Articole pe subiectul: Migratiile Popoarelor

Barbarii (15) – Hunii – 2

Attila (406–453 d.Hr.) este considerat cel mai important rege al hunilor, domnind între anii 433-453. Născut într-o familie a unui conducator local, orfan de mic copil, a fost crescut de unchiul său Roas, pe care l-a urmat la tron, împreună cu fratele său Bleda. Etimologia numelui sau este extrem de interesanta. Limba Hunilor a facut parte din familia limbilor turco-ugro-altaice. […] Continuare…

Barbarii (14) – Hunii – 1

Hunii au fost un popor nomad, de origine turcică-uralică. In unele surse istorice sunt confundaţi de multe ori cu alanii, incluşi fortat în confederaţiile tribale hune (din care au făcut parte şi câteva popoare germanice, între care gepizii). Se presupune că etnogeneza acestui popor, compus probabil dintr-o uniune de triburi altaice, a inceput in China sau teritoriile nordice vecine. Această […] Continuare…

Apariţia statelor slave: Polonia

Vezi postarea anterioara la acest articol: “Barbarii (12) – “Slavii de vest-1”. In acest articol vom trata pe scurt inceputurile natiunii poloneze, vecinii nostri din nord, terminand periplul slav pentru a ne concentra pe viitorii nostri vecini “turanici” din vestul teritoriilor locuite astazi de romani. Teritoriul de astazi al Poloniei a fost locuit de triburi slave, celtice, baltice şi germanice. […] Continuare…

Apariţia statelor slave: Croaţia

Triburile slave ale croaţilor au ajuns în prima jumătate a secolului al VII-lea până la ţărmurile Mării Adriatice, ocupând cea mai mare parte a fostei provincii romane Dalmatia. In regiunea in care au migrat triburile slave, care au format tarziu poporul croat, au fost descoperite urme de locuire umană datând din perioada preistorică. Fosile de neanderthalieni datând de la jumătatea […] Continuare…

Apariţia statelor slave: Serbia

Sârbii şi macedonenii contemporani, descind din triburile slave care s-au aşezat la sud de cursul inferior şi mijlociu al râului Sava in zona lanţurilor muntoase acoperite de păduri. Triburile slavilor care s-au stabilit aici au fost nevoite să defrişeze porţiunile necesare desfăşurării agriculturii, astfel de lucrări nu puteau fi făcute de familiile mici şi aşa se explică faptul că în […] Continuare…

Apariţia statelor slave: Bulgaria

Nota: Vechea Bulgarie Mare este un stat creat în 632 de bulgarii conduși de hanul Kubrat, mărginit spre vest de Nistru, spre sud de Marea Neagră, spre sud-est de Munții Caucaz, și spre est de râul Volga. Bizanțul a recunoscut noul stat printr-un tratat semnat în 635. Presiunea din partea hazarilor a avut drept rezultat pierderea părții estice a Bulgariei […] Continuare…

Apariţia statelor slave: Rusia (Rutenia) Kieveană – 2

Regiunea Kievului a dominat statul Rusiei Kievene pentru următoarele două secole. Marele Duce al Kievului controla pământurile din jurul oraşului, iar rudele sale, care îi erau subordonate, domneau în alte oraşe şi îi plăteau tribut. Culmea puterii a fost atinsă în timpul domniilor lui Vladimir (Vladimir cel Mare, 980-1015) şi Iaroslav (Iaroslav cel Intelept, 1019-1054). Ambii conducători au continuat politica […] Continuare…

Apariţia statelor slave: Rusia (Rutenia) Kieveană – 1

Slavii de răsărit populau în special teritoriul cuprins între lacul Ilmen, râul Oka şi cursul mijlociu al Niprului, grupul principal fiind localizat pe cursul superior şi mijlociu al Niprului. S-a constatat că din secolele VI-VII şi triburile slavilor rărsăriteni din secolele următoare există o succesiune culturală şi istorică. Teritoriul vechii Rusii este considerat de unii cercetători vechea vatră de formare […] Continuare…

Barbarii (13) – Aşezarea slavă la Est de Alpi

Migratia slavilor din locurile lor de origine a început aproximativ la sfârsitul secolului al IV-lea si inceputul celui de al V-lea, cand popoarele germanice au început să se deplaseze pe teritoriul Imperiului Roman. Migratiile au fost stimulate de sosirea hunilor în Europa de Est. Ulterior, popoarele germanice au luptat pentru controlul asupra teritoriilor din partea de est a Imperiului Roman, […] Continuare…

Pagina Urmatoare »