Articole pe subiectul: La Belle Époque in Romania

La Belle Époque: La Caru’ cu Bere

În anul 1878, negustorul băcan Dumitru Marinescu era pe punctul de a finaliza construirea pe Dealul Viilor a unei fabrici de spirt şi de bere, cunoscută câţiva ani mai târziu sub numele de Bragadiru.  Dumitru Marinescu avea nevoie mare de muşterii pentru întocmirea unor contracte de vânzare, pe care noi le numim distributie. In acelasi an, imediat dupa Pacea  de […] Continuare…

La Belle Époque: Palatul Şuţu

Palatul Şuţu a fost construit între 1833 şi 1834 pentru marele postelnic Costache Şuţu,  nepot de frate al domnitorului Mihail Şuţu. Familia Suţu,  originară din Epir (la nord de Macedonia grecească, la sud-est de Tesalia), a intemeiat două subdiviziuni familiale în Ţările Româneşti: cea descendentă din Mihail Suţu, Domn al Ţării Româneşti, prima dată în 1783-1786, iar al Moldovei în […] Continuare…

La Belle Époque: Domeniul Ştirbei – Buftea

De mentionat ca exista cateva palate Ştirbei (a doua generatie semna Ştirbey) si din acest motiv a numit articolul “Domeniul Ştirbei – Buftea.” Despre Palatul Ştirbei de pe Calea Victoriei din București vom discuta probabil intr-o postarea viitoare. Toate aceste minunatii arhitectonice, unele in ruina, altele devenite palatele “popestilor sau ionestilor”, “demni” mostenitori ai familei domnitoare – familia Stirbei, prin […] Continuare…

La Belle Époque: Palatul Bragadiru

Istoricul Palatului Bragadiru cunoscu si pe numele Colosseum și al construcțiilor care l-au insotit este legat de numele omul de afaceri Dumitru Marinescu Bragadiru. Dumitru Marinescu Bragadiru a fost  unul dintre cele mai emblematice personaje din istoria Bucureştiului. El a contribuit din plin la dezvoltarea economică şi arhitecturală din acea vreme a Capitalei prin ingeniozitate şi spirit antreprenorial. Unele dintre […] Continuare…

La Belle Époque: Palatul Cercul Militar

Palatul Cercul Militar gazduieste astazi instituția centrală de cultură a Armatei române cu diverse activitati culturale, precum și de imagine, reprezentare și protocol. Initial, proprietarul Palatului Cercul Militar a fost Cercul Militar al Ofițerilor din garnizoana București, organizație a ofițerilor români înființată în 15 decembrie 1876. Fondurile cu care a fost construit acest palat au fost adunate din donații, subscripții […] Continuare…

La Belle Époque: Palatul Fundaţiei Universitare Carol I – (prima parte)

Prima Parte  Palatul Fundatiei (Universitare) Carol I a fost construit între anii 1891-1895 după planurile arhitectului Paul Gottereau si dedicat sărbătoririi a 25 de ani de domnie a Regelui Carol I. Palatul a fost construit pentru a găzdui sediul Fundațiilor Regale și pentru a fi un centru cultural în care să se desfășoare conferințe, întâlniri cultural si stiintifice sis a […] Continuare…

La Belle Époque: Grand Hôtel du Boulevard

Grand Hôtel du Boulevard este situat la intersecția străzilor  Calea Victoriei și bulevardul Elisabeta. Terenul pe care se va fi construi hotelul a fost în apropiere de Biserica Sărindar (astazi Cercul Militar) si aparţinuse pe vremuri marelui postelnic Constantin Cantacuzino. Prin căsătoria fiicei sale, trece în proprietatea banului Vintilă Corbeanu, apoi a vel vornicului Grigore Băleanu, care îl vinde, în […] Continuare…

La Belle Époque: Calea Victoriei

Strada cea mai cunoscuta din Bucuresti si poate din toata Romania este fara indoiala Calea Victoriei, strada ajunsa in aproape un secol de dezvoltare, locul preferat de promenada si intalnire al bucurestenilor si al trecatorilor prin Bucuresti.  Celebra artera a Bucurestilor a fost construita la 1692 de catre domnitorul Constantin Brancoveanu, care a mostenit 50 de pogoane (un pogon face […] Continuare…

La Belle Époque: Palatul Cesianu-Racoviţă

Palatul poartă numele a două famili de renume din Oltenia: familia Cesianu, cu rădăcini din familia Jienilor (nepotul vestitului Iancu Jianu) şi familia Racoviţă, ce se trage din neamul lui Ştefan Racoviţă (Racovitza), domn al Ţării Româneşti între 1764-1765. Palatul a fost proiectat de către arhitectul de origine franceză Jules Berthet la inițiativa lui Nicolae Cesianu, politician si parlamentar originar […] Continuare…

Pagina Urmatoare »