Ne îndreptam cu adevarat spre “Ciocnirea civilizatiilor”?
01/12/2012 | Autor theophyle Categorii: Opinii, Stiri Europene |
Criza economică, prost tratată, a condus la o criza politică. Este suficient să privim contextul geopolitic al Est-European si al Balcanilor pentru a ne da seama de noile pericole. Regiunea Balcanilor occidentali cu gravele probleme generate de pulverizarea Iugoslaviei este departe a fi stabilizată; Turcia se depărtează de Occident, criza economică a erodat o mare parte din influenţa SUA. În acelaşi timp, Rusia şi China reiau legăturile cu fostele lor sfere de influenţă şi înfiinţează noi reţele economice şi politice.
Greu de justificat atitudine Olandei si a altor tari nordice fata de TOT Estul Europei, la fel de greu de justificat si impotenta CE in fata acestor atitudini. Ca de obicei reactia profund populista aproape fascista va trezi reactii asemanatoare in Estul Europei. Anti-europenismul şi atitudinile anti-occidentale se pot dezvolta la fel de rapid in Est asa cum s-au dezvoltat in Vest. Criza care bantuie toata Europa se poate transforma intr-o propaganda a opozitiilor extra-parlamentare care numai democratice nu sunt si care vor arunca vina politicii de austeritate asupra unor presupuse porunci dictatoriale ale Europei. Acestia sunt factorii care alimentează ostilitatea faţă de Occident, reînviind un imaginar istoric adânc înrădăcinat în schisma din 1054, a patra cruciadă, ocupaţia nazistă sau sovietica (dupa caz) si marea tradarea a Occidentului dupa cel de al II-lea Razboi Mondial.
Intotdeauna am recunoscut valoarea lucrarii lui Samuel Huntington (1927-2008) “Ciocnirea civilizatiilor” nu am crezut-o insa fezabila. Astazi incep sa intrevad fezabilitatea acestei lucrari. Citez dintr-o recenzie pe care am facut-o acestei lucrari pe blogul meu literar:
“De ce vor ciocni civilizatiile ? In primul rand, Huntington sustine cultura ca fiind cea mai izbitoare identitate cu care se poate identifica un individ, o identitate care transcede peste alte dimensiuni posibile de indentificare, cum ar fi ideologiile sau ocupatiile. Apoi el afirma ca modernizarea socio-economica a rezultat in dizlocarea individuala si intr-o crestere a capabilitatilor sociale de a stimula innoirea culturii indigene. Huntington afirma ca democratia este paradoxala insasi prin natura sa : prin raspandirea democratiei si institutiilor democratice intr-un stat non-democratic, Vestul da oponentilor sai cunoasterea si abilitatea necesara pentru a se revolta. Intr-o zi statele statele slabe vor putea ataca utilizandu-se de aceleasi valori vestice de care s-au folosit pentru a-si promova interesele. In cel de-al treilea rand, identitatea culturala este importanta in definirea mentalitatii de „noi vs. ei” si este indispensabila in protectia „noastra” fata de „ei”. In cel de-al patrulea rand, identitatea culturala este cea mai concreta si cea mai putin compromisa dimensiune a identitatii. Huntington sustine de asemenea raspandirea naturale a conflictelor in sistemele internationale si este convins de proeminenta identitatii culturale.” Vezi integral
Pot fi lucrurile regandite si rezolvate pentru a a nu permite inca o mutatie a crizei si a evita mutatia crizei politice într-o criza geopolitica. Nu stiu, deocamdata mi se pare ca totusi Huntington s-ar putea sa aiba dreptate.
Instructiuni comentarii:
Pentru a comenta sub identitatea de pe blogul anterior TheophylePoliteia autentificati-va mai intai, apasand pe iconul corespunzator din formular. [ Ex. pentru autentificare Wordpress apasati iconul ]