Articole pe subiectul: Magazin Istoric

Magna Germania (4): De la Charlemagne la Angela Merkel – Bismarck /2

Otto Eduard Leopold von Bismarck (partea a doua)  Otto von Bismarck a fost Prim-ministru al Prusiei (1862-1873, 1873-1890) şi fondator şi prim cancelar (1871-1890) al Imperiului German. Diplomația lui, numită „politică “Realpolitik”  și autoritarismul cu care conducea statul i-au adus denumirea de “der Eiserne Kanzler” (“Cancelarul de Fier”). Adept riguros al politicilor de forță în Prusia, Bismarck reuseste unificarea statele […] Continuare…

Câteva cuvinte despre Creştinismul Românesc

E bine ca de Paşte (cel putin)  sa ne amintim sau sa cunoastem cateva date despre traditiile crestine ale romanilor. Probabil ca nu as fi postat acest articol daca nu as fi citit cu stupoare cateva comentarii ale articolului meu publicat pe alt site, comentarii care “invinuiau” ortodoxia de decalajele si mentalitatile romanesti puse pe seama faptului ca romanii sunt […] Continuare…

Magna Germania (3): De la Charlemagne la Angela Merkel – Bismarck /1

Otto Eduard Leopold von Bismarck (prima parte)  Otto von Bismarck a fost Prim-ministru al Prusiei (1862-1873, 1873-1890) şi fondator şi prim cancelar (1871-1890) al Imperiului German. Diplomația lui, numită „politică “Realpolitik”  și autoritarismul cu care conducea statul i-au adus denumirea de “der Eiserne Kanzler” (“Cancelarul de Fier”). Adept riguros al politicilor de forță în Prusia, Bismarck reuseste unificarea statele germane […] Continuare…

O istorie: Realpolitik

Realpolitik, un termen devenit in doua secole doctrina si scuza aproape automata la orice porcarie politica, diplomatica, economica sau sociala. Inventat si folosit cu prisosinta in secolul al XIX-lea in lumea germanica, cu cinism tragic si aducator de dezastre in sec XX, pentru ei si pentru altii, de aceeasi lume germanica. Infamul Realpolitik a fost transferat ca “mutant” politic spre […] Continuare…

Protestanţii (14) – Baptismul (1)

N.B.Evenimentele din Ucraina au intrerupt acest serial si au impus o alta agenda de subiecte care s-au reflectat in articolele publicate de Politeia. Am hotarat, astazi, cand lucrurile sunt mai clare sa continuam seria despre crestinismul protestant, unde nu am ajuns nici macar la mijlocul seriei,  in paralel cu subiectele de pe ordinea de zi politica,  am dezvoltat o serie […] Continuare…

Magna Germania (2): De la Charlemagne la Angela Merkel – Perioada prusacă

Dupa o lunga perioada de faramitare a Sfântului Imperiu Roman  şi după stingerea dinastiei Hohenstaufen, titlul de împărat romano-german va desemna un suveran lipsit de orice putere. Principii, înalţii prelaţi, oraşele Imperiului, marea mulţime de nobili (chiar de rang inferior) vor urmări doar satisfacerea propriilor ambiţii şi interese, fapt care va duce la anihilarea autorităţii pe care o deţinea în […] Continuare…

Clădiri celebre: Kremlinul Moscovei (3)

Redactat de @Demeter  Kremlinul in epoca sovietica si post-sovietica Guvernul sovietic s-a mutat la 12 martie 1918 de la Petrograd (cum se numea atunci St. Petersburg) la Moscova. Lenin a ales drept reședință clădirea Senatului din Kremlin, iar camera sa continuă să fie menținută în stare muzeală. Și Stalin a avut în clădire camere pentru uz personal. Șoimii argintii de […] Continuare…

O istorie: Germania Slavica

Germania Slavica este un termen istoriografic care defineste relatiile de vecinatate create de migratia spre est (Ostsiedlung) intre germanici si popoarele slave de Vest, numiti comun Venzi (Wends). Termenul provine din scandinavul vender, etnonim care se referă la populațiile de origine slavă ce locuiesc pe țărmul sudic al Mării Baltice. Triburile numitilor Venzi erau formate din liuticii (între râurile Warnow […] Continuare…

Clădiri celebre: Kremlinul Moscovei (2)

Redactat de @Demeter Deși încă folosit pentru încoronări, Kremlinul a fost abandonat și neglijat până în 1773, când Ecaterina cea Mare l-a angajat pe Vasili Bajenov pentru a-i construi o nouă reședință. Arhitectura lui Bajenov era neoclasică, bombastică, la scară eroică și a necesitat demolarea unor biserici și palate, precum și a unei părți din zidul Kremlinului.  După încheierea fazei […] Continuare…

Pagina Urmatoare »