Articole pe subiectul: Barbarii

Barbarii (15) – Hunii – 2

Attila (406–453 d.Hr.) este considerat cel mai important rege al hunilor, domnind între anii 433-453. Născut într-o familie a unui conducator local, orfan de mic copil, a fost crescut de unchiul său Roas, pe care l-a urmat la tron, împreună cu fratele său Bleda. Etimologia numelui sau este extrem de interesanta. Limba Hunilor a facut parte din familia limbilor turco-ugro-altaice. […] Continuare…

Barbarii (14) – Hunii – 1

Hunii au fost un popor nomad, de origine turcică-uralică. In unele surse istorice sunt confundaţi de multe ori cu alanii, incluşi fortat în confederaţiile tribale hune (din care au făcut parte şi câteva popoare germanice, între care gepizii). Se presupune că etnogeneza acestui popor, compus probabil dintr-o uniune de triburi altaice, a inceput in China sau teritoriile nordice vecine. Această […] Continuare…

Barbarii (13) – Aşezarea slavă la Est de Alpi

Migratia slavilor din locurile lor de origine a început aproximativ la sfârsitul secolului al IV-lea si inceputul celui de al V-lea, cand popoarele germanice au început să se deplaseze pe teritoriul Imperiului Roman. Migratiile au fost stimulate de sosirea hunilor în Europa de Est. Ulterior, popoarele germanice au luptat pentru controlul asupra teritoriilor din partea de est a Imperiului Roman, […] Continuare…

Barbarii (12) – “Slavii de vest-1”

Slavii de vest sunt stramosii cehilor, polonezilor, slovacilor si sarbilor. Societăţile care alcatuiesc aceste popoare s-au dezvoltat de-a lungul liniilor vest-europene prin afilieri politice cu Imperiul Roman apusean. Slavii de Vest au cunoscut diviziuni culturale asemanatoare cu celelalte două grupuri principale slave: în timp ce slavii de est şi majoritatea celor de sud au fost convertiti la ramura Ortodoxă a […] Continuare…

Barbarii (11) – “Slavii de est”

Slavii de est sunt strabunii popoarelor rus, ucrainean şi belarus. Nu cunoastem prea mult despre ei deoarece sursele scrise apar tarziu, cam prin secolul al IX-lea d.Hr., alfabetul golgotic fiind inventat de Sf. Chiril cam prin anul 863 d.Hr.  Puţinul care se cunoaşte se datoreaza săpăturilor arheologice, mărturiilor călătorilor străini care au vizitat teritoriile de est ale slavilor şi analizelor […] Continuare…

Barbarii (10) – “Slavii de sud”

Putin este cunoscut despre slavi înainte de secolul al-V-lea i.Hr. Istoria lor înainte de aceasta data este construita din ipoteze bazate pe studii arheologice şi lingvistice. O mare parte din ceea ce stim despre istoria lor după anii 500 este din lucrările istoricilor bizantini, nici ele nu prea exacte sau extrem de interpretabile. Slavii de sud sunt o ramura a […] Continuare…

Barbarii (9) – “Slavii 1” Generalităţi

Popoarele slave sunt o ramură etnica şi lingvistica a indo-europenilor. Astazi urmasii lor trăiesc în Europa de Est şi Centrală. De la începutul secolul 6 d.Hr s-au răspândit din teritoriul lor de origine (intre nordul Marii Negre si Marii Caspice ) spre Europa Centrală, Europa de Est şi Balcani. Teritorial vorbind, peste jumătate din Europa este locuita de slavi care […] Continuare…

Barbarii (8) – Avarii

Avarii au constituit timp de două secole o putere militară de temut între Imperiul Franc şi Imperiul Bizantin, ocupand teritorii intre bazinul Marii Negre si teritoriile de astazi ale Serbiei si Austriei. Putin este cunoscut despre acest popor migrator originar probabil din Asia Centrală, a cărui limbă facea parte din grupul de limbi turcice. Din nefericire lucrurile sunt departe de […] Continuare…

Barbarii (7) “Germanicii 6” – Francii /1

Contrar perceptiei populare, Francii au fost un popor germanic, care a ajuns la cele mai importante realizari dintre toti “germanicii”, inclusiv goţii, (parere personala, controversata).  Francii sunt si printre putinele popoare “barbare” care nu au “vizitat” tertoriul cunoscut astazi sub numele Romania. Francii, divizati in cinci triburi mari si alte cateva mai mici, intra in istoria Europei cam pe la […] Continuare…

Pagina Urmatoare »