Când lăcomia învinge democrația
23/07/2016 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale |
Publicat de †Theophyle in data de 13 martie 2014
Nota @Cetatean: cand Francois Hollande declară la ultimul summit NATO ca Rusia invadatoare a Ucrainei nu este un adversar, ci un partener, trebuie sa intelegem ca intr-adevar lacomia este infinit mai mare decat democratia. O fi anulat Hollande contractul semnat de Sarkozy cu Putin pentru livrarea navelor Mistral (si asta doar dupa imense presiuni americane), insa lacomia si prostia au ramas la fel de mari in Franta, candva tara lui de Gaulle, azi tara unor politruci aproape cheliosi ce isi platesc frizerii cu mii de euro lunar!
***
Moto: “Capitalistii ne vand noua franghii cu care ii vom spanzura pe ei pana la urma” V.I. Lenin
Cu fiecare zi care trece in aceasta perioada sumbra a crizei din Crimeea, cititorul roman poate afla date despre adanca colaborare dintre Rusia si unele tari occidentale. Astazi acest cititor a putut afla cateva date despre cifrele de afaceri dintre Occidentul European si Federatia Rusa, de asta data nu vorbim de energia cumparata de Europa ci de armamentul vandut de aceasta Europa Occidentala rusilor.
Acum trei ani de zile, mai exact la data de 20 Iunie 2011, informam cititorul Politeia despre o afacere intre Franta lui “Nicoleon” Sarkozy si Ţarul Putin. Articolul se numea – “Cu NATO la vulcanizare şi afacerea Mistral.” Scriam atunci, citez:
Daca cineva trebuia sa mai numere deficientele NATO, gasea cu siguranta multe gauri mai paguboase decat ultima afacere care cimenteaza prietenia ruso-franceza sau cum ii place lui Nicoleon Sarkozy sa o numeasca prietenia “franco-rusa”, asa cum se cade – cu magarul in frunte.
“Afacerea Mistral” ruso-franceza se refera la vanzarea a 4 nave pentru flota rusa, prima construita la Tulon si alte trei construite in Rusia, la uzinele navale din Vladivostok si Severomorsk.
Primul contract a fost semnat zilele trecute si prima nava, cea construita la Tulon, va fi pusa la dispozitia rusilor probabil la sfarsitul anului 2013. Pretul unei asemenea nave este intre 400 – 600 de milioane de euro, depinzand de armamentul, electronica si telecomunicatia de pe aceste nave.
Contractul ruso-francez este cel mai substantial financiar in perioada de dupa cel de Al Doilea Razboi Mondial si cel mai mare dintre o tara NATO si Rusia. Tratatul respectiv a fost semnat dupa o perioada de negocieri de 18 luni in pofida faptului ca multe dintre aliatele Frantei in NATO au avut obiectiuni importante.
Acest gen de nave este in majoritatea cazurilor un element important in doctrina ofensiva a unui stat care are o flota de debarcare (desant marin) si confera o platforma ofensiva in interventiile militare in apele teritoriale ale unor teritorii considerate inamice.
Mai mult ca sigur ca aceste nave vor fi plasate in Marea Neagra si cea Caspica pentru a intari flancul sudic al Rusiei si a improspata (moderniza) flota rusa a Marii Negre, invechita la nivelul apropiat de fiare vechi si probabil in Nordul Japoniei in apropierea insurilor Kurile. Strategic vorbind se poate discuta de o prezenta sporita pe “drumul petrolului” si o amenintare pentru Georgia si intr-un fel sau altul Ucraina (poate mai putin azi), Romania, Bulgaria si Turcia.
Scriam atunci cu multa amaraciune ca Afacerea franceza vine sa completeze afacerile germane cu Rusia. Atunci vestile erau proaste, astazi au devenit si mai proaste, pentru NATO in general si pentru Romania in particular.
Sa speram ca francezii ii vor vedea pe rusi in continuare ca turisti pe Champs-Élysées, desi ei au mai vazut si alte armate marsaluind pe acest maret bulevard. Nu ca imi prea pasa, din nefericire pe drumul spre Champs-Élysées, rusii ar putea trece prin “micul Paris”.
Cuvinte grele care astazi isi gasesc sensul mai mult ca oricand. Cateva cuvinte despre echipament si despre banii rusilor care domolesc lacomia occidentalilor.
Mistral
Mistralul este si o platforma navala numita in terminologia militara “Purtatoare de elicoptere si nave de asalt amfibie” (porte-hélicoptères d’assaut amphibie sau in engleza – helicopter carrier and amphibious assault ships). La ora actuala Franta [n.r., 2011] poseda doua nave din aceasta clasa – Mistral si Tonnerre, o a treia este probabila in lunile urmatoare. Mistral nu este considerat un “mare succes”. Desi francezii au anuntat contracte cu platforma sursa sau derivatele ei (BPS – 140-160) cu Malaezia, Australia, Suedia, Turcia si Sud-Africa cu platforme mai usoare ale acestei clase, nimeni inca nu a anuntat o asemenea achizitie in afara Rusiei, care a optat pe varianta maxima ( derivata din BPC 250).
Mistralul poate transporta un desant format din 450 de infanteristi marini, 16 elicoptere grele (de facto-12) sau 35 elicoptere usoare (de facto-32), un batalion de tancuri Leclerc (36) sau 16 tancuri de acest gen si alte 35-40 de vehicule. Mistralul poarta standard doua nave amfibii pentru desantul marin de genul numit LCAC (Landing Craft, Air Cushion), dotate cu armament usor, cu o lungime de 24 de metri, care pot transporta 50 de infanteristi cu echipament complet. Mistralul are 16 locuri de decolare / aterizare pentru elicopterele din dotare. In extremis pot avea loc doua avioane de tip Harrier cu decolare / aterizare verticala, in loc de un numar variabil de elicoptere.
Mistralul este considerat de majoritatea expertilor militari mai putin performant decat platforma paralela construita de italieni – San Giorgio. Ambele – net inferioare platformei americane din clasa Wasp si cert in fata noii platforme cunoscuta sub numele America, ambele capabile sa poarte si un numar limitat de avioane de vanatoare.
Din nefericire pentru noi, tehnologia balistica – platforma Simbad cu rachete aer-aer Mistral si sistemul de coordonare de tragere (MRR3D-NG) sunt net superioare a tot ce au rusii astazi in dotare. De aici, poate, problema principala in afacerea cu Rusia. Este Mistralul frantuzesc in Marea Neagra o amenintare pentru Romania? Opinia mea ca este. Din nefericire, este insa inca un piron serios batut in cosciugul aliantei Nord-Atlantice, daca nu militar, cel putin politic.
Germanii si italienii se alatura
În noiembrie 2011, cel mai mare producător german de tehnologie militară, Rheinmetall Defence, a semnat un contract de 398 milioane dolari cu Rusia pentru dezvoltarea „unui centru de antrenament de luptă pentru forţele terestre ruseşti“.
Franţa, Germania şi Rusia s-au grăbit să caracterizeze acordurile ca momente istorice care semnalizează un nivel de cooperare fără precedent.
Acestea în condiţiile în care statele baltice au fost catalogate ca „isterice“ pentru că au criticat înţelegerile dintre Franţa şi Rusia pentru construirea navelor de asalt, notează într-un material publicat de EUobserver Tomas Jermalavicius, cercetător la The International Centre for Defence Studies din Tallinn. Acordul francez implică transferul de tehnologie militară ultramodernă în Rusia.
„Afacerea a trimis un mesaj puternic oricui ar fi găsit ceva de spus. Indiferent de ceea ce Kremlinul intenţionează să facă în statele vecine sau mai departe, indiferent de cât de mult îi supără pe aliaţi vânzările de armament şi indiferent de consecinţele strategice pe care aceste politici le au pe termen lung, este mai important banul“, scrie Jermalavicius.
Afacerea Mistral a spart gheaţa pentru francezi. Au urmat alte proiecte, precum dezvoltarea franco-rusescă a unei noi generaţii de vehicule de asalt de infanterie. Thales, un colos francez al tehnologiei militare, ajută la echiparea armatei ruseşti cu aparatură care facilitează acţiunile pe timp de noapte. Cu aceste aparate vor fi dotate tancurile T-90.
Cât despre ajutorul militar dat Rusiei de Germania, cu centre de antrenament ultramoderne de genul celui vândut de Rheinmetall Defence sunt dotate doar armatele statelor vestice cele mai dezvoltate tehnologic. Echipamentul Rheinmetall simulează condiţii reale de luptă şi analizează performanţele trupelor şi ofiţerilor. Acest centru are capacitatea de a antrena până la 30.000 de soldaţi pe an. Afacerea germană a trezit în Polonia îngrijorări că livrarea de echipament militar modern în afara NATO şi a UE poate afecta interesele de securitate ale aliaţilor.
Ca şi în cazul afacerii franţuzeşti, acordul cu Germania implică transfer substanţial de tehnologie, care ar putea fi reprodusă de ruşi. Logistica, modernizarea şi întreţinerea sunt de mult timp o problemă pentru armata rusă deoarece aceste servicii au fost puse în seama unor firme de stat, ale căror activităţi sunt adesea împiedicate de corupţie, delapidare şi neglijenţă. Firmele germane livrează, de asemenea, echipamente montane cu care ar putea fi dotate trupele ruseşti din Caucazul de Nord. Rusia a lansat în 2011 un program de peste 700 de miliarde de dolari pe zece ani pentru modernizarea armatei, inclusiv pentru reconstruirea industriei apărării, depăşite tehnologic.
Italia nu a rămas nici ea departe de banii ruşilor. În decembrie 2011, Italia a semnat un acord de vânzare a 60 de vehicule universale M-65E pentru armata rusă. Zvonurile spun că înţelegerea este mai mare. Primele 58 de vehicule au fost produse la o uzină rusească din Vorozneh, iar celelalte urmează să fie asamblate la o nouă fabrică a KAMAZ din Tatarstan de cel mai mare producător auto al Rusiei. Acesta este primul contract major semnat de Italia cu Rusia. De teama copierii tehnologiei, guvernul italian a limitat vânzările acestor blindate doar către Rusia.
Toate aceste acorduri înseamnă că pentru Germania, Franţa, Italia şi alte state din Europa de Vest care vând tehnică şi echipament militar Rusiei Moscova este un partener de afaceri, unul care-şi etalează forţa militară pentru a intimida.
Sunteti ingrijorati? Eu sunt! Probabil cei care vor suferi mai mult decat mine consecintele acestor acte de nesabuita lacomie vor fi generatiile urmatoare, noi ne-am obisnuit deja cu efectele prostiei occidentale!
Bibliografie, note si citate
- Politeia Europeana – Cu NATO la vulcanizare şi afacerea Mistral
- The Wall Street Journal – An Alarming Franco-Russian Arms Deal
- Politeia Veche – Un Mistral rusesc în Marea Neagra?
- Ziarul Financiar: Una sunt declaraţiile, alta banii: nemţii, francezii şi italienii au furnizat tehnică de război de miliarde de euro ruşilor
- The Washington Post – Russia to buy two warships in deal with France
- The Washington Post – Critics say proposed sale of French Mistral ship to Russia will harm region
- Deutsche Welle – Ce costuri ar suporta Germania pentru sancţiuni impuse Rusiei
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Buna seara
La capitolul lacomie ( combinat cu ticalosie +prostie) as adauga si hapsaneala nemtilor de a obtine profit din vanzare de arme catre Arabia Saudita ( in 2013 parca , subiect bagat sub pres rapid de presa din Germania ) . Acum o sa cheltuie mai mult sa prinda teroristii care trag in cetateni germani cu arme procurate si de la sauditi.
salut! Nemtii sunt cei mai hapsani si mai prosti, din acest punct de vedere: fac profit urias din afaceri cu Rusia si cu alte tari “democratice”, profit pe care il investesc in civilizarea hoardelor de migratori (cu succes garantat!).
Dovada:
http://www.ziare.com/invazie-imigranti/germania/excedent-bugetar-de-peste-12-miliarde-de-euro-in-germania-banii-vor-fi-folositi-pentru-refugiati-1404043
Buna seara,
acest material, publicat de Theophyle, il readuce in memoria noastra asa cum a fost: un erudit, un fin cunoscator al istoriei si al contemporaneitatii, un adevarat om de stiinta.
Simplul fapt ca la un articol scris pe blog indica bibliografia il arata ca un cercetator care se si ne respecta.
Cu trecerea timpului, ne dam seama ce personalitate uriasa am pierdut.
Dumnezeu sa il ierte si sa il odihneasca!
Draga Cedric, Theophyle se documenta indelung si, mai mult, unele din realitatile miliytare despre care scria fusesera traite personal. Am pierdut un prieten si un mare om de la care ne-au ramas articole scrise cu ani de zile in urma, mai actuale ca oricand. Fie-i amintirea vesnic pomenita!
Salut
Doua Mistral au ajuns proprietate Egipt . Dar pe banii sauditilor . 🙂 Nu se intelege ce pot sa faca egiptenii cu navele astea care erau terminate cu tehnologie ruseasca si tot in limba rusa . Rabdare . Poate le fac cadou rusilor . 🙂
– Tancul rus T14 Armada (ultimul model de MBT rus ) a defilat la Moscova cu mandrie . Crainicii rusi nu au spus insa ca sistemul de lupta si ochire e copia legala dupa acelasi sistem francez produs de Thales France.
– Italianul Iveco M-65E ( Lince e denumirea italiana ) a fost livrat in bucati si asamblat de rusi in fabrica care se chema cindva Oboronservis. 2014 = 81 masini . 2015 = 94vehicule. Se va proceda la fel pina se ajunge la 356 bucati asamblate local ( la sfarsit 2016)
Vehicolul fost vazut in Siria ca parte integranta a fortele ruse trimise sa salveze “colegul” Assad .
” Mathieu Bock-Côté, a sociologist in France and Canada, says in Le Figaro :
Western elites, with a suicidal obstinacy, oppose naming the enemy. Confronted by attacks in Brussels or Paris, they prefer to imagine a philosophical fight between democracy and terrorism, between an open society and fanaticism, between civilization and barbarism ”
http://www.lefigaro.fr/vox/politique/2016/04/01/31001-20160401ARTFIG00349-attentats-a-paris-et-a-bruxelles-c-est-l-ennemi-qui-nous-designe.php
” Un pays incapable de nommer ses ennemis, et qui retourne contre lui la violence qu’on lui inflige, se condamne à une inévitable décadence.”
Vad ca aia din Germania o tot ard cu “extrema dreapta”, desi omul era musulman si strigase, confirm martorilor, ca alah e mare. Mai mult, cica s-ar fi “convertit” la crestinism. Ca sa vezi 🙁
Nu bine facea NSA ca le urmarea toate comunicatiile ?!
Dacă ei zic că ăla (irano-neamțul) s-a „convertit” la creștinism, înseamnă că ei s-au dovedit a fi „convertiți” la cretinism!
Cum aia a nu știu cui să zici așa ceva despre unul care a strigat că „Allah e mare!”???
Bună seara!
Mie mi se pare cususta cu ata alba. Probabil au gasit pe unul din cei omoriti drept tap ispasitor ca doar n-aveau sa spuna ca nu i-au gasit, nu? 🙂 Deci cum e posibil ca un pusti jucator de Doom sa planifice+execute un plan tip Breivik? Si de ce Munchen inca e in stare de asediu?
wp a scos artileria
https://www.washingtonpost.com/opinions/donald-trump-is-a-unique-threat-to-american-democracy/2016/07/22/a6d823cc-4f4f-11e6-aa14-e0c1087f7583_story.html?hpid=hp_no-name_opinion-card-d%3Ahomepage%2Fstory
Buna seara!
http://adevarul.ro/international/europa/2-octombrie-2016-urmatorul-referendum-europa-tremure-1_5793138f5ab6550cb81f9003/index.html?ref=yfp
…………
Tema reală spre care trimite referendumul din Ungaria, ca şi cel din Marea Britanie, este discuţia niciodată rezolvată pe deplin în UE, cea asupra suveranităţii naţionale.
În acest sens, nu uitaţi mesajul central al campaniei LEAVE din Marea Britanie care a fost „vrem să ne luăm ţara înapoi”, acum posibil de completat, prin vocea electorilor maghiari, cu un altul, la fel de important: „Vrem ca nu cei de la Bruxelles să decidă pe chestiuni care ţin strict de suveranitatea naţională care trebuie păstrată şi respectată!”. Iar mesajul guvernului către electorat este extrem de clar. Fără niciun fel de ambiguităţi, căci spunea Antal Rogan, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban: „Guvernul cere cetăţenilor noştri să spună NU repartizării obligatorii şi să spună NU politicii celor de la Bruxelles privind migraţia… doar maghiarii pot decide cu cine vor să trăiască împreună în Ungaria”.
………………………..
In acest sens, referendumul din Ungaria poate fi comparat cu BREXIT. Este, într-un anume fel, continuarea logică a acestuia, cu toate consecinţele aferente pe termen mediu şi lung. După experienţa BREXIT în care au eşuat lamentabil atât centrele de prognoză şi programare politică din Bruxelels şi cele de la Londra, urmează un alt eveniment major cu rezultat previzibil.
Ce face Europa instituţiilor? Deocamdată, se zbate să supravieţuiască dacă nu e plecată în vacanţă, aşa cum o face orice funcţionar conştiincios pe timp de vară. Numai că nu este o vară oarecare. Nu sunt timpuri oarecare. Doar că, tragic, se pare că doar liderii sunt unii oarecare, lipsiţi de viziune, de forţă şi putere de decizie.
Urmează o perioadă de mari incertitudini şi va trebui să acceptăm că aceasta va fi starea Europei în timpul ce vine. Atunci când se poate petrece orice.
http://adevarul.ro/international/europa/garda-prezidentiala-turciei-dizolvata-prim-ministru-1_5793e4fa5ab6550cb8238864/index.html
Prim-ministrul Binali Yildirim a anunţat că autorităţile turce vor dizolva garda prezidenţială după ce au arestat aproape 300 de membri ai acesteia în urma puciului eşuat.
“Nu va mai fi nicio gardă prezidenţială, ea nu are niciun motiv să existe, nu avem nevoie”, a declarat Yildirim la canalul A Haber.
Cel puţin 283 de membri ai gărzii prezidenţiale — un regiment ce numără 2.500 de oameni — au fost arestaţi după puciul eşuat, aminteşte France Presse. Membri ai acestei unităţi au făcut parte dintr-un grup ce a intrat în clădirile televiziunii publice TRT în timpul tentativei de lovitură de stat săptămâna trecută, a declarat Yildirim.
Acest grup a forţat o prezentatoare să citească o declaraţie ce proclama legea marţială şi introducerea restricţiilor de circulaţie, potrivit Agerpres. Prim-ministrul a adăugat că 13.002 persoane au fost arestate după lovitura de stat eşuată, printre care 1.329 de poliţişti, 8.831 soldaţi, 2.100 de judecători şi procurori şi 689 “civili”.
El a adăugat că 5.837 de persoane au fost plasate în detenţie, inclusiv 3.718 soldaţi şi 123 de generali. Turcia nu intenţionează să extindă starea de urgenţă după o perioadă de trei luni în urma loviturii de stat eşuate, dar va face acest lucru dacă este necesar, a precizat sâmbătă prim-ministrul Binali Yildirim, notează Reuters.
“Scopul nostru este că nu ar trebui prelungită dar dacă este nevoie, poate fi desigur prelungită”, a declarat el într-un interviu la postul de televiziune ATV.
Hmmm … vorbi EL Insusi…
http://adevarul.ro/news/politica/nastase-scaunele-stau-parlamentarii-romani-desenate-modelul-celor-parlamentul-ankara-1_5793e2d25ab6550cb8237a71/index.html
Adrian Năstase susţine că scaunele pe care stau parlamentarii români în sala de plen sunt desenate de el după modelul celor din Parlamentul de la Ankara.
Adrian Năstase a afirmat, sâmbătă seara, într-o emisiune la Antena 3, că ideea de a schimba scaunele din Parlamentul României i-a venit după ce a fost în vizită la Parlamentul turc. ”Probabil că sunt puţini parlamentari care ştiu că scaunele pe care stau acum sunt desenate de mine după modelul din Parlamentul – bombordat acum – de la Ankara.
Şi pentru că sala de la Palatul Parlamentului era desenată de Ceauşescu şi de Anca Petrescu ca o sală de cinematograf în care toţi intrau odată şi ieşeau odată, am refăcut toată acea structură pe formulele acestea de câte două scaune”, a spus Năstase.
buna dimineata 🙂
http://politeia.org.ro/ziarul-de-duminica/ziarul-de-duminica-24-iulie/48191/