Câteva cuvinte despre Creștinismul Românesc
30/11/2016 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale |
Publicat pentru prima data de †Theophyle la 21 aprilie 2014
Nota @Cetatean, 30 noiembrie 2016: republic, in aceasta zi a Sfantului Andrei, un articol al lui Theophyle dedicat crestinismului romanesc. O fac pentru ca merita sa ne cunoastem istoria, atat a patriei cat si a credintei. Fara credinta crestina, nu am fi avut azi o patrie pe aceste meleaguri. Pana sa apara patria in sensul pasoptist-politic al cuvantului, a existat o alta forma de comunitate, cea de credinta si de limba.
***
Probabil ca nu as fi postat acest articol daca nu as fi citit cu stupoare cateva comentarii ale articolului meu publicat pe alt site, comentarii care “invinuiau” ortodoxia de decalajele si mentalitatile romanesti puse pe seama faptului ca romanii sunt ortodocsi si nu catolici.
Nu ai cum sa dezbati o problema de acest gen cu obiectivitate pentru simplul fapt ca religia unui om este complet diferita de cea a unei societati sau a unui popor. Religia personala este un lucru profund subiectiv si este functia unei alegeri personale. Religia unei societati (comunitati, popor) este ancorata in negura istoriei si miturilor ei fondatoare si propagata prin traditiile orale sau scrise ale acelei societati (sau popor).
Majoritatea istoricilor sunt astazi de acord cu posibilitatea ca religia creştina a ajuns în Dacia odată cu trupele Imperiului Roman. Probabil că primii creştini din interiorul regiunilor estice ale Imperiului roman au trecut Dunărea în afara Imperiului încă din secolul I d. Hr., pentru a evita primele persecuţii organizate de catre autorităţile imperiale provinciale, pe vremea împăratului Nero.
Nu avem nici o dovada ca printre soldatii romani care au intrat in Dacia ar fi fost crestini; totusi, avand in vedere ca o parte din legiunile romane care au ajuns in Dacia proveneau si din Tara Sfanta si Siria, exista o posibilitate ca o minoritate sa fi fost totusi crestini.După 297 d.Hr., in Sciţia Inferioara (Scythia minor), care se intindea între malul drept al Dunării de jos şi Tomis – străvechiul oraş grecesc de pe litoralul apusean al Mării Negre, se aflau multi crestini care emigrasera, fugariti de persecutiile religioase anti-creştine organizate din ordinul împăraţilor romani Diocleţian, Galeriu, Liciniu şi Iulian Apostatul. Avem probe istorice ca Episcopul Efrem a fost ucis în 304 d.Hr., în ziua de 7 Martie, la Tomis.
Traditia sustine ca Moesia inferioară a fost vizitată de Sfântul Apostol Andrei, fratele Sfântului Petru şi de discipolii direcţi ai acestora, cu mult înainte de Războaiele dacice. Traditia indica locul din Dobrogea unde Sfântul Andrei s-a adăpostit nu cu mult înainte de a fi martirizat pe crucea sa, de către soldaţi romani, în orasul Patras din Grecia.
Probabil ca Sf. Apostol Andrei s-a nascut la Betsaida (Ebr. bet ţida), fiind fratele Sfântului Apostol Petru (Şimon), dintr-o familie de pescari de pe malul Lacului Genezaret (Ebr. kineret). Traditia aramaica ii atribuie numele original de Amoţ, care in aramaica si ebraica biblica insemna curajos sau barbatesc; tradus in greaca, numele lui a devenit Andreas adica Andrei. Deoarece traditia indica anul sacrificarii, anul 60 d.Hr. este mai mult decat edificator ca vizita Apostolului pe meleagurile romanesti s-a petrecut inaintea acestui an, probabil intre 55-59 d. Hr, avand in vedere ca Sinodul Apostolic a avut loc in jurul anilor 49-50 d. Hr. la Ierusalim, unde s-a decis unde va merge fiecare dintre Apostoli.
Majoritatea popoarelor care au salaşluit pe teritoriul Imperiului Roman sau in zonele adiacente, dupa devenirea crestinismului religie oficiala a Imperiului (fie el de apus sau de rasarit) au fost crestinate “de sus în jos” cate odata prin forţă. De mentionat ca nu a fost cazul la romani! Creştinismul românesc, cum afirma părintele Dumitru Stăniloae, a fost unul de dor şi de taină. Poate da sau poate nu, in nici un caz nu avem nici o proba istorica care sa infirme spusele ale acestui mare duhovnic si carturar.
Primul preot daco-roman cunoscut este Montanus, care a fost înnecat ca martir împreună cu soţia sa Maxima, pentru că a mărturisit credinţa sa creştină în 26 Martie 304. Săpăturile arheologice din anul 1971 sub bazilica paleo-creştină de la Niculiţel (lângă anticul Noviodunum, în Sciţia minor) au dezgropat un Martyrion şi mai vechi, aşezat la temelie.
Terminologia eclesiastica romaneasca este aproape total latina “biserică” – basilica, “Dumnezeu”- Domine Deus, “Paşte” – Paschae, “Păgân” – Paganus, “Înger” – Angelus, “cruce” – crux, -cis, “creştin” – christianus, “a boteza” – batizare. Analizarea etimologica descrie un fenomen extrem de interesant: probabil ca primele contacte ale crestinilor proto-români au fost cu crestinitatea latina si nu cu cea greaca. Alte nume rezervate unor locatii geografice sau onomastice sunt si ele de sorginte latina, de exemplu: “Sântămăria”, “Sâmpetru”, “Sângiorgi”, “Sânmedru” , “Sânandrei”, “Sântoader”, etc. Pana si onaomastica pagana pastrata de traditia romaneasca, de exemplu “Sânziana” si “Cosânzeana” au radacini romane – Sancta Diana si Qua Sancta Diana. Traditiile primare ale crestinismului proto-român, care-l nominalizau pe Sfantul Andrei drept “apostolul lupiilor”, sunt strans legate de mitologia Dacilor care aveau ca stindart un cap de lup, asadar Sfantul Andrei este “apostolul dacilor”.
Cea mai veche dovada scrisa a crestinismului proto-roman gasita pe teritoriul Romaniei este o inscripţie de pe un mormânt care dateaza din al doilea secol d.Hr., găsita în Napoca, care purta inscrisul Sit tibi terra levis (sa-ti fie tarana usoara). Inscripţia a fost făcută de către o “breasla” (o asociaţie), ale cărei membrii provineau probabil din Orientul Mijlociu. Printre persoanele menţionate în inscripţie, majoritare au fost cele care purtau nume romane, ceea ce sugerează că a existat o răspândire a creştinismului în rândurile soldaţilor si ale colonistilor daco-romani încă din secolul al II-lea d.Hr., pe teritoriul national.
La sfârşitul mileniului I d.Hr., deoarece teritoriul muntos de la sudul Dunării de Jos mai era numită şi Vlahia Mare, aceea de la nordul Dunării de Jos a fost numită de către cancelariile bizantine după numele ungurilor (aliaţii bizantini ai timpului) Ungro-Vlahia. Aceste importante fapte geografice şi etnografice au fost reflectate în numele primei Mitropolii româneşti de la nord de Dunăre, Mitropolia Ungro Vlahiei.
Creştinarea slavilor sudici cu ajutorul populaţiei proto-romane n-a fost completă decât după secolul al zecelea, cinci secole după forţarea liniei de apărare Constanţa-Cernavodă (a valului “lui Traian”) întărit cu toate fortificaţiile malurilor dunărene ale Imperiului bizantin.
În urma relaţiilor complexe ale Patriarhatelor Bizantine cu primele forme ale Ţaratelor româno bulgare, autoritatea ortodoxă a adoptat limba paleo slavică, aceea provenita din limba greacă, în Sfânta Liturghie, începând din secolul IX d. Hr.Cu toate acestea, cele mai multe texte religioase erau învăţate pe dinafară de preoţii care nu înţelegeau limba slavonă. Astfel, numeroase rugaciuni din această perioadă au fost denumite boscorodii (lucruri fara sens), reflectand situaţia unui bilingvism aproape inexistent. Aici prtobabil au inceput problemele identificate de uni ca “decalaj ortodox roman” , din nefericire greu de combatut.
Impăratul Galeriu (născut in Dacia, probabil de origine daco-romana) a proclamat în 311 d.Hr. libertatea confesionala pentru creştinii de peste tot teritoriul Imperiului Roman, oraşul Tomis devenind Constanţa, cu o Mitropolie cu 14 episcopate. Până în secolul al IV-lea s-a format pe teritoriul Mitropoliei Tomisului un nucleu puternic şi organizat de călugări creştini, cunoscut sub numele de Călugării Sciti.
Călugării Sciti au format o comunitate monahala in regiunea din jurul Deltei Dunarii, care a jucat un rol influent în creştinarea populatiei autohtone si mentinerea unei vieţi crestinesti între secolele IV-VI d.Hr, contributia lor la aprofundarea dogmei creştine şi a calendarului creştin a fost covarşitoare. Numele Scit nu se referă la etnie, ci provine de la Scythia Minor, numele clasic al modernei regiuni Dobrogea, impartite intre România şi Bulgaria, pe atunci provincie romană. Majoritatea călugărilor sciti au fost proto-romani de origine Daco/Traco-Romana; impreuna cu ei au trait insa si creştini imigranţi care au venit să trăiască viata ascetica si sa raspandeasca creştinismul.
Ce trebuie sa inteleaga romanul zilelor noastre este ca ortodoxia existenta sau absenta in mentalul nostru nu are nici o legatura cu decalajele noastre, ci cu alte lipsuri mult mai grave pe care le cunoastem cu totii.
Bibliografie:
Petre P. Panaitescu, Istoria Românilor, Bucuresti, 1942
Galerius and Constantines edicts of Toleration from 311 and 313
Theophyle – Geneza Creştinismului românesc (I – VII)
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Salut
Dupa ce citesti /recitesti articolul regretatului Theophyle .. parca nu-ti mai vine sa te rusinezi de istorie si de stramosii daci , nu ?
Mai ales ca postarea vine perfect atat pentru ziua de azi ( Sarbatoarea Sfantului Andrei ) cat si pentru ziua de maine , cand unitatile militare isi vor prezenta drapelele de lupta ( drapele ce au , in marea majoritate , insemne ce contin simboluri dacice 😀 ) .
Salut! “Dacii” si “dacismul” au devenit marota corectitudinii politice romanesti (propaganda desantata pro-LGBT, anti-crestinism, anti-familie, in numele “europenismului” de parada si al “progresismului” de tip bruxelez a la madam Pruna care vede peste tot “intoleranta” si “fanatism” – ca propaganda pe fata pro-LGBT nu o fi fanatism, ci gandire “libera”).
Pana si in medicina a devenit o moda sa denunti “decopatia”. Ca si cum daca faci niste ceai de buruieni (ca pe vremuri) incalci nu stiu ce reguli ale Bruxellesului (ceea ce e adevarat). Maiine poimaiine or sa ceara firmei Renault sa numeasca masina nu “Dacia”, ci “Roma”. Sau “Rroma”, ca sa nu se supere tiganii.
Buna seara.
Off topic! Miscari ciudate la est, au relocat 55.000 soldati la granita cu Ucraina 🙁
http://www.evz.ro/actiune-militara-istorica-a-rusiei-ordonata-de-putin.html
http://www.mediafax.ro/externe/interviu-exclusiv-mihnea-motoc-ministrul-apararii-trebuie-sa-ne-gandim-la-consolidarea-protectiei-antiaeriene-a-facilitatii-de-la-deveselu-pentru-ca-sunt-semnale-care-ne-dau-de-gandit-video-16010605
Salut
Sint militari in concediu . 🙂
Dragnea behae ca vin diversionisti (profesionisti) la mitingul lor.
Professionisti=platit de cineva. Membri PSD ca nu mai poate Iliescu sa aduca minerii? 🙂
Buna seara , prea buna nu e ..
” PSD şi Tăriceanu au blocat construirea primelor nave de război româneşti, pe motiv că şantierul de la Galaţi are capital olandez, nu românesc
Călin Popescu Tăriceanu, în alianţă cu PSD şi cu acordul tacit al PNL, a decis să blocheze construirea celor 4 corvete pe care MAPN le-a comandat la şantierul Naval Damen de la Galaţi. Corvetele fac parte dintr-un plan de dotare a Armatei Române, conform angajamentelor luate în faţa NATO, şi, conform legislaţiei referitoare la achiziţiile strategice, nu pot fi cumpărate sau comandate prin procedura de licitaţie standard, ci doar cu aprobarea Parlamentului, în termen de 15 zile după notificarea de către Guvern. Tăriceanu a declarat la RTV după şedinţa în care a blocat proiectul că şantierul naval de la Galaţi are capital olandez, nu românesc, şi nu înţelege de ce corvetele nu sunt făcute de români, asta deşi pe şantierul de la Galaţi lucrează români, iar în România nu există un constructor de nave cu capital autohton.”
http://www.rumaniamilitary.ro/tomberonezii-ne-furalovesc-din-nou-tariceanu-co-nu-vor-dotarea-cu-nave-de-lupta
Slugile lui Kondyakov , Silberstein si Kantor si-au facut datoria !
Buna seara doamenlor si domnilor si un intarziat seratic La Multi Ani! Andreelor si Andreilor.
Asta nu cumva suna a tradare de tara? Chiar nimeni nu-i poate ‘lua de mot’ pe marii patrihoti pesedei si alde Tariceanu? Incerc sa fiu politicoasa, in zi sfanta, ca altfel as fi ‘buchet’ de complimente.
Buna seara.
Tradare este putin spus. Idiotii si-au indeplinit sarcina. Cine sa-i scuture?
Vor fi decorati (in secret) de Putin.
Si Basescu merita. 🙁
Oare pentru demararea procedurilor de achizitie aveau nevoie de avizul Senatului? Sunt forul de decizie? Inseamna ca avem probleme serioase ca natie, daca dam pe mana astora achizitiile strategice. Ne meritam soarta 🙁
Buna all , ce sa mai fie de zis ? Ca cei care erau obisnuiti sa suga de la bugetul apararii – abonati la licitatii si intermedieri pentru dotarea armatei – vor face tot ce le sta in putere sa nu isi piarda “pusculita” jucand la ruleta ruseasca viitorul Romaniei in NATO !
Este posibil ca la astfel de semnale s-a referit ministrul Apararii.
Orwell- Cezar Preda explica ca nu s-au facut autostrazi pentru noi clasa politica nu am fost in stare, am dus banii la asistenta sociala, nu stie ce povesti sa le mai spuna oamenilor.
Stefan Nicolae, cu o nesimtire ce frizeaza absurdul, explica ca ”si State este aglomeratie pe sosele si sunt ambuteiaje, dar esste o alta fizica a miscarii”. Greu de digerat nesimtirea, incita la violenta.
Pur si simplu nu mai au agrumente.
Ha ha ha!! 🙂 Sa-i arate cineva imbecilului de ex Tom Moreland Interchange:
https://www.youtube.com/watch?v=EUBIdJDoDI4
Sau:
Judge Harry Pregerson Interchange (I105/I110) Los Angeles
I695/I95, Baltimore, Maryland
I17/101 Nord Phoenix, Arizona
Sau macar o “plimbare” pe 401 de ex (Toronto, Canada):
https://www.youtube.com/watch?v=O9K6gNV_yEo
Dupa asemenea ineptii tampiti astia ar trebui dati afara pe loc + sa nu mai candideze ever. Dar nah, in dulcele stil romanesc probabil ca o sa-i dea PSD mokka o plimbare in State, ca Ponta lui Sova cand a calcat pe bec 🙂
Buna seara
nenorocirea e alta…astia vor di alesi
Cat despre contractul cu damen chiar nu e nimeni sa i spuna agentului fsb-tariceanu-ca olandezii au construit nave militare in romania,la galati cu muncitori romani?
axum eu i astept pe tzatza fierea sa spuna ca se vor construi la santierul naval bucuresti dupa terminarea canalului dunare-bucuresti-marea neagra
ps serban nicolae e unul din cei mai nenorociti parlamentari romani, si e greu sa obtii asa performanta
tariceanu , slugoiul lui Kondyakov , a vandut automobile Citroen – fabricate in Franta , institutiilor publice din Romania !
Bună seara.
Nu numai în parlament ci și în colegiul medicilor se adăpostesc ticăloși. Pur și simplu se împotrivesc unui mecanism prin care pacienții și-ar putea spune sincer părerea :
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21443867-colegiul-medicilor-cere-retragerea-urgenta-proiectului-privind-chestionarul-trimis-prin-sms-pacientilor-dupa-externare.htm
Da, pai dupa episodul Malaxa vor sufla si in iaurt. O mana se spala pe alta si impreuna un sistem 🙁
in lipsa de tariceni . polonezii … http://www.janes.com/article/65869/poland-requests-to-buy-70-jassm-er-missiles
Buna seara!
Noaptea mintii! Secareanu sau Seca(tu)reanu, cum l-au „alintat” comentatorii lui @tolo, zburda liber de vreo 9 ani. Si abia acum are liber …. DNA-ul … E de … mirare… cum d-l tolo prinde astfel de … poturi ….
Cred ca asta a baut sau a mancat ceva, a intrat in sevraj. Numai un nebun poate sa faca astfel de afirmatii. Mare disperare – ”Cei de la SPP au spus că lângă mine și doamna Firea vor fi 1000 de oameni din Voluntari care vor veni cu bâte. Asta a spus reprezentantul SPP la întâlnirea comitetului de organizare de la Primăria București, de față cu Gabriela Firea. Mâine trebuie să probeze și, dacă au capacitatea, să organizeze Ziua Națională așa cum trebuie.”
http://www.stiripesurse.ro/liviu-dragnea-face-o-dezvaluire-dura-despre-spp-au-spus-ca-vor-veni-cu-bate_1166479.html
Ati uitat ce a facut petre roman in 91 la Alba Iulia?
asta stiu,asta fac..
din fericirede data asta nu i va baga nimeni in seama,doar ei poate pe la teveuri.
Cred că măgăria lui Roman de care vorbiți a fost în 1990: maimuța fesenistă a făcut semne de la tribuna oficială ca să fie huiduiți reprezentanții PNL și, mai ales, PNȚCD – ultimul fiind, prin Iuliu Maniu, artizanul Unirii de la Alba Iulia. Printre cei care au răspuns „comenzii” feseniste de la tribuna oficială, se afla și un grup de la „Vatra Românească”, agitatori aduși din Târgul Mureș, dar care aveau pancarte ce „reprezentau” toată țara (am vorbit cu unii dintre ei, de la gară până la locul festivității), astfel încât, la tembelizor să pară că vatriștii sunt din toată România. Am fost acolo, știu ce vorbesc și acesta a fost unul dintre motivele pentru care am refuzat ulterior să mai particip la alte „zile naționale” de 1 Decembrie. Un alt motiv este legat de ce cer maghiarii: „egală îndreptățire în utilizarea limbii materne” cu românii. Am mai văzut că unii susțin că opinia unor maghiari de a nu sărbători 1 Decembrie ar trebui să le aducă acelor „cetățeni români de etnie maghiară” expulzarea din țară. Dar ăia care le cer acestor cetățeni ai României expulzarea s-au pus, măcar o secundă, în locul ungurilor, obișnuiți, vreme de sute de ani, că ei sunt „stăpâni” în Ardeal, ca să vadă ce simt? Nu cred! Și o spun cu tot atașamentul meu, de originar, din Transilvania (cu rădăcini, românești, acolo de aproape patru secole)! La fel cum, dacă se cere scoaterea în afara legii a „partidelor etnice”, intrăm, din vreo două-trei motive, pe un teren, mai ales extern, extrem de periculos!
1. Trebuie să desființăm și formațiunile celorlalte minorități. Dar, pe de alta, cum „românizăm” un președinte sas???
2. Formațiuni etnice au existat și în România interbelică – Partidul Maghiar, Partidul German, Partidul Evreiesc – precum și după cel de-al doilea război mondial: Uniunea Populară Maghiară, fostă MADOSZ, Uniunea Evreilor din România (mai mult sau mai puțin, aliați ai comuniștilor, dar au existat!)… Am scris asta în cursul de „Geografie electorală”, publicat acum mai bine de trei ani, la Iași
3. Dacă ungurii nu mai au deloc sau aproape deloc reprezentare în Parlamentul de la București, unde se vor duce, peste hotare să se „plângă” că sunt „persecutați”? „Afară”, la marile puteri! Și, între ei, cu „gura mare” și noi (cu ce „caractere” avem la conducerea politichiei românești) pe cine or să asculte străinii??? Mai ales în actualul context extern! Nu mai bine se adună și reprezentanții ungurilor și ai partidelor românești și stabilesc clar, după negocieri, ce se poate oferi și ce nu minorității maghiare și, după acord, să dispară, pe de-o parte, „practica” partidelor românești „de guvernământ” de a apela la voturile maghiarimii, iar pe de alta – „obiceiul” maghiarilor de a șantaja majoritatea cu tot felul de revendicări? Știu – asta nu convine nici multora dintre politrucii de la București („pierd” voturi), dar nici UDMR (deoarece, după încheierea acordului, cei care au viziuni liberale dintre maghiari se vor duce spre un partid liberal național, cei care au simpatii conservatoare vor căuta o formațiune similară la nivel național, etc… și… ADIO UDMR!). Par naiv, dar nu cred că sunt!.. E vorba de bun-simț și de bună-credință, dar DE AMBELE PĂRȚI!
Bună seara!
La Mulți Ani! tuturor celor ce-și serbează azi ziua onomastică!
Adaug și eu un amănunt: singura lună din calendarul popular românesc care poartă un nume derivat de la un patronim este decembrie, numită în popor Îndrea sau Undrea (la daco-români – românii nord-dunăreni) și Andreu (la aromâni), derivate vechi românești de la Andreas, numele greco-roman al Sfântului Andrei. Și, pe lângă asta, faptul că peste 80% din cuvintele din „Tatăl Nostru” și „Crez” sunt de origine daco-latină (atât în variantele catolice, cât și în cele ortodoxe), precum și faptul (nedovedit istoric, dar posibil, având în vedere rădăcinile traco-romane ale lui Constantin cel Mare) că împăratul ăi va fi convins pe traco-daci (romanizați sau nu) să adere, în masă, benevol, la noua religie, prin marii preoți (anterior, ai lui Zamolxe). Asta ar explica, pe de-o parte, amestecul de tradiții pre-creștine cu cele creștine la traco-dacii romanizați dar și, pe de alta, așa-zisa „dispariție” a traco-dacilor liberi de după anii 313-320 d. Hr. și „romanizarea prin creștinare”/„creștinarea prin romanizare” a populației locale, în secolele IV-VI. Altfel nu se poate explica păstrarea, la un popor romanic, dar majoritar ortodox, a multor termeni creștini de origine latină (Imperiul roman de răsărit s-a grecizat după anul 580, deci cu două decenii înainte de prăbușirea frontierei sale dunărene) și conservarea multor nume de sfinți, în variantă veche (constantinopolitană), derivată din vechea tradiție creștină din vremea lui (sau chiar de dinainte de) Constantin cel Mare. Asta susține o echipă de specialiști de la Cluj și, după datele pe cere le-am adunat, informațiile se confirmă!
La multi ani, Romania! Postare noua!
http://politeia.org.ro/editoriale/1-decembrie-2016-la-multi-si-sanatosi-ani-dragi-romani/50786/