Sectiunea: Opinii

Puterea şi slăbiciunea occidentului

Acum 10-11 ani publica Robert Kagan, cunoscut istoric american si politolog afiliat la Brookings Institution fost neoconsevator, astazi unul dintre sustinatorii presedintelui Obama, un articol denumit (in traducere) “Putere şi slăbiciune”. Noi, americanii, a scris, Kagan în articolul său (“Power and Weakness” Policy Review 113/2002 [Putere şi slăbiciune]), suntem ai lui Marte (zeul războiului) în timp ce voi, europenii sunteţi […] Continuare…

MRU la “Ordinea Zilei”: Şansele României ca naţiune europeană

Despre integrarea Crimeei în Federația Rusă și evoluția politică în zona de est a Europei? Ce urmări va avea anexarea Crimeei la Federația Rusă? Lumea arată altfel astăzi față de cum arăta până în clipa în care trupele rusești au intrat în Crimeea. Ceea ce se întâmplă ar trebui să ne ducă pe toți cu gândul la o constatare: ne-am […] Continuare…

MRU la “Ordinea Zilei”: opoziţia de dreapta, alegerile europarlamentare şi prezidenţiale

Poate multi dintre voi ati citit integral interviul lui MRU pentru Armand Gosu  in “Revista 22.” Interviu cuprinzator, in care s-au mentionat, zic eu, lucruri importante care pot fi pierdute in abundenta intrebarilor si raspunsurilor. Am hotarat sa sintetizez lucrurile esentiale si sa le readuc cititorilor nostri. ***  Despre ruperea USL:  PNL, în momentul de față, este cu un picior […] Continuare…

Femei reale şi puţin imaginare

Sunt femei care m-au influentat profund in viata mea intelectuala, unele care au existat, altele care nu stim cat au existat sau daca au existat, bineinteles ca nu am cunoscut personal pe niciuna dintre ele. Cred ca ziua de 8 martie este o zi buna sa le omagiez mentionandu-le.  In primul rand doua figuri feminine imaginare total, ambele entitati partenere […] Continuare…

Despre pedepse, rolul justiţiei şi atitudini justiţiare

Redactat de @DanSu Vad ca exista (pe partea dreapta a societatii) o adevarata isterie a pedepselor “cu suspendare”. Daca un individ (mai ales politician) este condamnat “cu suspendare” apar o gramada de comentarii cum ca justitia e prea ingaduitoare, ca nu e suficient, ca de fapt omul nu a fost pedepsit, etc…  Cred ca se greseste fundamental, sau mai exact […] Continuare…

Alexandru Ioan Cuza – victima reformismului ineficient

In anul 1999 un sondaj de opinie il propulsa pe A.I. Cuza in primul loc din galeria domitorilor ideali ai românilor secondat de Mihai Viteazul, Stefan cel Mare si Vlad Tepes. In 2013, A.I. Cuza ramne in aceasi galerie insa pe ultimul loc.  Ce s-a intamplat? Mai nimic, istoriografia comunista incepe sa paleasca impreuna cu efectele ei.  Istoriografia comunistă l-a […] Continuare…

Sfatul bulibaşilor, statul mafiot şi gratierea borfaşilor

Proiectul de lege privind aministierea propus de deputatii Nicolae Paun si Madalin Voicu a fost amendat luni noaptea la secret de catre deputatii juristi. In timp ce la sedinta Comisei Juridice se discuta legea lobby-ului, o parte din membrii comisiei s-au intalnit separat intr-o alta sala si au amendat legea amnistierii.  Proiectul a fost amendat astfel: amnistiere pentru infractiunile care […] Continuare…

Memento: Moartea unei revoluţii portocalii

Nota: Articolul a fost postat pe Politeia Veche la data de 8 februarie 2010 Moto: “Cei care  nu cunosc istoria, sunt condamnati sa o repete!” – Edmund Burke  Cred ca ceea ce s-a intamplat in Ucraina pana astazi poate fi o lectie pentru occident si ceea ce se va intampla in viitor poate deveni un studiu de caz in politica contemporana. Ucraina […] Continuare…

Cronică bârlădeană: iubesc gunoiul ca pe oraşul meu….

Redactat de @DanSu   O intamplare povestita de pe vremea preacurand impuscatului…  La o mare uzina (de rulmenti) , dintr-un mic oras al Romaniei, a venit o delegatie de RDG-isti (sau poate erau japonezi), pentru unele interventii la un utilaj. Specialistii respectivi isi faceau nemteste treaba (sau poate imperial), veneau dimineata, surubaiau ce aveau de surubarit, apoi la terminarea programului, […] Continuare…

Pagina Urmatoare »