Cele doua legi vitale si urgente! Votul prin corespondenta si Codul Electoral
19/11/2014 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale |
Absolut senzationala aceasta avalansa de ridicari de imunitate in Parlament de azi! De cand ma stiu nu am mai vazut o asemenea ridicare in viteza a imunitatii la atatia rechini penali. Da, proceduri de urgenta in Parlament am mai vazut: la suspendarea Presedintelui, la martea neagra, la legea minelor, samd. Insa ridicari de imunitate votate cu acelasi spor de parca ar fi mariri de salarii, inca nu am vazut. Cauza: efectul Iohannis. Nici nu si-a intrat in paine si deja PSD se executa; unde esti Ponta sa vezi la lucru ostasii partidului?! 😛
Este vital ca PSD-ul sa fie presat acum pe chestiunile legislative esentiale, dintre cele mai vitale sunt legea votului prin corespondenta si Codul Electoral.
Respingerea legii amnistiei si gratierii a fost necesara pentru a tine hoardele de barbari din Parlament si din inchisori in bataia Justitiei sau acolo unde ea deja i-a trimis. Justitia a primit o gura de oxigen care ii permite sa respire si sa continue mai determinata. Mainile hidoase care se pregateau sa o stranga de gat au fost retezate.
Insa votul prin corespondenta si noul Cod Electoral sunt vitale pentru viitorul politic al acestei tari. Legea votului prin corespondenta este marea, enorma restanta a lui Traian Basescu in cel de-al doilea mandat. Imediat cum a castigat alegerile din 2009 Basescu a promis diasporei aceasta lege, insa ca de obicei in Parlament ea a fost ingropata sub pretextul ca UDMR se opune. Nu este cazul sa insist acum, insa am suficiente date sa sustin public ca nici PDL nu a vrut-o realmente vreodata. Azi este cazul ca PNL-PDL sa forteze PSD-ul, sub presiunea strazii, sa adopte o astfel de lege cat mai curand, pana la finalul anului. Daca nu se face, se va tergiversa si se va ingropa iarasi. Deja Zgonea a aruncat o pastila de testare, de parca ar fi nevoie de doua legi:
“Am stabilit cu liderii grupurilor parlamentare ca votul prin corespondenta este important pentru alegerile pentru Camera Deputatilor si Senatului din 2016. Saptamana viitoare convocam comisia pentru modificarea legii si vom discuta acest capitol si aceasta initiativa parlamentara (privind votul prin corespondenta, n.r.) si vom gasi solutia oportuna ca in cel mai scurt timp sa avem o lege de alegere a Camerei si Senatului care sa includa votul prin corespondenta, a spus Zgonea. Pentru alegerile prezidentiale discutam peste cinci ani. Prioritatea noastra este ca niciun om sa nu fie blocat sa voteze viitorul Parlament al Romaniei”.
Grija mare la aceasta manevra de tergiversare (discutam acum de o lege si apoi mai vedem). Legea votului prin corespondenta trebuie sa fie unitara si completa! Nu defalcata in una pentru 2016 si una pentru 2019!
Voi mai reveni cu siguranta asupra acestui lucru. Daca alte tari din Europa o fac, nici un argument nu poate fi acceptat pentru a refuza aceasta lege. Votul poate fi si secretizat, si anonim, si liber, orice ar spune politrucii din PSD. Alte tari au gasit deja solutia.
La fel de vitala ca aceasta lege este Noul Cod Electoral (blocat in Parlament din 2011) si masurile organizatorice si de verificare a corectitudinii alegerilor. Sa nu se mai voteze multiplu, sa poata fi verificat instantaneu un CNP care voteaza si in ce sectie, sa fie predictibila legislatia si sa nu se dea OUG-uri peste noapte, sa nu mai fie numiti presedinti de sectie de votare doar de la un singur partid, etc.
Fara aceste doua masuri vitale, degeaba avem alegeri “libere”, daca ele nu sunt corecte si daca mortii din Teleorman poruncesc viilor platitori de taxe si impozite!
Prin urmare, presiune pe Parlament acum, si nu la anul, imediat si fara intarziere! Nici o concesie, nici o taraganare, nici o eschiva, nici o cedare! Altfel PSD isi recapata suflul si ne ranjeste cu tupeul cu care ranjea pana pe 16 noiembrie dimineata!
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Buna ziua,
incet-incet isi revin si se intorc la vechile obiceiuri. L-am auzit pe Rizea cu gura mare la b1, mintind ca de obicei cu tupeu. Vor incepe toti sa dea cu gura,uitind ca oamenii care au iesit in strada pot s-o mai faca pentru a-i matura definitiv.
Rizea povestea ce bine au fost primiti , el si Ponta, in Italia, acum doi ani, ce fericiti erau romanii de acolo sa ii intalneasca. Cine l-o mai crede pe tembelul asta care traieste in lumea lui ca toti pesedistii.
E rascoala in PPDD, vor schimbarea conducerii care a pactizat cu Ponta. Daca iesea Ponta presedinte, se aliniau langa el si nemultumitii de azi. Ca asa-i politica- te dai cu cel mai tare!
Procurorii DNA si-au intrat rapid in paine_-fac perchezitii in casa deputatului Rosca!
Buna ziua
pesede tot boi ii considera pe romani.
La ora asta dau cu mesaje de acceptare a justitiei si votului in asteptarea sarbatorilor de iarna.
Ei cred ca “sfanta uitare de sine” va acompania porcul de Craciun si lejeritatile zilelor de sfarsit de an pana la 7 Ianuarie.
Bottom line, pesede este principalul focar al cancerului societatii romanesti. Pana nu este complet trecut prin chemoterapie si iradiere, societatea nu se vindeca de saracie si prostie, ne vom intoarce iar la glont trecut pe langa tampla si revolutii din disperare. pesedeul actioneaza ca magnetul pentru atragerea la fruntea statului a celor mai mari ticalosi cozi de topor pe care natia asta ii poate produce, si ii produce.
Asa ca fara prea mult entuziasm pentru acum.
salutare si aici 🙂
ticalos si marsav zgonea asta.
de ce mi-a fost frica nu scap.psd nu se dezminte sub nicio forma,cand e in corzi fuge eschiveaza dar musca in continuare.Nu se lasa,mai ridica putin capacul de pe oala in clocot (ridicarea imunitatilor,amnistia gratierea etc) dar mizeaza in continuare pe neimplicare sociala/civica ,oboseala,indiferenta etc si deja incearca alte agende propri.
tara are nevoie si de social-democratie dar psd-ul asta cu liderii si baronii actuali trebuie starpit.
Nu cred ca vor reusi ca sa gaseasca bani pt. implementarea unui sistem electronic securizat.Dar votul prin corespondenta ar trebui ca sa fie simplu si ieftin.Vot doar la sectia unde e arondat pe resedinta.Direct fizic sau prin scrisoare postala.Iar cei care au domiciliul definitiv in strainate,tot pe baza de scrisori.(termene,securizari etc)
votul electronic ar fi ideal dar sunt o gramada de bani necesari ca sa asigure logistica necesara.
Iar codul electoral e paza si garantia votului dat.
perfect de acord Cedric si A A
am tot atras atentia zilele astea ca psd vrea ca sa recupereze cu aceleasi metode.
Iohannis l-a invitat pe regele Mihai la investirea sa! E invitat si Duda?
Un articol excelent al lui Vlad Mixich:
http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-18607629-cateva-sfaturi-bine-intentionate-catre-domnii-ghita-voiculescu.htm
he, he! Romanii din diaspora continua ceea ce au inceput si foarte bine fac. Politicienii n-au de ce sa fie linistiti:
http://www.ziare.com/klaus-johannis/presedinte/romanii-din-diaspora-scrisoare-deschisa-pentru-klaus-iohannis-nu-v-am-dat-un-cec-in-alb-1334221
buna ziua
financial times (ft)are un articol despre romania cum n-am vazut multe article despre o tara/
considera alegerea lui iohannis ca fiind posibil unul din evenimentele cele mai importante in europa n anul 2014
mai jos numai un citat/este vorba despre alegerea unui etnic minoritar ca presedinte
“…Few European countries, east or west, can say the same. Has Bulgaria had an ethnic Turkish president? Has Italy had a prime minister from its ethnic German region of South Tyrol? Has Britain had a premier of Afro-Caribbean origin..”
trad aprox
putine tari,din est sau vest,pot spune acest lucru;Bulgaria are un presedinte etnic turc?Are Italia un prim ministru etnic german din Tirolul se sud? Are Marea Britane un prim ministru Afro Caraibean?
si e un articol lung,care puncteaza perfect problemele si explica atat de concis-tipic britanic)cum a fost posibila alegerea aceasta:una peste alta se spune ca romanii sunt maturi/
asa ceva de la ft era de necrezut acum o saptamana
Buna ziua …
o traducere a articolului apare aici
http://www.stiripesurse.ro/financial-times-despre-victoria-lui-iohannis-cel-mai-bun-eveniment-politic-din-europa_939661.html
Buna seara ,
In mod sigur va depasi granitele Romaniei. Poate nu ne dam seama azi ,insa..
si un comentariu la articolul din ft-singurul de fapt pana acum
“votul romanilor a aratat ca sunt decisi sa opreasca extinderea rusiei in europa/vor face ungurii asa ceva cand vor vota?”
s-ar putea ca “neincrederea genetica a romanilor in rusi”sa fi fost unul din factorii care au decis duminica
un pic de voie buna
ponta nu e in concediu de odihna/e in concediu medical
sufera de “klaustrofobie”
Din fericire (poate nu si pentru “viteazu'” pacient “roman si viu”), terapia bazata pe zicala romaneasca “cui pe cui se scoate”… la MITITICA este extrem de eficienta.
@miki
multumesc/nu stiu de ce nu pot prelua link-ul articolului orginal/o fi vreo chestie de-a lor cu subscriptia /oricum eu n-am prea citit articole d-astea despre o tara in ft
si ft,e ft!
pentru link este legat de subscriptie … cine doreste poate citi for free 8 articole pe luna … e ceva totusi 🙂
de asta deci..eu m-am oprit la 8/luna&cumpar editia de weekend de la chiosc
Salut
Aparuse si pe mediafax: http://www.mediafax.ro//externe/financial-times-furia-romanilor-fata-de-coruptie-a-condus-la-victoria-lui-iohannis-13584560 😉
Ceva mai tarziu si pe hotnews: http://www.hotnews.ro/stiri-esential-18610441-financial-times-despre-victoria-lui-klaus-iohannis-rezultatul-alegerilor-prezidentiale-din-romania-putea-dovedi-cel-mai-bun-eveniment-politic-din-europa-anul-acesta.htm
Cum bine spunea cineva aseara despre comisarul si pesurse personal nici ziarecom nu agreez.
Nici eu nu le agreez … a fost singura varianta in romana pe care am gasit-o. Am pus link-ul numai dupa ce am citit originalul 🙂
nu sunt jurist,dar ce se intampla daca ordonanta aia “care suspenda legea primarilor temporar”este respinsa in parlament?
deocamdata camera a respins-o/e la senat-care e camera decizionala-daca o respinge si senatul,primarii care si-au schimbat partidul isi pierd cumva mandatul?
asta ar fi o chestie excelenta
buna! nu e speta usoara. Teoretic, da, daca ne uitam in cateva decizii ale CCR, in special la cele in care Curta clarifica sensul termenului “in vigoare” legat de normele juridice (legi si OUG). Insa la fel de bine poate fi si nu. Momentan nu sunt edificat nici eu.
ai un mail City 🙂
nu stiu ce se intampla cu oug(migratia primarilor) daca e respinsa
de fapt e o derogare de la lege pe un termen limitat.
din momentul in care legea isi intra in drepturi(cred ca s-a intamplat deja de mai multe zile) primarii care au migrat devin incompatibili,pierzandu-si pozitia castigata prin alegeri nemaifiind membri ai formatiunii politice de pe listele caruia a fost ales.Probabil cineva trebuie ca sa sesizeze.
impresionant art. de pe ft
salut !
+presiune pe autoritatile statului ca cei vinovati de ingradirea dreptului la vot sa fie Pedepsiti!
sa se termine odata cu Romania impartita in calai ( politrucii care sfideaza legile si Constitutia tarii ) si in victime ( cetatenii care isi platesc taxele , impozitele si care tin in spate bugetul de stat )
tura asta nu mai tine cu “batista pe tambal “
Mno, apăi să stie tăti sobolanii rosii, că-si vor incasa fix in freză (cum zicea Radu Moraru) un bulz din mămăligă romanească, kefalotiri, wurst, condimente turcesti… si alte minuni de pe la toti cei care vietuim in pace pe aceste meleaguri. 🙂
@stefan 1 51 postarea anterioara
acum pot spune ce motivatie ar fi fost valabila pentru reducerea cas
reducerea e buna,dar nu o justifica cu “reinvestirea”
ar fi putut-o justifica relativ elegant spunand ceva de genul
” prin introducerea cardului de sanatate se vor reduce fraudele si se vor economisi x ron/ din suma economisita se acopera y prin reducerea cas si mai raman z pentru imbunatatirea serviciilor medicale/in plus va fi efectul de reducere a fiscalizarii muncii care bla…bla…”
Seara buna mister @intimplator
In amarata mea de experienta de viata , am invatat ca inainte sa reduci ceva taxe , trebuie sa tai din cheltuieli . Ca altfel te trezesti cu niste “gauri” bugetare care duc la disperare si improvizatie fiscala .
Se invata si la Harvard asta .
Doar la Stefan Gheorghiu se invata : prima promitem si dupa aia vedem noi cum umplem sacul . 🙂
oops
basescu iese la declaratii la 18:30
pe cine mai ataca piratul ? 😆 (g/m)
Resalut
@cetatean . Am nevoie de e-mail tau ca sa primesti articolul legat de votul prin corespondenta propus de mine .
Seara buna,
gunoias a fost eliberat conditionat.
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-18608675-sorin-ovidiu-vintu-eliberat-conditionat-din-inchisoare-decizia-este-definitiva.htm
fenomene paranormale – Camera Deputaților a adoptat tacit, miercuri, o inițiativă legislativă a deputaţilor PDL Cezar Preda şi Gheorghe Udriște potrivit căreia aleşii locali, primarii, preşedinţii de consilii judeţene şi consilierii locali şi judeţeni nu vor putea ocupa aceste funcţii mai mult de două mandate succesive.
http://www.romanialibera.ro/politica/institutii/primarii–pre%C5%9Eedintii-de-cj-si-ale%C5%9Eii-locali-vor-avea-dreptul-doar-la-doua-mandate-consecutive-358095
sa vedem pe viu(mo)cum arata actul normativ
formularea in articol pare ambigua.
n-ai voie doua mandate consecutive dar ai voie cate vrei sarind cate un mandat.Adica unu da si altul ba.Si iar de la inceput ca putin si medveedev
sa spuna ca la constitutie,au voie doua mandate,acestea pot fi si succesive.
Asa se cupleaza popescu cu ionescu (n-are importanta partidele) si pot fi alesi pana la adanci batranete.De fapt chiar ar incuraja legaturile subterane intre politicieni si retelele transpartinice.
si clientela ar fi si mai multumita.
-bai popescule,mandatul asta e al tau,contribuim egal si contractele le dai firmei mele
-bine bai ionescule,mandatul urmator facem invers.
Plus ca poate fi un mandat sau doua consilier local apoi un mandat sau doua consilier judetean si apoi de la inceput.
Resalut
Blogul asta merge un pic aiurea . A disparut mesajul meu precedent .
Il repet : @cetatean , am nevoie de e-mail daca te intereseaza o propunere de vot prin corespondenta .
Ciao Stefan 🙂
Trimite pe mail-ul meu propunerea te rog. 🙂
inimaginabil cat tupeu si nesimtire
cameraman claudiu giurgea,in platou cristina sincai andreea cretulescu silviu manastire(la asta chiar nu ma asteptam)
niste rahati cu ochi oamenii astia
poate s-a mai dat,doar acum am vazut clipul
http://www.realitatea.net/cum-a-filmat-romania-tv-o-strada-goala-din-paris-nu-sunt-cozi-ce-a-urmat_1571695.html
pe scurt,cameramanul filma inspre partea opusa cozii formate la sectia de vot,guitatv reda live, iar in momentul in care cineva de la coada enervat i-a reprosat cameramanului ca filmeaza inspre cealalta parte si face comentarii mincinoase,transmisia a fost intrerupta si in platou au inceput discutii…e ingrozitor,cameramanul este agresat,nu mai poate filma(sincai).. de cretuleasca nu mai zic.Si acesti indivizi care se considera jurnalisti astazi sunt pe post.Inca sunt pe post si cna tace.
Sunt momente cand intr-o stare de revolta si neputinta,furia maselor se poate dezlantui atat de tare incat iese cu sange.Ar trebui ca sa aiba grija si ponta si psd-ul si toti jurnalistii astia de kkt indiferent de la ce post sunt.
Buna seara ,
Piratu are nevoie de prezenta lu’ monta ca sa avem si noi un ministru la externe. Da ala-i in concediu..
Pana luni, cel putin, n-avem nici macar interimar la externe! Ce inconstient acest prim ministru!
Oprea se ocupa de zapada dar nu de retragerea lui Motoc de la post.
Dar se pare ca Ponta nu scapa de participarea la depunerea juramantului, doar daca luni isi da demisia si …dupa el potopul!
Se mai intoarce ??… o demisie se poate da si prin fax…or sa-l manince de viu ai lui !!! Momentan sint ,cred , cam toti scapati prin chilotei..
Buna seara all 🙂
” Despre votul din diaspora la alegerile prezidenţiale:
– Cu toţii am văzut împiedicarea exercitării dreptului la vot în străinătate – în Londra, Paris, în Italia, la Torino, şi în Spania. De la momentul închiderii voturilor am cerut informaţii de la toţi ambasadorii. Am primit în copie toate solicitările pe care le-au făcut premergător campaniei electorale, în timpul acesteia şi între turul I şi II. Toţi ambasadorii au solicitat prin ministerul de Externe mărirea numărului de secţii de votare.
– Românii să ştie că ambasadorii au informat corect asupra nevoii de creştere a numărului de secţii de votare, inclusiv, repet, ambasadorul de la Berlin.”
http://www.mediafax.ro/politic/traian-basescu-salut-initiativa-lui-iohannis-si-a-lui-ponta-de-a-accelera-respingerea-legii-amnistiei-in-parlament-live-text-13597788
Ministrii au fost “geniali” . 🙁
Adica Corlatean si “tinarul” Melescanu . Conform strategiilor adoptate cu Dragnea si Ponta . 🙁
Cu ocazia asta asta aflam si noi ce conteaza mai mult : bugetul si externele …..sau o vacanta cu fami(g)lia??? Ar trebui sa intrebe “privatizatii” care-i treaba cu concediile…nemernicu’…ca tot nu mai poate de grija lor..
SRI -ul stie pe unde o fi Ponta? Sau e pierdut in spatiu. Sa dea un anunt la mica publicitate “Pierdut prim ministru. Mare recompensa gasitorului daca il pastreaza”!
buna seara !
vreo actiune a parchetului pe tema asta : http://www.nasul.tv/2014/11/19/exploziv-fata-nevazuta-a-protestelor-de-la-paris/ ?
sau .. prelata pe tambal , ca in toate cazurile in care ponta putea fi dus direct la procuratura ?
Ziggy dear 🙂
Am postat toata ziua/noaptea alegerilor imagini de peste tot, trimise de amicii mei , inclusiv din Paris si Italia, unde s-au folosit lacrimogene. Crezi ca numai MM a fost? Sau zecile de poze postate de mine primite direct nu au efect? https://www.facebook.com/FortaCivicaDiaspora?ref=hl
Primeam o gramada de SMS-uri, telefoane, mail-uri …
buna . am postat si eu . in timp real – filmulete din paris , am si din anglia de la verisoara mea si am si din germania . ideea ar fi ca nu trebuie uitat “evenimentul ” oferit de ponta si acolitii lui – asa cum se doreste in acest moment . baietii veseli se gandesc ca pe viitor mai o arma cu care sa l santajeze .pe spinarea oamenilor nu mai tine .
ps : am un filmulet si din sediul unui consulat – cu s-a intamplat acolo. daca primesc acceptul persoanei care mi l a trimis ..il voi posta aici 😀
ps la ps 😛 : daca e vreo problema ca filmuletul e postat de MM .. postarea & linkul de la 19 28 pot fi sterse . nu era vorba despre MM .
Nici o problema. 🙂
Bună seara,
AEP a anunțat ieri că a cerut parlamentului reluarea discuțiilor legate de Codul Electoral și a postat proiectul propus în 2011 (HotNews)! Din păcate, eu nu mai pot încărca acum linkul (apărea acolo și proiectul amintit…)
Buna seara 🙂
Cetăţenii români stabiliţi în Germania sunt indignaţi de faptul că drepturile constituţionale ale românilor din străinătate nu sunt respectate de guvernele României….Liga Asociaţiilor Româno-Germane din Germania precizează că a solicitat de peste zece ani, împreună cu multe asociaţii de români din întreaga lume, introducerea votului prin corespondenţă, iar în ultimii ani şi al votului electronic.
http://www.amosnews.ro/romanii-din-germania-solicita-demisia-ministrului-pentru-diaspora-2014-11-19
buna seara! 🙂 si cei din italia, nu doar cei din Germania. Maine veti afla mai multe 🙂
Da, si cei din Italia!
http://www.gazetaromaneasca.com/integrare/asociatii/8683-udri-solicitm-demisia-ministrului-delegat-pentru-romanii-de-pretutindeni-i-a-preedintelui-bes-.html
Grava mi se pare situatia in care e pusa diplomatia (cu bunele si relele ei) Fac legatura si cu interviul lui Mazuru de la rfi. Pe de alta parte piratu spune textual “Am primit in copie toate solicitarile…toti ambasadorii – Paris, Londra, Roma, Madrid – au solicitat prin MAE marirea numarului de sectii de votare….ambasadorii au informat corect asupra nevoii de marire a numarului de sectii, inclusiv ambasadorul de la Berlin.”
O concluzie ar fi ca acum vorbim de foi semnate de ministri ,secretari de stat, dovezi care pot fi folosite..la urma urmei au antet si tot ce trebuie.
Cercul se stringe, numai ca infractoru nu-i de gasit la domiciliu.
infractoru “e” mai multi!
Bonus
http://www.dw.de/klaus-iohannis-rom%C3%A2nia-trebuie-s%C4%83-%C8%99i-valorifice-mai-bine-oportunit%C4%83%C8%9Bile/a-18072757
Nu are prea mult sa dovedeasca de ce e in stare.. Noi insa speram …
foarte interesant! La Nasul este Alin Teodorescu care susutine ca indiferent de cine participa ca si contracandidat Ponta pierdea. Ca era pe faras se stia din luna mai, cand s-a atiu de comunicarea electronica si valul de nemultumire care se misca in online, cand a tras semnalul de alarma au trimis potera – pompieri, itm etc.
Dupa razboi multi viteji se arata … eu nu il cred
Miki, cu rezerve este de crezut. Face parte din vechea garda si a fost tras pe linia moarta, acum plateste polite. Ba mai mult cand a deschis gura l-au taxat, lucru de crezut.
Legat de asa zisa treaba ca Ponta ce era din mai out e o gluma si Alin Teodorescu plange dupa cascaval.
In seara aceasta am asistat la o discutie intre 2 pers trecute de 60de ani.
Dansa intreaba : cu cine ati votat?
El : mmm , am vrut cu Ponta dar m-au sunat copii si mi-au spus ca le nenorocesc viitorul si sa votez Iohanis! Asa am votat neamtul.
Credeti sau nu multe voturi au venit pe axa copii > parinti in ultima saptamana.
Inclusiv pe simulari facute inainte de T2 a iesit scorul 49P-51KI. Fractura totala s-a facut cand a aprut mesajul KI a taiat pensiile, din acel moment oamenii nu au mai raspuns la solicitarie facute ptr. sondaje. A fost necesar sa se treaca pe modele matematice.
Am inteles ca Kovesi s-ar putea sa ceara ca sediul confiscat de la Grivco sa devina sediul DNA.
http://www.ziare.com/laura-codruta-kovesi/dna/kovesi-cere-sediu-nou-mai-multi-bani-si-procurori-pentru-dna-nu-ne-oprim-1334310
Tara asta e plina de nevinovati . Toti imbogatiti cu sudoarea fruntii , muncind 26 de ore din 24 .
Nici vorba ca averea e exclusiv din contractele “cu dedicatie” facute cadou de stat .
http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/video–diicot-a-pus-sechestru-pe-averea-lui-adriean-videanu-313876
Voi stiti cit e de greu sa stringi 227.000.000 lei ? Nu stiti.
Un chin colosal . Trebuie sa faci contractele pe masura , umflate din start , sa platesti “pretinii” , partidul sa fraieresti (sau corupi) pe aia care semneaza . O nebunie . 🙂
Chiar aveam o problema cu textele pentru dictare!Scenariul dezastrului bugetar din 2008 se repetă.
Un nou acord al României cu Fondul Monetar Internațional (FMI), în 2015, ar fi benefic pentru România
http://www.agerpres.ro/economie/2014/11/19/fp-un-nou-acord-cu-fmi-in-2015-ar-fi-benefic-pentru-romania-si-economie-17-48-25
Astia care au scris articolul nu prea au iesit din Romania .Cum sa fie citez : “Fondului Proprietatea (FP), unul din cele mai mari fonduri închise de investiții din lume”
Fondul Proprietatea e un nimic, zero barat in comparatie cu alte fonduri de investitii din lume .
Exemplu fondul american Blackrock . Gestioneaza 4.000 de miliarde de dolari . (patru mii de miliarde de dolari )
Ziaristii lui peste . 🙁
stefan60 , poate fi si reclama mascata !parol!
Am luat act de “RECOMANDARE”, identica cu cea din februarie 2009.
off topic
“Our problem is that after 9/11 we never had a strategy that included fighting ideology, to counter their narrative. We had tactics designed to keep us safe, to disrupt their plans, to arrest and kill leaders, even to kill bin Laden. But there was no plan to counter their narratives. In 2004, bin Laden had around 400 fighters under oath. IS today has thousands fighters and followers in countries all over the world. This is an unfortunate failure.”
http://www.spiegel.de/international/world/interview-with-former-fbi-agent-and-islamic-state-expert-ali-soufan-a-1003853.html
Asta-mi aduce aminte ca avem si noi “islamistii” nostri cei rosii !!S itot asa , mentinind proportiile , a trebuit sa fim “safe” ,sa apucam si ziua de maine.
Deci …
asa un concediu mai zic si eu :
http://www.hotnews.ro/stiri-politic-18611335-victor-ponta-aflat-concediu-ofera-aceasta-seara-receptie.htm
Ar fi bine sa nu se duca
Gibonul dement nu reprezinta Romania
Incepe sa se faca lumina in sat! Consulatul de la Torino este condus de Tiberiu Dinu, om al sistemului uns cu diverse alifii, plus una bucata scandal in tara 👿
Sper ca aceaata sa nu fie doar o declaratie politica. Parchetul lui Nupu trebuie pus la treaba si sa ancheteze daca a existat strategie electorala PSD de impiedicare a votului unei categorii de populatie.
Daca a existat atunci PSD trebuie interzis conform constitutiei. Chiar asa: INTERZIS, DESFINTAT, STERS DIN REGISTRUL PARTIDELOR.
http://m.hotnews.ro/stire/18611724
„O manipulare atat de masiva a votului ca duminica nu s-a mai intamplat pana acum in niciun stat membru al UE” – Presedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag, Gunther Krichbaum
Mai este vreun dubiu ca aceasta strategie a existat cu premedotare
si a fost aplicata pas cu pas?
In instanta se merge cu dovezi. Nu cu presupuneri chiar daca sunt intemeiate. Aici e rolul SRI si al altor servicii. Ei sunt cei care trebuie sa vegheze la respectarea statului de drept si a democratiei. Ei sunt cei special imputerniciti sa faca asta.
SRI cu actualul director? 🙂
Dovezile sunt deja in mass media, discursul recent al
presedintelui in functie, si sute de mii de martori participanti
la votare.
mircea rusu are dreptate
trebuie dovedita premeditarea si implicarea capilor psd in luarea acestor eventuale decizii.Cred ca e f.complicat,partidul nu e facut doar din acei indivizi de la varf chiar daca ei iau deciziile(presedinte,vice,secretar,org.executiv central,locale,congrese,birouri etc fiecare cum e organizat dupa legea partidelor ) Si la o adica pot fi exclusi daca e nevoie.
art.40/2 const trebuie sa fie acoperit de vreo lege in penal
mult mai probabil,raspundere penala pt prosta organizare,aici dovezile,marturiile,plangerile penale,ajutorul extern pot fi evident mai eficiente.
salut! stai pe faza maine! 🙂
Asta a vrut Iliescu sa transmita cand a spus: ,,Aţi creat un monstru. Să nu uitaţi ce vă spun, dacă pierdeţi alegerile, partidul se va pulveriza. Nimeni nu vă va mai ierta!”?
He, he ! iliescu și ponta.
Capra sare masa,
Iada sare casa.
(un zâmbet amar)
(2) Partidele sau organizaţiile care, prin scopurile ori prin activitatea lor, militează împotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept ori a suveranităţii, a integrităţii sau a independenţei României sunt neconstituţionale.
Da, excelenta observatie, foarte solid articol.
http://www.ziare.com/alegeri/alegeri-prezidentiale-2014/ce-somata-sa-insiste-pentru-o-investigatie-a-votului-din-diaspora-manipulare-cum-nu-s-a-mai-vazut-in-ue-1334379
s-au pus nemtii pe mitoman nici ortodoxu ilie sarbu nu-l mai poate ascunde !
Germania nu va admite niciodata astfel de crime.
La mijloc este integritatea asocierilor din UE.
Am extrem de mari dubii că ar fi constituţional votul prin corespondenţă. Cred că el contravine articolelor care cer ca votul să fie “direct” şi “secret” pentru că nu se poate verifica în vreun fel că acela care trimite votul este titularul dreptului de a vota (vezi încercările de a vota, la urne, în locul unui membru al familiei) şi nici secretul votului (vezi problema interdicţiei fotografierii votului). Aceleaşi probleme le ridică, pe lângă cele de securizare, şi votul electronic prin internet.
Cred că soluţia este tot votul clasic dar cu mult mai multe secţii de votare în străinătate, înfiinţate în baza unei contabilizări a preînscrierilor în liste întocmite cu 3-6 luni înainte de data votării, + cca. 10-15% pentru cei aflaţi întâmplător în zona respectivelor secţii şi care nu puteau prevedea din timp aveastă împrejurare.
In primul rand, buna seara! In al doilea rand, am o intrebae pentru Dvs: statele care au vot prin corespondenta, sugerati ca de fapt au un vot care nu e secret si nici direct? Adica statele democratice care au vot prin corespondenta au caracterul democratic viciat de aceasta procedura a votului?
Bineinteles ca da… cand vine vorba de secretul votului PSD-ul clameaza ca in cabina si tantarii trebuie sa se uite in alta parte. Ce copii minori, care mana in ghips, nimic!!!
In realitate sta geambasul de voturi cu un buletin corespunzator stampilat la usa sectiei si plateste omului banii daca-i aduce un buletin gol… apoi stampileaza corespunzator buletinul tocmai primit si o ia de capat… Suveica.
La sfarsitul zilei sau chiar si in timpul votului, cand nu se uita opozitia sau mai rau, cand e trimisa dupa tigari cu urna mobila, se stampileaza podul palmei si apoi se joaca un pic pe deasupra unui teanc sau doua de voturi care ajung sub fata de masa apoi in urna. Completarea listei cu numarul aferent de votanti se face apoi dupa posibilitati. Asa i-au prins jandarmii pe aia de la Babeni in 2009: cu buletinele stampilate sub fata de masa…
Tot la sfarsitul zilei se foloseste deasemenea stampila aplicata pe dosul mainii pentru anularea catorva voturi ale opozitiei… asa pe sest la numaratoare, ca mana e mai rapida ca ochiul…
Sortarea buletinelor pe teancuri este deasemenea folosita. pe principiul: prima oara le sortam fiecare in teancul lui si apo le numaram. Problema apare cand pun intentionat un buletin al opozitiei in teancul dorit de numarator. Cine mai sta sa verifice unde e stampilat fiecare buletin din teanc?
Pe scurt, cand isi apara interesele PSD-ul este mai catolic decat papa si interpreteaza legea la cel mai absolut mod. Cam cum a facut Corlateanu/Melescanu: “Nu se poate domn’e, nu ne lasa legea…”
Cand intorci insa un pic spatele iti infige PSD-ul intre omoplati o intreaga tocilarie de cutite… de diferite marimi si forme…
Varianta electronica permite atat securizarea cat si secretul votului. In sensul ca nu te poate urmarii vreo organizatie sau grup sa vada cum ai votat. Sa pretinzi insa ca nici copii/nevasta nu au voie sa vada cum ai votat tu e acel tip de interpretare absoluta a legii specifice PSD_ului…
Ca si in alte cazuri, sicmarsicsic, statul trebuie sa-mi dea dreptul si posibilitatea sa votez secret. Daca eu vreau sa devoalez secretul si sa votez de mana cu nevasta-mea, e o optiune libera a mea si nu vad de ce ar trebui sa fiu obligat sa nu o fac. E un drept la care renunt nu o obligatie pe care o am de indeplinit!
Am spus ca si in alte cazuri pentru ca e la fel cu interpretarea PSD-ului privitoare la referendum: Sintagma “consultativ” PSD_ul o interpreteaza ca insemnand ca e optional pentru legiuitor rezultatul cand de fapt inseamna ca este consultata populatia iar rezultatul este OBLIGATORIU petru legiuitor.
Singurul motiv pentru care nu bagam toti 600 parlamentari la gherla este ca nu e prevazut un termen pentru materializarea pe care legiuitorul trebuie sa o faca. Ca daca aveau un termen, sa spunem 2 ani, acum aveam 600 de puscariasi nu 600 de parlamentari.
Daca esti de buna credinta nu mai incurca drepturile cu obligatiile. Daca nu, sa nu te mai prin pe aici.
Ai un singur paragraf la obiect:
“Ca si in alte cazuri, sicmarsicsic, statul trebuie sa-mi dea dreptul si posibilitatea sa votez secret. Daca eu vreau sa devoalez secretul si sa votez de mana cu nevasta-mea, e o optiune libera a mea si nu vad de ce ar trebui sa fiu obligat sa nu o fac. E un drept la care renunt nu o obligatie pe care o am de indeplinit!”
Dreptul de a vota (art. 36 Const.) nu crează şi obligaţia de a vota. Dar, dacă votezi, atunci eşti obligat să respecţi şi ceilalţi să-şi respecte cerinţele constituţionale aferente votului:
– art. 62 Const. “Camera Deputaţilor şi Senatul sunt alese prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat, potrivit legii electorale. ”
– art. 81 Const. “Preşedintele României este ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat.”
(Nu există precizări constituţionale similare pentru referendum şi alegerile locale!)
Pentru nici un vot efectuat de la distanţă (electonic via internet sau prin corespondenţă) nu se poate asigura cerinţa de a fi “direct”. Prin cuvântul “direct” se înţelege că fiecare votant îşi exercită personal dreptul de vot şi nu poate să-l delege. Vânzarea votului este una dintre modalităţile de delegare. Sunt sigur că ignorarea cerinţei ca votul să fie direct va duce imediat la vânzarea de voturi, nu doar votarea pentru alt membru al familiei aşa cum sugerezi, şi nu există nici o modalitate de a controla acest aspect nociv.
Similar se pune problema secretului votului. Dacă în actualul sistem de vot sunt manifestări de gen “suveica” (care presupune sustragerea unui buletin de vot), fotografierea buletinului de vot sau arătarea acestuia unor terţi – toate sancţionate de lege – este uşor de închipuit ce se poate întâmpla în cazul votării de la distanţă: votări de pe tableta, smartphon-ul etc. cumpărătorului votului sau a “şefului” în cazul votului via internet; completarea buletinului de vot şi expediarea lui în prezenţa cumpărătorului votului sau a “şefului” în cazul votului prin corespondenţă.
Luăm altă situaţie: cine poate împiedica pe turismul electoral în ţări vecine, cu sute de autocare, fiecare făcând mai multe curse zilnice? Desigur, trebuie anunţată în prealabil intenţia de a vota din respectiva ţară, în cazul votului prin corespondenţă, dar asta este o procedură lipsită de altă relevanţă, în ceea ce priveşte împiedicarea votării, decât sub aspectul unei formalităţi.
Desigur, CCR poate, aşa cum a făcut-o şi altădată, da interpretări neaşteptate textelor constituţionale. Mie mi se pare că dacă va da “liber” la votul electronic sau prin corespondenţă se va compromite cu totul caracterul votului.
NB Nu toată diaspora este aşa cum am văzut la TV, interesată de ceea ce se întâmplă în România. Există acolo o parte din români, până în 15-20%, foarte interesaţi de ceea ce se întâmplă în ţară dar o parte consistentă chiar nu mai este interesată; copii acestora nici nu mai vreau să audă de întoarcerea în România altfel decât în vacanţe şi concedii; se consideră italieni, spanioli, nemţi etc. Am în familie persoane care din anul 2000 sunt în Germania (Bavaria), lucrând în IT şi finanţe-bănci, au dobândit cetăţenia germană, şi ultima dată au fost în ţară acum 3 ani. Concediile şi le petrec în Spania, Franţa, Austria etc., vizitându-şi alte rude împrăştiate prin toată Europa, weekend-urile în Elveţia, Italia sau Croaţia. Unele dintre ele în 2009 locuiau în partea de vest a Germaniei şi au mers 120 km pentru a vota la Strasbourg; anul ăsta mi-au spus clar că nu-i mai interesează votarea deşi aveau secţie de votare în localitatea de domiciliu.
Bun.
@Sicmarsic, nu ai raspuns la intrebarea mea: statele europene care au drept dee vot prin corespondenta, sunt viciate in caracterul lor democratic de existenta acestui vot?
vad ca ai o preocupare legitima fata de caracterul direct si secret al votului. Scri: “Sunt sigur că ignorarea cerinţei ca votul să fie direct va duce imediat la vânzarea de voturi, nu doar votarea pentru alt membru al familiei aşa cum sugerezi, şi nu există nici o modalitate de a controla acest aspect nociv”.
Ce propui pentru ca vanzarea actuala de voturi sa fie combatuta? Cand sunt cumparati alegetorii cu un kil de faina/ulei?
Iti pot da un contra-exemplu (la exemplul tau cu diaspora neinteresata): o femeie dintr-un sat maramuresean silita de o delegatie formata de medicul de familie, primar si doi delegati cu urna mobila sa voteze cu Ponta, sub amenintarea ca nu i se mai elibereaza reteta.
la exemplul meu: e vot direct? E secret? E liber exprimat?
Sicmarsic:
Eu ma duc in cabina. Pun stamila pe buletin. Il impachetez. Ies din cabina. Il dau lui nevasta-mea. Ea il ia. Impreuna cu al ei il baga in urna.
Cum a fost votul? direct sau prin delegare? Nevasta-me a votat de doua ori? Ca a bagat 2 buletine in urna..
Inlocuieste-o pe nevasta-mea cu postasul sau cu un cablu UTP. Unde vezi tu delegare a votului daca eu pun stampila, eu securizez buletinul.
Mecanisme de fraudare exista si vor exista mereu indiferent de legislatie si proceduri. Ele trebuie pedepsite. Nu veni cu ipoteza ca pentru a nu se mai putea fura din buzunare trebuie sa taiem degetele tuturor. Esti idiot.
Statul trebuie sa asigure cetateanul ca-i pune la dispozitie un proces electoral prin care acesta poate sa voteze si nimeni nu poate, impotriva vointei votantului, sa afle cum a votat.
Ca votantul e corupt, ca cineva il forteaza, aici vorbim deja de alt act, cel penal, care trebuie tratat separat.
Preventia furtului prin lasarea tuturor fara degete nu cred ca e lucrativa.
salut! Perfect de acord. Cred ca !sicmarsic are lacune legat de jurisprudenta CCR si mai ales face confuzii nepermise sau intentionate.
@Mircea Rusu
Fie n-am fost eu clar, fie nu m-ai înţeles, fie simulezi neînţelegerea. Felul în care vrei să curmi discuţia, prin insulte, mă face să cred că ultima variantă este mai aproape de adevăr.
Prin “delegarea votării” trebuie înţeles că laşi pe altul să ştampileze (în condiíile actuale) / completeze câmpurile unui formular / buletin de vot (în caz de vot prin corespondenţă) sau când operezi acestea nu-ţi exprimi propria părere despe persoana / partidul / subiectul votului ci faci pe plac unei terţe persoane. Ea nu se referă la operările asupra buletinului de vot, ulterioare exprimării de voinţă sau persoanelelor care le operează (cine bagă în urnă buletinul de vot, cine îl duce la poştă, poştaşul, cine verifică validitatea votării etc.).
Sunt de acord că mecanisme de fraudare există, tot aşa cum există mecanisme de producere a oricărui fapt penal. Legile penale nu au doar menirea de a pedepsi faptele penale ci şi aceea de a preveni proliferarea lor, în limite rezonabile şi fără afectarea esenţei unor drepturi civile. Actuala procedură de votare, în cabina de vot, cu liste prestabilite cuprinzând votanţii, este cazul care maximizează protecţia faţă de fraude. Ştim foarte bine că abaterile de la această procedură – urna mobilă şi listele suplimentare – reduc în mod dramatic protecţia anti-fraudă dar ele sunt necesare pentru a nu afecta esenţa dreptului de a vota a celor aflaţi în imposibilitate de deplasare şi a celor aflaţi în afara localităţii de domiciliu. Introducerea votului prin corespondenţă maximizează riscul de fraude mult dincolo de limitele rezonabile.
Edit @Cetatean: aiurea in tramvai “maximizeaza”, atunci de ce a cerut CCR vot prin corespondenta in Decizia 61/2010?
@Cetatean
Nu ştiu ce ai editat în comentariul meu dar nu-mi place uzul editărilor.
Decizia CCR nr. 61/2010, în ultima frază a motivării, fără vreo legătură cu restul motivării, apare textul:
“În cadrul preocupărilor de revizuire a legislaţiei electorale, o atenţie sporită trebuie acordată posibilităţii cetăţenilor români cu drept de vot care domiciliază în străinătate, şi nu numai acestora, de a-şi exercita dreptul de vot, în cadrul unei proceduri speciale, inclusiv prin votul electronic, care să se desfăşoare în corelare cu orele oficiale ale României între care se desfăşoară procesul de votare.”
În textul citat nu se cere introducerea votului prin corespondenţă, aşa cum pretinzi, ci se recomandă analiza cu “atenţie sporită” a acestei posibilităţi. Curtea însăşi n-a analizat această posibilitate nici sub aspectele constituţionale privind exercitarea unui vot direct şi secret şi nici sub aspectul posibilităţilor de fraudare şi nici nu era chemată ca prin acea decizie să facă o astfel de analiză.
Examinarea cu atentie sporita inseamna, in limbajul CCR, recomandarea de a se introduce. Insa e formulat aluziv, caci CCR nu poate trasa ordine Parlamentului. CCR nu scrie ca sa se afla in treaba.
Doi emisari americani au sosit in Romania a doua zi dupa alegeri:
http://www.gandul.info/interviurile-gandul/doi-emisari-ai-sua-au-venit-la-bucuresti-a-doua-zi-dupa-alegeri-rose-gottemoeller-democratia-este-vie-si-sanatoasa-in-romania-asteptam-sa-lucram-cu-presedintele-ales-iohannis-si-cu-guvernul-sau-13598250
io nu stiu ce va iesi pana la urma cu kj.
nu e ceva in regula,simt, habar n-am ce ,da` asa imi vine cate-o carcoteala 😆
poate va reusi pana la urma si cu reconcilierea asta,ca mai citi prin cateva locuri
hm,hm…tac …astept cateva luni
sunt insa lucruri pe care pur si simplu nu le poti amesteca,it doesn’t fit
poate in alchimie da` nu stii ce-ti iese
pui apa cu uleiul si-ti iese ditamai tnt-ul 😆
se pare ca receptia lui ponta va fi de despartire.
vad acum pe sticla,state dept. e incantata sa lucreze cu kj si cu noul sau guvern !
nu vreau sa dau in scenarita daaar.. sunt cateva chestiuni remarcate deja care nu prea corespund anumitor profile 😉
Am citit un comentariu in presa ca Ponta face receptia pt. ca avea mancarea pregatita pt sarbatorirea victoriei in alegeri.Si daca n-a fost sa fie, de ce sa arunce mancarea ?Face o pomana de sufletul PSD.
😆
@mircea
e bine ca aveti “carcoteli” si e sanatos asa ceva
si eu am,si nu e numai iohannis
dar,una peste alta,daca era ponta nu mai aveam nici carcoteli,nici indoielei,aveam”certitudini”
Buna noapte! 🙂
KJ: „in mine veti avea un presedinte care incearca sa reconecteze cartea la om si omul la carte, in special tanarul”.
Nu stiu cat e de adevarata stirea, dar nu ma indoiesc ca in jurul lui Iohannis este o “viermuiala” de interese, pile, mancatorii. E clar ca le sticlesc ochii dupa functii pe care nu le merita.
http://www.comisarul.ro/politic/sie-vanat-de-gruparea-oculta-frunzaverde-%E2%80%93-atanasi_283666.html
Of course, tiganiada din politica Romaniei
Speranta este la Iohannis, altfel educat si experimentat in timp
Diaspora are onoarea să vă invite, de 1 Decembrie, la Bruxelles, inima Europei, unde va avea loc o reuniune a românilor din mai multe orașe ale Europei, pentru a sărbători Ziua Națională împreună. De data aceasta va fi o reuniune specială, la care va participa și Alexandru Popescu, simbolul conștiintei societății civile românești, cel care parcurge 3000 de km pe jos pentru a înmâna Parlamentului European mesajul antifracturare și anti-cianurare al societății civile românești și care, chiar de Ziua Națională, va citi acest mesaj în cadrul unei ceremonii organizate de Diaspora.
Vă invităm, așadar, la Bruxelles, pe 1 Decembrie, pentru a vă felicita personal pentru rezultatul alegerilor și pentru a vă convinge de angajamentul constant al Diasporei pentru România, o Românie în care să ne dorim să ne întoarcem și de care să fim mândri în afară.
Ohoo, nimic in media.
http://farafracturare.ro/scrisoare-a-diasporei-adresata-lui-klaus-iohannis/
buna dimineata!
http://politeia.org.ro/stiri-revista-presei/revista-presei-20-noiembrie-oficial-german-cere-ancheta-parchetul-lui-nitu-doarme-complice/33119/
@Cetăţean
După cum se poate uşor observa precedentul comentariu a fost un răspuns pentru Mircea Rusu.
Vis-a-vis de istoricul votului prin corespondenţă în Europa vezi:
http://www.dw.de/votul-prin-coresponden%C5%A3%C4%83-o-tem%C4%83-mai-grea-dec%C3%A2t-pare/a-18071357
După cum vezi nici state cu democraţii consolidate (Anglia, Italia, Portugalia, Spania, rtc.= nu au adoptat acest tip de vot decât experimental.
Votul prin corespondenţă poate avea succes doar acolo unde oferta de vânzare a votului este scăzută (ofertă de cumpărare, la preţuri rezonabile, se găseşte pretutindeni) iar aceasta implică un număr / procent scăzut de săraci şi o conştiinţă civică ridicată în cvasitotalitatea populaţiei. România în nici un caz nu satisface aceste condiţii. Ceea ce poate fi un succes în Elveţia, care satisface condiţiile de mai sus, ar fi un eşec cu grave consecinţe în cazul nostru.
*
Una este să ai de a face cu fraude izolate, aşa cum este acum, şi alta este să deschizi larg uşa spre fraude cvasi-generalizate, aşa cum ar face votul prin corespondenţă.
Legislaţia prevede mai multe măsuri pentru prevenirea fraudelor: Numărarea buletinelor de vot la primirea de către reprezentanţii secţiei de votare, păstrarea lor sub pază până în ziua votării, aplicarea ştampilei secíei de votare doar în ziua votării, interdicţia ieşiri din secţia de votare cu buletin de vot etc. (toate pentru a preveni malversaţiuni de exemplu cele gen “suveica”); interdicţia intrării în cabina de vot cu aparate de fotografiat, telefoane etc., intrării mai multor persoane simultan în cabina de votare, arătării buletinelor de vot unor terţi, staţionarea persoanelor în secţia de votare etc. (toate pentru a asigura secretul votului) etc. Toate acestea nu pot împiedica existenţa unor fraude dar reduc incidenţa lor.
Cumpărarea voturilor, în prezent, este o operaţiune riscantă pentru că potenţialul cumpărător nu poate avea certitudinea că, odată intrat în cabina de vot, potenţialul vânzător ar respecta înţelegerea. Tocmai de aceea s-au luat măsuri din categoria celor enumerate. Dacă se adoptă votul prin corespondenţă, evident, dubiile sunt înlăturate.
*
Exemplul pe care l-ai dat nu este un contra-exemplu.faţă de ceea ce am scris despre dezinteresul unei părţí consistente din .diasporă faţă de alegerile din România. Ai dat un exemplu de cumul de fapte penale, începând cu şantajul.
Ok, sa ne intelegem:
1. Alte state au vot prin corespondenta. Ca l-au adoptat greu, experimental sau dupa multe tergiversari, nu are importanta. Noi nu il avem, desi exista doua decizii ale CCR care il reclama: Decizia 61/2010 si 52/2012. Am scris despre asta aici: http://theophylepoliteia.wordpress.com/2012/04/23/pozitia-politeia-fata-de-votul-prin-corespendenta-in-completarea-celor-scrise-de-marius-mistretu-delaepicentru/
Iti citez ce zice CCR: “o atentie sporita trebuie acordata posibilitatii cetatenilor romani cu drept de vot care domiciliaza in strainatate, si nu numai acestora, de a-si exercita dreptul de vot, in cadrul unei proceduri speciale, inclusiv prin votul electronic, care sa se desfasoare in corelare cu orele oficiale ale Romaniei intre care se desfasoara procesul de votare ».
Sper ca intelegi ca daca CCR sustine ca trebuie adoptat vot prin corespondenta pentru diaspora [sau electronic], in principiu este constitutional, caci CCR nu ar cere ceva neconstitutional. Asa ca din acest moment orice discutie despre imposibilitatea garantarii caracterului secret, direct si liber exprimat al votului prin corespondenta este inchisa, orice ai invoca. Nu ai ce argumente sa invoci impotriva unei decizii a CCR care cere vot prin corespndenta, oricate scrupule ai avea. Principial este posibil si legitim. Punct. Restul tine de redactarea legii si de garantiile de securizare a votului.
2. “Una este să ai de a face cu fraude izolate, aşa cum este acum, şi alta este să deschizi larg uşa spre fraude cvasi-generalizate, aşa cum ar face votul prin corespondenţă”.
Iti recomand sa citesti rechizitoriul procurorilor din dosarul Liviu Dragnea – referendumul din 2012. Vei vedea acolo cat de “izolate” sunt fraudele acum. In plus, dovedeste-o ca in statele care au prin corespondenta, sunt fraude generalizate.
3. Exemplul dat de mine este unul care arata ca chiar si acum, cu toate “garantiile” votului direct, fraudele reale se produc la fel de usor precum s-ar produce ipoteticele fraude la votul prin corespondenta.
By the way, confunzi votul prin corespondenta cu cel electronic si imi dai un link care arata problemele votului electronic cu cel prin corespondenta.
@Cetatean
Despre cele scrise în Decizia CCR nr 61/2010 şi greşita lor interpretare am scris în alt comentariu. Cealaltă decizie, nr. 52/2012, cred că este greşit invocată de aceea recomand o verificare a acestui aspect.
Privitor la dosarul fraudelor la referendum, ceea ce am văzut până acum este fraudarea izolată, în câteva sate bântuite de sărăcie şi de lipsă de civism. Nu se susţin alte alegaţii.
Există un singur stat european cu democraţie consolidată care foloseşte în mod curent votul prin corespondenţă, Elveţia, şi aceasta doar pentru 30% din populaţie. Cred că n-ai auzit că în Elveţia se cumpără voturi, şi nu doar de când s-a introdus acest sistem de vot. Starea materială a cvasitotalităţii elveţienilor şi civismul lor îi face incoruptibili sub acest aspect. În nici un alt stat european cu democraţie consolidată nu s.a adoptat acest sistem de vot decât experimental, în unele regiuni, iar rezultatele controversate n-au permis generalizarea acestui sistem de vot.
Vezi, din nou, articolul de pe siteul Deutsche Welle, spre care am mai dat link, şi analize mai detaliate aici:
http://en.wikipedia.org/wiki/Postal_voting
Era vorba de decizia 51/2012 a CCR, eroarea mea.
Nu sunt “alegatii”, ci sunt cele scrise de procurori in dosarul Dragnea. Cateva sectii esantion analizate si iti pui mainile in cap cand vezi fraudele. La scara tarii e dezastru!
@Cetatean
Am găsit şi această decizie. Reiau, pentru o mai uşoară comparare, fragmentele pendinte discuţiei de faţă din cele două decizii.
Decizia 62/2010: “În cadrul preocupărilor de revizuire a legislaţiei electorale, o atenţie sporită trebuie acordată posibilităţii cetăţenilor români cu drept de vot care domiciliază în străinătate, şi nu numai acestora, de a-şi exercita dreptul de vot, în cadrul unei proceduri speciale, inclusiv prin votul electronic, care să se desfăşoare în corelare cu orele oficiale ale României între care se desfăşoară procesul de votare.”
Decizia 51/2012: “În cadrul preocupărilor de revizuire a legislaţiei electorale, o atenţie sporită trebuie acordată posibilităţii cetăţenilor români cu drept de vot care domiciliază în străinătate de a-şi exercita dreptul de vot, în cadrul unei proceduri speciale, care să se desfăşoare în corelare cu orele oficiale ale României între care se desfăşoară procesul de votare.”
Se vede că din a doua decizie au dispărut părţi esenţiale: “şi nu numai acestora” respectiv “inclusiv prin votul electronic”. Lipsa acestor părţi este o veritabilă retractare a celor spuse în prima decizie. Ce rămâne după asta? Referirea la o procedură specială, dar votarea pe liste suplimentare şi scrierea unei declaraţii pe propria răspundere este o procedură specială. Termenul “corelare”, comun în cele două decizii, deşi este un termen cheie în context, introduce un nonsens semantic. Singura interpretare care ar putea fi dată este cerinţa ca votanţii din străinătate să voteze între aceleaşi ore, după ora României, ca şi votanţii din România ori asta este o evidentă prostie. Probabil ea este o riminescenţă a unor discuţii publice privind influenţarea votului din străinătate de comunicarea în ţară a rezultatelor date de către exit-pool-uri.
*
Zici: “Nu sunt “alegatii”, ci sunt cele scrise de procurori in dosarul Dragnea. Cateva sectii esantion analizate si iti pui mainile in cap cand vezi fraudele. La scara tarii e dezastru!”
Mda. Ce-ar fi să luăm rechizitoriul din dosarul criminalului de la Perla şi să susţinem, în baza lui, că toţi românii sunt criminali odioşi? N-ar fi nimic altceva decât transpunerea mot-a-mot a raţionamentului tău.
Cele 2-3 sate bântuite de sărăcie şi de lipsă de educaţie civică, în care s-a fraudat referendumul, nu constituie un eşantion reprezentativ şi, sunt convins, că în cazul lor cercetările procurorilor au pornit de la sesizări.
Ok. am inteles. Esti impotriva votului prin corespondenta pe motiv ca va duce la o frauda masiva, ca CCR de fapt nu ar fi de acord (desi eu sustin ca o cere iar tu sustii ca de fapt retracteaza in 51/2012 cele spuse in 61/2010) si ca votul nu este “direct” si “secret”. Got it.
Problema e simpla: cata vreme alte tari democratice au vot prin corespondenta (in plic adica), inseamna ca se poate asigura securitatea votului si toate alte garantii constitutionale.
iar cat priveste fraudele in actualul sistem, ele nu sunt asa de “putine” pe cat socotesti, din moment ce luandu-se esantionat cateva sectii de vot la referendum si extrapolandu-se la nivelul celor 18.300 sectii din tara ies sute de mii, poate peste milionul de voturi posibil fraudate.
Ti-am citit argumentele, insa discutia nu duce nicaieri pentru ca vrei neaparat sa sustii ca votul prin corespondenta este neconstitutional. Punem punct.
@sicmarsicsic, obiecția ta se referă la tipul de fraudă intitulat: vânzarea votului. Deci îl prelucrez pe un fraier fără riscul de a fi prins în cabina de votare deoarece eu sunt la fraier acasă la el sau la mine. Oricum ar fi tot trebuie să fiu cu el între patru ochi, fără martori incomozi, nu ? Îi dau banii el pune ștampila, sigilăm plicul și eu îl pun la poștă.
În cazul ăsta cum putem realiza o fraudă de un million ? Logistic vorbind…e un coșmar.
Financiar, 50 x 1.000.000 = 50 milioane lei, hmmm, chiar și pentru un partid mare este o sumă care-ți dă fiori.
Iar dacă se trezește plebea și vin și pruncii de 18 anișori la vot să le dea șmecherilor una-n bot atunci te paște falimentul.
@Cap Limpede
Repet: în actualul sistem, cumpărarea votului poate fi controlabilă doar în cazul unei mobile. În rest, dacă nu se face uz şi de alte manevre ilegale, cumpărătorul n-are nici o certitudine că în cabina de votare îi va fi respectată promisiunea. Sistemul de vot prin corespondenţă asigură certitudinea în acest caz.
O prezenţă masivă la vot anihilează, în actualul sistem electoral, efectele fraudelor. În cazul votului prin corespondenţă cresc atât de mult posibilităţile de fraudă încât această anihilare nu mai poate opera.
*
Ceea ce se omite cu obstinaţiei este realitatea că asupra celor săraci are controlul în PSD şi aceştia în condiţiile votului prin corespondenţă vor da votul aşa cum le va impune primarul. O să crească numărul votanţilor din străinătate cu până la 7-800.000 voturi dar în ţară PSD îşi va asigura alte 2-3 mil voturi în compensare.
Corecţie: cumpărarea votului poate fi controlabilă de către cimpărător doar în cazul urnei mobile, dacă acel cumpărător însoţeşte urna mobilă..
Să punem presiune pe Parlament ! Acum !
Este extrem de suspectă vioiciunea cu care sunt aruncați în groapa cu lei gladiatorii partidului. Cunoscând apetența PSD + PC pentru conspirații la miezul nopții în spatele ușilor închise ale Comisiei Juridice după ce-i expediază pe fraieri acasă putem suspecta că deja se lucrează intens la scenarii pentru suspendarea lui Iohannis.
Deci cât mai repede trebuie să obținem tăierea accesului la mecanismele de fraudare a votului precum și asigurarea accesului la vot pentru absolut toți cetățenii de pe Lista Electorală !
Motanul trebuie înșfăcat de ceafă și îndepărtat de la oala cu smântână.