Articole pe subiectul: Energie

Gazul de şist: de ce Europa nu trebuie să greşească

Articolul de mai jos a fost publicat de cotidianul economic francez, Les Echos, sub titlul “Gaz de schiste : pourquoi l’Europe ne doit pas se leurrer”, tradus de mine “ Gaz se sist: de ce Europa nu trebuie sa greseasca”. Fondat în 1908, Les Echos este un cotidian francez de referinţă în domeniul informaţiei economice şi financiare. Proprietate al grupului […] Continuare…

Adriean Videanu între Monte Carlo şi Jilava

Moto: “Dacă e să urăşti pe cineva din guvernarea asta [scris la data de 21/04/2010, n.r.], prima opţiune ar fi Adriean Videanu. Bogat, arogant, mincinos, cu o căutătură vinovată şi un rozaliu suspect în obraji. Pozele cu palatul său pe sfântul teren al Bisericii te îndeamnă să pui mâna pe furcă şi topor. Ştirile cu băiatul său şcolit în străinătate, […] Continuare…

Europa şi Rusia “energetică” (3)

Gazprom – date formale Gazprom este o companie energetică,  controlată de statul rus si este cea mai mare companie producătoare de gaze naturale din lume. În 2010, capitalizarea companiei a ajuns la 585 miliarde USD. Gazprom controlează 17% din rezervele mondiale cunoscute de gaze naturale, cu extractie de  513.2 miliarde metri cubi pe an si detine 20-24% din productia mondială de […] Continuare…

Europa şi Rusia “energetică” (2)

Clientii Europeni În 2008, aproape 40%  din gazele naturale importate in Uniunea  Europeana  au fost de provenienta rusa. Din aceste  importuri, cam 25%  sunt consumate anual, restul sunt revandute sau folosesc ca rezerve. Începând cu 2009, gazele naturale ruseşti au fost livrate în Europa prin intermediul a 12 conducte, dintre care trei conducte au fost directe în Finlanda, Estonia şi […] Continuare…

Europa şi Rusia “energetică” (1)

Exporturile ruseşti de petrol au ajuns la cel mai ridicat nivel in perioada  post-sovietica, atingand  10,2 milioane de barili pe zi. Cu o medie de 70  –  90 USD pe baril în 2011 (a crescut de atunci la aproximativ 100-120 de USD pe baril), Rusia a incasat in 2011 309 miliarde USD din exporturile de petrol, gaz si  produse petroliere. […] Continuare…

Gazul de şist (3) tehnologie si afaceri

Vezi postarile anterioare ( prima si a doua). De obicei, o societate este compusa in zilele noastre din trei generatii (1-25; 25-50; 50+). Romania s-a indatorat de voie sau de nevoie la modul in care inca trei generatii, care inca nu s-au nascut, vor trebui sa plateasca datoriile pe care le-au facut generatiile actuale. Responsabilitatea sociala este absoluta a fiecarui […] Continuare…

Gazul de şist (2) ipoteze

Deocamdata si oportunitatile gazului de şist si avantajele sunt pe hartie. Paradigma prin care se crede ca exploatarea gazelor de şist ar putea da peste cap echilibrul pieţei energetice şi ar putea dărâma monopolul Gazpromului in Europa este departe de a fi probata. Trebuie sa mentionez ca antipatia mea pentru Chevron este mai mica decat antipatia pe care o am […] Continuare…

Gazul de şist (1) Chevron

Chevron. Guvernul a aprobat acordurile petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare încheiate între ANRM şi Chevron, al doilea mare grup petrolier din SUA, pentru perimetrele Vama Veche, Adamclisi şi Costineşti, avizul fiind emis după întâlnirea premierului Ungureanu cu grupul american. Executivul a decis totodată ca aceste trei acorduri să intre în vigoare miercuri, 28 martie. Anexa care conţine principalele prevederi ale […] Continuare…