Articole pe subiectul: Dosare-2014

O istorie: Realpolitik

Realpolitik, un termen devenit in doua secole doctrina si scuza aproape automata la orice porcarie politica, diplomatica, economica sau sociala. Inventat si folosit cu prisosinta in secolul al XIX-lea in lumea germanica, cu cinism tragic si aducator de dezastre in sec XX, pentru ei si pentru altii, de aceeasi lume germanica. Infamul Realpolitik a fost transferat ca “mutant” politic spre […] Continuare…

A devenit Jobbik o ameninţare regională?

Nu este un secret pentru nimeni ca URSS si majoritatea fostelor state comuniste s-au folosit in anii ‘60-’80 ai secolului trecut   de organizatii teroriste ca proxi pentru inlaturarea dusmanilor regimurilor, sabotaj si infiltrare in randurile stangii extremiste Occidentale. Nu trebuie sa amintesc si amicitiile lui Ceausescu cu unele “personalitati” din Orientul Mijlociu sau legaturile de lucru si simpatie dintre generalul […] Continuare…

Salvarea vine de la Frankfurt

Europa a intrat in perioada trascedentala a existentei ei. “Omul Providential” s-a transfoarmat intr-un grup numit Grupul din  Frankfurt. Grupul de la Frankfurt este, într-adevăr, rezultanta unei fuzionări între ierarhia UE şi puterea financiară germană: un fel de Bruxelles pe malul Rinului. Aceasta nu ar fi fost posibilă în vremea dinaintea crizei, când existau scrupule referitoare la supremaţia germană. Acum […] Continuare…

O istorie: Germania Slavica

Germania Slavica este un termen istoriografic care defineste relatiile de vecinatate create de migratia spre est (Ostsiedlung) intre germanici si popoarele slave de Vest, numiti comun Venzi (Wends). Termenul provine din scandinavul vender, etnonim care se referă la populațiile de origine slavă ce locuiesc pe țărmul sudic al Mării Baltice. Triburile numitilor Venzi erau formate din liuticii (între râurile Warnow […] Continuare…

Germania? Germania!

Pentru un cetatean al spatiului numit Osteuropa (Östliche Europa), germanofon si de multe ori germanofil, pozitionarile Germaniei in actuala criza Ucraineana au fost un fel de dus rece in mijlocul iernii si o trezire la o realitate pe care nu vroiam sa o accept, desi istoria mai veche sau mai noua ma obligau sa o fac.  Am crezut intr-o Germanie […] Continuare…

În coasta lui Putin

Lipsa de vulnerabilitate si pozitia imperiala jucata in occident (destul de convingator) de liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, este la fel de mincinoasa ca si cele jucate in trecut de tatal lui spiritual  Iuri Vladimirovici Andropov.  In afara de vulnerabilitatile economice cunoscute, Rusia lui Putin se confrunta cu doua probleme majore despre care vad ca mass-media autohona nu prea […] Continuare…

Borderland: România

Rezumat-extrase Articolul a fost publicat de Stratfor in luna Noiembrie 2010. Originalul in limba engleza poate fi citit pe Politeia Digest. Nimic in istoria proprie nu le spune romanilor ca guverneaza soarta lor. Trecutul este o lectie despre cum soarta ii stapaneste pe ei sau cum sufletul lor este captivul istoriei. Ca natiune, romanii au sperante modeste si asteptari temperate de […] Continuare…

Mic Indreptar NATO

Istoria Aliantei 17 martie 1948 – Are loc semnarea Tratatului de la Bruxelles de catre reprezentantii Marii Britanii, Frantei, Luxemburgului, Belgiei si Regatului tarilor de Jos. Tratatul consfintea aparitia unui sistem de aparare colectiva in care membrii sai se angajau sa-si ofere intreaga asistenta in caz de agresiune. 11 iunie 1948 – Printr-un vot istoric, Congresul S.U.A. a adoptat Rezolutia […] Continuare…

Dl Putin, “La prima persoană”

Ot Pervogo Litsa (română: La prima persoană) este o autobiografie a lui Putin carea a aparut in limba engleza sub “First Person: An Astonishingly Frank Self-Portrait by Russia’s President” in 2011. Eu am citit-o in 2010 intr-o verisiune “samizdat” fara sa cred un singur moment ca ceea ce am citit nu este numai trecutul dar si prosibilul viitorul acestei regiuni. […] Continuare…

Pagina Urmatoare »