Articole pe subiectul: O Istorie a Scrisului

O istorie a scrisului (5) – istoria scrisă în piatră

Stela este un monument de marimi diferite deobicei antic, insa folosit si in Evul Mediu cu caracter comemorativ, în formă de coloană, pilastru sau placa sculptata sau pictata. Etimologia cuvantului este Greaca (sing. stēlē, pl. stēlai) in limba Engleza ca si in Limba Romana cuvantul a fost adaptat Romana: stela-stele, in Engleza: stela- steles. Majoritatea stelelor sunt alcătuite dintr-un singur […] Continuare…

O istorie a scrisului (4) – Materiale / partea a doua

Tablita de ceara Tablita de ceara a fost probabil una dintre cele mai vechi si cele mai folosite ustensile de scris din istoria omenirii. Extrem de putine societati nu s-au folosit de aceast ustensila  extrem de utila. Timp de 40 de secole tablita de ceara a folosit ca un material auxiliar pentru a inscriptiona date provizorii, care dupa folosirea lor erau inscriptionate pe […] Continuare…

O istorie a scrisului (3) – Materiale / prima parte

Papirusul Papirusul este un material produs din seva plantei numita popular  cu acelasi nume,  botanic fiind cunoscuta sub numele Cyperus papyrus.  Aceasta planta creste de obicei intr-o clima calda, in regiunile umede sau mlastinoase. Delta Nilului fiind perfecta din ambele puncte de vedere, a fost un loc propice pentru cultivarea ei. Planta, ajungand la circa 2 m inaltime, se poate utiliza […] Continuare…

O istorie a scrisului (2) – Alfabetul

Vezi postarea anterioara – O istorie a scrisului (1) – Începuturi. Dupa Petroglife, Pictografe si Logograme, a treia rationalizare a sistemului de scris a avut loc aproximativ 1000 de ani de la aparitia cuneiformelor si a hieroglifelor. Aceasta rationalizare a derivat din adaptarea heroglifelor la limbile semite vorbite pe teritoriul estic al Imperiului Egiptean, adica peninsula Sinai si la nord de ea, […] Continuare…

O istorie a scrisului (1) – Începuturi

Petroglife si Pictografe Petrogliful este o forma de exprimare simbolic, preistoric, facuta prin gravura, scrijelire sau pictura pe piatra. Cele mai vechi petroglife sunt datate in Paleoliticul tarziu sau in Neoliticul timpuriu adica intre 10 si 12 mii de ani, cu mici exceptii timpuri (Kamyana Mohyla-Ucraina). Intre acum 7 – 8 mii de ani apar primele sistem scrise folosind pictografe (vezi mai jos). Petroglifele au ramas […] Continuare…