Articole pe subiectul: Franta

A cincea Republică franceză și islamismul

Redactat de @Clemy Orice student in stiinte politice comparative a invatat nu doar Constitutia Frantei ci si ca evenimentele care au determinat crearea celei de a V-a Republici si l-au adus pe Charles DeGaulle de la pensie in fruntea natiunii. Pe scurt, in 1958, dupa lungi si costisitoare razboaie in fostele colonii (Indochina si Algeria), confruntata cu probleme majore, Franta a […] Continuare…

Franta “extremista” si ranjetul lui Putin

Franta va vira spre dreapta “extremista”, insa nu atat de tare pe cat se alarmeaza unii. Alegerile regionale (regiunile sunt o structura supra-departamentala, adica supra-judeteana) care consfintesc componenta pentru 6 ani a consiliilor regionale au drept caracteristica votul proportional, in doua tururi, combinat, daca este nevoie, cu o prima majoritara (acordata in primul tur listei care obtine majoritate absoluta; daca […] Continuare…

Clădiri celebre: Petit Trianon (Louis Quinze)

Redactat de @Demeter Petit Trianon este un mic castel, situat pe domeniul  Palatului de la Versailles, în Franţa. Castelul a fost proiectat şi construit între 1762 şi 1768 de Jacques-Ange Gabriel din ordinul lui Ludovic al XV-lea pentru vechea sa amanta Madame de Pompadour. Din nefericire, Madame de Pompadour a murit cu patru ani înainte de finalizarea acestuia. Ulterior, castelul […] Continuare…

Socialismul futăcios

Scuzati titlul, dar e greu sa ma abtin cand il vad sau citesc despre ultra potentul Presedinte al Frantei, doua picaturi de apa, aproape gemen identic legendarului Alan Delon. Frumos ca rupt din soare, dl Presedinte, dupa ce a turnat o groaza de puradei dnei Ségolène Royal, a schimbat-o pur si simplu, pensionand-o.  François Hollande este fara indoiala omul care […] Continuare…

Gazul de şist: de ce Europa nu trebuie să greşească

Articolul de mai jos a fost publicat de cotidianul economic francez, Les Echos, sub titlul “Gaz de schiste : pourquoi l’Europe ne doit pas se leurrer”, tradus de mine “ Gaz se sist: de ce Europa nu trebuie sa greseasca”. Fondat în 1908, Les Echos este un cotidian francez de referinţă în domeniul informaţiei economice şi financiare. Proprietate al grupului […] Continuare…

Lucian Boia: “Napoleon III cel neiubit”

Lucian Boia descrie in cartea sa, “Napoleon III cel neiubit” unul dintre personajele istorice care a marcat serios istoria europeană a celei de a doua jumătăţi a secolului al XIX-lea inclusiv cea a romanilor, Napoelon al III-lea. Cartea a fost publicată pentru prima oară în limba franceză, intitulată “Napoleon III, le Mal-Aime”. Ediţia românească pastrează oarecum acelasi titlul care caracterieza […] Continuare…

Ma France!

Sunt un francofon si poate, in felul meu francofil, care sarbatoresc asa cum inteleg eu  Ziua Franţei! Propun tuturor romanilor sa nu uite – simplul motiv ar fi amicitia neintrerupta pentru  noi ca popor si Romania ca stat,  amicitie care ne-a insotit in istoria noastra furtunoasa. Ce roman poate uita contributia lui Napoleon al III-lea, împăratul Franţei si a  Comitetului […] Continuare…

Războaiele Africii: Mali (Operaţiunea Serval)

Vezi articolul anterior. Operatiunea Serval (Felidă – Felis serval) este numele de cod al intervenției militare a armatei franceze pe teritoriul statului african Mali. Operatiunea a inceput la data de 11 ianuarie 2013, la cererea guvernului din Mali, în urma solicitărilor guvernului Mali si a  ECOWAS (Comunitatea Economică a Statelor Vest-Africane) pentru a facilita o interventie militară străină. Solicitarea a […] Continuare…

Razboaiele Africii: Mali (ianuarie 2012 – ianuarie 2013)

Interventia franceza actuala in Mali este a douazeci si noua interventie armata occidentala in perioada dintre 2001 si pana astazi. La ora actuala au loc in Africa, conform datelor oficiale publicate de ONU  (2011), 41 de conflicte armate majore  descrise ca “razboaie intre natiuni”, “razboaie civile” sau “razboaie de secesiune”. Exista alte 67 de “conflicte interetnice” si alte  “rascoale sau […] Continuare…

Pagina Urmatoare »