Sectiunea: Militare

Momentul 23 August ’44 – Destinul Generalilor

Astazi ne aducem aminte de istoria neamului si de cei care au scris-o cu sangele lor.  Astazi ne aducem aminte de inaintasii nostri adormiti sau veterani, si ii cinstim pentru patriotismul lor curat, pentru credinta lor in Dumnezeu, pentru jertfa de pe front si pentru prigoana suferita din partea comunistilor “eliberatori”, ai caror urmasi pangaresc ziua de azi cu mesajele […] Continuare…

Inceputurile sovietice ale celui de-al doilea razboi mondial

Redactat de @Stefan (Italia) Preambul -1 septembrie 1939. Germania nazista ataca Polonia. Incepe oficial cel de al doilea razboi mondial. Sa ne aducem aminte ca in realitatea istorica, in 17 septembrie si trupe din URSS ataca Polonia. Actiune justificata de intelegerile scrise  in anexa secreta a pactului  Molotov – Ribbrentop (semnat la Moscova in 23 august 1939). Document tinut secret […] Continuare…

Colonelul şi ai noştri ca brazii, cu mucii pe piept!

Summitul NATO s-a incheiat, Presedintele Basescu a prezentat concluziile din perspectiva partii romane, cele  5 documente publice si cele  15 documente secrete adoptate ar trebui sa ne linisteasca: suntem la adapost! In paralel cu concluziile, Presedintele i-a trimis o ironie fina lui Victor Ponta despre bugetul de 2% al Armatei care trebuie musai alocat pentru a face fata unor eventuale […] Continuare…

Întrebări de weekend: mai este NATO o alianţă eficientă?

In zilele astea  s-au împlinit zece ani de când România a devenit membră a NATO. Sunt zece ani de când România a primit garanţii că va fi apărată în caz de agresiune militară impotriva ei şi de când s-a angajat, sub însemnele Alianţei Nord-Atlantice, să apere teritoriile altor state.  Intr-un sondaj recent realizat de IRES (Institutului Român pentru Evaluare şi […] Continuare…

Ucraina: asigurarea păcii cu pistolul pe masă

O analiza la ceea ce s-a intamplat in ultimele zile in Crimeea este deja o analiza post-mortem. Lucrurile s-au intamplat, putin probabil ca vom vedea mai multe in afara Crimeei. Cred ca Rusia lui Putin si-a atins toate obiectivele imediate si viitoarele tratative se vor purta sub titulatura “asigurarea drepturilor cetatenesti si siguranta populatiei rusofone din Ucraina”. Tratativele vor fi […] Continuare…

Europa – Hannibal ante portas!

Articolul este un preambul la o analiza despre situatia actuala din Crimeea si scenariile de facto, diferite de strategiile declarate.  Strategii declarate – SUA, Federaţia Rusă, UE   Statele Unite  La inceputul lui 2012, SUA prezenta noua strategie geopolitica pentru perioada urmatoare. Dupa o scurta si foarte concisa prezentare a noii strategii de aparare nationala a Statelor Unite descrisa intr-un […] Continuare…

Evul Mediu European – perioada timpurie

Evul mediu timpuriu reprezintă o perioadă de cinci secole de după căderea Imperiului Roman de Apus aproximativ 5 secole, între 500 şi 1000 d. Hr. Începând cu secolul al doilea, civilizaţia romană a intrat în declin, marcat de scăderi ale diverşilor indicatori, cum ar fi urbanizarea, comerţul maritim şi populaţia. Numărul de epave mediteraneene din secolul al treilea descoperite reprezintă […] Continuare…

Geopolitica: Conflictul Arctic – un război rece într-o zonă îngheţată

Dupa evenimentele din Orientul Mijlociu, catalogate la gramada sub titlul “Primavara Araba,” in special dupa marea imparteala a resurselor energetice ale Libiei, am crezut ca vom avea cativa ani de liniste in privinta “conflictelor energetice” devenite acute. Nici vorba, doua zone de conflict s-au acutizat intr-un ritm galopant ingrijorator. Prima zona, Marea Chinei de Est si a doua, zona Arctica […] Continuare…

Nemuritorii (3) – Gurkha (The Royal Gurkha Rifles)

Subcontinentul indian adaposteste una dintre cea mai bogate civilizatii din lume. India este si caminul a unor populatii care prin religie, traditiile istorice, cultura si cutumele sociale sunt considerate populatii razboinice. Vorbim de aproximativ 20 de triburi care includ un numar de cateva zeci de caste. Dintre acestea, castele Nairilor, Sikh-silor si Gurkha-silor sunt poate cei mai cunoscute in occident. […] Continuare…

Pagina Urmatoare »