Articole pe subiectul: Rosia Montana

Rovina – noua Rosia Montana

„Munții noștri aur poartă, Noi cerșim din poartă-n poartă. De-am închide-a tării poartă, Alții ne-ar cerși la poartă! Însă Hoții-s chiar din tara  Trădători la cei de-afară! Doamne iartă-i! Ești în drept! Însă du-i hăt în deșert! Doamne, dă-i la neam unire Și dă-i demnă cârmuire. Că-i prea mult blajin și laș Și supus stă la borfași! O neam românesc […] Continuare…

George Friedman, cate sonde Chevron ai dumneata in fata casei? Bonus: Sondaj Politeia

Rar mi-a fost dat sa vad un lobby facut atat de grotesc, atat de primitiv, atat de desantat si atat de sfidator la adresa unui popor, a unor proprietari, a unei Constitutii si a oricaror reguli de bun simt. Iar cand lobby-ul este facut de titratul George Friedman, seful si fondatorul prestigioasei agentii Stratfor, impresia de revolta si de greata […] Continuare…

Roşia Montană în Parlament. Etapa legii « uite popa nu e popa » !

Redactat de @Cetatean Nu sunt specialist in probleme miniere si nici in problemele juridice legate de explorarea, concesionarea si exploatarea resurselor subsolului. Cu toate acestea, exista cateva lucruri imposibil de ignorat pentru orice om de bun simt si care trebuie spuse public legate de afacerea Rosia Montana :  1) In Bucuresti tocmai am asistat in weekend la a 12-a (incredibil !) saptamana […] Continuare…

Războaiele pierdute ale românilor – goana după aur

Vezi postarile anterioare (linkuri la articole, in partea dreapta ale monitorului – directia privirii).  În ultimii 15 ani nu mai puţin de 25 de companii din toată lumea, la care se adaugă şi statul român, prin firmele deţinute de Ministerul Economiei, au căutat aur pe teritoriul României. Localităţi precum Certej (judeţul Hunedoara), Bucium (Alba), Tăuţii Magherăuş (Maramureş), Baia de Criş […] Continuare…

Războaiele pierdute ale românilor – munţii noştri aur poartă

Vezi prima postare din ciclu. Romania are inca un  potential serios in domeniul resurselor minerale, in special petrol, gaze naturale, sare, aur, argint si metale neferoase. Potrivit evaluarilor actuale, Romania dispune de peste 20 miliarde tone de resurse minerale neexploatate: minereuri feroase, neferoase, sare, nemetalifere, nisipuri, pietrisuri si roci ornamentale. Suntem pe primul loc in lume la sare, dar Salrom […] Continuare…

Războaiele pierdute ale românilor – acum Roşia Montană

Cred ca ceea ce traim astazi este un gen de conflict economic pe care poporul roman il va pierde, asa cum a pierdut majoritatea disputelor economice (cu mici exceptii), care au avut o miza financiara sau strategica semnificativa.  Trebuie sa mentionez de la inceput ca sunt impotriva exploatarii aurifere de la Rosia Montana si impotriva extragerii gazului de şist. Doresc […] Continuare…

Cred ca ceea ce traim astazi este un gen de conflict economic pe care poporul roman il va pierde, asa cum a pierdut majoritatea disputelor economice (cu mici exceptii), care au avut o miza financiara sau strategica semnificativa.

11-09-13-P_03 Trebuie sa mentionez de la inceput ca sunt impotriva exploatarii aurifere de la Rosia Montana si impotriva extragerii gazului de şist. Doresc sa va asigur ca majoritatea opiniilor mele nu sunt bazate de loc pe un ecologism fanatic si nici macar pe unul moderat. Din nefericire, vad in ecologismul zilelor noastre o miscare, care intr-un fel sau altul, a capatat conotatii si culoare politica de care nu simt nici o apropiere. Sunt in felul meu un conservator rational, care vede in progres o necesitate atata timp cat nu raneste alte conceptii, care sunt pentru mine sacre – libertate, justitie si stat de drept, egalitate de sanse, pacea si bunastarea societatii si a colectivitatii in care traiesc si careia ii apartin.

De obicei, o societate este compusa in zilele noastre din trei generatii (1-25; 25-50; 50+). Romania s-a indatorat de voie sau de nevoie la modul in care inca trei generatii, care inca nu s-au nascut, vor trebui sa plateasca datoriile pe care le-au facut generatiile actuale. Responsabilitatea sociala este absoluta a fiecarui membru al societatii romanesti actuale. Nu pot exista subterfugiile “mostenirea grea,” deoarece Ceausescu ne-a lasat fara datorii.   Cat despre “noi nu suntem de vina”, ci numai profitorii sub obladuirea politica si protectia justitiei au facut-o – nu tine! Noi,  societatea, am permis-o prin alegerea politica si toleranta la furt, mistificare, manipulare si coruptie.

13-09-13-P_10Minimul pe care il mai putem face pentru a ne ajuta urmasii sa supravietuiasca este sa pastram inca resursele acestei tari pentru ca si ei sa aiba parte de valorificarea lor. “Dupa noi potopul” ar pune in pericol existenta statului roman in viitoarele 3 generatii. Avand in vedere ca generatia super-activa (25-50) este cu 30-40 % mai mica decat ar fi trebuit sa fie, din cauza emigrarii masive si generatia (1-25) poate fi cu 50% mai mica din cauza emigratiei, dar si din cauza scaderii dramatice a  natalitatii. Conform unor calcule, potopul ar putea prinde si o parte din a doua generatie existenta si a treia generatie in intregime! Potopul poate incepe in anul 2034. Sper ca aceste calcule sunt gresite!

Daca aceste considerente etice sunt in mare cele mentionate mai sus, considerente care pot fi  acceptate sau nu individual, moralitatea deciziei mele este bazata pe faptul acceptat de o mare majoritate a cititorilor – decidentii politici ai Romaniei actuale sunt la fel de corupti, incompetenti, lasi, ca toti cei care i-au precedat de la inceputul periplului numit “RMGC  – Exploatarea aurifera de la Rosia Montana”.

 ***

 Vom incepe sa aducem o suma de argumente obtinute printr-o analiza a obligatiilor contractuale din acest proiect, obligatii care au fost publicate de Ministerul Economiei acum cateva zile. O analiza completa include metodologia de forare si impactul asupra mediului si o vom prezenta in zilele urmatoare, dupa ce o sa o deslusim prin mijloacele noastre mult mai limitate decat ne-am dori.

Redactat de @Mihail

 Beneficii financiare (Anexa 1 la contract)

 13-09-13-P_RMGC-1

TOTAL VENITURI PENTRU ROMANIA:

  •  “Publicitare”: 5,2 mld usd (peste 50% din valoarea metalelor pretioase exploatate !)

  •  Relativ sigure: cca 650 mil usd (de 8 ori mai mici !)

 

SOLUTIA:

  •  Marirea redeventei la 50% si eliminarea oricaror altor obligatii financiare pentru RMGC fata de statul roman.

Angajamente RMGC in privinta beneficiilor statului roman

13-09-13-P_RMGC-2

Alin. 4 din acest articol spune ca, de fapt, RMGC nu se angajeaza, din punct de vedere financiar, la nimic fata de statul roman:

·         Singurele obligatii precizate ca atare ale RMGC sunt: 1) obligatia de a pune la dispozitia Ministerului Finantelor, in termen de 3 luni de la incheierea exercitiului financiar, tabelul actualizat al beneficiilor directe, precum si 2) obligatia de a angaja un anumit numar de salariati; in schimb, beneficiile prevazute pentru statul roman nu reprezinta obligatii pentru RMGC, ci “estimari”,

 ·         Niciodata nerespectarea unei clauze nu va fi “cu intentie”, intotdeauna vor fi “ratiuni economice” sau “accidente”,

  • “Prejudiciile directe” nu includ in nici un fel “beneficiile in economia Romaniei” (cele 2,9 mld USD) evocate mai sus,

 

  •  Acordul nu prevede nici o clauza penala (inadmisibil pentru un asemenea contract !), de aceea Statul Roman va trebui sa actioneze RMGC in fata curtii competente pentru a incerca sa obtina repararea prejudiciului (iar curtea competenta nu este o instanta romaneasca, ci Camera Internationala de Comert din Paris),

 

  •  Este de vazut in ce masura acest aliniat 4 este coerent cu prevederile art. 1355 si 1531 din Codul Civil.

SOLUTIA:

 

  •  Prevederea ca obligatii in sarcina RMGC a asigurarii beneficiilor promise Statului Roman (bineinteles, actualizate in functie de evolutia parametrilor independenti luati in calcul, cum ar fi pretul aurului),
  • Prevederea responsabilitatii RMGC inclusiv in cazul neindeplinirii din culpa a obligatiilor, nu numai in cazul neindeplinirii cu intentie,
  •  Prevederea unor clauze penale pertinente in cazul incalcarii obligatiilor.

Garantia de raspundere de mediu

13-09-13-P_RMGC-3

 

  • Garantia de mediu este ridicol de mica fata de valoarea proiectului si fata de riscuri. In plus, acest articol da dreptul RMGC s-o modifice unilateral !

 

 SOLUTIA:

 

  •  prevederea dreptului Statului Roman de a recalcula periodic garantia de mediu si obligatia RMGC de a o actualiza in consecinta.

 

Instrainarea actiunilor

13-09-13-P_RMGC-4

Acest articol permite evitarea angajarii raspunderii Gabriel Resources in cazul producerii unei catastrofe ecologice, in felul urmator :

  • Gabriel Resources instraineaza catre un tert actiunile pe care le detine, iar apoi intra in faliment; potrivit acestui articol, tertul care preia actiunile poate sa nu-si asume obligatiile asumate de Gabriel Resources prin prezentul acord ; in aceasta situatie, obligatiile raman in sarcina Gabriel Resources care, fiind in faliment, nu si le va putea indeplini.

  SOLUTIA:

  • prevederea in actul constitutiv al societatii a “legarii” de actiuni a tuturor obligatiilor asumate de RMGC, ceea ce va implica transmiterea automata a acestor obligatii catre noul proprietar, in cazul instrainarii actiunilor.