“Basismul” si mostenirile lui. Sau … fara mostenitori !
14/07/2014 | Autor Cetatean Categorii: Editoriale |
Redactat de @DanSu
@Citi a definit foarte bine mostenirea basismului, inteles de sustinatori (si vituperat de adversari) ca intemeietor de stat de drept. Dar conform traditiei, orice lucru inteligent e limitat si doar prostia e ilimitata, limitele analizei lui @Citi constau chiar in subiectul analizat: basismul redus la justitie. Eu aduc cateva completari si voi incerca sa arat ca modificarea e de mult mai adanca, chiar daca declansatorul ei nu a intentionat asta.
Basescu a avut mai multe proiecte, sau s-a vazut nevoit sa aiba mai multe proiecte. Unele reusite, altele, doar “blonde cu breton”.
Motorul lor a fost desigur independenta justitiei care in final duce la statul de drept, dar nu a fost nici primul si nici singurul proiect bun. Desi Marinarului i-ar placea probabil sa-i fie unite toate sub genericul “reforma statului“, aceste proiecte au fost cel putin trei.
- Primul si cel mai mare (in opinia mea) a fost proiectul de condamnare a comunismului. Aici schimbarea a fost de pradigma. “Ghinionul romanilor pusi sa aleaga intre doi comunisti” a fost doar o ironie. Cel ales nu (mai) era comunist. Chiar afirmatia i-a aratat ruptura. Si aceasta pradigma a dus necesarmente la proiectul 2:
- Foarte important, dar izvorat necesar din primul proiect, a fost proiectul de independenta a justitiei. Care pana la urma a fost nevoita sa se transforme in “reforma” justitiei. Dupa “Sandelism” (obedienta/carierism/servitute/incompetenta/coruptie), independenta insemna reforma profunda. Independenta e incompatibila cu incompetenta/carierismul/obedienta.
De ce zic ca izvoraste din primul proiect? Pentru ca nu poti “condamna/acuza” un regim popular (cum se auto-definea) in ansamblul lui, decat aratand clar anarhismul, arbitrariul acestuia. Cum sa-l condamni pe haiduc, decat sa arati ca victimele erau aleatorii (nu neparat bogatasi) iar “beneficiarii” haiducismului nu erau nici saraci nici inocenti.
Victimele comunismului nu au fost “exploatatorii” iar beneficiarii acestuia nu au fost “proletarii”. Dar daca nu ai definitii non-ambigui despre ce insemna “exploatator”/”proletar”, nu poti condamna nimic. Ucigasi psihopati facuti comandanti de lagar de exterminare mai traiesc printre noi si sunt batranei simpatici pentru vecini. Fara clarificarea definitiilor “criminal de razboi”/”ucigas”, nu exista condamnare a comunismului.
- Reforma institutiilor, reusita doar partial si legata de cea de-a doua reforma. Din pacate ne-urmarita pana la capat si nereusita total, dar in desfasurare. De la SRI la Educatie, de la Parlament la consiliul local din cea mai amarata comuna.
De ce reusita, si mai ales de ce reforma? Actualmente vedem si Educatia si Parlamentul si ANAF-ul si majoritatea institutiilor populate de Grajdani de partid, inculti si incompetenti, daca nu infractori de-a dreptul. Unde e deci reforma? Raspunsul e simplu, daca vezi ansamblul lucrurilor. Pare demn de TimesNewRoman, dar cu munca DNA Parlamentul incepe sa devina (cel putin numeric) cel votat la un referendum de care toata lumea a uitat. ANAF-ul, se curata cel putin de la coada, dar DNA-ul o ia si de la cap. Chiar si miticul guvern (la simpaticul Mitica), incepe sa se reduca numeric, tot mai solicitat sa dea rapoarte in birourile procurorilor.
De ce partial (si din pacate nu ireversibil)? Momentan batalia e in toi. Grajdanii, Nastaseii si Pontestii se lupta grozav (pe viata si portofel) cu procurorii. Momentann se pare ca s-au blindat. Isi dau legi de gratiere, pun bete-n roare anchetelor, apar la Maruta, Gadea, Badea si Capatos, sunt peste tot si ai impresia ca sunt ca Ciuma: de neocolit. E momentul lor de maxim, juiseaza beti pe toate canalele. Stop joc. In cel mai inalt si aerat varf, Ceausescu a fost impuscat miseleste. Miseleste nu ca n-ar fi meritat, ci execuat in stil mafiot, nu justitiabil.In acest moment au ajuns si ei, nemernicii politruci. Cand lichidarea (morala nu fizica) e o chestie de timp, nu de optiune. Problema este nu “daca” ci “cand”. Nu are a se teme pentru integritate fizica, dar in mod cert are a se teme pentru integritatea financiara. Imperii cladite pe nisip se prabusec precum castelele din nisip. Fiecare bob de nisip, fiecare Grajdan, fiecare Gadea, Badea sau Banciu, vor reveni in nisipul de unde s-au ridicat prin scuipati.
In educatie, pot fi scoase camerele de luat vederi iar loazele sa copie ca inainte, dar nu va fi ca inainte de camere. Acum toti vor sti. Nu ca inainte nu s-ar fi stiut, dar acum se stie.
Primarii pot lua in continuare mita si aranja licitatii, dar nimic nu va fi ca inainte. Acum stiu ce-i asteapta daca vor fi prinsi, iar prinderea lor nu de “daca” ci “cand”.
Grajdanii vor semna in continuare acte “sensibile” dar pretul lor va creste. Nu o Jianca “devotata” (pe degeaba) Nastaselului ei, ci niste Grajdani mercenari. Cheltuielile coruptiei au crescut (in opinia mea nu suficient – dar asta e alta discutie), deci nu oricine si mai ales nu multi isi vor mai permite luxul de a fi corupti.
Reforma institutiilor nu a reusit inca, dar reforma institutiilor nici nu putea reusi decat in timp. Trebuie ca mortii sa inceteze natural in a avea optiuni electorale. Indiferent daca vorbim de morti decedati sau de morti electorali inviati cu o galeata sau un kil de pui, malai sau ulei. Iar Bercea nu-si va mai vinde infractiunile “varanilor” media, intrucat infractiunile “de-a lui Mondial” nu vor mai avea cautare. Atunci institutiile se vor reforma cu adevarat. Iar aceasta reforma a institutiilor e legata strans de reforma justitiei.
La aceste trei mari reforme se reduce « basismul ».
Denumirea e ispirata de anti-basisti, care au ura patologica pe Basescu. Dar Basescu e om si el. Reformele poate nu le-a vrut cel putin la nivelul la care au ajuns, dar asta a iesit. Uneori ma gandesc ca, om fiind, Basescu insusi nu s-a ridicat totdeauna la inaltimea reformelor pe care le-a promovat (EBA si Udrea sunt doar doua din slabiciunile omului fata in fata cu reformele).
Unii, ce se dau de dreapta, nu au inteles reformele ci doar omul.
Mostenirea nu e mostenirea persoanei fizice Basescu ci ceea ce i-a iesit lui Basescu. Uneori i-a iesit pe nas – dar a iesit. Ce a patit fratele lui Basescu e o consecinta a ceea ce a facut el. Omeneste nu cred ca asta si-ar fi dorit. Cetateneste, ma bucur (chiar intelegand tragicul situatiei) ca i-a iesit.
Udrea vorbeste de mostenirea lui Basescu de parca ar fi legatara lui. Cine i-a facut “legatul”? Nici Basescu insusi nu mosteneste basimul, d’apoi Udrea? Despre mostenirea lui Basescu au dreptul sa vorbeasca Morar, Kovesi, Plesu, Patapievici, Tismaneanu, Liiceanu.
Nu Udrea, Blaga, Ponta, Johannis sau altii ca ei. Nici chiar Basescu nu poate vorbi de mostenirea basismului !
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]
Ziua buna tuturor!
For Those About To Rock, I Salute You!
Imi place concluzia ultima pentru ca, in opinia mea, e adevarata, deocamdata… In rest, am multe/cateva de comentat si de completat (axa Londra-Washington, Condamnarea Comunismului vazuta altfel, separarea mai clara a apelor in societate/politica, printre ele 🙂 ), dar cred c-am s-o fac nitelus mai tarziu.
Sa traiti bine! 😀
salut! 🙂
Scrie o postare precum @DanSu si o public cu placere 🙂
DNA l-a trimis in judecata de Mircea Basescu:
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaților:
BĂSESCU MIRCEA, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de trafic de influență;
CĂPĂȚÎNĂ MARIAN ADRIAN, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de complicitate la infracțiunea de trafic de influență.
Salutare !
In conditiile de acum, adica :
– fara o lege a lustratiei;
– cu fosti activisti de frunte PCR – asasini la lovilutie si mineriade onorati cu pensii babane si locuinte de protocol;
– cu un Top 100 populat in majoritate cu fosti ofiteri secu;
– cu o clasa politica in care zburda o multime de “fosti”;
– cu pastrarea la servicii a dosarelor ofiterilor secu, motivate prin “considerente de siguranta nationala” si inundarea CNSAS doar cu dosarele turnatorilor,
condamnarea comunismului ramane doar un gest formal, lipsit total de continut.
Chestie care nu face decat sa ingroase ceatza care pluteste peste Romania, sa favorizeze manipularea/dezinformarea si sa mareasca numarul nostalgicilor.
Condamnarea comunismului a fost o înțepătură foarte enervantă care-a trezit mugetele întregii turme roșii. Miza condamnării nu era atât scoaterea la iveală a dosarelor sau lustrația, lucruri care sunt încă nefezabile, cât tranșarea scăldatului moral practicat de propagandiștii vechiului (și încă actualului) regim. Peste toate miturile cu securiști buni, cu activiști patrioți, cu așa erau vremurile, trebuia să vină măcar atât: o clasificare tranșantă și fără echivoc a torționarior și a turnătorilor la categoria filozofică a răului. Asta e tot ce se putea obține. În rest, fără participarea instituțiilor este aproape imposibil să scoți mai mult.
Mi-am petrecut o bună bucată de vreme pe o implementarea pentru un organism guvernamental. Nu mai contează care. Important e doar că era destul de aproape de centru, chiar sub nasul Primului Ministru. Am văzut luni de zile cum la cererile directe și quasi tranșante de a bloca schema de angajați și a subția personalul, birocrația răspundea prin trageri de timp și dezinformare sub protecția dreptului muncii și a bătrânului făcut pe prostul. Dacă un mic departament cu o mână de oameni poate ține pe loc deciziile premierului luni de zile, nu vreți să vă imaginați ce ar însemna, de exemplu, să te pui de-a curmezișul dorințelor și intereselor unor organisme mult mai puternice cum sunt SRI și nu numai. Nu e suficient să dai un ordin și să ceri niște dosare, iar un ordin care nu se execută îți știrbește autoritatea mai mult decât orice tăcere.
În plus, nu poți să deranjezi structurile în același timp în care vrei să te servească, să-ți prindă hoți, intrelopi, mafioți, kgb-iști și teroriști. S-a văzut ce s-a întâmplat când guvernul a antagonizat simultan magistrați, polițiști și militari cu legea pensiilor. Frederic cel Mare zicea ceva de genul: “Cine apără totul nu apără nimic” și zicea bine.
Dar asta nu înseamnă că nu trebuie făcuți și pașii ulteriori, atunci când se va putea.
Daca nu vrei sa deranjezi sistemul (ticalosit sau nu) doar pt. ca sa te poti folosi de el sau doar de teama ca zgandari musuroiul, gestul condamnarii comunismului ramane cum am spus, adica formal si cu efect nul.
Chiar daca acceptam ca a fost o “înțepătură foarte enervantă care-a trezit mugetele întregii turme roșii”, efectul de durata e cel care poate fi constatat : ii doare exact in dos ca a fost condamnat sistemul.
Doar independenta/functionarea justitiei (la nivel de institutie reformata) ii loveste unde-i doare : la libertate si la buzunar.
Condamnarea abstracta a sistemului, nedublata de condamnarea concreta a capeteniilor lui, n-are efect.
Asta n-a plecat de la mine. Jur!
http://www.contributors.ro/editorial/sa-se-revizuaisca-cas-ul-dar-chiar-sa-se-schimbe-ceva-altfel-e-pacat-de-eforturile-noastre/
Marea Britanie
“Council Tax este un impozit fixat de catre consiliul local. Aceasta taxa de consiliu acopera cheltuielile pentru servicii precum colectarea gunoiului, iluminarea stradala, intretinerea bibliotecilor locale etc.”
Suma perceputa se stabilteste in functie de valoarea proprietatii si nu in functie de numarul de persoane care locuiesc in casa. In general, atunci cand inchiriati o proprietate va trebui sa platiti ‘council tax’, cu exceptia in care taxa este deja inclusa in chirie. Taxa este de aproximativ £70-£200 de lire pe luna pentru un apartament si mai mult daca este vorba de o casa. ” Cam de 12 ori mai mare decat impozitul nostru anual pe proprietate, incasat deasemenea de catre autoritatile locale.
http://romaninuk.net/files/registered/LOCUINTA.pdf
buna ziua
domnule inainte de a plati taxe mai mari as vrea sa stiu:
a.cum se cheltuiesc banii din taxele pe care le platesc acum;
b.cum se colecteaza taxele in vigoare acum,-un singur exemplu:palatele tiganilor,cati bani -aia putini-s-au colectat pana acum/tva-ul,tva in agricultura,sumele datorate de diversi care folosesc pamantul statului
c. respectarea hotararilor justitiei de catre “stat” sau consilii locale- exemplu: Cathedral Plaza,-dezvoltatorii au pierdut si ultima cale de atac ,la cedo/cand se demoleaza
dupa asta,da,putem discuta ca in Anglia sau Germania sau US despre cresterea taxelor
pana una alta statul se comporta cu cetatenii lui ca un stapan de sclavi cu sclavii lui
Problema dumneavoastra este diferita, nu mai putin importanta dar fundamental diferita.
Responsabilitatea cheltuirii banilor incasati de Administratia locala este in mare masura a cetatenilor care voteaza.
Parca Vanghelie este un primar foaaarte apreciat… la fel Negoita ala cu cartierul construit pe persoana fizica… Nu mai vorbesc de Oprescu cu “Autostrada Suspendata”
Vreti sa vedeti cum se cheltuie banii? Sunteti cam singurul… restul sunt interesati de cat costa biletul la Vanghelion.
Dar au si un loc in care cele doua idei se intalnesc:
Intr-un fel marirea impozitelor pe proprietate aduce o constientizare a sumelor platite si o responsabilizare mai mare a votantului “apropitar” de apartament sau casa. Nu stiu de ce cred eu ca altfel se va duce la vot “proprietarul” daca plateste un impozit mai mare si il vede aruncat pe ceasuri cu cuc din aur.
“Cultura” aceea se mai si construieste. Daca insa o tinem oblu cu traditiile de neatins “proprietarii” nu vor invata niciodata nimic si vor tipa in continuare la ala care munceste ca e de “stanga”
Ca sa fiu succint: O structura de impozitare stramba a construit si o “cultura” a impozitelor stramba.
Impozitul pe munca In Marea Britanie: 20% (impozit pe venit) + Asigurari Sociale – o suma fixa saptamanala care depinde de marimea venitului. Sa fim saraci dar nu scutiti si sa punem 2.30 Lire Saptamanal. adica 10lire /luna adica 50 lei. pentru fiecare membru al familiei: 200 lei
in Romania 200 lei = 15% din salariul mediu.
Ca urmare in Marea Britanie impozitul pe munca este app 35%.
La noi e 45%,
E mai mica Cota “unica” dar CAS-ul este luat de doua ori Odata 10% odata 20% din Brutul ala contabil… Basca CASS, 2XSomaj, Asigurari de sanatate, FNUASS (fondul national unic de asigurari sociale de sanatate???) Fond de risc si accidente.
Dupa cum vedeti statul este foarte inventiv in a pune taxe pe munca, le si ascunde sub diferite forme. Le cere si de la angajati si de la angajatori.
Sursa:
http://www.acteuk.com/tax-return-selfemployed-anglia/ce-taxe-platesti-ca-self-employed-in-uk.html
Imi place in special aia cu FNUASS si CASS
Unele sunt contributii la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate altele contributii la Asigurarile Sociale de Sanatate. Nu sunt expert dar care este diferenta logica dintre cele doua?
Contemplati un minut inainte de a mai arunca cu pietre in postas. Cum arata salariul mediu din Romania. Martie 2014
http://www.calculatorsalariu.ro/?action=sims2&suma=1704
Buna ziua,
Intalnire degeaba:
http://www.b1.ro/stiri/politica/consultarile-dintre-pre-edin-ie-i-premier-s-au-incheiat-fara-sa-se-ajunga-la-un-acord-comun-ponta-ne-am-certat-87032.html
La ora 18 presedintele ne povesteste cum a fost!
Ponta a facut declaratii inaintea lui Basescu!Presedintele a fost marlan cu doamna ministru de finante !
Plus alte “amabilitati” ale lui Ponta la adresa presedintelui!
pe d-na ministru de finante am auzit-o vineri la rra,explicand cum “sta chestia cu reducuerea cas”
o singura concluzie: @mircea rusu este mult mai coerent si precis in explicatiile despre asta decat d-na ministru de finante
in afara de “ar putea creste locurile de munca”,ar putea fi facute noi investitii,nici un cuvant de unde se acopera pierderea de incasare bugetara in afara de “ar putea aparea mai mult salarii declarate din zona gri”
eu unul i-am dat credit,dar singura masura concreta e asa zisa eliminare a celor 92 taxe,care aduceau la buget undeva sub 500 mii euro/pai costa mai mult urmarirea incasarilor decat sumele colectate/daca te lauzi mereu numai cu asta,e cam subtire
cred ca d-na ministru de finante ar fi un foarte bun lector la spiru
I-a spus ceva de “aPciza” ? 😆
buna seara
domnului presedinte i-a transmis MRU ce are de facut. recent .
acest schimb de amabilitati e un deja vu – remember accizele pe combustibil .
In Turul Frantei favoritii abandoneaza unul dupa altul, accidentati serios.
Dupa Froome, azi si Contador.
Ramane Nibali.
Deocamdata.
Buna seara prieteni. Turul Frantei si-a pierdut mult din magia pe care o avea acum cativa ani.
Buna, @clemy.
“Magia” e creata de media.
Care se ocupa 99,9 % din timp de fotbal.
De unde curg paralele.
Nici canotajul nu mai e bagat in seama… 🙁
Tzepe, cu largul concurs al Comitetului Olimpic American ciclismul si-a pierdut si cea mai mare vedeta, si o parte din sponsori, si o parte din fani. Media nu va da atentie unui sport care e vaduvit de atractia propriilor vedete. Nici nu e de mirare ca Federatia Internationala de Ciclism a luptat impotriva Comitetului Olimpic American in afacerea Lance Armstrong.
Lance are pacatele lui, recunoscute.
Sigur, nu era singurul, cam toti o fac in marea performanta.
O etapa superba !
A castigat Nibali, care si-a reluat si tricoul galben.
interesant : http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-17672923-trei-subiecte-mari-sonorul-mic.htm
foarte bun articolul lui Tapalaga!
S-ar putea sa avem stenograme :
Presedintele Traian Basescu a acuzat postul de televiziune Romania TV ca “minte” atunci cand afirma ca ar fi jignit-o pe Ioana Petrescu, ministrul Finantelor, in cadrul discutiilor privind reducerea CAS si s-a intrebat daca deputatul PSD Sebastian Ghita nu are vreo “ingrijorare” legate de contractele cu EADS.
“Cred ca am sa fac altceva, o sa fie prima oara cand fac publice inregistrarile discutiilor, sa vedem cine minte, RTV, eu, cineva minte aici. Ghita a avut multe contracte cu EADS, nu are vreo ingrijorare? Televiziunea dumneavoastra minte si ca atare voi face publice inregistrarile discutiilor”, a spus Basescu, intr-o conferinta de presa, dupa ce reportera RTV l-a intrebat daca in cursul discutiilor a facut referire la studiile Ioanei Petrescu.
@mircea rusu
numai si numai de dragul”contrelor”
daca s-ar majora taxa la teve credeti ca oamenii ar deveni mai interesati de continutul problemelor?
si un p s
mare parte din taxele locale sunt “redistribuite”/nu raman “locale” si cred ca e bine asa
nu e normal ca sect 1-unde sunt inregistrate firmele ce produc 30%din pib-ul romaniei-sa ramana cu toti banii
1 cred ca da, Nu vad cum ar justifica faptul ca nu difuzeaza Liga 1 de pilda… Ar fi o gramada de microbisti nemultumuti ca pletesc o taxa mare si fotbalul este tot la GSP (sau unde e ca nu-l urmaresc)
2 Taxele de proprietate ar trebui sa ramana “neredistribuite”. Marimea lor este corelata cu marimea teritoriului administrat deci nu vad de ce ar fi “redistribuite” Dimpotriva faptul ca ele ar trebui sa fie mai mari pentru fiecare dintre cetatenii/firmele locale ar aduce primariilor de comune un balon de oxigen intern si nedependent de “pomenile” venite pe criterii politice “de la centru”
Subiniez inca o data ca doar 5% din CAS-ul de 20% de la angajator nu reprezinta un tel pentru care sa ne certam, un obiectiv de discutie pentru rearanjarea taxelor.. Este frectie la piciorul de lemn.
CAS la angajator trebuie sa dispara cu totul! Cu tot cu “FNUASS” si “CASS” si celelalte maruntisuri care doar intretin si incurajeaza birocratia.
La b1 se dau convorbirile de la Cotroceni cu sonor. Basescu s-a tinut de cuvant sa auzim cine minte!
Obraznica asta de ministru de finante se potriveste perfect cu Ponta.
E la fel de gaunoasa ca el si cu gura mare.
La fel de putin informata, si la fel de, crede ea, alunecoasa.
Pacat de educatia investita in capul ei.
Orice universitate, oricat ar fi de prestigioasa, poate scoate absolventi tembeli. La Harvard nu ajung doar mintile stralucite, asa cum in general se crede, ci si oameni care isi cumpara locul cu bani grei sau beneficiaza de affirmative action. In cazul ministeresei noastre cred ca avem de-a face cu o tembela ajunsa acolo pe bani si promovata ptr ca este femeie si vine din Estul Europei. Nu tot ce preda la diverse facultati americane este geniu.
E chiar tembela.
Si nula dpdv profesional.
Se uita la Ponta, asteptand sa-i sopteasca raspunsul.
Iar Ponta era cu ochii in tavan, intr-o pozitie de cafenea.
Copy-lotul incearca masuri de campanie electorala, fara sa faca o evaluare a efectelor, cum am mai spus.
In loc de cifre, sustinerea se face cu afirmatii lipsite de acoperire (“crestere economica”, “locuri de munca”, “s-a mai facut si a fost bine” etc.).
Daca pe blog mai merge, la nivel de PM si ministru de finante e inacceptabil.
Cantitatea cunostintelor are prea putin de a face cu atitudinea de a te duce la o discutie pe tema data, cu Presedintele unei tari, total neinformat, cu slogane in loc de cifre.
Eu ma duceam cu un cos de cumparaturi plin cu dosare, argumente, grafice, tot ce puteam cara.
Argumentul ca 5% scadere a CAS la angajator (in termeni reali este o reducere de la 45 la 42.3 a impozitelor pe munca) este o mare gura de oxigen pentru angajatori si angajati este o gluma. Proasta. Ca va genera locuri de munca.. Haida de… Nu mai vorbesc de graba cu care se vor grabi sa inregistreze castigurile reale ale angajatilor pe cartea de munca… Pentru 3.7 % scadere a impozitului…
Revenind la atitudine: Total nepotrivita unui absolvent de studii superioare. Nu mai vorbesc de Harvard. Este parte a bunului simt care se capata in primii 7 ani de acasa. Nu dupa 20 ani de scoala.
Daca eram in locul ei imi ceream scuze si incercam sa obtin o intalnire a doua zi cu motivarea ca nu am adus datele necesare cu mine din motivul ca… Si daca spuneam ca le-a mancat pisica tot era mai bine decat sa spun alte tampenii care sa confirme un lucru pe care daca taceam poate il tineam ascuns.
iti garantez eu ca asa a trecut si prin scoala, scuipand lozinci, si scriind eseuri comforme cu linia politica a propriilor profesori. Atata poate ea si dovedeste inca odata ca economistii teoreticieni sunt extreme de slabi practicieni ai economiei.
http://www.b1.ro/stiri/politica/cotroceniul-a-facut-publice-consultarile-dintre-traian-basescu-victor-ponta-i-ministrul-finan-elor-video-87053.html
aici e inregistrarea.
basescu vorbeste de un posibil deficit de 5,5 miliarde prin reducerea CAS.
Nicolicea a zis la b1 ca TB a dat o lovitura de imagine (recunoaste!) si ca daca cei doi tembeli ar fi stiut ca se da inregistrarea , ar fi vorbit altfel (cam asa ceva a zis cu cuvintele lui).
Pai , fir-ar ei sa fie de guvernanti, in particular, intelegem ca s-au dus sa faca misto de presedinte, crezind ca obrazniciile raman necunoscute publicului.
S-au fript de data asta, ii vede o tara intreaga cat sunt de incapabili si asteapta sa li se sufle ca la scoala.
Acum da si Turcescu cele 26 de minute “antologice” ale intalnirii!
Turcescu:”ingroziti-va cine conduce finantele Romaniei”!
Uitati-va la Ponta si le Petrescu. Stau ca doi papitoi si insira vorbe goale. Nici ei nu le cred.
Basescu le zice de MTO. Ponta habar nu avea ce e aia.
Ponta si Petrescu zic ca “s-a facut un studiu [despre efectele reducerii CAS]”
Basescu: “dati-mi-l si mie!”. Aia doi se uita unul la altul si Ponta zice: “lucram la el…”
mortal 🙂
Ponta cu un rictus nervos pe care cu greu il mentine tot ii zice ca o sa fie prevazute sursele de acoperire in bugetul 2015. Basescu: “pai eu am de promulgat acum legea!”.
Buna asta:
La minutul 3.42 Basescu ridica ochii din hartiile, presupun ca era expunerea de motive a lui Ponta:
Basescu:
– Avem si MTO-ul… MTO-ul care mai inseamna 6 miliarde… 5…
Ponta ne ofera un real Kodak Moment si un raspuns pe masura:
– Poftiti?
Dupa care da in balbaiala
– O sa lucram la toate…
si in final paseaza problema parlamentului si viitorului Prim-Ministru.
– La toamna…
Este Celebra, Numai cu imaginea asta data in reluare Ponta a pierdut alegerile.
A sesizat si Turcescu momentul. Este absolut antologic…
Ponta: “ce-a zis asta? m-a injurat cumva?”
Mda, i s-a lipit lui Ponta, pe langa Turcescu, CTP a prins acelasi moment ca fiind “Momentul” Cu “M”
Basescu: dati-mi argumente sa promulg legea, altele decat lozinci!
Buna seara 🙂
Pu si simplu sunt epuizat dupa munca (la calc), asa ca de asta intru mai rar, nu numai pe aici. Daca cineva vrea sa ma provoace cu impozitele pe munca … atunci sa stie ca sunt pe felie… Nu 45% cu 48-53 % atat e impozitul pe munca al socialistiloe, de la Nastase la Boc si inclusiv MRU. Da-o naibii de treaba, daca pui impozit de 50% pe munca este cel mai tampit lucru. Pur si simplu descurajezi munca… oricum pe aia la “alb” o omori din fasa.
Pe de alta parte vad unii nemultumiti de condamnarea comunismului.
Bai Fartate, Presedentia a fost singura autoritate statala care a condamnat comunismul. Prima din Europa (mi se pare ca polonezii au facut-o si ei, dar dupa noi). Nu va dati seama ca intr-un ocen de comunism, si mai ales de “corectitudine politica”, condamnarea comunismului e un gest eroic? Ca alte institutii s-au pitit, ca nu a urmat “linsajul” mult mediatizat (tot de comunisti, ca nu a urmat “lustratia”, nu e nici vina nici “meritul” lui Basescu. Vorba cuiva : “a despartit apele”. Daca acum epitetul “comunist”/”securist” e de ocara (il folosesc inclusiv Gadea, Badea si Varanul, ba chiar si Iliescu) este meritul condamnarii. IMHO: a fost cel mai important proiect “basist” reusit. Pentru ca a reusit, in ciuda lui Vadim si Iliescu si Constantinescu si chiar a alzheimeristului Mihai cu Duda lui cu tot. Nu realizati cat s-a transformat societatea de atunci panaa acum? Da, comunistii sunt printre noi, dar nu se mai declara asa. Se ascund sub tot felul de epitete “corecti politici”, “Mircea Badea”, “Blaga”, “Udrea”, “Gadea” “Firea”, “Ponta”, “Varan”, “Antonescu” “Johanis” dar nu se mai declara comunisti. Toti sunt anti-comunisti. Tot ticalosi au ramas, dar chiar anti-comunismul lor e beteag. Putin, Kim-Jong_un, Castro, sunt mandri de comunismul lor, nu vedeti ca ai nostri isi ascund filiatia comunista, sub tot felul de denumiri?
Si mai spuneti ca condamnarea nu a avut efect…
Vad o gramada de greseli (de tastare)…. imi cer scuze, chiar sunt epuizat…
Chiar la scuze am mai dat cu bata-n balta 🙂 🙂 🙂
le mai ai acum? 🙂
bre,chou frise au fost astia 😆
salutare all 🙂
acu vazui si eu imaginile de la intalnire.Astia 2 le-ar fi furat painea lui buster keaton,lupino lane,norman wisdom,stan si bran,jerry lewis,toto,fernandel etc etc mai puneti si voi 😆 antologia universala a umorului
absolut antologice 😆
daca s-au pastrat imagini de la toate intalnirile tete-a-tete dintre pirat si tonta,mhoamaa ce colaj de instantanee s-ar putea obtine. 😆
miaunel fata cu reactiunea 😆
Inca un “lot” in drum spre puscarie:
http://www.ziare.com/sorin-ovidiu-vantu/procese/dosarul-petromservice-sorin-ovidiu-vintu-condamnat-la-sase-ani-de-inchisoare-1311134
Buna seara tuturor! Smecheria s-a transformat astazi in stupiditate natanga! Magistrala miscarea de astazi a presedintelui cu inregistrarea monologului Basescu-Ponta-Petrescu, dar tare ma tem ca multi nu vor fi “loviti” de marturia “alb – negru, audio- video” a flasnetei numita VVP. Nota de fundamentare pentru reducerea CAS e in lucru! 🙂 Inca!
https://www.youtube.com/watch?v=tW9711nOz5o
antologica reactia lui pacalici dupa ce basescu a pronuntat “mto”/cum bine zicea cineva pe aici ,ponta a crezut ca e vreo injuratura de port;poate ca de aiai a zis ca basescu i-a jignit
toata discutia e absolut aiuritoare
@mircea rusu:cum naiba sa le dai bani din taxe astora????ASTIA AU PE MANA 40 MILIARDE EURO!!!!
nu stiu de unde provine abrevierea “mto”dar am dedus ca este vorba de reducerea deficitului bugetar la 1%
Pai tocmai asta spuneam, Sa nu cumva sa-l lasam sa ia fara sa plateasca pretul corect. Ca daca-l lasam, ia si ne da un canci in loc… Nu sunteti deloc atenti Ntz, ntz, ntz…
De trei zile strig si doar m-ati bestelit…
Ponta contraataca: Miorlauuu.. Puaf, Puaf…
Ponta, după ce preşedintele a publicat înregistrările discuţiilor de la Cotroceni: Cred că toţi membrii familiei Băsescu sunt infractori
http://adevarul.ro/news/politica/premierul-ponta-invitat-romania-tv-ora-2000-1_53c405470d133766a86b483d/index.html
E o intrebare care nu s-a pus E afirmatia unnnui procuros sau a unnui prim ministru? Daca e o afirmatie a unui procuror trebuie sa vina cu dobvezi. Daca e a unui prim ministru, trebuie sa-si asume denuntul calomnios…
citesc comentarii mai sus
@Mircea Rusu 🙂
hai sa “postulam” un lucru ca sa dam succesiunea corecta a argumentelor aduse de fieacare.Nici eu si cred ca nimeni altul nu este impotriva reducerii cas-ului(angajator).Orice relaxare fiscala este de dorit si chiar necesara in anumite conditii.Noi aicea cred ca suntem printre cei mai indreptatiti ca sa sustinem asa ceva.
Sunt de acord cu tine ca la schimb n-ar trebui ca sa acceptam firimituri.
Problema care s-a pus si care ar fi trebuit sa transpara din toate discutiile ,este cum se acopera gaura bugetara facuta de o astfel de reducere.Vine din majorarea taxelor si impozitelor,din altceva ? Noi pana acum am discutat ipotetic in cazul in care s-ar mari impozitele pe proprietati,cf. proiectului care a si fost retras.
Nu exclud posibilitatea ca sa fi fost un wag the dog ,marirea taxelor fiind o chestiune fierbinte care intereseaza pe oricine si astfel cateva lucruri grele sa fi trecut neobservate.
zic asta ca citi acu articolul lui tapalaga
Il banuiesti pe Ponta de un pacat numit “inteligenta”. Nu-l are…
Am mai spus si ieri, ideea le-a venit incercand sa stoarca ceva voturi de pe dreapta cu o masura de reducere a CAS.
Sau poate Ioana a vazut si ea discrepanta dintre impozitele pe munca si cele pe proprietate si a zis ca e loc…
Oricare a fost motivul aplicarea nu a fost foarte bine gandita. Nici nu are cine sa faca astfel de eforturi in Guvernul Ponta. Amintiti-va ca Pinocchio il vrea anchetat pe Funeriu si pica Nita/Nastase in navod. Sau o vrea pe Ioana Basescu si pica primarul si comisia funciara de la Nana…
Inca o data: nu-l banuiti pe Ponta ca avand inteligenta ca n-are. Nu este evident?
Acum 3 zile am vazut miscarea si am incercat sa mobilizez opinii pentru o reasezare a impozitelor. Nu pentru o marire a lor. Realitatea este ca nu poti scadea ceva fara sa pui ceva in loc dar asta nu inseamna ca am sustinut vreun moment necesitatea unor impozite mai mari global vorbind.
Am spus ca avem o resursa nationala in procentul infim al impozitelor pe proprietate si ar trebui sa o folosim pentru scaderea impozitului pe munca si reducerea birocratiei in acelas timp. Sa scapam de abureala contabila numita “Contributiile angajatorului”! Cu totul, definitiv si irevocabil.
Adevarul este ca nu puteam rata momentul unei discutii cat de cat serioase privitoare la marimea impozitului pe munca vs marimea impozitului pe proprietate. Pentru ca va place sau nu, cultural sau metafizic, impozitul pe proprietate este o gluma iar cel pe munca inrobitor.
Vorbesc de cel pe persoana fizica. Cel pe firma e la nivelul din vest… Dar cine mai tine proprietatile pe firma? Ce? E tampit? Avem Mall-uri si cartiere de locuinte pe persoana fizica…
Imi cer scuze celor pe care i-am luat poate in balon. Dar argumente ca asa e cultura romaneasca sau ce facem cu saracii sunt puerile. Saracii n-au proprietati, sau nu asa mari incat sa simta o lovitura fatala in buget de la aceasta crestere. Pe langa echilibrarea venita din cesterea veniturilor celor care muncesc…
Multumesc Cetatean ca mai am inca acces sa postez pe acest blog dupa ce am enervat cativa membrii de seama.
Si va multumesc voua ca ati citit macar jumatate din planul de reasezare a impozitelor, chiar daca numai jumatatea care nu va convine. Poate ati devenit un pic mai constienti de ce avem natalitatea si mmigratia si problemele structurale pe acare le avem.
Pentru ca avem aproape 50% impozit pe munca.
Din 2 lei pe care-i produc 1 se duce la stat din start!
Din leul ramas platesc apoi TVA, si restul de impozite ca si restul populatiei care nu traieste din salariu…
Adica din 2 lei munciti eu aduc acasa marfa de 75 de bani… E corect ca eu sa platesc tot ce misca in tara asta iar proprietarii aproape nimic?
Mircea, nu iti fa griji. Orice membru al blogului are acces cata vreme nu ataca la persoana ceilalti membri si nu depaseste regulile bunului simt.
Ideea mea e ca reducerea CAS nu trebuie neaparat insotita de o compensare pe partea impozitului pe proprietate, ci de o reducere reala a evziunii fiscale si o colectare mai buna (datorita luptei reale cu evaziunea), asa cum i-a vcerut MRU lui Blejnar in 2012.
Reducerea evaziunii trebuie facuta cu nuiaua intr-o mana si prajitura in cealalta. La nivelul actual de impozitare a pune doar nuiaua la treaba este sinucigas. Omoram martoaga. Capitalul, muncit sau furat, va fugi cat il tin picioarele.
Procesul de reducere semnificativa a evaziunii si furtului poate fi realizat prin masuri active de reducere a impozitelor (sa faci evaziunea neinteresanta, sa nu mai merite riscul) si de intarire a disciplinei fiscale (sa maresti riscul de a fi pedepsit). Amandoua in paralel. Aici trebuie folosita acea resursa pe care inca o avem si la care vroia Ponta sa se dedea.
Si sa nu uitam ca orice masuri luate ele trebuie sa simplifice taxele si impozitele nu sa le complice. De aceea am un cui pentru cei care fac apel la argumente culturale. Daca in cultura noastra este scris ca lucrurile trebuie sa fie complicate atunnci mai bine schimbam cultura. Le cer sa se adapteze la ceva mai simplu nu la ceva mai complicat. Daca le e prea greu atunci imi pare sincer rau pentru ei.
Deci nu 2% de colo, 1% de dincolo si 12.3% din partea cealalta.
Trebuie distrus cate un impozit odata, din multitudinea asta de taxe, printr-o singura miscare legislativa. Numai asa se clarifica si regulile economice, scade si birocratia, devend mai eficienti si noi si statul. Mai usor isi planifica colectarea unor taxe clare si precis determinate decat sa alerge cai verzi pe pereti dupa 0.8% Fond de risc si accidente si alte impozite din astea fantasmagorice.
Ca sa rezum drumul pe care il vezi tu este lung si ai o canistra cu benzina langa tine si o masina plina cu batrani si copii. Daca tii mortis poate poti sa-l strabati si impingand automobilul, pastrand benzina neatinsa. Parerea mea este ca vei muri de batranete incercand. Impreuna cu cei din masina. Nu mai vorbesc de cate un ponta care pandeste la benzina ta… Dar e doar parerea mea pana la urma.
Dar daca insa bagi benzina in rezervor si-i dai un pic talpa? Poate le vine cu ameteala batranilor de pe locurile din spate dar le trece…
avem interpretari diferite despre cultura si traditii.
ma refeream in primul rand la ideea ta de a finanta proprietatea si darile parintilor
in rest perfect de acord,am fost intotdeauna sustinatorul “keep it stupid simple”
dar a fost un scop evident intreaga stufareala legislativa elaborata in decursul timpului.Apele tulburi in care s-au sifonat intotdeauna bani grei.
Si n-au niciun motiv ca sa-si schimbe filozofia.Pur si simplu pot s-o faca.Pana cand nu stiu,probabil chestie de generatie
de-ar fi doar el … 😆 dar are in spate o echipa destul de bine facuta si niste tv-uri dedicate.
Orice calcul e posibil,inclusiv ce spui.
Reasezarea impozitelor,echilibrarea si adecvarea lor la starea de fapt a economiei noastre este o discutie f. serioasa si tine de mai multi factori importanti(inclusiv de ceea ce se spune in postarile recente inclusiv cea de acum,primul si cel mai important functionarea corecta a justitiei in baza unei legislatii corespunzatoare ,efectele se intind pe orizontala in absolut toate domeniile) toate conlucreaza inspre ameliorare generala(ca aminteai de natalitate,emigratie,dificultati structurale etc)
Atata doar ca eu am dubii mari.La fel cum au facut posibil ca sa existe diferentieri majore intre impozitul proprietatii pe firme si cele pe persoana fizica,de dedicatiile astea profitand desigur toti jmecherii,tot asa ii cred in stare sa transfere legislativ efortul pe majoritate clientela ramanand prea putin afectata.Astfel incat pt. niste firimituri de cas care vezi Doamne ar relansa clasa mijlocie,economia etc sursa acoperitoare se va regasi tot la mardeiasi,nicidecum la marii proprietari de terenuri,cartiere mall-uri etc.Un 1 % (sau pe aproape)din valoarea evaluata la proprietatea unui sarantoc pensionar ,insumata ar fi destul de mica spre deosebire de grosul care ar veni de la marii proprietari.Deoasebirea e ca pe primii ii termina iar alorlalti li se vor gasi(face) articole legislative,tertipuri,scheme care sa-i protejeze.
Solutia trebuie gasita in alta parte,cred eu pt. a putea reduce taxarea muncii(si a da motivatie la tot ce deriva de aici)
Ce i-a fript Presedintele pe prostii astia doi! Nene, dar cu stil si stiinta, nu oricum:) …
Domnilor, banii nostri sunt pe mana acestor doi impostori! Avatarurile Prostiei (asta era bun de titlu) tin in mana lor banii nostri! Banii mei stau in pixul acestor doua monumente, al Ignorantei si al Tupeului! Formidabil si incredibil!
Un om normal ar fi stat in casa cateva zile, pana mai intervenea o arestare, o epidemie, un jaf, o inundatie, ceva. Numai ca Ponta Viorel (incerc sa ma obisnuiesc cu topica asta, ca poate-poate vorbeste Duicu mai multe, poate-poate mai da Toba ceva pe goarna 😀 ) Ponta Viorel, ziceam, nu cred ca e normal din niciun punct de vedere, oricat as cauta sau as incerca. eu sa gasesc unul.
N-am apucat sa dau cu marea grebla pe net prea mult, dar cred ca in afara de aia neconditionati ai lor, restul sunt pusi toti pe rasete sau pe ctitici, ambele meritate cu varf si indesat de pacalicii astia doi, Ponta si Petrescu (parca si rimeaza, nitel sinistru, asa).
Daca ar fi dupa mine, eu maine as face o revista a presei separata, dedicata in exclusivitate acestui eveniment epocal, fabulos si extraordinar. Ma rog, daca nu s-ar putea, macar as face o sectiune in revista presei, fie si numai din titluri. Nu cred ca mai pupam noi asa ceva in curand. E prea tare. In plus, cu timpul, faza asta sigur va intra in mitologia de sorginte basista. Ocazia de a privi Prostia si Impostura drept in ochi, simultan, nu se iveste in fiecare zi.
—-
PS: am zis mai devreme ca o sa scriu mai multe despre basism. Naiba mai poate acum? Pana la urma am s-o fac, cumva, cat de curand am sa pot. Ca nu prea-mi plac “neterminatele” si nici malentendu-urile. In fine, pentru moment, astea-s fortele de defilare 😀 …
Si a propos de o parte din PS: @Cetatean, v-am scris un mesaj aici
http://politeia.org.ro/stiri-revista-presei/revista-presei-14-iulie-parlamentul-organul-lui-ponta/29462/#comment-84966
am citit acum, e ok 🙂
Seara buna,
limbajul non verbal al intalnirii de la Cotroceni este fabulos, in spate este o doamna care si-a pus mana pe fata, era ingrozita de aberatiile pe care le debita ministreasa tupeista si de o prostie cum rar am vazut.
Doamna Usturoi si-a prezentat “competentele” – aroganta, tupeista, praf si pulbere la cunostinte.
Dupa o asa prezentare ar trebui sa-si dea demisia in frunte cu seful ei, care numara punctele dupa tavan.
intre timp, Ponta lupta cu regmul Basescu, e in turneu la Ghita ca sa mai repare dezastrul de imagine 😀
http://www.ziare.com/victor-ponta/traian-basescu/ponta-atac-la-basescu-are-manifestari-patologice-nu-abdic-de-la-razboiul-cu-el-1311133
MTO-medium term objective(budgetary)
se refera la ajustarile bugetare stabilite de comisia europeana privind guvernanta fiscala
http://ec.europa.eu/economy_finance/db_indicators/fiscal_governance/framework/index_en.htm
de unde naiba sa stie ponta asta???asta abia a aflat ce inseamna pib
cat despre d-soara ministru-ea era la harrvard probabil cand s-a discutat de asta,iar aia din US nu prea baga in seama europa
pai daca plagiatorul nu e lasat de pirat ca sa mearga la intrunirile europene de unde sa-nvete ce inseamna ? (g/m) 😆
@mircea rusu 11 58
ma simt un pic vizat/domnule, churchill a zis candva ca democratia inseamna sa lupti pentru a-i permite adversarului sa-si expuna ideile chiar daca nu esti de acord cu ele(citat aprox)/
eu cred ca acest blog este democratic,pana una alta
Am mai vazut o data imaginile. Sunt la fel de stupefiat. Nu cred c-o sa-mi revin in curand. Astia doi au un “ceva” comun, patologic, dar nu-mi dau seama ce si nici nu ma mai pot uita iar. Mai sunt si obosit. Si-s si dezgustat, si revoltat, si uluit, toate laolalta. E o senzatie tare nelalocul ei 🙂 . Poate m-oi mai uita la psihopatii astia doi cu alta ocazie. Mi s-a facuti sila, zau!
PS – fix aici zici ca sunt Ody si Siny la proces:
http://www.youtube.com/watch?v=AxJbqtydi-0#t=424
doi ani de “guvernare” ponta (si cat o mai fi/pe la ce anume sef,victoria cotroceni) pot fi cuantificati in acea mirabila secunda in care timpul i-a inghetat in priviri si sprancenele scrutau nedumerite ,orizontul
imparatul este gol
nemaipomenite,insatiabile secvente 😆
buna dimineata, revista presei, editie speciala!
http://politeia.org.ro/stiri-revista-presei/revista-presei-15-iulie-editie-speciala-cu-holograma-ponta-si-apciza-petrescu/29489/