sanatate, someri, alocatii pentru copii etc). A treia propunere este inedita. „Stimularea ramanerii in cadrul fortei de munca a persoanelor din categoria de varsta 65-74 de ani, care sunt capabile si dornice sa continue sa munceasca”, sustine Lazea. Intr-adevar, in acest caz, statul ar scapa de plata pensiilor”.
Sursa Dvs. este in regula ? Deoarece tot acolo se lafaie un articol, care daca este real , au cam “imbulinat-o” tovarasii..
fara linkuri la VARAN !
Buna seara,
Imi pare sincer rau. Mi-am adus vag aminte de treaba asta, n-am mai stiut unde am citit despre, am dat rapid o cautare pe google si unde a gasit stirea am pus link-ul. M-am grabit si nu m-am mai uitat deloc pe acolo ce si cum.
Multumesc ca mi-ati spus si voi fi mai atenta pe viitor.
buna ziua
s-a spus ceva mai devreme=@om normal/@diana/@td-despre “sa astepti sau nu”de la stat “pensia”
sunt pensionar/punctajul de pensie dupa 45 ani calculati-inclusiv 5 ani facultate-e destul de bun,e un pic deasupra pensiei medii
si totusi ii doresc lui ponta sa “traiasca masa cu asa pensie”si-repet-e deasupra mediei
nu ma plang,mai lucrez,sunt “prosti “prin strainatate care-mi folosesc expertiza,am avut “noroc”de sfaturi de la straini si am investit in asa fel incat ce am putut economisi s-a multiplicat
dar
ma uit la cei de-o virsta cu mine:dupa 45 ani de munca,2-3 copii crescuti,au ajuns sa-si doreasca sa li se sfarseasca zilele pe pamant
problema cea mai grava as zice ca nu e neaparat numai cea materiala- e faptul ca se simt inutili,
societatea romana de azi e “no country for old men”
pensionarii sunt prea saraci sa poata sa se bucure putin de viata-o plimbare,socializare ca astea costa si n-au de unde-si prea batrani ca sa mai poata munci/uzura “construirii socialismului” si “tranzitiei” a lasat urme/ganditi-va ca e o generatie care pana in jurul varstei de 40 ani nu avea voie sa gnadeasca si apoi i s-a spus”gandeste si descurca-te”
Din pacate stiu destule cazuri in care ei insisi se exclud de la orice. Ma supar periodic pe mama mea, care o tot tine cu “la varsta mea nu imi ma trebuie nimic, nu ar trebui sa mai traiesc…” si altele. Degeaba spun ca nu sunt supraveghetor de lagar ca sa o exclud de la cele ale vietii din cauza varstei. Nu inteleg de ce considera atitudinea ca pe o culme a altruismului. Aiurea…
Da, așa e. No country for old men și life’s not fair. Am făcut și noi socotelile și cu pensia de stat mai bine te spânzuri, chiar dacă-i peste medie. Noroc că bunicul e armată și asta înseamnă “pensie nesimțită”. Problema e că nemernicii ăștia îți încetinesc ritmul de acumulări dacă le faci pe lângă. Și dacă fac socoteala câți operatori semianalfabeți de ghișeu care procesează birocrație inutilă se plătesc din impozitele alea, ca să nu mai vorbim de cheltuieli abuzive pe “investiții” îmi vine să pun mâna pe AK47 🙂
nu esti singurul 😆
chiar s-ar putea sa vina vremea ak-ului odata si-odata
No country for old men, no country for young ones, no country for honest people ..so on.
Si ce mai ramane? Din pacate pentru oamenii politici ai momentului, eu vreau altceva! Si mai rau pentru ei, nu vreau sa obtin acest altceva in alta parte, dar in Romania!
Solutia cu ak-urile exista dar e ultima pe lista.
Aaaa, ca sa fie clar ce vreau: Vreau sa traiesc normal in Romania.
Bine, dacă se ajunge acolo prefer PSL-ul cu luntetă și amortizor. Sau pentru unii muscheta. Să doară și să se infecteze 😀 Evident că-i ultima pe listă. Dacă nu mai erau altele pe listă am fi știut deja și s-ar fi văzut efectele pe stradă.
priveste filmuletul cu idiotii aia olteni care se ineaca trecand cu caruta jiul.
L-am vazut noaptea trecuta si de atunci nu-mi iese din cap.Incearca sa faci si o proiectie asupra intregii tari ca sa putem intelege adevarata romanie si cat de profunda este.
Cretinul ala care oricand poate fi acuzat de omor din culpa + abandanarea partenerilor cand a vazut ca nu mai e de gluma,ailalti 2 care insista in prostia lor cu traversatul apei,cei de pe mal care asista ca la un spectacol,glume etc pana sa realizeze pericolul era deja prea tarziu,idiotul care i-a filmat si a postat filmul pe youtube si in final ,a doua zi cred,cel care a filmat e luat la bataie de autorul principal al incidentului,singurul scapat(pe langa cal,unicul animal dintre toate animalele de acolo care a avut mai multa minte decat toti ceilalti la un loc).La romani intotdeauna altcineva este de vina !
Iata aici dovada de birocratie inutila si de imagine guvernamentala pe banii nostri:
http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-16745343-dar-sunteti-atent-domnule-victor-ponta.htm
Mecanismul prin care este platita aceasta bursa este coplesit de birocratie:
spitalul trimite lista cu rezidentii lui catre Directiile de Sanatate judetene,
care trimit mai departe listele la Institutul National de Sanatate Publica,
care trimite mai departe lista centralizata la o directie din Ministerul Sanatatii,
care trimite la stampilat referatul pentru fiecare spital unui sef din Minister,
care trimite mai departe referatele la o alta directie din Ministerul Sanatatii,
care face niste formulare de plata,
pe baza carora sunt virati banii de catre trezorerie in contul spitalelor,
care ii vireaza pe cardul tanarului medic.
Asadar este nevoie de 7 birocrati pentru ca salariul unui tanar medic roman sa fie crescut cu 670 de lei. Practic, cate unul pentru fiecare bancnota de 100
Procesul de mai sus va trebui uns si pus in functiune in fiecare luna pentru ca salariul unui medic rezident se schimba de mai multe ori pe an in functie de specialitatea in care face practica la un anumit moment. Vor fi luni din an in care rezidentul va avea dreptul la cei 670 de lei si luni in care nu va avea.
Trăiască! Dar dacă tot trebuie să inventeze de lucru pentru tot felul de hârțogari, nu înțeleg de ce nu fac chestia asta cu niște activități utile că tot aia e. Ce-ar fi atât de complicat, de exemplu, să înființeze un departament de hârțogari pentru PFA-uri care să țină contabilitatatea pentru mici meseriași și alți lucrători independentți care nu-s în stare să se ocupe ca lumea de ea și să facă toate operațiunile cu oprire la sursă. Oare chiar nu e evident că mulți oameni simpli s-ar apuca de treabă dac-ar putea s-o facă fără teama de fisc, avocat și legi de neînțeles?
salutare 🙂
he-he ,crancen .strasnic 😆
senzational,tineti-l pe ponta la putere,faceti-l presedinte nici nu stiti ce pierdeti daca ponta dispare
dreptate pana la capat …de drum ! este un slogan care ar putea ingropa psd-ul si pe ponta
salut, mircea! numai un puțoi neintarcat ca Ponta si fara respect pentru femei si mame putea sa initieze o astfel de lege care e ca un scuipat in fata doamnelor!
In locul Opozitiei, as toca numai pe tema asta!
Cate vase spala Ponta zilnic, de cate ori da cu aspiratorul, de cate ori iese cu copii sau o lasa pe Daciana libera in timp ce el gateste? Cate camasi isi calca, ce tratament administreaza copiilor cand sunt raciti si cand a fost ultima data la piata?
A, am uitat, are o bona filipineza care o degreveaza pe Daciana, una romanca nu era buna!
buna C !
corect,categoric trebuie lucrat la emotie negativa,nu prea vad electorul sa puna botul la altele.Numai sa vrea si opozitia asta(care-o fi) ceva ca asa soft si catifelati cum se arata nu-s sanse.
Basca isi lasa prima sotie,gata insarcinata in cateva luni adulmecand mirosul puterii dupa retetarul clasic.
Păi ce, să verse din casă la presă?! Aici n-aș spune că nu-l înțeleg 😀 Dar am uitat. Ei susțin performanța și ne îndreptăm rapid spre situația în care toți locuitorii României își construiesc cariere și țin trei imigranți pe lângă casă să le ude grădina. Primăria nu mai face față să strângă de pe trotuare mașinile abandonate de proprietarii lor plictisiți care s-au dus să-și cumpere mașini mai bune. În jurul Bucureștiului se construiesc aeroporturi noi pentru a face față cererilor de cursuri de zbor ale burghezilor mustind de bani, iar Constanța a înființat un nou departament de poliție ca să dirijeze yachturile private la intrarea și ieșirea din port. De-aia mai trebuie puși oamenii și la muncă că prea stau toată vremea cu burta-n sus.
😀 ))
Si un intreg popor sa o degreveze de restul…..
De la Ponta, cu dragoste. Nu sunt bani de pensii, insa de sporuri, da!
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-17506742-guvernul-majorat-sporurile-acordate-angajatilor-din-armata-servicii-informatii-penitenciare.htm
Guvernul a majorat sporurile acordate personalului militar, din serviciile de informatii, din aparare si penitenciare. Sporurile au fost majorate prin ordonanta de urgenta aprobata in sedinta de miercuri, anunta Mediafax. Ordonanta modifica salarizarea pe acest an a bugetarilor.
au nevoie de resurse financiare cat mai mari. “eco-anarhistii” umbla slobozi prin Romania si se inmultesc pe zi ce trece .
Și sunt înarmați cu arme de distrugere în masă, cum ar fi smartphone-uri și aparate foto.
o sa crape imina-n el de atata frica.Una e frica de baroni ca-l dau jos pt. ca nu le serveste bine interesele(inclusiv via dragnea) alta e cand se inconjoara de “loialitatea” tuturor structurilor purtatoare de arme si alte guri de foc
Pentru fanii Dune și nu numai:
I must not fear.
Fear is the mind-killer.
Fear is the little-death that brings total obliteration.
I will face my fear.
I will permit it to pass over me and through me.
And when it has gone past I will turn the inner eye to see its path.
Where the fear has gone there will be nothing….only I will remain
e si reversul
ooh..fear
its almost clear
our love will stay
not for a year
but ever …and a day 🙂 (leslie caron si gene kelly, filmul il ghicesti 😉 )
buna seara !
amazoanele din psd n-au nicio parere ? :)) despre “generozitatea” mitomanului , desigur.
Ele n-au nevoie de pensie. Fac parte din poporul ales (poporul PSD). Cum indraznesc dreptacii sa vina cu idei elitiste cand poporul are deja o elita pe care a ales-o sa-l calauzeasca?
Right! N-am vazut “amazoane” pensionate 😛
ce bine ca mai demult nu erau camere de luat vederi care sa impanzeasca strazile asa cum e acum 😆
un afis pe panoul cu programul teatrului anunta piesa ‘Un om muscat de oaie” Impozant afisul,expunere eficienta,distributie first class.Noaptea,niste smecherasi 😀 cu o pensula deseneaza inghesuit litera c …
A doua zi,scandal cat China,cc-ul local,directii investigatii demisii tot tacamul 😆
La mine in oras sunt niste tramvaie care au facut nu de multa vreme deliciul unor reportaje tv la emisiunile de stiri.Pe partile laterale ,suprafetele de reclame erau acoperite cu niste colante pe care se vedea pe fond negru …”la capat de drum”(reclama la o firma care se ocupa cu trecerea la cele vesnice)
Poate le trece catorva prin cap ideea de a completa formularea doar cu doua cuvinte…dreptate pana…
>Dupa modelul omului muscat de ..oaie
Lugubru ?
Sa vad cateva zeci de mii de femei distribuite democratic in toata tara in frunte cu amazoana blonda avand afise pe care sa scrie ..dreptate pana la capat..de drum
poate ca atunci imi reevaluez niste pareri:)))
:)) nu-si strica prieteniile de afaceri asa usor respectiva 😀
… dar nici comuniunea ideologica 😉
mai stii 😆 o lasa pe daciada si-o ia pe blondina astalalta,ba ii mai face s-un copil(ca-si facea tds probleme de abstinenta).Asa ajunge si blondina a doua doamna in stat,in curand chiar prima. iar pmp la guvernare 😆 Iti dai seama asta da afacere pe capul blondei
in timpul asta insa paparazzi -online au observat ca piesa de teatru “un om muscat de …oaie” are un succes nemaipomenit la un spectator anume care nu se mai satura de aceasta piesa.Desi pt. a nu cadea in ridicol ca e un om care se duce de prea multe ori la acealasi spectacol,individul isi schimba look-ul f. des,cei de la paparazzi online l-au descoperit cine e.E tata socru.Totusi n-au inteles inca de ce e interesat atat de mult de spectacolul cu pricina 😀 ))
La buna de seara.
Nu m-a surprins. Cred ca, intr-un fel sau altul, majoritatea de pe aici auzise despre asta. Si nici macar nu e noua. Ba chiar face parte din “master”-planul de reformare a statului.
O rectificare, intamplator. Aminteste-ti, te rog, deviza din ’90: noi muncim, nu gandim 😉
Pe celalalt thread ai lansat o intrebare, om normal. In contextul rss ro raspunsul este: da, esti anormal pt aceasta “tara”.
ce mai joaca si australienii astia
au dat cel mai frumos gol de pana acum
mai marcheaza odata si-l vezi pe ponta cu o fotografie intre 2 canguri pe fb :))
e groasa bre ,penalty pt australieni
hai ca am cobit , au marcat cangurii :)) ochii pe fb de acum ca sigur apare ponta cu fotografia :)))
Las’ ca mai sta. E deja 2-2 😀
da 😀 l-a trimis pe mirel dupa canguri . femele .. si cu varsta pana in 65 :))
Peste 65 că dacă-s până s-ar putea să-i dea cu poșeta-n cap.
S-a facut “dreptate” 😀
si gol
surpriza mare daca-i bat pe olandezi
…
s-ar putea ca sa ai dreptate
proiectul initial best sellerul lui ponta ” de ce uram femeile” care va lua fatza lui cartarescu va fi abandonat in favoarea astuia ponta si cangurii.
…
pana sa scriu comentul olandezii au egalat 😀
A avut pinalti
@ken 7 14
d-le eu sunt la “capat de drum”asa ca pot spune ce gandesc
am muncit si am gandit
acum,cinic fiind,in 91 multi imi reoprosau cat pot fi eu de tampit,ca neavand sefii langa mine sa alerg ca bezmeticul prin romania&balcani in loc “sa ma fac ….ca muncesc”
prin 94 ,spuneau”pai tu ai bani ca lucrezi la straini”
pan-la urma fiecare doarme cum isi asterne
si va mai spun “un slogan”,il repet”intotdeauna primesti mai putin decat dai”/daca accepti asta e ok si nu poti pierde
Ei nu și-au vândut țara, doar că i-a scăzut valoarea de piață 😛
Tocmai acolo e pb. N-au vandut-o. Adica nici macar. Au dat-o moka. Uneori cu “facilitaturi”. Ca sa nu spun cu lumanare 😛
Nu-ti contestam “filosofia”. N-am rizuane.
Ziceam de rectificarea frazei gandeste si descurca-te din finalul postarii de la 17:05 😉
Salutare !
Intrebare : cum se coreleaza pensionarea femeilor la 65 de ani cu scaderea locurilor de munca/cresterea nr. de someri ?
Apare, simultan, si millionul de locuri de munca promis ? 🙁
Ei asta-i! Nu e clar că pe gândirea lor urmează fumăritul și albinăritul? Ce atâtea calcule și finețuri. Dijme simplu de înțeles și simplu de aplicat, pentru oamenii simpli care ne votează. Pregătim dijma în muncă și claca.
baga INS-ul un grafic de le rezolva si p-astea basca productivitatea muncii la o femeie peste 60 de ani de 3 ori mai mare ca la una de 20
Seara buna
Italia – virsta de pensionare se ridica la 65 de ani pt femei . (la barbati e deja ridicata la 66 de ani SAU 40 ani contributii care nu sint acelasi lucru cu vechimea in munca . E principiul pensiei contributive si nu retributive )
Suedia . Sora mea a implinit 60 de ani . Va intra in pensie doar peste 5 ani . La 65 de ani .
In linii generale , cind milioane de romani au obtinut pensia (mare , mica , nu conteaza) la virste extrem de scazute ( virsta de 55 de ani si doar 15 ani vechime in munca , decizie FSN in 1990) ulterior “imbunatatita” legislatia cu pensile speciale de la virste de 40-45- 50 de ani si din nou “completata” legislatia cu posibilitatea magistratilor de a se pensiona la 52 de ani , e evident ca acest sistem romanesc de pensi a fost umflat enorm cu pensionati dar si pus pe butuci financiar exclusiv de clasa politica .
Ca nu e prost cine primeste , e prost cine da . 🙂
65 de ani e virsta de pensionare normala si in RFG , Norvegia , USA ,s.a.m.d.
In cazul mioritic , mai devreme sau mai tarziu cineva va trebui sa :
1- mareasca virstele de pensionare pentru a reduce/anula cresterea numarului de pensionati.
2- sa oblige cei ce muncesc acum sa lucreze mai muti ani si sa plateasca contributii pe perioade mai lungi de timp (care contributii se folosesc lunar la plata pensilor actuale )
3- calcularea pensilor viitoare se va modifica oferind la mai multi ani lucrati (si implicit varsta de pensionare mai ridicata) o pnsie mai mica decit echivalentul lor actual .
E “metoda mareata” de a scoate sistemul de pensi din spirala falimentului si a ascunde catastroficele greseli politice adoptate dupa 1989 .
PS . Aceleasi “solutii” ca la italieni , spanioli unde politica a trimis in pensie de la virste fragede cohorte de angajati de stat (ca pentru aia din privat limita minima de pensionare a fost mereu 40 ani de contributii)
PS . In nici o tara latina (RO inclusa) nu indrazneste nimeni sa se atinga de pensile date din pix catre privilegiatii sistemului care conditioneaza clasa politica dar sint si parte integranta a ei ( in RO , UNPR are ca exponenti de baza pe maretii pensionati speciali Oprea si Dobritoiu , unu bagat la pensie la 42 de ani si altul la 51 . )
Va imaginati voi ca acestia (care se lipesc de oricare guvernare trecuta , prezenta sau viitoare) se vor oferii sa sacrifice ceva din grasele pensi obtinute din tinerete de dragul generatiilor viitoare ? 🙂
PS.2 Pentru cei ca mine ( 53 de ani) sau sotia mea( 51 de ani) , e evident ca am pierdut trenul pensilor de stat fiind clar ca virstele de pensionare se vor “regla” in sus in functie de foamea de bani a sistemului de pensi . Problemele sistemelor de pensi sint grave doar in tarile cu “mareti” politicieni . Respectiv Portugalia , Italia , Grecia , Spania si Romania . PIGS + RO ca sa fie clar . 🙁
Speranta de viata e irilevanta deoarece Bismark (fauritorul pensiei de stat) ar fi trebuit sa trimita teutonii in pensie la 40 de ani si nu 65 cum a stabilit cind MEDIA sperantei de viata (atunci) era de 55 de ani . 🙂
Sistemul de pensii nu e o idee proastă, în nici un caz. E un sistem de reglare automată care emulează un mecanism natural al societății. Problema e că s-a construit iluzia garantării nivelului pensiei, care e matematic ilogică. Toată șandramaua n-ar avea nici o problemă dacă ar fi gândită doar ca un sistem de scoring pe puncte în care participă toată populația, iar banii colectați pentru pensii la un moment dat se împart pe baza unei reguli de trei simplă în funcție de punctele beneficiarilor de pensie, cu o latență oarecare și un calcul statistic de tampon (latența poate să fie o lună, sau un an, după caz). Atunci se poate readuce sistemul la ceea ce ar trebui să fie: un automatism care optimizează procesul natural prin care cei tineri îi susțin pe cei în vârstă. Poți să pui vârsta de pensionare la o cifră acceptabilă cultural, algoritmul de calcul al punctajului poate fi discutat și optimizat, dar sistemul în sine nu mai poate matematic să intre în faliment și nici să producă deficit. E adevărat că nu mai poți garanta nivelul pensiei. Dar și garanția asta e o iluzie că se reglează din inflație.
Datele MM arata ca in RO sint mai multi pensionati decit platitori de contributii . E evident ca sistemul a fost bagat in faliment prin virsta extrem de scazuta de pensionare . (+ ca locurile de munca au scazut cu citeva milioane comparat cu 1989 )
1- Logica sistemului de pensi (oricare , de stat sau privat ) e ca se munceste mai multi ani decit se beneficiaza de pensie . ACESTA E ELEMENTUL FUNDAMENTAL .
2- Numarul platitorilor de contributii e mai mare decit numarul pensionatilor (e a doua baza a supravietuirii sistemului de pensi) . AL DOILEA ELEMENT FUNDAMENTAL.
Muncesti 40 de ani si obtii pensie pentru 30 de ani (medie)
In RO a fost inversata logica dupa 1989 . Muncesti 15 ani (sau 20- 30 ) si obtii pensie alti 35- 45 de ani . NU ESTE SUSTENTABILA MATEMATIC o astfel de logica.
Si in sistemul de pensi privat cind au fost date peste cap punctele 1 si 2 au aparut groase probleme . Vezi cazul General Motors care a cind a dat faliment ( a intervenit statul american cu miliarde de dolari) a fost din cauza datoriilor acumulate in sistemul de pensi . GM incasa contributii de la 60.000 angajati lunat si platea 200.000 de pensi fostilor angajati . (aici problema a fost scaderea numarului de angajati in ultimii 25 de ani. (adica incalcarea punctului 2 mai sus mentionat ) )
Evident. Propunerea mea de mai sus era în sensul definirii unui sistem care merge de la sine indiferent de evoluția populației și a economiei. Când societatea merge bine, sumele sunt frumoase și pensionarii pot funcționa din pensie. Când lucrurile sunt foarte proaste, pensia abia dacă asigură subizstența. Trăiești așa cum trăiește societatea care te susține. În rest, îți asiguri resurse proprii. Nu sunt deranjat de faptul că vărs bani în sistemul de pensii. Dar sunt supărat că vărs un procent foarte mare în condițiile în care sistemul e proiectat să se ducă în faliment. Pe regulă de trei simplă + tampon (fond de rulment) nu contează câți contributori sunt și câți beneficiari. Sistemul se autoreglează. Dacă se vede că se autoreglează spre sume foarte mici, se mută vârsta de pensionare mai sus cu acordul și înțelegerea tuturor. Dar dacă procentual nu mă jumulește prea tare, în rest pun eu deoparte 500 de euro pe lună și mă acopăr.
Si “pensia” minima garantata e tot din pix, Stefan
Stiu @kenwood dar in RO e imposibil sa explici cuiva ca pensile sint calculate retributiv si nu contributiv . (punctul de pensie e abstract, original 🙂 )
Nu pricepe nimeni ca pensia contributiva e calculata pe suma cifrelor platite la contributi in zeci de ani . Care suma in RO nu intra in absolut nici un calcul de pensie . Intra vechimea in munca si asta nu se pricepe ca nu e egala cu suma contributilor platite . Din cite stiu (poate ma insel) nici un roman nu poate vedea sumele de contributii acumulate in anii de munca la casa de asigurari.
Eu in Italia pot sa vad asta direct pe net si la oricare ora suma totala platita personal la sistemul de pensi italian .
Am subliniat aberatia deoarece nu cu multa vreme-n urma, unii se laudau ca refomeaza statu’ si ca in cadrul acelei reforme pensiile vor fi asa cum spui, contributive.
Ceva ceva au initiat taranistii cu acel punct personal de pensie care se calcula pe baza contributiei. Spun punct personal de pensie deoarece exista si acel punct generic de plata. De curand s-a facut si-n rss ro acel sistem electronic dar nu oricine are acces la acele date. Adica nu le poti consulta. Teoretic, calculul punctului personal de pensie se face in baza inscrisurilor din cartea de munca. Acolo figureaza salariul de incadrare plus sporurile cu_caracter permanent. Adica sumele pt care s-a cotizat.
Daca a cotizat . 🙂
Vezi aia de la Regia (sau cum se cheama) huilei , peren indatorati . Sau aia de la Tarom . S.a.m.d.
De aia scriu ca contributile nu au legatura cu retributile . Ca unii “au uitat” sa plateasca dar vor pensii . Si obtin . 🙂
In cartea de munca (o am si eu pe aia din vremea RSR ) nu e scris nicaeri cit ai platit pentru pensie .
Se presupune calculind din retributile incasate . A presupune nu e egal cu a platii .
De acord. Nici camioane nici tractoru nici otelu gl nici oltchim vl nici cfr nici faimoasa industrie de aparare. Apropos de rsr putem extinde la “specialistii de categoria a saptea/speciala” care lucrau pt “export”. Unde se vindeau produsele sub costul de productie. Asadar, nici aia n-au cotizat in realitate
Calculul contributiv nu mai e o opțiune politică, indiferent cât de catolici vrem să fim. Toți cei ale căror contribuții s-au plătit în inflația anilor 90 ar fi sacrificați într-un mod brutal și nemeritat. Propunerea mea (vezi mai sus) e să lăsăm un sistem retributiv cu procentaje de taxare mai mici și să permitem oamenilor să-și asigure partea contributivă în regie proprie. Adică solidaritatea pe sistem de stat dar nesufocant, acumularea și asigurarea după înțelepciunea și gestiunea fiecăruia. Nu-mi trebuie statul pentru contributivitate.
Si Italia a avut inflatie galopanta dar contributile au fost revalutate anual cu procentul de inflatie reala . (aceaisi metoda de revalutare anuala cu procentul inflatiei se aplica in toate tarile unde pensia e calculata contributiv)
Propunerea dvs. domnule Tudor Dumitru se aplica in Republica Populara Chineza . Nu exista contributii pentru pensie deoarece statul chinez nu asigura pensi decit unei minoritati reduse. Respectiv fosti in armata , angajati de stat sau de partid . 🙂
Este si logic si de bun simt ceea ce propui. Numai ca “socialistii” nu au tangente cu asemenea notiuni. Ca sa fac o paralela: invatamantul sufera de boli cronice precum “filosofia” cretina, programa arhaica, baza materiala distrusa, cadre “selectate” din ciurucuri (multumita salarizarii de doi bani) si re’fomistii pun camere la bac si fac si clasamente. Apoi se lauda pe la toate televuvuzelele. Partea proasta e ca unii ii cred.
Introducerea unor măsurători dure în sistem e o soluție ca să începi să preiei controlul. Dar asta nu-i tot, evident. Sincer, și eu aș fi început cu impusul măsurătorilor ca să scot gunoiul de sub preș. Problema e că e o abordare incorectă față de oamenii din sistem (și profesori și elevi) și e dependentă de autoritate și bani (care lipsesc). Acolo mi se pare greșeala. Pentru că altfel dacă vrei să cureți repede un sistem care merge prost, cam așa faci. Pui întâi senzori și traductoare ca să vezi cât de prost merge. După care intri cu buldozerul. Reproiectare, piese noi, reparații. Tot ce e putred se aruncă la gunoi, pagube colaterale (dacă banii sunt disponibili). Doar că în cazul ăsta se întâmplă că pagubele colaterale sunt oameni, iar puterea și banii nu erau tocmai la dispoziție.
Ce faci când preiei o organizație care merge prost? Încerci să reeduci oamenii? Sau îi folosești ca să documentezi și să măsori bine ce se întâmplă, după care dai afară 80% și-i înlocuiești cu unii care vor lucra după documentația pe care i-ai forțat pe primii s-o producă? Care-i costul? Care-i soluția practică? Care-s implicațiile morale? Sunt oamenii tăi sau nu? Ții mai mult la companie sau mai mult la oameni? Sau poate nici la una, nici la alta ci mai mult la etapele proprii de creștere? Întrebări grele.
intr-o epoca de noi abordari si provocari tot setul de mecanisme de relationare se schimba.Ce era bine,corect,moral intr-o epoca se poate transforma in rau,incorect si imoral in alta epoca.Maiestria consta in a accepta schimbarile si a le jongla si promova pe nesimtite avand ca scop eficienta max/ costuri cat mai reduse,costuri de toate felurile inclusiv `sentimentale` 🙂
depinde de caracterul,personalitatea,gradul de pregatire,de capacitatea de comunicare/convingere,forta de impunere,increderea construita etc etc ale fiecaruia/sau echipei.Si a “culturii” in care s-au format.
sunt intrebari grele intr-adevar Un actionar,proprietar,patron au ca interes profitul/compania si mai putin morala,oamenii.Orice sistem functional in general se bazeaza pe asta,nu sacrificiul individual conteaza ci perpetuarea speciei.Sun t totusi nivele/domenii la care implicatiile morale capata dimensiuni importante /definitorii
Ar trebui ca sa existe tot timpul si peste tot, realitatea este insa cu totul alta,o solutie de echilibru e cel mai bine.
Sa n-ajungi sa spui : n-are de ce sa-mi fie rusine ca fac profit ci,fac profit si nu mi-e deloc rusine cum il fac(profit,cu ghilimele,se poate referi la orice)
Seara buna!
For Those About To Rock, I Salute You!
Despre Puie Monta inca nu vreau sa scriu, in continuare; da’ poate-mi trece 🙂 . As zice vreo doua, la o adica si mai degraba, despre exagerat de fericitul Daniel Dorel Trafaletitul; sau despre carutasii de tarversara Jiul de ramase numa’ calu’ de ei…
Vad ca in spatiul public se insinueaza, tiptil, ideea presedintelui impachetat si livrat de… structuri. Vad, de asemenea, ca multora nici nu li se pare ciudata sau anormala o asemenea eventualitate, ba chiar o si comenteaza plini de seninatate. Eu ma-ntreb: cu/de ce ar fi mai bun un eventual presedinte emanat de “interesul national” fata de unul ales, de pilda, de “sfatul baronilor”?
http://www.youtube.com/watch?v=ZJ9Stc9ONyY
eu cred ca romania n-a avut mai niciodata o oportunitate ca acum la cat de urata este clasa politica de orice culoare ar fi pt ca zona independenta sa produca un candidat la prezidentiale.
Dar un independent absolut valabil si de larga notorietate cu capacitate in discurs/background a. i. sa disloce din ambele tabere majore stanga/dreapta si la care sa se adauge grosul,neafiliatii.Ne uitam la talibanii fiecarui partid si suma lor respectiv care-i diferenta pana la cat ies in general la prezidentiale si ce surplus ar mai putea aduce din randul celor care nu prea au votat de-alungul timpului.
oameni seriosi de afaceri care sa finanteze o astfel de candidatura s-ar putea gasi fara legaturi de partid sau servicii/structuri.Si candidati s-ar putea gasi.O revansa civica in fata unui sistem de politruci.Ar fi ceva.
Simt optimism și entuziasm în postarea asta 🙂
ha-ha 😆 ai tinere de minte 😆
eeh,nu prea imi vine sa cred ca se va ajunge la asa ceva …dar suna bine 😀
Salutare!
Nu numai ca suna bine, dar ar fi chiar frumos. Pe de alta parte, daca este asa de bun momentul, de propice etc precum spuneti, inseamna ca e posibil sa profite si… ceilalti 🙂 . Ia sa vedeti ce repede se strang bani de la ceilalti independenti 🙂 . Adevarul e ca, oricum am privi lucrurile, aveti dreptate, este un moment extrem de copt pentru asa ceva. Numai sa nu ne trezim cu (unul ca) Diaconu; de exemplu…
Da’ mi-ar placea la nebunie o asemnea revansa civica.
Cu nimic, dar cu observația că niciodată n-a fost întru totul altfel. Până acum, în 25 de ani, atât structurile cât și baronii au reușit să obțină președinți. Uneori s-au luptat structuri sau baroni între ei și n-au câștigat mereu aceiași. Dar n-a fost niciunul cu adevărat din afară. Am dubii sincere și în privința lui Constantinescu, care dacă n-a făcut parte din sistem atunci ca fost o cârpă foarte comodă și bine tolerată de sistem.
dubiile tale sunt confirmate prin viu grai cand a spus ca e scarbit si nu mai vrea la cotroceni(aprox)
Salutare!
OK, asta stiam/ne inchipuiam si noi atare chestie 🙂 , numai ca eu nu inteleg aceasta resemnare si serenitate in fata subiectului. Sincer, din anumite puncte de vedere si oricat ar parea de aiurea, coletele ambalate structural mi se par mai putin dezirabile pana si fata de… cealalta ipoteza.
Să spunem că ne-am obișnuit :(. Structurile sunt de diverse feluri. Aș zice c-ar mai trebui unele noi. Nu existența structurilor mi se pare problema, ci faptul că prețul accesului în structuri e crima și compromiterea. Să căutăm câți din greii politicii americane n-au trecut pe la Yale și Harvard, câți grei britanici n-au trecut pe la Eton, OxBridge și n-au nici sânge albastru, câți din conducătorii Franței n-au treabă cu armata, serviciile sau sistemul de Grandes Ecoles. Nu vom găsi prea mulți. Doar că alea sunt grupuri de elită în care se poate intra și altfel. Alea sunt clici acceptabile în care se poate intra dacă îndeplinești criteriile iar criteriul principal nu e să fii infractor și șantajabil. Structurile noastre sunt de trei feluri. Albastre, kaki și roșii. Din păcate toate cele trei sunt mafiotizate. Mi-e greu să spun care-s mai răi. Experiența mea e că roșii sunt mai proști și incompetenți, albaștrii mai răi și lacomi iar cei kaki mai rigizi și inadaptați drept care sfârșesc prin a fi vioara a doua în combinații cu primele două grupuri. Ce-i de făcut?
Nu stiu. Dar stiu sigur ca un presedinte al Romaniei nu e papa sau prea fericit, ca sa fie ales de un conclav (generic numit asa). De o adunare de intelepti/inteligenti care cunosc ei ce e bine vs ce e rau si pentru restu’ lumii. De initiatii in ale interesului national, concept la cere, eu, profanul, nu am acces, cum nu am avut nici la “tija de sfintire” 🙂 , dealtminteri…
Ideea e ca oricum as fi: prost/destept, smecher/tantalau, hot/cinstit, etc/samd, firesc ar fi sa-mi aleg presedintele dupa mintea mea, asa cum si cata am eu, totusi; indiferent cum si cine ar fi presedintele astfel ales/rezultat. Si abia dupa ce vom fi cazut de acord asupra acestui principiu, pot incepe discutii despre persoane, idei, doctrine, politici, alegeri, obiceiuri electorale romanesti scl.
De acord ca ideea “de la baza” sistemului n-a fost si nu e proasta. Proaste sunt doar anomaliile si faulturile de logica comise chiar in numele “reformei”: pensii “speciale”; pensii minime garantate etc. Ca sa nu mai spun de intrecerea socialista in acordarea de “drepturi” la care au participat toti.
Decret FSN din 1990 . Se putea obtine pensia cu doar 15 ani vechime in munca . Au inlocuit amortizatorii sociali (sistemul TEMPORAR care asigura un venit cind sint probleme cu locurile de munca tip ajutor de somaj) ) cu pensia din tinerete . Fiind facuta prima greseala , au urmat altele . Adica din greseala in greseala la victoria finala ! 🙂
Ca e Ponta sau altul la guvernare , masurile dure sint necesare ca aerul in acest domeniu .
Chestia ca ” drepturile castigate” (care sint in realitate baliverne) sint imposibil de atins din cauza de clientela care voteaza dar si finanteaza politica/politicienii . 🙁
Asta si ziceam la 19:14. Necesitatea masurilor dure e usor de demonstrat artimeftic. Adicatelea reforma trebe. Reala broblema este cum se face. Contextul actual (pe care l-ai subliniat si tu) ar impune eliminarea tuturor “specialelor” si “garantatelor” dar si a “drepturilor” aditionale.
“In acelasi timp, a existat in Guvern o prima discutie pentru reducerea varstei de pensionare in cazul profesorilor cu gradul I. Ramane ca Ministerul Educatiei si Ministerul Justitiei sa ajunga la un acord privind procedurile legale de aplicare”, au precizat sursele.
Sporurile pentru militari au fost majorate in sedinta de miercuri a Guvernului, prin ordonanta de urgenta, cu aplicare de la 1 iulie.
In sectorul militar si invatamant lucreaza cateva sute de mii de persoane. ”
Citat de pe acest articol :
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-17507656-guvernul-reduce-norma-profesori-grad-vechime-25-ani-taia-varsta-pensie-surse.htm
Cum am scris mai sus : Din greseala in greseala la victoria finala ” 🙁
Eu zic ca pensioneze pe toti la virste de doar 35 de ani . 🙂
E gresit sa le spui sporuri. Acelea sunt drepturi. Nici refo’mistii nu s-au atins de acele drepturi… iar daca cineva are dubii despre rizuanele care determina o gubernare sa plateasca in plus sistemului de apar… pardon, de opresiune, ar trebui sa studieze ascensiunea si mentinerea national-socialismului la putere.
Ponta va candida in toamna. asta e una din dovezi ca vrea ca atunci sa spuna categoriilor sensibile de votanti: “v-am dat!”. ca drept dovada ca da un OUG. Daca se aproba in Parlament, Ponta culege laurii, daca se respinge, Parlamentul ia blamul.
Posibil dar va fi greu sa finanteze cresterea deficitului . Acum il lasa toti in pace dar la toamna se vor face niste calcule financiare . Cum 80 % din sistemul bancar e strain si datoria guvernamentala e majoritar in mana strainilor ( cam 90 % daca adaugam si ce se afla in filialele bancilor straine din RO ) Tonta , pardon Ponta 🙂 o sa urle imediat “v-am dat dar nu avem de unde ” 🙂 🙂
Va las ca ma duc acasa (scriu din deplasare pe notebook viajator ) 🙂
he..he..pai de ce si-a plasat “pionii” la bnr?
ce nu pricepe el e ca ce a fost in anii 90 valabil,nu mai e azi
ce nu pricepe el ,e ca cineva a zis(cred ca marx)”istoria se repeta,prima data e tragedie,a doua oara e parodie”-sau ceva asemanator
Cam scump biletul la parodia asta…
@stefan
d-le ,cea mai proasta comparatie este a compara romania cu italia/traiti acolo,e ok,dar italienii AZI sunt mult mai deprimati decat romanii/cat as fi eu de pesimimist daca as avea bani de “pastrat” si numai doua optiuni-italia sau romania as alege romania
daca dvs ati avea -acum -1 milion de euro de investit-unde i-ati investi???
in 1000 ha teren arabil in romania sau intr-o vila din toscana?
inca, in romania tinerii isi doresc si se zbat sa aibe propria lor casa-mare,mica,de chirpici,DAR A LOR-
in italia -nu
in romania,”isi etaleaza diplomele”-de la spiru de la naiba,dar pana la urma se angajeaza si casieri la kaufland
in italia -nu,vor sa lucreze “conform diplomei”
in romania -deocamdata- ce a facut dna n-au reusit procurorii cu “mani pulite”
nu apar romania,dar dvs mereu comparati cu italia/e cea mai proasta comparatie
nu-mi plac nemtii,deloc,dar eu as compara romania cu ei decat cu “dolce farniente”
pan-la urma cred ca pacaliciul de ponta e mai bun decat pacaliciul ala de primar al firenze ajuns pm
ca sa nu mai zic de ala fost presedinte al ce si dovedit spion al moscovei si ajuns pm al italiei
italia e grozava de vizitat,are cea mai sanatoasa mancare din europa-nu pizza-,are ferrari,are moda si…cam atat..personal nu stiu peste 20 ani ce va avea italia
daca nu erau americanii “cu valizele de bani”in anii 40-50 ,italia azi era un fel de albanie-pastrand proportiile
N-aș da atât de tare cu barda-n Italia. Ca excursionist am bătut Italia probabil mai mult decât oricare altă țară în afară de România. Am găsit o țară indubitabil latină, cu multe din bubele specifice, că de-aia se potrivește de atâtea ori comparația.
Dar am găsit și multe calități de aruncat în balanță. Am găsit în Italia franchețea cu care Francezii doar se laudă. Am găsit creativitate și soluții proiectate de italieni, făcute de italieni și folosite de italieni. Am găsit oameni care-și pun recolta proprie de lămâi și portocale în portbagaj și o duc de la Napoli la Firenze s-o vândă-n piață dar nu întind mâna să ceară.
Italia e oricum diversă. E un amestec de foste orașe stat care a fost fiecare la rândul lui extrem de puternic față de potențialul geopolitic, măcar la un moment dat. Bologna nu e Napoli care nu e Firenze care nu e Roma care nu e Milano. Fiecare din ele își are suflul său, culoarea proprie, de multe ori și limba proprie. Fiecare își are și calitățile lui. Napoli o fi murdar, dar nu-i provincial și frustrat. Milano uneori numai italian nu pare. Roma are ceva din București și totuși nu. Senzația e că fiecare loc arată după cum s-au terminat banii (orașe înțepenite estetic și cultural la diverse momente istorice în funcție de când li s-au frânt aripile și i-a înghițit vreo republică vecină).
Țara suferă de pe urma corupției dar și produce la un nivel care aproape că reușește să țină corupția în spate. Proverbiala lene nu-i chiar atât de mare cum pare. E dezorganizare, amețeală, neuniformitate. Nu-i locul unde-aș sta să locuiesc. Dar de la productivitatea și PIB-ul Italiei mai e mult până la un stat ratat.
Și iată și un grafic din care se vede că dacă nu s-ar fura atât… :
http://www.google.ro/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gdp_pcap_cd&hl=en&dl=en&idim=country:ITA:FRA:PRT#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ny_gdp_pcap_cd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:ITA:FRA:POL:ROM:DEU:GBR&ifdim=region&hl=en_US&dl=en&ind=false
Se spune ca 2-0 este un scor “periculos” dar se prefigureaza alt pain-du-spain
Salutare! 🙂
Daca pleaca Spania acasa, astept sa se care si Franta. Si mai am eu vreo doi-trei clienti din astia 🙂
Rusia ?
🙂 Printre clienti…
@diana 5 15
mi se pare curios
barbatii la varsta a 3-a au astfel de probleme
nu e un sfat,e o sugestie- nu stiu “calificarile “mamei Dvs;o solutie ar fi un ong;sa fie voluntar;sunt destule ong-uri-adevarate,nu din alea “de firma”,care se zbat sa faca ceva si au nevoie de oameni; ar putea sa ajute copii din familii defavorizate la aceste ong-uri sa-si faca lectiile,sa-i invete sa “tina furculita cand mananca”
alta sugestie,repet,sugestie,daca aveti copii,lasati-o sa mearga cu ei in parc,sa-i ia de la scoala,sa-i duca la muzee,sa-i duca la tot felul de chestii-sunt destule ,daca le cauti
alta,cereti-i sa va faca “piata zilnica”/ii dati lista ce sa cumpere si trimiteti-o/va va economisi cel putin 10%din cheltuielile curente,la aceasi calitate&cantitate
am aplicat metoda ,impreuna cu copiii mei ,pentru “seful”care cam tot asa gandea
solutia “keep busy”
acum .. e mai “verde” ca mine
p.s scuze daca sunt “didactic”
daca nu scoate macar un egal cu chile,campeoana entitre espagna mere acasa(se intristeaza dpa)
@intmplator 🙂
`la ciociara` cu siguranta v-ar contrazice.Americanii le-au adus numai necazuri 🙂
campioana mondiala e prima echipa care merge acasa.Ce le mai aranjeaza si astrele astea 😆
pardon,australia(a pierdut frumos cu olanda)
spania e a 2-a
Buna dimineata, Revista Presei!
http://politeia.org.ro/stiri-revista-presei/revista-presei…-al-alegerilor/28841/