Articole pe subiectul: Geopolitica

Politica și geopolitica sau gâlceava politrucilor cu istoria

Redactat de @Tudor Dimitriu Citeam, nu de mult, un articol de popularizare scris de George Friedman şi publicat pe Stratfor, în legătură cu situaţia de la graniţa Uniunii Europene. M-a surprins atunci următoarea observaţie:  “de câte ori discut cu politicieni, ei îmi vorbesc doar de oportunităţi, în timp ce eu nu văd decât constrângeri”. Această remarcă m-a făcut să mă […] Continuare…

Întoarcerea spre lumea lui Hobbes – nu poate exista o Europă sigură fără Americani

Thomas Hobbes (1588 -1679) a fost un filozof politic englez, care a sustinut o definitie a naturii umane ca o formă de cooperare auto interesată. Hobbes a ramas cunoscut in istorie pentru tratatul său Leviatanul (1651). Teoria principala, sustinuta si in tratatul mentionat mai sus, a fost despre relatia dintre starea naturală si contractul social (dreptul natural). Prin “Leviathan” (1651), […] Continuare…

Puterea şi slăbiciunea occidentului

Acum 10-11 ani publica Robert Kagan, cunoscut istoric american si politolog afiliat la Brookings Institution fost neoconsevator, astazi unul dintre sustinatorii presedintelui Obama, un articol denumit (in traducere) “Putere şi slăbiciune”. Noi, americanii, a scris, Kagan în articolul său (“Power and Weakness” Policy Review 113/2002 [Putere şi slăbiciune]), suntem ai lui Marte (zeul războiului) în timp ce voi, europenii sunteţi […] Continuare…

Magna Germania (4): De la Charlemagne la Angela Merkel – Bismarck /2

Otto Eduard Leopold von Bismarck (partea a doua)  Otto von Bismarck a fost Prim-ministru al Prusiei (1862-1873, 1873-1890) şi fondator şi prim cancelar (1871-1890) al Imperiului German. Diplomația lui, numită „politică “Realpolitik”  și autoritarismul cu care conducea statul i-au adus denumirea de “der Eiserne Kanzler” (“Cancelarul de Fier”). Adept riguros al politicilor de forță în Prusia, Bismarck reuseste unificarea statele […] Continuare…

Ce se întamplă cu adevarat în estul Ucrainei?

Singurul raspuns care imi vine in minte ar fi – o debandada organizata. Da, raspunsul este un oximoron, dar este singurul raspuns valabil. Probabil ca singurii care au raspuns valabil sunt niste generali ai lui Putin si probabil alti generali americani care “s-au prins” deja. Tiparul actiunilor din estul Ucrainei este exact cel care a fost aplicat in Crimeea. Grupuri […] Continuare…

Criza din Ucraina: 14 aprilie 2014 / Razboi Civil!

NOTA: Astazi vom avea editie dubla a “Stirilor Externe”. O editie dedicata “Crizei Ucrainiene” si o “Editie Generala” dedicata tuturor stirilor internationale. Operațiune în estul Ucrainei: ‘morți și răniți’ de ambele părți. Operațiunea antitero lansată de forțele guvernului proeuropean din Ucraina împotriva unor insurgenți înarmați proruși în estul țării s-a soldat cu ‘morți și răniți de ambele părți’, a anunțat […] Continuare…

Magna Germania (3): De la Charlemagne la Angela Merkel – Bismarck /1

Otto Eduard Leopold von Bismarck (prima parte)  Otto von Bismarck a fost Prim-ministru al Prusiei (1862-1873, 1873-1890) şi fondator şi prim cancelar (1871-1890) al Imperiului German. Diplomația lui, numită „politică “Realpolitik”  și autoritarismul cu care conducea statul i-au adus denumirea de “der Eiserne Kanzler” (“Cancelarul de Fier”). Adept riguros al politicilor de forță în Prusia, Bismarck reuseste unificarea statele germane […] Continuare…

O istorie: Realpolitik

Realpolitik, un termen devenit in doua secole doctrina si scuza aproape automata la orice porcarie politica, diplomatica, economica sau sociala. Inventat si folosit cu prisosinta in secolul al XIX-lea in lumea germanica, cu cinism tragic si aducator de dezastre in sec XX, pentru ei si pentru altii, de aceeasi lume germanica. Infamul Realpolitik a fost transferat ca “mutant” politic spre […] Continuare…

A devenit Jobbik o ameninţare regională?

Nu este un secret pentru nimeni ca URSS si majoritatea fostelor state comuniste s-au folosit in anii ‘60-’80 ai secolului trecut   de organizatii teroriste ca proxi pentru inlaturarea dusmanilor regimurilor, sabotaj si infiltrare in randurile stangii extremiste Occidentale. Nu trebuie sa amintesc si amicitiile lui Ceausescu cu unele “personalitati” din Orientul Mijlociu sau legaturile de lucru si simpatie dintre generalul […] Continuare…

Pagina Urmatoare »