Articole pe subiectul: Emigratie

De ce mor mai repede românii: Sănătatea, groparul neamului

Romanii are cea mai mica speranta de viata (per ansamblu si la nastere) dintre toate popoarele din Uniunea Europeana. Factorii sunt multipli, si articolul din link face referire la cativa dintre aceste conditii structurale. Mai alarmante insa mi se par cifrele care vorbesc despre “speranta de viata sanatoasa” la romani, care sunt de-a dreptul catastrofale. Aveti aici o analiza mai […] Continuare…

România – bătrâni fără prezent, tineri fără viitor !

De fiecare data cand INS-ul anunta statistici despre populatia Romaniei, ma strange de inima o gheara, caci oricum ai citi statisticile, ele prevestesc numai un viitor negru. E departe vorba lui Eminescu “viitor de aur tara noastra are”… Poate a avut candva, insa acum viitorul nu se (pre)vede bine. Dupa dusul rece al Comisiei Europene de acum cateva zile, care […] Continuare…

Contributie la intelegerea fenomenului imigrantilor. Ieri si azi pe traseul numit Marea Mediterana

Redactat de @Stefan (Italia) 1991. Albania, ca ultima tara din blocul comunist european, se dezintegreaza. Social, economic, politic. Nu mai exista o conducere (centrala, locala) dispare militia iar armata se dizolva ca un cub de gheata la soare. Dezertarea in masa era activitate cotidiana. Singura speranta? Emigrarea. In Italia ca cea mai apropriata tara capitalista cu nivel de trai ridicat. […] Continuare…

Câți bani dăm pe viitorul României?

Marirea alocatiei de stat pentru copii de la 42 la 84 de lei este, oricum ai privi-o, absolut insuficienta ca masura pentru o natie care risca sa ajunga la 16 milioane de locuitori in anul 2050. La scaderea natalitatii se adauga masiva migratie externa, mai pe romaneste oameni plecati in bejenie de raul politicienilor si care nu mai au de […] Continuare…

Provocari strategice: Îmbătrânire, locuri de muncă, somajul tinerilor (2)

Emigraţia – bejenia românilor Ultimul recensamant al populatiei Romaniei (2011) ne-a aratat posibilitatea unei catastrofe demografice. Din cele 23 de milioane si jumatate de persoane existente in 1990, cand frontierele s-au deschis, recesamantul a mai gasit in 2011, efectiv, doar 19 milioane. Diferenta este de peste 4 milioane de persoane, respectiv cam 18%, ceea ce inseamna, statistic, ca din fiecare […] Continuare…